Μπορεί να γίνει «King» στο Goodison Park;

Λίγο πριν την εκπνοή της deadline day, η Everton απέκτησε τον Joshua King, ο οποίος καταφθάνει στο Merseyside, με σκοπό να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στην elite του «Νησιού».

 

Πέρυσι, τέτοια εποχή, στην deadline day, η Manchester United κατέθετε πρόταση 20 εκατομμυρίων λιρών στην Bournemouth για τα μάτια του Νορβηγού διεθνή. Ενώ οι «Red Devils» έπραξαν τα δέοντα, ώστε να κάνουν τον King «διάβολο», το deal δεν επιτεύχθη ποτέ, καθώς οι «Cherries» απέρριψαν την πρόταση και απέκλεισαν το ενδεχόμενο φυγής ενός τόσο σημαντικού ποδοσφαιριστή από την ομάδα μεσούσης της season.

Το όνομα του, στο παρελθόν, είχε συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με αρκετές σπουδαίες ομάδες της Premier League, ελέω των σπουδαίων εμφανίσεών του στη μεγάλη κατηγορία, αλλά δεν κατάφερνε να εκπληρώσει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παραμένοντας στον Αγγλικό νότο. Τελικά, έστω και λίγο αργά, όντας στα 29 του, ο Joshua King άλλαξε στρατόπεδο και πλέον, έως το τέλος της χρονιάς, θα αγωνίζεται στην Everton, υπό της οδηγίες του Carlo Ancelotti. Η Bournemouth, που πλέον βρίσκεται στη Championship, συμφώνησε σε όλα, τόσο με την Everton, όσο και με την Fulham, αλλά τελικά ο διεθνής Σκανδιναβός αποφάσισε να μεταβεί στη πρώτη και όχι στο Λονδίνο.

Σε μία ομολογουμένως περίεργη και δύσκολη χρονιά για όλους, έτσι και ο Joshua King δεν διάβηκε τις καλύτερες ποδοσφαιρικές μέρες στη καριέρα του. Πολλοί και αδιάκοποι τραυματισμοί που δεν του επέτρεψαν να βρει ρυθμό και πάμπολλες αλλαγές στην ενδεκάδα, έθεσαν τον Νορβηγό στα αζήτητα και έτσι, ως εκ τούτου, η πιο λογική έκβαση ήταν, η ομάδα να τον «βγάλει στο σφυρί», κάτι που προήλθε έπειτα από προσωπική απαίτηση του ποδοσφαιριστή.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ CLINICAL

Πέρυσι, σε μία άκρως απογοητευτική χρονιά για την ομάδα του Eddie Howe, ο Joshua King ξεχώρισε σαν τη μύγα μες το γάλα, πετυχαίνοντας 6 τέρματα σε 24 συμμετοχές. Το πλέον εντυπωσιακό στη στατιστική του, είναι το γεγονός πως αυτά τα 6 goals τα πέτυχε, πραγματοποιώντας μόλις 13 shots στο στόχο και επίσης, χάνοντας όλο το μήνα Ιανουάριο εξαιτίας ενός μυϊκού τραυματισμού. Έχοντας ανοίξει τα τεφτέρια μας, παρατηρούμε πως η περσινή χρονιά δεν ήταν, παρόλα αυτά,  και η πλέον παραγωγική για τον ίδιο, μιας και την season 2016/17, ο Νορβηγός μέτρησε 16 τέρματα, ενώ την επόμενη απ’αυτή χρονιά, σταμάτησε επίσης σε διψήφιο αριθμό τερμάτων (12).

Τα παραπάνω νούμερα προδίδουν πως μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή που αρέσκεται να πατάει περιοχή και να αγωνίζεται ως κρυφός επιθετικός, λειτουργώντας ως επί των πλείστων σαν ακραίος. Η χρησιμοποίηση του από τον Eddie Howe στα άκρα της επίθεσης, πολλές φορές εξελισσόταν ως κίνηση-ματ, καθώς η εκτελεστική του δεινότητα ήταν αξιοπρόσεκτη. Αυτή η «ερωτική» επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν και ο λόγος που ποικίλοι σύλλογοι «φλέρταραν» για την υπογραφή του, γινόμενος το «μήλο της έριδος» ουκ ολίγες φορές.

 

 

Τα ατού του 29χρονου, δεν περιορίζονται αποκλειστικά σ’αυτό. Τη περσινή χρονιά, ο King βρισκόταν στη 16η θέση του πίνακα των καλύτερων dribbler στη PL, μετρώντας συνολικά 90. Η εκρηκτικότητα του και η ικανότητα του να ελίσσεται, τον θέτει ως μεγάλο κίνδυνο για οποιαδήποτε άμυνα. Αρέσκεται να συγκλίνει και να πατάει περιοχή, ενώ δε διστάζει να χρησιμοποιεί τη μυϊκή του δύναμη, για να κερδίσει εναέριες ή επιτόπιες μονομαχίες. Με μία λέξη, στη καλή του μέρα, μπορεί να «σμπαραλιάσει» οποιαδήποτε αμυντική διάταξη.

Σαν ένας καλός εξτρέμ που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσε να μην μετράει μία σπουδαία διάκριση στο πίνακα με τους καλύτερους σπρίντερ του περσινού πρωταθλήματος. Μπορεί να μην έχει την αίγλη του Adama Traore, ο οποίος «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον σ’αυτό το κομμάτι, παρόλα αυτά, ο Joshua King ήταν ένας εκ των πλέον γρηγορότερων στη PL. Παρατηρώντας περαιτέρω τη στατιστική του ανάλυση, πηγαίνοντας σε κάτι τελείως διαφορετικό, θα δει κάποιος ότι μιλάμε, συν τοις άλλοις, για έναν εξαιρετικό εκτελεστή penalty, αφού έχει καταφέρει να σκοράρει 12 φορές από την άσπρη βούλα σε 14 απόπειρες.

 

 

«ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η Everton, εξαρχής έψαχνε για έναν επιθετικογενή που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του Carlo Ancelotti, αναφορικά με το gameplay του Ιταλού coach. Αρκετά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και αυτό που επικράτησε, ήταν δικαίως του Joshua King. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, ότι ο Νορβηγός διαθέτει οξυδέρκεια στο παιχνίδι του και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές και ιδιαίτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης.

 

 

Πέρυσι, ο Eddie Howe, παραδόξως, είχε «κολλήσει» να χρησιμοποιεί τον διεθνή Σκανδιναβό αποκλειστικά στην αριστερή πτέρυγα της επίθεσης, κάτι που φαίνεται οξύμωρο, αναλογιζόμενοι τις δύο προηγούμενες χρονιές. Τις seasons 2017/18 και 2018/19, όπου ήταν αρκετά παραγωγικές για τον ίδιο, βρίσκαμε τον 29χρονο, τόσο στην αριστερή, όσο και στη δεξιά πλευρά. Η φυσική ικανότητά του να αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια σε κάθε πλευρά, ήταν ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Eddie Howe, κάτι που πέρυσι δεν εκμεταλλεύτηκε.

Μεταξύ άλλων, έχουμε δει αρκετές φορές τον Νορβηγό να βρίσκεται στη κορυφή της επίθεσης, είτε ως μόνος επιθετικός (κάτι σαν ψεύτικο εννιάρι), είτε σαν συμπαραστάτης ενός κλασικού striker. Έτσι, μετά και τη φυγή του Cenk Tosun, που μετέβη στη πατρίδα του και την Besiktas, ο Ancelotti θα υπολογίζει τον νέο του μεταγραφικό του απόκτημα, ως μία πιθανή λύση για να συντροφεύσει τον Dominic Calvert-Lewin στην αιχμή του δόρατος. Αυτή η ξεχωριστή αρετή του King να εγκλιματίζεται στις απαιτήσεις του προπονητή του, ήταν και το κλειδί της επικράτησης του έναντι των ανταγωνιστών του, στο μεταγραφικό σχεδιασμό των «Ζαχαρωτών».

 

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις αυτού είναι συντριπτικά υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εάν θέλεις να διαπρέψεις και να σταθείς σ’ένα υψηλό επίπεδο, οφείλεις να είσαι «εργάτης» και να εμφανίζεσαι σαν ένας ακούραστος αθλητής που συμβάλλει σ’όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Γι’αυτό το λόγο, οι καλοί και δυσεύρετοι ακραίοι επιθετικοί είναι και αυτοί που εκτός από την επιθετική τους συμβολή, κάνουν και τη λεγόμενη «βρώμικη» δουλειά.

Ένας τέτοιος είναι και ο Joshua King. Χαρακτηριστικό κομμάτι του παιχνιδιού του, η τρομερή αμυντική του συμπεριφορά και η ανασταλτική του συνέπεια. Κάθε χρονιά που έπαιξε μπάλα στο Dean Court, ποτέ του δε περιορίστηκε στην αριστερή επιθετική πτέρυγα, αλλά διέβαινε ακατάπαυστα όλη τη πλευρά, φτάνοντας μέχρι την άμυνα, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν λειτουργεί ως αριστερός ολοκληρωμένος μπακ-χαφ. Σε μία στατιστική που αντικατοπτρίζει περίτρανα αυτό και εκθειάζει την αμυντική του ικανότητα, ο King βρέθηκε στη 15η θέση του πίνακα, αναφορικά με τους παίκτες με τις περισσότερες αναχαιτήσεις στο αντίπαλο μισό. Ένας αριθμός που μαρτυρά ότι είναι κατάλληλος για ομάδες που αρέσκονται στο pressing και στις γρήγορες αντεπιθέσεις.

 

 

Ο ΑΞΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΟΡΤΕ ΤΟΥ

Τι και αν αγωνίζεται στα άκρα τις περισσότερες των περιπτώσεων; Πολλές φορές θα δούμε τον Σκανδιναβό να συγκλίνει στον άξονα, ώστε να παραλάβει μπάλες, με σκοπό να προωθήσει το παιχνίδι. Όταν λαμβάνει τη μπάλα, σπάνια θα τον δεις να επιβραδύνει το ρυθμό και να μοιράζει το τόπι προς τα πίσω. Αρέσκεται στο να δημιουργεί παιχνίδι και είναι λάτρης του λεγόμενου, στα μπασκετικά δρώμενα, give n’go. Δηλαδή, του να πασάρει και να «ξεχύνεται» κατευθείαν μπροστά.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, 14 από τα 26 τέρματα του έχουν επιτευχθεί από τον άξονα και το σημείο του penalty. Είναι κάτι που εκπλήσσει, μιας και φυσιολογικά αγωνίζεται στα άκρα και εν τέλει, καταλήγει να βρίσκεται στον άξονα, τη σωστή στιγμή. Αυτό το ιδίωμα τον βοηθάει ιδιαίτερα, όταν ο εκάστοτε προπονητής του, του ζητά να παίξει στη κορυφή της επίθεσης, έχοντας ήδη «υιοθετήσει» ότι χρειάζεται για τη θέση.

 

 

Συμπερασματικά, το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «Ζαχαρωτών» είναι ένας μοναδικός «versatile» ποδοσφαιριστής. Έχει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει σε υψηλό επίπεδο και να διαπρέψει με τη φανέλα μίας σπουδαίας ομάδας όπως η Everton. Είναι clinical finisher, όσοι λίγοι. Εξαιρετικά δουλευταράς και συντελεί εκ βαθέων στο αμυντικό κομμάτι. Γρήγορος, εκρηκτικός, βιρτουόζος και ένα σπουδαίο «εργαλείο» στα χέρια κάθε coach.

Με το «δάσκαλο» Ancelotti, μπορεί να αναπτύξει κάθε αρετή και να γίνει ακόμα καλύτερος σε ορισμένα σημεία-κλειδιά. Μπορεί να άργησε να πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα στη καριέρα του, παρόλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά, ειδικότερα για έναν αθλητή με τρομερά φυσικά προσόντα. Η εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, θα συντελέσουν ώστε να δείξει τον λόγο που η μπλε μεριά του Merseyside έπιασε το «λαχείο» στη φετινή deadline day.