Ομιλοί-τε ευρωπαϊκά: Νιουκάστλ

Λίγο πριν την έναρξη της κυρίως φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, περνάμε από… μικροσκόπιο τους αντιπάλους των αγγλικών ομάδων στους ομίλους.

Σε μία ευρωπαϊκή σεζόν, που θα ολοκληρωθεί στην Αγγλία, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, οι ομάδες της χώρας, οκτώ στον αριθμό, καλούνται πρώτα να ξεπεράσουν το εμπόδιο των ομίλων. Η κληρωτίδα έβαλε σε άλλες εύκολα και σε άλλες δύσκολα, όμως εξυπακούεται πως οι αγγλικοί σύλλογοι μπαίνουν σε αυτήν τη φάση ως φαβορί. Αν κάποια ομάδα αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω «κανόνα» αυτή είναι η Νιουκάστλ, που μετά από 21 χρόνια επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ για να αντιμετωπίσει μία… εχθρική κλήρωση, στον μόνο όμιλο που αποτελείται αποκλειστικά από ομάδες των πρωταθλημάτων του «Big Five».

Δείξε μου τους αντιπάλους σου, να σου πω τη θέση σου

Με δεδομένη τη θέση τους στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, οι «Καρακάξες» ήξεραν ότι δεν θα είχαν την τύχη των έτερων αγγλικών ομάδων, όμως ήλπιζαν κάτι καλύτερο από έναν όμιλο-φωτιά, με την πρωταθλήτρια Γαλλίας, την παρολίγον πρωταθλήτρια Γερμανίας (έχασε τον τίτλο μετά από επική γκέλα στην τελευταία αγωνιστική) και μία παραδοσιακή δύναμη της διοργάνωσης, που έφτασε πέρυσι ως τα ημιτελικά. Ο λόγος φυσικά για τη λαμπερή Παρί Σεν-Ζερμέν, την πάντα φιλόδοξη Ντόρτμουντ και την έμπειρη Μίλαν.

Με το σίριαλ της φυγής του Εμπαπέ να έχει αίσιο τέλος για τους Παριζιάνους, ο σύλλογος προχώρησε σε μία γενναία ανανέωση μετά τις αποχωρήσεις των Νεϊμάρ και Μέσι. Με νέο προπονητή τον Λουίς Ενρίκε και μεταγραφές ουσίας (;), που ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ο γαλλικός σύλλογος θέλει να επιστρέψει στις καλές πορείες στην Ευρώπη, μετά την περυσινή κάκιστη εικόνα, και να αποδείξει πως οι αλόγιστες σπατάλες του παρελθόντος μπορούν έστω και καθυστερημένα να φέρουν κάτι σπουδαίο. Ακόμα και σε αυτόν τον εξαιρετικά επικίνδυνο όμιλο η Παρί πρέπει να θεωρείται φαβορί για την πρωτιά.

Στα χαρτιά η Ντόρτμουντ μοιάζει αποδυναμωμένη, τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι μόνο ότι έχασε τον αδιαμφισβήτητο MVP της, Τζουντ Μπέλιγχαμ, και μαζί τους πολύτιμους Νταχούντ και Γκερέιρο, αλλά κυρίως ότι δεν τους αντικατέστησε, ως συνήθως, με κάποια από τα πλέον ανερχόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά με τους γηγενείς Νμέχα και Φίλκγρουγκ και τον πρώην παίκτη της Σάμπιτζερ. Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με τους Γερμανούς, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρουσιάσουν μερικά καλά κρυμμένα ταλέντα του ρόστερ τους και να «ταράξουν» τους καθησυχασμένους αντιπάλους τους. Έστω κι αν βλέπεις την Μπορούσια να καταλήγει στον πάτο του ομίλου, φοβάσαι να το ξεφουρνίσεις!

Στον αντίποδα ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσιάζεται η Μίλαν, που ναι μεν έχασε τον Τονάλι από την προσεχή της αντίπαλο στο Τσάμπιονς Λιγκ (19 Σεπτεμβρίου), όμως ξόδεψε περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, φέρνοντας μεταξύ άλλων στο Μιλάνο τους Πούλισικ, Λόφτους-Τσικ, Οκαφόρ και Τσουκουέζε. Δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα προελαύνει στη Σέριε Α με 3/3 κι ένα εντυπωσιακό διπλό στην έδρα της Ρόμα, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά δεμένο και αποτελεσματικό σύνολο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη «βαριά» φανέλα στην Ευρώπη κάνει τους Ιταλούς τους άμεσους διεκδικητές της προνομιούχου 2ης θέσης μαζί με τη Νιουκάστλ, σε ένα απρόβλεπτο καρέ ομάδων, που άνετα μπορεί να καταλήξει σε οποιαδήποτε θέση στην τελική βαθμολογία.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Αν σε κάτι υπολείπεται σημαντικά των αντιπάλων της η ομάδα του Έντι Χάου, αυτό αναμφίβολα είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία. Οι «Καρακάξες» τα προηγούμενα δέκα χρόνια δεν βγήκαν εκτός συνόρων και η απευθείας πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και τεράστιο άλμα, αναμένεται να αποτελέσει κι ένα ισχυρό σοκ για τους παίκτες, το προπονητικό τιμ και φυσικά τον κόσμο. Όσο καλή ομάδα κι αν θεωρείται (και είναι) αυτήν τη στιγμή η Νιουκάστλ, η προσαρμογή στις ανάγκες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση – ειδικά όταν η πλειοψηφία του ρόστερ έχει σποραδικές ή καθόλου εμφανίσεις σε αυτή.

Στα αρνητικά, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, το μουδιασμένο ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λιγκ, αν και ομολογουμένως η ομάδα είχε εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα. Η ευρεία νίκη (5-1) επί της επικίνδυνης Άστον Βίλα στην πρεμιέρα έφερε αέρα αισιοδοξίας, όμως οι τρεις σερί ήττες με Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Μπράιτον δημιούργησαν εσωστρέφεια, κάπως δυσανάλογη με τις πραγματικές ικανότητες της ομάδας. Οι προσθήκες ήταν για μία ακόμη φορά προσεγμένες, χωρίς αλόγιστα έξοδα όπως θα περίμενε κάποιος από τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες στον κόσμο. Οι Μπαρνς και Τονάλι μοιάζουν ήδη πολύτιμα μέλη του ρόστερ, ενώ ο Λιβραμέντο θα χρειαστεί πιθανόν μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής μετά τον περυσινό σοβαρό τραυματισμό.

Η αλήθεια είναι πως η Νιουκάστλ του Χάου δείχνει να κάνει συνεχώς βήματα μπροστά, όμως παρέμενε προσηλωμένη στην «αναγέννηση» στο πρωτάθλημα. Πέρυσι αποκλείστηκε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ (της τρίτης κατηγορίας) στο FA Cup, ενώ ακόμα και στο Λιγκ Καπ, όπου έφτασε ως τον τελικό είχε ιδιαίτερα ευνοϊκή κλήρωση, αντιμετωπίζοντας δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν στην Τσάμπιονσιπ (Λέστερ και Σαουθάμπτον) και τις μέτριες Κρίσταλ Πάλας και Μπόρνμουθ. Έχει το ρόστερ αρκετό βάθος για μία διπλή υπέρβαση σε μία απίστευτα ανταγωνιστική Πρέμιερ Λιγκ, όπως η φετινή, και τον πιο δύσκολο όμιλο φέτος στην Ευρώπη; Μένει να φανεί…

Ο άσημος που αξίζει να γίνει διάσημος

Στα διάφορα ταλέντα που μπορεί κανείς να συναντήσει μεταξύ των παικτών της Ντόρτμουντ, ανερχόμενοι άσοι όπως ο Άγγλος Μπινόι-Γκίτενς, ο πιο ώριμος Μουκόκο και ο 17χρονος Ντούρανβιλ, που πέρυσι ξεπετάχτηκε στην Άντερλεχτ, την ψήφο μας θα πάρει ο σαφώς μεγαλύτερος (25 ετών, μην φανταστείτε) Τζούλιαν Ράιερσον, που αποκτήθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο μετά τον τραυματισμό του Μενιέ, και βοήθησε σημαντικά ώστε η ομάδα να διεκδικήσει μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα τον τίτλο. Ο Νορβηγός διεθνής, έχει να αντιμετωπίσει τους Μορέι και Βολφ για μία θέση στην ενδεκάδα, όμως δείχνει έτοιμος να αρπάξει κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστός.

Στη Μίλαν τώρα, ο νεαρός που τραβά πάνω του τα βλέμματα, είναι ο Γερμανός Μαλίκ Τιό, που όμως ήδη από πέρυσι έδειξε τις ικανότητές του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό ευελπιστεί να κάνει φέτος ο νεοφερμένος 20χρονος Γιούνους Μούσα, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στη Βαλένθια, αλλά από Ευρώπη έχει παίξει μόνο στο UEFA Youth League. Τα σχεδόν 20 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν για χάρη του μπορεί να αποδειχθούν λίγα, αν εξελιχθεί σε μία περίπτωση… Γκνάμπρι, όπως έλεγαν στην αρχή της καριέρας του, αφού κι αυτός είχε περάσει από τις ακαδημίες της Άρσεναλ χωρίς να λάβει την ανάλογη προσοχή!

Ο «εκλεκτός» αυτής της λίστας δεν είχε αντίπαλο, αν και δεν είναι ακριβώς άσημος. Ο 17χρονος Γουόρεν Ζαΐρ-Εμερί κρατά τη δεδομένη στιγμή κάθε ρεκόρ νεαρότερου παίκτη στην Παρί Σεν-Ζερμέν, από αυτό του πρωτοεμφανιζόμενου, του βασικού, του σκόρερ και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς, έχοντας ήδη κάνει ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα σε μία ομάδα που προέβη σε δεκάδες προσθήκες πρώτης γραμμής, ο τρομερός έφηβος έχει αγωνιστεί βασικός σε όλα τα φετινά παιχνίδια των Γάλλων και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του παγκοσμίως!

Διαβάστε εδώ το τρίτο μέρος αυτής της σειράς αφιερωμάτων, την ανάλυση για τον ευρωπαϊκό όμιλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!