Ο Mr ερωτευμένος με τη Liverpool

Διαβάστε ένα άρθρο γνώμης για την καριέρα του Steven Gerrard.

 

Η ιστορία είναι γνωστή με διάφορες παραλλαγές, αλλά η κεντρική ιδέα παραμένει η ίδια: παίρνεις ένα ποτήρι, του βάζεις νερό μέχρι περίπου τη μέση και ρωτάς το κοινό, το οποίο μπορεί να είναι από ένα έως 139 άτομα (παραπάνω θεωρείται υπερβολή), “πως το βλέπεις/βλέπετε το ποτήρι, μισοάδειο ή μισογεμάτο;”. Κάποιος θα απαντήσει “μισογεμάτο”, άλλος “μισοάδειο”. Ο έξυπνος ή ο εξυπνάκιας θα πει “εφόσον είναι μισοάδειο το ποτήρι, τότε είναι σίγουρα και μισογεμάτο αέρα” ή το ανάποδο. Κι έτσι μένουν όλοι ικανοποιημένοι ότι έχουν δίκιο από τη μεριά τους εκτός ίσως από εσένα που έθεσες το ερώτημα και πιθανόν δεν έβγαλες απάντηση που να σε καλύπτει. Άρα, τι κάνεις; Παίρνεις έναν χάρακα και τον τοποθετείς κάθετα δίπλα από το ποτήρι και μετράς τη στάθμη του νερού βγάζοντας έτσι ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι ισχύει (μπορείς εξ αρχής να χρησιμοποιήσεις ποτήρι που έχει πάνω του μέτρο, αλλά δε θα το κάνουμε μάθημα Φυσικοχημείας, ένα απλό ερώτημα πάμε να απαντήσουμε).

 

 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του ανθρώπου τόσο πολύ που έχει γίνει στάση ζωής διαχωρίζοντας τον αισιόδοξο από τον απαισιόδοξο. Έχει κι άλλες εφαρμογές όμως. Όπως για παράδειγμα, παίρνεις έναν ποδοσφαιριστή κι εξετάζεις αν τελικά μπορεί να κριθεί πετυχημένος ή όχι, κορυφαίου επιπέδου κλπ βάσει καριέρας. Τι μπορεί να ισχύσει όμως για ένα ποδοσφαιριστή που λέγεται Steven Gerrard; Γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης έχει δημιουργήσει πολλά παράδοξα (τη φυσικοχημεία δε την γλιτώνουμε, μάλλον).

Για αρχή, βάζουμε μόνο μετρήσιμα μεγέθη άρα και ψυχρή λογική: 18 χρόνια μέλος της Liverpool, τα τελευταία 14 ως αρχηγός και σήκωσε μηδέν Πρωταθλήματα Αγγλίας. Σιωπή. Ξύσιμο πηγουνιού. Ανάλυση δεδομένων. Παίκτης μιας ομάδας του διαμετρήματος της Liverpool , με καθολική αποδοχή από όλους τους προπονητές (5 τον αριθμό) του ως θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος κι όμως στα τόσα χρόνια που αγωνίζεται, έχει όσα πρωταθλήματα Αγγλίας όσα Όσκαρ έχει ο Τσιμιτσέλης (το πρώτο όνομα που μου ήρθε στο μυαλό, είναι φυσικά αυτό του Λεονάρντο ντι Κάπριο, αλλά τον βίασε μια αρκούδα αφήνοντάς του μπεσκέσι ένα αγαλματίδιο προς επούλωση της τραυματισμένης του ψυχής). Αποτυχία, άρα άδειο το ποτήρι. Πάμε παρακάτω. Ο Στέφανος ευτύχησε να βγάλει το ψωμί του σε μια χώρα όπου ο θεσμός του Κυπέλλου έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία κι αξία από οποιαδήποτε άλλη. Θεωρείται σχεδόν ισάξιος με αυτόν του Πρωταθλήματος. Γι αυτό κι έχουν 55 διοργανώσεις Κυπέλλου στο Νησί. Στα δικά μας όμως. Ο καπετάν-Στέφανος εκεί τα έχει πάει καλά. Έχει σηκώσει 6 Κύπελλα. Μπαίνει νερό στο ποτήρι.

Το βαρύ όνομα που φέρει η ομάδα με έμβλημα τον κορμοράνο στο Νησί έχει εξίσου μεγάλη παρακαταθήκη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι έκανε αυτά τα χρόνια ο Στιβι Τζι ταξιδεύοντας ανά τις γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου; Συμμετείχε σε σπουδαίες βραδιές, βοήθησε τα μέγιστα σε μεγάλες νίκες απέναντι σε ομάδες ίδιου διαμετρήματος αλλά με έμψυχο δυναμικό ανώτερου επιπέδου. Και τελικούς έπαιξε και Κύπελλο σήκωσε. Βάλε κι άλλο νερό στο ποτήρι της καριέρας.