Ομάδες «μετανάστριες» των Βρετανικών Γηπέδων (Part 1)

Μερικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Βρετανία δεν αγωνίζονται στα πρωταθλήματα που θα περίμενε κανείς…

 

 

Το βρετανικό ποδόσφαιρο το έχουμε αγαπήσει όλοι μας. Όλοι έχουμε καθηλωθεί μπροστά σε μια τηλεόραση, η σε έναν υπολογιστή, για να δούμε τον αγώνα της αγαπημένης μας ομάδας. Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές ιστοριούλες που ενισχύουν τον ρομαντισμό του Βρετανικού ποδοσφαίρου. Σήμερα θα σας αποκαλύψω τις ομάδες “μετανάστριες” που βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορες κατηγορίες.

 

Η αρχή θα γίνει με την Αγγλικές Κατηγορίες.

 

 

Η περιπλάνησή μας αρχίζει στο Σουόνσι της Ουαλίας, που απέχει 90 χιλιόμετρα περίπου από τα Αγγλικά σύνορα. Εκεί η ομώνυμη ομάδα, που ιδρύθηκε το 1912 ως Swansea Town, συμμετέχει από τις απαρχές της ιστορίας της στις Αγγλικές κατηγορίες. Η ίδια έχει κατορθώσει να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην Premier League, καταφέρνοντας μάλιστα  να κατακτήσει και το League Cup τη σεζόν 2012-13. Έτσι, έγινε η πρώτη Ουαλική ομάδα που εκπροσώπησε την Αγγλία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, φτάνοντας στους 32 του Europa League.

 

 

Συνεχίζουμε με την Cardiff City, στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, το Κάρντιφ. Ιδρυθείσα το 1899, ως Riverside A.F.C συμμετείχε μέχρι το 1910 στις Ουαλικές Ερασιτεχνικές Κατηγορίες. Ωστόσο κάποια φιλικά με Middlesbrough, Bristol City, Crystal Palace, την έβαλαν σε σκέψεις. Το 1912 η τότε Riverside A.F.C, μετονομάζεται σε Cardiff City και αποφασίζει να ξεκινήσει το ταξίδι της από τη 2η κατηγορία της Southern Football League, αν και συμμετείχε στο Ουαλικό Κύπελλο αρκετές φόρες μέχρι το 1995. Από τότε έχει κάνει αρκετά αξιόλογες πορείες στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του FA Cup και του Charity Shield το 1927, και την εξωφρενική πορεία της ομάδας στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης το 2008. Την τρέχουσα σεζόν θα αγωνίζεται στην Championship.

 

 

Για να πετύχουμε άλλη μη Αγγλική ομάδα στις Αγγλικές κατηγορίες, κατρακυλάμε στην League Two και συγκεκριμένα στην Newport  County. Το ξεκίνημα της είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Cardiff. Ιδρύθηκε το 1912, και ξεκίνησε από την ίδια κατηγορία με αυτήν. Αν και δεν γνώρισε σαν ομάδα ιδιαίτερες επιτυχίες έχει να υπερηφανεύεται την πορεία στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων την σεζόν 1980-81 σαν κάτοχος Κυπέλλου Ουαλίας. Μάλιστα το 1989 η ομάδα διαλύθηκε ενώ ήταν στην τότε 4η Κατηγορία και ξαναδημιουργήθηκε ξεκινώντας από την Hellenic League (10η Κατηγορία). Ευτυχώς για εκείνη κατάφερε σχετικά εύκολα να ξεπεράσει αυτές τις κατηγορίες, φτάνοντας το 2005 στις National Leagues (Conference South), και επιστρέφοντας από τη σεζόν 2013-14 στις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

 

 

Η συνέχεια ανήκει σε έναν ιστορικό σύλλογο, αυτόν της Wrexham. Έχοντας ιδρυθεί το μακρινό 1864, ήταν από τις πρώτες ομάδες που σύστησε τον περιορισμό των 11 παικτών στο γήπεδο ανά ομάδα. Μάλιστα είναι από τις λίγες ομάδες πού έχουν συμμετάσχει στις περισσότερες εκδοχές του FA Cup, από την ίδρυση της διοργάνωσης μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά, αν και τόσο ιστορικός σύλλογος, δεν έχει να περηφανεύεται για κάποιο κατόρθωμα. Αν και έχει κατακτήσει 23 κύπελλα Ουαλίας (ρεκόρ Ουαλίας), το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει η Ουαλική ομάδα είναι η Championship, στην οποία έχει αγωνιστεί 14 φορές. Σήμερα βρίσκεται στην Conference National.

 

 

Τέλος το πρώτο μέρος του αφιερώματος κλείνει με λιγότερο γνωστές ομάδες. Η Colwyn Bay, η οποία βρίσκεται στην Northern League Division One (8η κατηγορία), η Merthyr Town που βρίσκεται στην Southern Premier League (7η Κατηγορία). Τέλος υπάρχει και η Guernsey, όπου βρίσκεται στη Νήσος Γκέρνσεϊ στη θάλασσα της Μάγχης, και αγωνίζεται στην Isthmian Division One South (8η Κατηγορία).

 

 

 

 

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης