Οι διαφωτιστές του σύγχρονου ποδοσφαίρου

Ο Σαββατιάτικος αγώνας του Elland Road μεταξύ της Leeds και της Manchester City έληξε 1-1, σκορ «πενιχρό» αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη στην φετινή Premier League έχουν υπάρξει επτά αγώνες με τουλάχιστον επτά γκολ. Κι όμως, δεν είναι απίθανο στο τέλος της χρονιάς η τακτική ιδιοφυία, που ξεχείλιζε στο γήπεδο, να χαρίσει στο ματς αυτό τον τίτλο ενός από των καλύτερων της χρονιάς. Όλα ξεκίνησαν από τους πάγκους, τον μαέστρο του Ροσάριο, τον Καταλανό του «μαθητή» και την κοινή τους εμμονή με τον Ajax των 90s.

 

Μπορεί το πρώτο πέρασμα του Marcelo Bielsa με την Espanyol το 1998 να ήταν ιδιαιτέρως σύντομο, όταν μόλις τον Οκτώβριο ο ίδιος του έβαλε τέλος για χάρη της Εθνικής Αργεντινής, όμως ήταν αρκετό ώστε να τον προσέξει ένας ποδοσφαιριστής της πολύ πιο επιτυχημένης συμπολίτισσας ομάδας. Είναι ο Josep «Pep» Guardiola, που ρωτάει γι’ αυτόν τον συμπαίκτη του Mauricio Pellegrino σχετικά με την κοινή τους πορεία στην αργεντίνικη Vélez, και μία σχέση θαυμασμού ξεκινάει. Όταν το 2002 ο Batistuta του είπε: «Αν θέλεις να γίνεις να γίνεις προπονητής, πρέπει να μιλήσεις με τον Bielsa», ο Pep ήταν ήδη ένα βήμα μπροστά και πρόσεχε επί χρόνια τα βήματα του μελλοντικού του μέντορα.

Το ίδιο καλοκαίρι, μετά τον γρήγορο αποκλεισμό της Αργεντινής από τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Guardiola γράφει: «Μου αρέσει ακόμα η Αργεντινή, ακόμη κι αν και δεν πέρασαν από τους ομίλους, γιατί νομίζω ότι έπαιξαν πολύ καλά. Ξέρουμε βέβαια ότι ζούμε σε έναν κόσμο, όπου άμα κερδίσεις είσαι καλός κι άμα χάσεις δεν έχει σημασία τι έχεις προσπαθήσει. Δεν έχει σημασία αν είχες την μπάλα, αν η ομάδα ήταν καλά οργανωμένη ή αν έπαιζες με 3-4-3, όπως ο Bielsa. Αν χάσεις, θα σου πουν ότι απέτυχες. Εγώ το βλέπω αλλιώς».

 

bielsa pep

 

Με αυτό το σκεπτικό στο μυαλό, το 2006 ο Καταλανός που μόλις έχει κρεμάσει τα παπούτσια του, ταξιδεύει προς τ