Μία Εξέδρα… όνομα και πράγμα!

3,076 χιλιόμετρα είναι η απόσταση Αθήνα-Λίβερπουλ. Κάπου στην Αθήνα όμως, μια όμορφη παρέα φίλων, φέρνουν την Εξέδρα του Κop μια ανάσα από το σπίτι μας!

 

Πριν λίγες μέρες η ομάδα της Liverpool υποδέχτηκε την Everton στο Anfield, σε ένα από τα πιο παραδοσιακά και ιστορικά ντέρμπι του Νησιού και όχι μόνο.

Σε μια γωνιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1891 Cafe, ακριβώς κάτω από το γήπεδο της Ριζούπολης, μια παρέα φίλων και οπαδών της Liverpool μαζεύεται εκεί κάθε αγωνιστική και βλέπει τους αγώνες της ομάδας τους. Είχα ακούσει για όλη αυτή την φάση και ήθελα να πάω εκεί για να δω από «πρώτο χέρι» όλη αυτή την προσπάθεια. Φίλοι και γνωστοί μου θα πήγαιναν εκεί επίσης, οπότε ήμουν σίγουρος πως θα περάσω ωραία και θα μπορέσω να μιλήσω με άλλους ανθρώπους σχετικά με την Liverpool αλλά και γενικά για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Να πω σε αυτό το σημείο ότι η ομάδα που υποστηρίζω είναι η Middlesbrough αλλά αυτό δεν ήταν εμπόδιο να δω αυτό το παιχνίδι μαζί τους.

 

 

Περίπου μια ώρα πριν τον αγώνα, φτάνω στο γήπεδο και μπαίνω μέσα στο μαγαζί. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα σε αυτόν τον χώρο και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Ξύλινο πάτωμα, όμορφο μπαρ, σημαίες του Απόλλωνα όπως και εικόνες από την ιστορία της «Ελαφράς Ταξιαρχίας. Μέσα στο μαγαζί φαινότανε το ανάγλυφο της εξέδρας του γηπέδου, όπου ήταν επενδυμένο με ξύλο και σε έβαζε σε ένα κλίμα διαφορετικό. Ξεκάθαρα, ήταν το ιδανικό μέρος για να δεις ένα αγγλικό παιχνίδι!

Σιγά σιγά ο ένας μετά τον άλλον ερχόντουσαν και οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν να ξεκινάνε σχετικά με το πως βλέπουν το παιχνίδι, τις ενδεκάδες αλλά και γενικότερα. Εκείνη την ώρα, μπροστά από την τηλεόραση τοποθετήθηκε ένα κασκόλ της Liverpool καθώς και μια σημαία της. Σχεδόν όλοι είχαν φτάσει και έτσι ο χώρος «ντύθηκε» στα κόκκινα. Για την ακρίβεια, όχι τελείως. Μαζί μας ήταν και κάποιοι οπαδοί της Everton και έτσι υπήρχε εκπροσώπηση και της αντίπαλης ομάδας! Όλα ήταν έτοιμα λοιπόν!

 

 

Το παιχνίδι ήταν καλό. Είχε ευκαιρίες και από τις δυο ομάδες και εγώ σαν ουδέτερος μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα. Η αγωνία, το πάθος αλλά και τα νεύρα σε μερικές στιγμές, κυριαρχούσαν. Όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα λήξει ισόπαλο. Στο ποδόσφαιρο όμως, ποτέ δεν λες ποτέ καθώς όλα μπορεί να συμβούν. Σε μια φάση, στην εκπνοή του παιχνιδιού, η τύχη χαμογέλασε στην Liverpool και ο Origi κατάφερε να σκοράρει το νικητήριο γκολ για την ομάδα του, ένα γκολ από αυτά που λες «δεν γίνεται να μπούνε».

Εκείνη την στιγμή πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Οι πανηγυρισμοί του κόσμου δεν είχαν προηγούμενο. Ένιωθα λες και γινόταν σεισμός! Το πάθος που έβγαλαν όλα αυτά τα παιδιά ήταν αγνό και μεγάλο. Ήταν πάθος που βγάζει ένας οπαδός που λατρεύει την ομάδα του. Όπως είπα μετά το παιχνίδι και στην φίλη μου την Κατερίνα μετά το παιχνίδι… Ήταν μια Εξέδρα όνομα και πράγμα! Ήταν πραγματικά σαν να βρισκόμουν στο Anfield! Το σίγουρο είναι πως αξίζει κάποιος φίλος της ομάδας να πάει εκεί και να γίνει μέρος αυτής της παρέας. Εγώ από την μεριά μου, ανυπομονώ!

 

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να γνωρίσετε τι είναι η Εξέδρα Οπαδών Liverpool. Για αυτόν τον λόγο μίλησα με τον Θοδωρή Κουνάδη, έναν από τα ιδρυτικά μέλη αυτής της προσπάθειας, έναν άνθρωπο που αγαπάει την ομάδα της Liverpool.

 

Ν: Καλησπέρα Θοδωρή! Τι είναι η Εξέδρα; Πώς ξεκίνησε η δράση της;

Θ: Η Εξέδρα Οπαδών Λίβερπουλ δημιουργήθηκε τα ξημερώματα της 8ης Φεβρουαρίου 2018, από διπλή συγκυρία-σπόντα και απέκτησε το σημερινό της όνομα μια ημέρα μετά.

Η πρώτη συγκυρία ήταν μια διαφωνία του Θωμά Καλλιντέρη σε άλλο γκρουπ και η δεύτερη συγκυρία ήταν η απόφαση να ξεκινήσουμε μια χιουμοριστική σελίδα για την αγαπημένη μας ομάδα, η οποία απόφαση εν τέλει άλλαξε στο να δημιουργήσουμε ένα οπαδικό γκρουπ.
Ο Θωμάς προσκάλεσε εμένα και τον Βαγγέλη Νάκο να γίνουμε επίσης διαχειριστές σε αυτή την προσπάθεια.

Όλα τα παιδιά που επίσης ήταν ή είναι στην ομάδα συντονισμού, ο Θωμάς, ο Κώστας, οι δύο Γιώργηδες, η Ραφαηλίνα, ο Βασίλης, ο Παναγιώτης, ο Γιάννης και ο Νίκος, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία του γκρουπ όλους αυτούς τους μήνες.

 

 

Ν: Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Θ: Στόχος του γκρουπ μας είναι να διατηρήσει ενωμένη την κοινότητα των οπαδών της Liverpool, καθώς όλοι είμαστε υποστηρικτές του «YOU’LL NEVER WALK ALONE» και αυτού που πρεσβεύει. Δεν αποτελούμε επίσημη λέσχη οπαδών, δε διαθέτουμε εισιτήρια προς πώληση, ο καθένας από εμάς ανήκει σε οποιαδήποτε -επίσημη ή ανεπίσημη- λέσχη φίλων Liverpool επιθυμεί. Για εμάς, υπάρχει μόνο η λέξη «παρέα».

Οι προσδοκίες ξεπέρασαν κάθε δυνατή εκτίμηση με την πάροδο του χρόνου και σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν πρωτίστως από εμάς, αλλά και από τα μέλη μας, ως διαχείριση προχωρήσαμε σε μια σειρά ενεργειών για να αναπτύξουμε την επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά και να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο ως υποστηρικτές του «YOU’LL NEVER WALK ALONE».

 

Ν: Σαν Εξέδρα τι ενέργειες-δράσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα;

Θ: Η πρώτη μας ενέργεια, με τη συμβολή του μετέπειτα διαχειριστή Κώστα Ξένου αλλά και του Σίμου Μαριστάνογλου, οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα και τους ευχαριστώ τόσο προσωπικά, όσο και ως μέλος της ομάδας συντονισμού ήταν η συλλογή χρημάτων για την αγορά αλλά και συλλογή τροφίμων, ειδών φαρμακείου και άλλων αγαθών, τα οποία προσφέραμε στους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018. Η παράδοση έγινε στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο (ΝΑΟΜ), με οικονομική ενίσχυση ακόμα κι απ’την Γερμανία. Σε αυτό, καταφέραμε να δείξουμε ότι ως γκρουπ ασπαζόμαστε το «YOU’LL NEVER WALK ALONE».

Η επόμενη κίνηση που πραγματοποιήσαμε, ήταν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων για να βλέπουμε τους αγώνες της ομάδας μας όλοι μαζί. Η ιδέα αυτή ήταν των μελών του γκρουπ μας και με τις ενέργειες του Κώστα Ξένου και του Βαγγέλη Νάκου, η Εξέδρα βρήκε τη δική της στέγη σε δύο χώρους εστίασης, το 1891 Cafe που βρίσκεται εντός του γηπέδου του Απόλλων Αθηνών στην Ριζούπολη, αλλά και στο Athens Mill στα Σεπόλια. Για εμάς, με τη διοργάνωση των συναντήσεων, αποδείξαμε ότι η φιλοσοφία μας για τη δημιουργία μιας παρέας, έχει αρχίσει και γίνεται πραγματικότητα, με ένα τρόπο που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν είχαμε φανταστεί πριν δέκα μήνες.

 

 

Ν: Εδώ και λίγους μήνες έχετε δημιουργήσει και την δική σας ιστοσελίδα, σωστά;

Θ: Ακριβώς. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Εξέδρας, ήταν η δημιουργία του ιστότοπου, μέσω του οποίου προσφέρουμε τη δυνατότητα ενημέρωσης των μελών για τις συναντήσεις μας σε κάθε αναμέτρηση, για το κοινωνικό μας έργο και τις μελλοντικές μας ενέργειες, ενώ παρέχουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας και όχι μόνο, να αρθρογραφούν για λογαριασμό του site και να βλέπουν τα άρθρα τους εντός ολίγων ωρών. Το site είναι δωρεάν προς όλους, δεν απαιτεί κάποια εγγραφή ή συνδρομή, ενώ μια από τις επόμενες κινήσεις είναι η καταχώρηση διαφημίσεων, τα έσοδα των οποίων θα διατίθενται εξ’ολοκλήρου για φιλανθρωπικούς σκοπούς μια ή και περισσότερες φορές το χρόνο, ανάλογα με το έσοδο και όλα αυτά σε πλήρη διαφάνεια.

 

Ν: Οι στόχοι σας από εδώ και πέρα ποιοι είναι;

Θ: Ένα από τα επόμενα βήματά μας ως γκρουπ, είναι η σύσταση ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, καθώς όλοι μας αγαπάμε το ποδόσφαιρο και δε μας αρέσει μόνο να βλέπουμε ποδόσφαιρο, αλλά μέχρι και να ματώνουμε τα γόνατά μας όπως κάναμε μικροί. Επίσης, υπάρχουν πολλές ιδέες από τα μέλη μας, όπως η διοργάνωση εκδρομών για αγώνες, αλλά αυτό είναι μια αντικειμενικά δύσκολη υλοποίηση και ειδικά με το επερχόμενο Brexit. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε, ως παρέα, από την Ριζούπολη και τα Σεπόλια, να φτάσουμε στο KOP.

Το όραμά μας είναι η ελληνική κοινότητα των «Reds» να γίνει ενιαία, αδιαίρετη και χωρίς ίχνος εσωστρέφειας. Ο πρωταρχικός μας στόχος για τη συνέχεια της ύπαρξης του γκρουπ, είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη φιλοσοφία και στο δρόμο που έχουμε χαράξει, να ακούμε τα μέλη μας, να δεχόμαστε τη θετική κριτική και να προβληματιζόμαστε με την αρνητική.

 

 

Ν: Τέλος, ποια είναι η γνώμη σου για την Liverpool αγωνιστικά;

Θ: Αγωνιστικά, είμαι υπερβολικά αισιόδοξος από πέρυσι το χειμώνα για την πορεία της ομάδας, κάτι που με δικαίωσε αν κρίνω από την πορεία της μέχρι τον τελικό στο Κίεβο, ανεξάρτητα από την πικρή γεύση που άφησε η ήττα. Θεωρώ ότι από εκείνο το βράδυ και έπειτα, το πρόσημο βάσει της φετινής πορείας και των επιλογών του καλοκαιριού, είναι θετικό και η εικόνα της ομάδας ως τώρα βαθμολογικά, κυρίως στην Premier League, με κάνει να αισθάνομαι ικανοποίηση για το σπάσιμο μιας… «κατάρας» τριών δεκαετιών.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι το γκρουπ δημιουργήθηκε σε μια περίοδο ανάκαμψης για την ομάδα, στο δρόμο για τον τελικό του UEFA Champions League, σε ένα καλό αγωνιστικό μομέντουμ. Αυτό που θα θέλαμε όλοι μας, είναι να συνεχίσουμε εμείς και τα μέλη μας με την ίδια διάθεση, ακόμα κι αν επιστρέψουμε σε άλλες εποχές. Γιατί τα μότο μας ως Εξέδρα Οπαδών Liverpool είναι «WE ARE ALL LIVERPOOL – ALL THAT MATTERS» και, φυσικά, «YOU’LL NEVER WALK ALONE».

 

Από μέρους μου να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά της Εξέδρας αλλά και τον Θοδωρή Κουνάδη για τον χρόνο του. Μπορείτε να μπείτε και σεις στην ομάδα της Εξέδρας στο Facebook πατώντας εδώ αλλά και στην ιστοσελίδα της πατώντας εδώ.