Αν δεν κάνει το βήμα μπροστά η Σαουθάμπτον, θα πέσει

Ο στόχος της παραμονής επετεύχθη για μια ακόμα χρονιά για τη Σαουθάμπτον, το μέλλον της όμως πως προβλέπεται;

 

Είναι αλήθεια πως η Σαουθάμπτον εξασφάλισε και την ενδέκατη συνεχόμενη παρουσία της στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ. Μια παρουσία που έχει συνοδευτεί από καλό ποδόσφαιρο, παραγωγή κι ανάπτυξη εξαίρετων παικτών, αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις. Άλλωστε, το διοικητικό και αγωνιστικό κομμάτι «αμαυρώθηκαν» από τους Κινέζους ιδιοκτήτες, που έκαναν σωρεία λανθασμένων επιλογών.

Η κάθοδος δεν ήρθε, όμως, χάρη στον άνθρωπο-κλειδί στον πάγκο της Σαουθάμπτον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τον Ραλφ Χάζενχιτλ. Ο Αυστριακός παρέλαβε «καμμένη γη» και τη διατήρησε στα «σαλόνια», κάνοντάς την παράλληλα να αποδώσει και καλό ποδόσφαιρο κατά καιρούς. Υπάρχουν πολλά όμως, που πρέπει να αλλάξουν, εν όψει της νέας σεζόν.

 

Ραλφ Χάζενχιτλ, ο «πρωτομάστορας» της Σαουθάμπτον των τελευταίων ετών.

 

Σίγουρα, όχι ο ίδιος ο Χάζενχιτλ. Βέβαια, μια σημαντική αλλαγή ήταν αυτή της διοίκησης, καθώς οι «Άγιοι» από το κινέζικο fund βρέθηκαν στα «χέρια» του Σέρβου δισεκατομμυριούχου Ντράγκαν Σόλακ, του πλουσιότερου άνδρα στη βαλκανική χώρα. Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς έγινε στις αρχές του 2022 και δεν πρόλαβε να επηρεάσει το αγωνιστικό κομμάτι. Βέβαια, μάλλον ένα σημαντικό κομμάτι του ρόστερ, ήδη τότε έδινε «εξετάσεις» για τη νέα σεζόν.

Άλλωστε, παρά την αλλαγή ιδιοκτήτη, τα οικονομικά της ομάδας δεν άλλαξαν. Δε θα μετατραπεί ξαφνικά η Σαουθάμπτον σε μια υπερ-ομάδα που δίνει για κάθε νέα μεταγραφή της 30 εκατομμύρια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα δοθούν και λεφτά, αν χρειαστεί. Η στήριξη στον Χάζενχιτλ για μια ακόμα φορά είναι δεδομένη, ωστόσο αρκετοί παίκτες είναι «φευγάτοι», με τα κενά που προκύπτουν να είναι αρκετά.

 

Άλεξ ΜακΚάρθι και Φρέιζερ Φόρστερ, η θέση και των δυο στο ρόστερ της Σαουθάμπτον για την επόμενη σεζόν κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι.

 

Πρώτα πρώτα, ο «άσος». Εκεί είδαμε, ένεκα του τραυματισμού του, να παραγκωνίζεται ο ασταθής ΜακΚάρθι για χάρη του εμπειρότατου Φρέιζερ Φόρστερ, ενώ χρόνο συμμετοχής ως παίκτης έκτακτης ανάγκης έλαβε και ο «γερόλυκος» Καμπαγιέρο. Κι αν ανανεώσει ως τρίτος ο Αργεντινός, η παραμονή των Φόρστερ-ΜακΚάρθι δεν είναι καθόλου σίγουρη, με τα συμβόλαιά τους να λήγουν. Οι πιθανότητες είναι υπέρ της ανανέωσης του ΜακΚάρθι, αν και είναι λίγες. Άλλωστε, ήδη μεταγραφικά σενάρια θέλουν τη Σαουθάμπτον να αναζητά τερματοφύλακα, σε νεαρή ηλικία και με βλέψεις βασικού.

Άλλα συμβόλαια τα οποία λήγουν, αυτά των Στίβενς και Λονγκ. Το να ανανεωθούν οι συμφωνιές με αυτούς τους δυο θα αποτελούσε έκπληξη, με τον πρώτο να είναι τέταρτος στην ιεραρχία μιας δυνατής τριάδας στόπερ (Μπεντνάρεκ, Σαλίσου, Λυάνκο), ενώ ο τελευταίος παίζει τα τελευταία δυο χρόνια σαν έσχατη λύση. Κι ειδικά το συμβόλαιο του δεύτερου, ήταν αρκετό μεγάλο, βάζοντάς το με την αποχώρησή του έτσι, στο «τραπέζι» για μια ηχηρή μεταγραφή επιθετικού.

 

 

Σε αυτό το κομμάτι, μετά την αποχώρηση του Ινγκς, η Σαουθάμπτον δυσκολεύτηκε. Πρώτος σκόρερ, άλλωστε, βγήκε φέτος ο Γουόρντ-Πράουζ. Ο Άνταμ Άρμστρονγκ ήταν η πιο δαπανηρή μεταγραφή της ομάδας πέρυσι (σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ έλαβε η Μπλάκμπερν), όμως δεν βρήκε ρυθμό και «παραγκωνίστηκε», κυρίως για χάρη των Τσε Άνταμς και Αρμάντο Μπρόγια. Κανείς από τους δυο δεν έκανε κακή σεζόν (επτά και έξι τέρματα αντίστοιχα), ωστόσο ο Άνταμς δεν είναι το «εννιάρι» με το εύκολο γκολ και ο Μπρόγια ήρθε δανεικός, στην πρώτη του σεζόν σε αυτό το επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα αναζητήσει σε πρώτο χρόνο ο Αυστριακός τεχνικός, μαζί με τερματοφύλακα.

Βοήθεια στο σκοράρισμα, δεν υπήρξε ουσιαστική ούτε από τους ακραίους επιθετικούς. Ίσως ο Ελιονούσσι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη φέτος, από πλευράς παραγωγικότητας, ενώ οι Γουόλκοτ, Τέγια, Τζενεπό, Ρέντμοντ και Στιούαρτ Άρμστρονγκ κινήθηκαν σε «ρηχά» νερά. Σε αυτό ίσως να συνέβαλε και το γεγονός πως δεν είχε κάποιος σταθερή θέση στην ενδεκάδα. Αυτό σαφώς κι είναι ένα ακόμα ζήτημα, την ώρα που σχεδόν κάθε ομάδα της Πρέμιερ, στηρίζεται σε ποιοτικούς ακραίους.

 

Κάντε ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

 

Από εκεί και πέρα, κάποια σημαντική διαφορά δεν αναμένεται να υπάρξει. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι οι «Άγιοι» να αφυπνιστούν. Από την 26η αγωνιστική και τη νίκη τους επί της Νόριτς, έχουν συγκεντρώσει πέντε από τους 36 διαθέσιμους βαθμούς, έχοντας πορεία υποβιβασμού! Η πορεία αυτή έγκειται στα διάφορα προβλήματα τραυματισμών, σε συνδυασμό με το μικρό ρόστερ, αλλά και τη χαλαρότητα της ομάδας στο σύνολό της, καθώς έχανε με τα χέρια κάτω. Κοινώς, αν ο πρώτος γύρος δεν ήταν τόσο καλός, θα βρίσκονταν σε «περιπέτειες». Ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας, απέρριπτε τις φήμες περί χαλαρότητας, αλλά όπως και να το κάνουμε, το αποτέλεσμα είναι ο καθρέφτης των πάντων!

 

 

Αυτό σίγουρα είναι ευθύνη και του ίδιου του προπονητή. Ωστόσο, δεν είναι κι ιδιαίτερα εύκολο να προχωρήσει και να σταθεί μια ομάδα με λίγες προσωπικότητες, πλην αυτής του προπονητή. Εκτός αυτού, η ευθύνη του Χάζενχιτλ βρίσκεται και στο ότι η ομάδα του εδώ και χρόνια παρουσιάζει μεγάλα αμυντικά κενά. Απόρροια του πιο επιθετικού πλάνου που του αρέσει, σαφώς, αλλά έχει «στοιχίσει» αρκετούς βαθμούς. Τις αμυντικές «αδυναμίες» προσπαθεί να τις «μακιγιάρει» ο Αυστριακός αλλάζοντας συνδυασμούς, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ ικανοποιητικό.. Ο στόχος της παραμονής, άλλωστε, πάντα απαιτεί και καλή αμυντική λειτουργία, καθώς παραδοσιακά η χειρότερη αμυντικά ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, υποβιβάζεται. 

Εν πάση περιπτώσει, όμως. Το ζήτημα είναι ένα. Η Σαουθάμπτον πρέπει να κάνει βήματα πρόοδου, βαθμολογικής και αγωνιστικής προόδου. Άλλωστε κι ο ανταγωνισμός κορυφώνεται. Βλέπουμε σταθερά στην επτάδα τη Γουέστ Χαμ, μια βελτιωμένη Γουλβς, την Μπράιτον και την Κρίσταλ Πάλας ανεβασμένες. Περιθώριο για «εφησυχασμό» ή λάθη, επομένως, δεν υπάρχει. Λάθη του παρελθόντος άλλωστε, τώρα τα αποβάλλει η Σαουθάμπτον. Το θέμα είναι, να μην της έρθει και αγωνιστικά το «γραμμάτιο».