Ομιλοί-τε ευρωπαϊκά: Λίβερπουλ

Λίγο πριν την έναρξη της κυρίως φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, περνάμε από… μικροσκόπιο τους αντιπάλους των αγγλικών ομάδων στους ομίλους.

Σε μία ευρωπαϊκή σεζόν, που θα ολοκληρωθεί στην Αγγλία, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, οι ομάδες της χώρας, οκτώ στον αριθμό, καλούνται πρώτα να ξεπεράσουν το εμπόδιο των ομίλων. Η κληρωτίδα έβαλε σε άλλες εύκολα και σε άλλες δύσκολα, όμως εξυπακούεται πως οι αγγλικοί σύλλογοι μπαίνουν σε αυτήν τη φάση ως φαβορί. Από ξενέρωτη μέχρι βαρετή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ για τη Λίβερπουλ. Είχαμε συνηθίσει αλλιώς τα τελευταία χρόνια, με τον Κλοπ στον πάγκο, όμως… περσινά ξινά σταφύλια.

Δείξε μου τους αντιπάλους σου, να σου πω τη θέση σου

Η ΛΑΣΚ Λινζ είναι μια από τις σταθερές δυνάμεις του αυστριακού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια και τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα την περσινή σεζόν, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή συμμετοχή. Η ομάδα έχει κρατήσει τον περσινό της κορμό, όμως άλλαξε προπονητή το καλοκαίρι, με τον Τόμας Σάγκεντερ να παίρνει τα ηνία από τον Ντίτμαρ Κουχμπάουερ.

Ο σημαντικότατος Κεΐτο Νακαμούρα πουλήθηκε στη Ρεμς έναντι δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, όμως ο παίκτης που αποτελεί σημείο αναφοράς των Αυστριακών είναι σίγουρα ο αρχισκόρερ της ομάδας, ο Ρόμπερτ Ζούλτζ που μετράει ήδη τρία γκολ φέτος. Για να βρεθούν στους ομίλους του Γιουρόπα, οι Αυστριακοί απέκλεισαν τη Ζρίνσκι Μόσταρ. Σε έξι αγώνες στο πρωτάθλημα, έχει τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Σίγουρα πάντως, δεν είναι μια ομάδα που βρίσκεται κοντά στο επίπεδο της Λίβερπουλ.

λινζ

Όσον αφορά την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, η πορεία της τα τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστη. Πριν από τρία χρόνια αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του Βελγίου και φέτος προετοιμάζεται για τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της στο Γιουρόπα, μετά το περσινό ταξίδι μέχρι τους «8» της διοργάνωσης και τον αποκλεισμό από τη Λεβερκούζεν.

Φυσικά, πρόκειται για ένα σύλλογο που συνδέεται άμεσα με την Αγγλία, καθώς οι τύχες της ιστορικής Σεν-Ζιλουάζ άλλαξαν το 2018, όταν ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο πρόεδρος της Μπράιτον, Τόνι Μπλουμ μαζί με τον Άλεξ Μούζιο. Από την επάνοδό της στη μεγάλη κατηγορία η Σεν-Ζιλουάζ δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί τρόπαια και συμμετοχές στην Ευρώπη. Φέτος, χρειάστηκε να αποκλείσει τη Λουγκάνο στα προκριματικά και στο βελγικό πρωτάθλημα μετράει ήδη τρεις νίκες σε πέντε παιχνίδια!

Και αυτή χρειάστηκε να αλλάξει τεχνική ηγεσία φέτος, με τον Αλεξάντερι Μπλεσίν να αναλαμβάνει τα ηνία. Σημαντικό στοιχείο του αγώνα είναι η συνάντηση των αδερφών ΜακΆλιστερ, στους αγώνες μεταξύ των δυο ομάδων, καθώς ο Κέβιν ΜακΆλιστερ αγωνίζεται στο Βέλγιο και θα κοντραριστεί με τον αδερφό του και νέο άσσο της Λίβερπουλ, Αλέξις. Η συνάντηση των δυο ομάδων στο Άνφιλντ θα είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας ανάμεσα στις δυο ομάδες ιστορικά, ενώ το παιχνίδι στο Βέλγιο θα διεξαχθεί στην έδρα της Άντερλεχτ και όχι στη φυσική έδρα της Ουνιόν, το Σταντ Ζοσέφ Μαριάν.

όμιλοι λίβερπουλ

Κοιτώντας την Τουλούζ, βλέπουμε ακόμα μια ομάδα που κάνει μια νέα αρχή με καινούριο τεχνικό στον πάγκο. Πρόκειται για τον 39χρονο Κάρλες Μαρτίνες, ο οποίος φέτος δοκιμάζει για πρώτη φορά την τύχη του σαν πρώτος προπονητής. Ο Ισπανός εντάχθηκε στην Τουλούζ από την περσινή σεζόν ως βοηθός προπονητή, όμως η αποχώρηση του Μοντανιέ, του έδωσε την ευκαιρία να προπονήσει αυτός την ομάδα.

Οι δυο συνεχόμενοι αγώνες με την Τουλούζ ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της βαθμολογίας του ομίλου. Οι Γάλλοι μπορεί να τερμάτισαν 13οι πέρσι, στην επάνοδό τους στη Λιγκ 1, όμως πήραν το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, κατακτώντας το Κύπελλο Γαλλίας και μάλιστα με εμφατικό τρόπο – μια ευρεία νίκη (5-1) κόντρα στη Ναντ στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Τουλούζ, Ντάνιελ Κόμολι είναι γνώριμη φυσιογνωμία για τη Λίβερπουλ, καθώς αποτέλεσε αθλητικός διευθυντής των «Κόκκινων» για 18 μήνες πριν αποχωρήσει το 2012.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Ο φετινές μεταγραφές έχουν ανανεώσει μαζί με το ρόστερ και τις ελπίδες των φιλάθλων για κάτι όμορφο φέτος. Η… παραφωνία που ακούει στο όνομα Γιουρόπα Λιγκ θα αποκτήσει νόημα μόνο αν δώσει την ευκαιρία στους «Κόκκινους» για ένα ταξίδι στο γειτονικό Δουβλίνο, στις 22 Μαΐου, για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός ακόμα ευρωπαϊκού τροπαίου. Ένα τρόπαιο μάλιστα που εξασφαλίζει την παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν, ανεξαρτήτως θέσης στο πρωτάθλημα.

Οι Πέμπτες της φετινής σεζόν, αν και ξενέρωτες, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα νέα ταλέντα της ομάδας να πάρουν ευκαιρίες και να μπουν ακόμα περισσότερο στο αγωνιστικό κλίμα της ομάδας. Κι αν τους Μπαΐτσετιτς και Έλιοτ τους ξέρουμε ήδη, σειρά μας να πάρουμε μεγαλύτερη γεύση από τους πολλά υποσχόμενους Μπεν Ντόουκ, Τζάρελ Κουάνσα, Κόνορ Μπράντλεϊ, Μαρσέλο Πιταλούγκα και Μπόμπι Κλαρκ.

Και οι αντίπαλοι που έφερε η κληρωτίδα στον δρόμο της Λίβερπουλ, δίνουν την ευκαιρία στον Κλοπ να συνδυάσει και τα δυο: ροτέισον και ευρωπαϊκός τίτλος.

Ο άσημος που αξίζει να γίνει διάσημος

Στη νεανική ΛΑΣΚ, μετά τη φυγή του Νακαμούρα, η Λίβερπουλ έχει να φοβάται μόνο τον αρχισκόρερ Ζούλτζ, ενώ αποκάλυψη της φετινής σεζόν ως τώρα έχει αποδειχθεί ο δανεικός από τη Λειψία, Σανουσί Μπα, των μόλις 19 χρόνων ζωής. Ο Σενεγαλέζος αριστερός μπακ θέλει να αποτελέσει ένα από τα πολλά ταλέντα που αναδεικνύουν οι ακαδημίες των Γερμανών και στο γραφικό Λινζ θα πάρει την ευκαιρία που αποζητά.

Επηρεασμένη προφανώς από τη διοίκηση, η Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ έχει επενδύσει στο αγγλικό ταλέντο, καθώς έχει στο δυναμικό της τρεις ταλαντούχους Άγγλους ποδοσφαιριστές, τους Ρος Σάικς, Κρίστιαν Μπέρτζες και Μάθιου Σορινόλα. Ο Ντένις Έκερτ Αγενσά είναι το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας με εφτά γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια και ίσως είναι ο παίκτης, που θα πρέπει να προσέξει περισσότερο η Λίβερπουλ σε ολόκληρο τον όμιλο.

Σχετικά με τους Γάλλους τώρα, δύο είναι οι μεγάλες απειλές. Ο Τάις Νταλιγκά, πρώτος σκόρερ με 18 γκολ σε 42 συμμετοχές σε όλες της διοργανώσεις την περσινή σεζόν, και ο Μαροκινός επιθετικός Αμπουκλάλ που έχει κάνει καταπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν με τρία γκολ σε τέσσερα παιχνίδια, σκοράροντας μάλιστα στην ισοπαλία με την Παρί Σεν-Ζερμέν (1-1) με πέναλτι.

Διαβάστε εδώ το πέμπτο μέρος αυτής της σειράς αφιερωμάτων, την ανάλυση για τον ευρωπαϊκό όμιλο της Γουέστ Χαμ!