Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μία αποτυχημένη χρονιά, που πρέπει να σωθεί

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε χθες την Ατλέτικο Μαδρίτης να την αποκλείει στην έδρα της, το Ολντ Τράφορντ και άλλη μία ευρωπαϊκή πορεία της να σταματάει σχετικά νωρίς, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αρνητικό στην όλη χρονιά των «Μπέμπηδων».

 

Ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ, σήμανε και το κλείσιμο πενταετίας χωρίς τίτλο. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί εδώ και 40 χρόνια. Το 1977 η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το FA Cup και έπειτα έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1983, όταν και κατέκτησε το ίδιο τρόπαιο. Τελευταίος τίτλος που έχει να θυμάται η Γιουνάιτεντ είναι το Γιουρόπα Λιγκ του 2017 υπό τον Ζοζέ Μουρίνο. Εκτός αυτού, το 45% ποσοστό νικών που έχει φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, είναι το χειρότερο που έχει από τη χρονιά 1989/90 και έπειτα! Μην ξεχνάμε επίσης, ότι σε περίπτωση που του χρόνου δεν σηκώσει την Πρέμιερ Λιγκ, κλείνει και μία δεκαετία χωρίς πρωτάθλημα. Όλα αυτά μαζί, συνιστούν «βαρίδια» τόσο στους οπαδούς όσο και στους προπονητές και στα πόδια των παικτών.

Τα προβλήματα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισαν από νωρίς φέτος. Τα πρώτα ματς στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν επιτυχημένα, όμως η συνέχεια θα έδειχνε ότι προμηνύεται μία δύσκολη σεζόν, όχι τόσο λόγω των αποτελεσμάτων αλλά και λόγω της εικόνας που έβγαζε στο χορτάρι η ομάδα. Με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στο «τιμόνι», η Γιουνάιτεντ θα κάνει μερικές αποκαρδιωτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα την ήττα με 0-5 από την Λίβερπουλ στο Ολντ Τράφορντ, αποτέλεσμα που όπως και να το κάνουμε… χτυπάει στο μάτι! Ένας από τους στόχους, το Καραμπαό Καπ, χάθηκε μόλις στις 19 Σεπτεμβρίου, με την Γουέστ Χαμ του παλιού γνώριμου, Ντέιβιντ Μόγιες να περνάει από το Ολντ Τράφορντ και να πετάει εκτός συνέχειας την Γιουνάιτεντ.

Τα σκαμπανεβάσματα ήταν αρκετά και οι απογοητεύσεις δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς οι «γκέλες» στο πρωτάθλημα διαδεχόντουσαν η μία την άλλη. Η τελευταία, που μάλλον «ξεχείλησε το ποτήρι», ήταν το 4-1 στο Βίκαρατζ Ρόουντ κόντρα στην Γουότφορντ. Η λύση της συνεργασίας με τον Σόλσκιερ ήταν αναμενόμενη πλέον και ο Μίκαελ Κάρικ έκατσε στον πάγκο προσωρινά, μόλις για τρία παιχνίδια (πετυχαίνοντας δύο νίκες και μία ισοπαλία κόντρα σε Βιγιαρεάλ, Τσέλσι και Άρσεναλ)!

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!

 

 

Η έλευση του Ραλφ Ράνγκνικ ως υπηρεσιακού προπονητή μπορεί σε κάποιους να άρεσε λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του Γερμανού πάνω στο ποδόσφαιρο, όμως σε άλλους δεν ήχησε καλά, καθώς περίμεναν ένα «βαρύ» όνομα με επιτυχίες, να «βγάλει το καράβι από τον βούρκο» και να οδηγήσει άμεσα και πάλι την Γιουνάιτεντ στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας και στην διεκδίκηση τίτλων. Ο Ράνγκνικ ισορρόπησε κάπως τα πράγματα, όμως η γενικότερη αναταραχή στα τεκταινόμενα της ομάδας, οι φήμες για εντάσεις στα αποδυτήρια και η επιρροή των μίντια στην ομάδα, κυρίως λόγω και της παρουσίας του Κριστιάνο Ρονάλντο σε αυτήν, συνέχισε να την επηρεάζει.

Όσο και αν προσπάθησε ο Γερμανός, τα αμυντικά κενά της Γιουνάιτεντ δεν καλύπτονται τόσο εύκολα και η ομάδα συνέχισε και συνεχίζει να δέχεται τα γκολ με το… τσουβάλι. Χαρακτηριστικό είναι το ότι έχει δεχθεί φέτος 40 γκολ σε 29 αγώνες στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στους πρώτους εννέα της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ έχει πετύχει 48. Η «μάχη» του τίτλου στην Αγγλία είχε χαθεί προ πολλού και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο αποκλεισμός-σοκ από την Μίντλεσμπρο στα πέναλτι στο FA Cup για να συνεχιστεί η… κατρακύλα. Πλέον οι στόχοι που έμεναν ήταν η πορεία στην Ευρώπη και η έξοδος στην τετράδα.

Το ζευγάρωμα με την Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε σε νοκ-άουτ φάση μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όμως η κακή φετινή εικόνα των «Ροχιμπλάνκος» άφηνε περιθώρια στην Γιουνάιτεντ του Ρονάλντο να πιστέψει ότι το ‘χει. Το 1-1 του πρώτου αγώνα ήταν ικανοποιητικό και βάσει της εικόνας της Γιουνάιτεντ. ‘Ομως στο δεύτερο παιχνίδι, λίγο τα «φαλτσοσφυρίγματα» του Σλοβένου, Βίντσιτς (από ένα τέτοιο έφτασε στο γκολ η Ατλέτικο, αγνοώντας δύο φάουλ σε Ελάνγκα και Φρέντ  δευτερόλεπτα πριν το γκολ του Λόντι), λίγο η πολύ καλή αμυντική παρουσία των Ισπανών, λίγο ο «ανίκητος» Γιαν Όμπλακ, άφησαν την Γιουνάιτεντ με το όνειρο και τον αποκλεισμό από τους 16 της διοργάνωσης.

 

 

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «κυνηγάει» την Άρσεναλ στη βαθμολογία , ούσα στην πέμπτη θέση και με τους «Κανονιέρηδες» να έχουν παιχνίδια λιγότερα. Οι Γούλβς, Γουέστ Χαμ και Τότεναμ είναι επίσης κοντά και το έργο των «Κόκκινων Διαβόλων» δυσκολεύει. Η αποτυχία μοιάζει ανεπίτρεπτη καθώς η μη είσοδος στην τετράδα θα σημάνει μία -όχι απλά αποτυχημένη αλλά- καταστροφική σεζόν σε συνδυασμό με περιορισμένα έσοδα για τη νέα χρονιά. Πέρα από την ζημιά στο πρεστίζ του συλλόγου, πέρα από το «ξενέρωμα» που θα έχουν παίκτες τύπου Ρονάλντο, Μπρούνο Φερνάντες ή Βαράν αν δεν αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι και «πλήγμα» για μία ομάδα που έχει… ήδη βγει στην αγορά για την εύρεση νέου προπονητή.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα και αυτό είναι ότι παίκτες και προπονητές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις αποτυχίες της φετινής σεζόν και να κοιτάξουν κατάματα τον μόνο στόχο που υπάρχει πλέον στον σύλλογο και είναι οι τελευταίες εννέα αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Ο Ράνγκνικ που ήδη δήλωσε ότι θέλει ένα καλό σερί για να κλείσει τη σεζόν, θα δώσει τα τελευταία του παιχνίδια ως προπονητής της Γιουνάιτεντ καθώς το καλοκαίρι θα έρθει ο «διάδοχος» που θα έχει το δύσκολο έργο, να ανεβάσει την ομάδα ξανά ψηλά. Ο Απρίλης που έρχεται θα είναι καθοριστικός και η Γιουνάιτεντ θα πρέπει να πάρει τα λεγόμενα «μικρά ματς» στα οποία δείχνει να ζορίζεται περισσότερο από κάθε άλλον αντίπαλό της. Η αδυναμία της να διασπάσει κλειστές άμυνες μπορεί να της στοιχίσει, αλλά το «κλειδί» ίσως να είναι η θωράκιση των μετόπισθεν. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει «πετάξει» πέντε βαθμούς κόντρα στην Γουότφορντ, τους ίδιους με την Άστον Βίλα και τέσσερις κόντρα στην Σαουθάμπτον.

Τέλος, οι έξοδοι σε Άνφιλντ (19/4) και Έμιρεϊτς (23/4) μπορεί να μοιάζουν δύσκολες, αλλά η Γιουνάιτεντ οφείλει να φύγει αλώβητη αν θέλει να ελπίζει στο «καπάρωμα» μία θέσης στην τετράδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «Μπέμπηδες» αφότου αφοσιωθούν στον στόχο και ολοκληρώσουν την σεζόν, θα κάνουν «ταμείο» στο τέλος για να δουν όχι μόνο τι φταίει, αλλά και τι «μέλλει γενέσθαι» στο «Θέατρο των Ονείρων…

Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Ντε Χεά: «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιστρέψει, είμαι σίγουρος»