Ομιλοί-τε ευρωπαϊκά: Μπράιτον

Λίγο πριν την έναρξη της κυρίως φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, περνάμε από… μικροσκόπιο τους αντιπάλους των αγγλικών ομάδων στους ομίλους.

Σε μία ευρωπαϊκή σεζόν, που θα ολοκληρωθεί στην Αγγλία, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, οι ομάδες της χώρας, οκτώ στον αριθμό, καλούνται πρώτα να ξεπεράσουν το εμπόδιο των ομίλων. Η κληρωτίδα έβαλε σε άλλες εύκολα και σε άλλες δύσκολα, όμως εξυπακούεται πως οι αγγλικοί σύλλογοι μπαίνουν σε αυτήν τη φάση ως φαβορί. Με περίσσεια ανυπομονησία περιμένουν οι φίλοι της Μπράιτον την ερχόμενη Πέμπτη (21/9). Αυτό, διότι οι «Γλάροι» εξασφάλισαν την παρθενική τους συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, γράφοντας την περσινή τους πορεία στο πρωτάθλημα με χρυσά γράμματα στην ποδοσφαιρική βίβλο του συλλόγου.

Δείξε μου τους αντιπάλους σου να σου πω τη θέση σου

Η τοποθέτησή της Μπράιτον μάλιστα στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας προσέθεσε αυτομάτως περισσότερο ενδιαφέρον στη διαδικασία της Αυγουστιάτικης κλήρωσης, ως προς τη διαμόρφωση του ομίλου. Άγιαξ, Μαρσέιγ και ΑΕΚ έδειξε η κληρωτίδα, μέσω της οποίας επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η άγρια ομορφιά του αθλήματος. Ας μη γελιόμαστε. Πρόκειται για έναν όμιλο, που κάλλιστα στεκόταν στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς καμία δόση υπερβολής, και που η έκβαση του οποίου θα κριθεί στις λεπτομέρειες και τη σταθερότητα της απόδοσης των ομάδων. Κάθε γκολ είναι σημαντικό και σίγουρα εδώ θα σημειωθούν πολλά.

Ξεκινάμε από την ολλανδική υπερδύναμη, τον Άγιαξ. Τα τελευταία χρόνια μάς έχει συνηθίσει να βρίσκεται στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με αποκορύφωμα την ασύλληπτη πορεία μέχρι τα ημιτελικά το 2019, υπό τις οδηγίες τότε του Έρικ τεν Χαγ και τους δικούς του… μπέμπηδες, Ντε Λιχτ, Ντε Γιόνγκ, Ζιγιές, Φαν Ντε Μπεκ. Φυσικά έχει αλλάξει αρκετά το αγωνιστικό προφίλ του από εκείνη τη χρονιά. Πέρυσι πραγματοποίησε μία ασυνήθιστα μέτρια σεζόν στην Ολλανδία, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του πίνακα, όντας μάλιστα στο -13 από την κορυφή.

Αποδυναμώθηκε αρκετά, χάνοντας πολύτιμους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν, όπως ο Μοχάμεντ Κούντους, ο Ράιαν Χράφενμπερχ, ο Ντέιβι Κλάασεν, ο Γιούριεν Τίμπερ και ο Έντσον Άλβαρες. Παρόλο που δεν βρίσκεται στην κορυφαία φόρμα του, διανύοντας δε μία περίοδο rebuilding του ρόστερ (12 μεταγραφές), πάντα ο «Αίαντας» στο άκουσμά του θα διαθέτει μία αίγλη και αναμφίβολα μπορεί να κάνει όχι απλά ζημιά σε κάποια ομάδα, αλλά να φτάσει πολύ ψηλά στη διοργάνωση. Έγιναν προσθήκες, με αποκορύφωμα τον ερχομό τόσο του φορμαρισμέμου Τσούμπα Άκπομ των 29 γκολ με τη Μίντλεσμπρο πέρσι, όσο και του ανερχόμενου στόπερ Γιόσιπ Σούταλο από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Το καλοκαίρι η διοίκηση προχώρησε στην πρόσληψη και νέου προπονητή, του Μόρις Στάιν, και με ένα υλικό -με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη- που παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, επιδιώκει την επάνοδο στους τίτλους.

Συνεχίζουμε με τους Γάλλους του ομίλου, τη Μαρσέιγ. Όπως και στην περίπτωση των Ολλανδών, έτσι και εδώ, παρατηρούμε μία ομάδα που βρίσκεται σε διαδικασία rebuild. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα βαδίζει σε χνάρια που αποπνέουν μία γενικότερη βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Ορμώμενη από την τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από Παρί και (το φαινόμενο της περσινής σεζόν) Λανς, γνώρισε τον οδυνηρό αποκλεισμό στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από τον Παναθηναϊκό στη διαδικασία των πέναλτι, παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο με δύο πτυχές. Πρόκειται για μία νέα ομάδα, με αλλαγές σε σχέση με πέρσι και με μεταγραφές που την ανεβάζουν επίπεδο, με κύριο καθοδηγητή τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Προπονητής ανέλαβε ο πολύπειρος Ισπανός, Μαρθελίνο, και ήδη από τα ματς με την ελληνική ομάδα είδαμε ναι μεν μία χημεία μεταξύ των παικτών που ακόμη εξελίσσεται, αλλά ταυτόχρονα μία κυριαρχία ανά διαστήματα που οδηγούσαν στη διαρκή δημιουργία επικίνδυνων φάσεων.

Και τέλος, φτάνουμε στην επιστροφή της νταμπλούχου Ελλάδος για το 2023 στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Η ΑΕΚ, σίγουρα δεν αποτελεί την λιγότερο άξια προσοχής στον όμιλο, παρόλο που προέρχεται από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Κάθε άλλο θα λέγαμε. Ο «Δικέφαλος» με την «καυτή» του έδρα πλέον, το OPAP Arena Αγιά Σοφιά -όπου και θα φιλοξενηθεί ο τελικός του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ της παρούσας σεζόν- αναμφίβολα καθίσταται ως ομάδα αποτέλεσμα του προπονητή. Ο Ματίας Αλμέιδα κατόρθωσε να θέσει τις βάσεις από τις πρώτες του κιόλας μέρες του στο σύλλογο, ώστε να χτιστεί ένα στιβαρό, οργανωμένο σύνολο, που αρέσκεται στο γρήγορο ποδόσφαιρο, τη συνεχόμενη τάση δημιουργίας ευκαιριών και την πίεση ψηλά. Κράτησε σχεδόν ολόκληρο τον βασικό της κορμό από πέρσι, αγοράζοντας τον Oρμπελίν Πινέδα από τη Θέλτα με κάτι λιγότερο από 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρέμεινε ανένδοτη ως προς την παραχώρηση του Λιβάι Γκαρσία.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα χρόνιας δουλειάς της διοίκησης. Η τωρινή εικόνα της Μπράιτον αποτελεί συνέχεια και βελτιστοποίηση, αν θέλετε, της δουλειάς του Γκρέιαμ Πότερ, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019. Πρόκειται για έναν σύλλογο, ο οποίος ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεταγραφική πολιτική, χωρίς πολυτέλειες και… εξτρά, αλλά αν μη τι άλλο στοχευμένες κινήσεις που την ανεβάζουν επίπεδο, με την προοπτική ακόμη μεγαλύτερης μελλοντικής ανέλιξης, αγωνιστικής και οικονομικής.

Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι, ενώ μέχρι το 2021 τερμάτιζε στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας, παίζοντας το πιο επιθετικό ποδόσφαιρο από τις mid-table ομάδες του πρωταθλήματος κι έχοντας εκτοξεύσει τον μέσο όρο των ευκαιριών της ανά ματς, έφτασε τη σεζόν 2021/22 μέχρι την ένατη θέση και το -5 από την Ευρώπη. Το Σεπτέμβριο του 2022 ο Γκρέιαμ Πότερ αναχώρησε για το Λονδίνο και την Τσέλσι, με τους διοικούντες την Μπράιτον να επιλέγουν τον Ντε Τσέρμπι να συνεχίσει το έργο του, το οποίο και φαίνεται να πραγματοποιεί με τον σωστό τρόπο. Όντας μια ομάδα με άσημους αλλά γεματούς περγαμηνές ποδοσφαιριστές, όπως ο Αλέξις ΜακΚάλιστερ ή ο Μόισες Καϊσέδο, τους οποίους και… χρυσοπούλησε φέτος, σημείωσε σημαντικά βήματα εν μέσω μίας ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας, που εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται στο έπακρον εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Οι «Γλάροι» καθίστανται πλέον μια μηχανή παραγωγής μελλοντικών αστέρων, η οποία εύλογα παρακολουθείται στενά από τους μεγάλους της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι χάνει πρωταγωνιστές, φροντίζει σαν άλλη λερναία ύδρα να δημιουργεί καινούριους. Ξόδεψε σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές, ενώ τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 180 εκατομμύρια. Προχώρησε στην προσθήκη ποδοσφαιριστών με εμπειρία στο ευρωπαϊκό στερέωμα, κινούμενη σε όλα τα ηλικιακά κλιμάκεια. Από τον Ανσού Φατί (20 ετών), στον Μαχμούτ Νταχούντ (27 ετών) και μετέπειτα στον βιονικό Τζέιμς Μίλνερ (37 ετών).

Ο άσημος που αξίζει να γίνει διάσημος

Μεγάλες ομάδες, πολλά τα ονόματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήδη γνωστά προς το ευρύ κοινό. Πέρυσι είχα επιλέξει μία περίπτωση ποδοσφαιριστή, όχι ανερχόμενου, αλλά ήδη έτοιμου, που αποτελούσε κινητήριο μοχλό και συμμετείχε στα μισά σχεδόν γκολ της ομάδας του. Φέτος θα κινηθώ διαφορετικά.

Νεαρός επιθετικός είναι ο… εκλεκτός, που αποτελεί έναν από τους πιο υποσχόμενους ποδοσφαιριστές στο Νησί και σίγουρα θα μας απασχολήσει μελλοντικά. Ορισμένοι -ιδίως όσοι ασχολείστε με το Football Manager- έχετε ήδη αντιληφθεί περί ποίου ο λόγος. Το όνομά του είναι Έβαν Φέργκιουσον και σε ένα μήνα κλείνει τα 18 χρόνια ζωής (19 Οκτωβρίου 2004). Πρόκειται για έναν σέντερ φορ-εργαλείο, ικανότατο με τη μπάλα στα πόδια, με εξαιρετική αντίληψη και υψηλή τάση στο σκοράρισμα.

Με καταγωγή απο την Ιρλανδία, η Μπράιτον τον έκανε δικό της το 2019 από τη Μποέμιανς. Στην ομάδα Κ23 του συλλόγου, αναδείχθηκε ο κορυφαίος παίκτης της Πρεμιερ Λιγκ νέων τη σεζόν 2021/22. Φέτος ξεκίνησε τη σεζόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχοντας σημειώσει ήδη 4 γκολ σε 5 παιχνίδια. Παρέα με τους φίλους της Μπράιτον λοιπόν, αδημονούμε να τον δούμε εν δράσει (και) στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Την ερχόμενη Πέμπτη (21/9) οι «Γλάροι» θα φιλοξενήσουν την ΑΕΚ στο ΑΜΕΧ, για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα.

Διαβάστε εδώ το έκτο μέρος αυτής της σειράς αφιερωμάτων, την ανάλυση για τον ευρωπαϊκό όμιλο της Λίβερπουλ!