Ώρα για ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και ρομαντισμό

Η δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση των ομάδων της Premier League θα πραγματοποιηθεί αύριο (Πέμπτη 19/3) και θα καθορίσει, εκτός των άλλων, αν η Liverpool θα είναι η φετινή πρωταθλήτρια της Premier League ή όχι.

 

Οι 20 ομάδες της Premier League θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και θα αποφασίσουν αν το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί, αν θα διακοπεί ή αν θα τελειώσει με την τωρινή βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη μπορεί να έχουμε πρωταθλητή και υποβιβασμένους, μπορεί να μην έχουμε τίποτα από τα δυο, μπορεί να μην έχουμε και καθόλου βαθμολογία! Χρειάζεται μια πλειοψηφία τουλάχιστον 14 ομάδων (2/3) για να παρθεί η τελική απόφαση και είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η ποδοσφαιρική δράση έχει «παγώσει» και στην Αγγλία μέχρι τις 4 Απριλίου τουλάχιστον, με τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε έξαρση στο νησί και ο Boris Johnson έχει προαναγγείλει αυστηρά μέτρα προστασίας για τον αγγλικό λαό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει η αυριανή έκτακτη συνεδρίαση και το μόνο θετικό είναι ότι χθες (Τρίτη 17/3) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της UEFA που έδωσε έναν «μπούσουλα» προς όλες τις ευρωπαϊκές λίγκες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να τελειώσει η σεζόν, ενώ ανέβαλε και το Euro 2020 μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να δώσει χρόνο.

Οι σύλλογοι της Premier League λοιπόν πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη δυο παραμέτρους, τον ρομαντισμό και την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

 

 

Είναι δυνατόν οι ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις της χώρας να θέλουν να ακυρώσουν τη μέχρι τώρα πορεία τους (29 αγώνες), ακυρώνοντας το πρωτάθλημα; Είναι δυνατόν η Liverpool που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας από την αρχή της σεζόν και 25 βαθμούς πάνω από τη δεύτερη City (με έναν αγώνα περισσότερο) να μην πάρει τελικά το πρωτάθλημα επειδή θα ακυρωθεί; Θεωρώ ότι οι οπαδοί όλων των ομάδων (τουλάχιστον οι υγιώς σκεπτόμενοι) δεν θέλουν να μάθουν πως ότι βλέπανε από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα δεν έχει καμία ουσία τελικά, ακόμα και αν δεν συμπαθούν καθόλου τη Liverpool. Επομένως, θεωρώ ότι πρώτο στόχος πρέπει να είναι δικαιοσύνη, δηλαδή το πρωτάθλημα να πάει στο Anfield είτε με τη συνέχιση του πρωταθλήματος το καλοκαίρι , ένα σενάριο αρκετά πιθανό μετά τη μετακίνηση του Euro για το καλοκαίρι του 2021, είτε με την κατακύρωση της τωρινής βαθμολογίας, αν μιλάμε για αδιέξοδο και δεν υπάρχει άλλη λύση.

Karren Brady. Αντιπρόεδρος West Ham

Δεύτερο ζητούμενο για τους συλλόγους της Premier League είναι να μας δείξουν ότι λειτουργούν ακόμα με ρομαντισμό. Κάθε μια από τις ομάδες έχει το δικό της συμφέρον, το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί από την αντίστοιχη απόφαση. Για παράδειγμα, οι ομάδες που παλεύουν για τη σωτηρία θα επωφεληθούν από την ακύρωση του πρωταθλήματος, καθώς θα παραμείνουν στην κατηγορία τελικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η τοποθέτηση της αντιπροέδρου της West Ham, Karren Brady, η οποία επιθυμεί ακύρωση του πρωταθλήματος (αλήθεια κ. Brady προτιμάς να παραμείνει η West Ham στην κατηγορία  αγωνιστικά ή χωρίς να αγωνιστεί ξανά;). Θεωρητικά και τη Manchester City θα τη συνέφερε μια τέτοια απόφαση σαν εταιρεία, καθώς δεν θα «παρέδιδε τα σκήπτρα της» στη Liverpool. Θα είναι μεγάλο κέρδος λοιπόν για το ποδόσφαιρο αν οι ομάδες αφήσουν στην άκρη τα «ατομικά» συμφέροντα και κοιτάξουν το συλλογικό συμφέρον και το καλό του αθλήματος, το οποίο φυσικά είναι η αποπεράτωση της φετινής αγωνιστικής σεζόν και όχι η ακύρωσή της.Επομένως, οι ομάδες της Premier League καλούνται να δείξουν ότι είναι ακόμα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και όχι ανώνυμες εταιρείες, και ότι δρουν για το καλό του ποδοσφαίρου και όχι για το εταιρικό συμφέρον.

Το αντίθετο δηλαδή από ότι θα γινόταν σε μια αντίστοιχη περίπτωση στη χώρα μας και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τι θα γινόταν δηλαδή αν όλες οι ομάδες της Super League συνεδρίαζαν στο ίδιο τραπέζι αποφασίζοντας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και κατά συνέπεια για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και ποιοι θα πέσουν κατηγορία; Θα λειτουργούσαν για το καλό του ποδοσφαίρου ή για “το καλό της ομάδας”;

Αύριο θα μάθουμε αν θα συνεχιστεί η φετινή Premier League.

Αυτό το σενάριο θα το παρακολουθήσουμε σε λίγες ημέρες, καθώς και το ελληνικό πρωτάθλημα έχει αναβληθεί και θα διαπιστώσουμε τη διαφορά νοοτροπίας των δυο λαών στα αθλητικά δρώμενα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό η Premier League να λειτουργήσει δίκαια, ρομαντικά και με ανωτερότητα, ώστε να αποτελέσει σωστό παράδειγμα και για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα που θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση.

Γνωρίζοντας λοιπόν την αγγλική νοοτροπία και με τα πρώτα δημοσιεύματα να αναφέρουν ήδη πως η Manchester United υποστηρίζει τη συνέχιση του πρωταθλήματος (όταν αυτό είναι εφικτό και ασφαλές), είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα δούμε αυτό που…ονειρεύονται πολλά αναξιόπιστα μέσα, όπως η Sun, την ακύρωση δηλαδή του φετινού πρωταθλήματος και το «γλίστρημα» του τίτλου από τα χέρια της Liverpool. Όλα αυτά βέβαια είναι εκτιμήσεις, οι οποίες θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν σε λίγες ώρες. Όποια απόφαση και να παρθεί πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρωτάθλημα έχει μπει σε δεύτερη μοίρα φέτος και για αυτό φρόντισε ο ιός που μπήκε για τα καλά στις ζωές μας τις τελευταίες μέρες και επισκίασε τα πάντα.