Όταν η Real Madrid πρόσφερε τον Di Stefano (και όχι μόνο) στην Manchester United

Σε μια από τις πιο μαύρες ημέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ειδικά του αγγλικού, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με μια άλλη πτυχή της. Μια κίνηση ανθρωπιάς που αξίζει των συγχαρητηρίων μας.

Εάν αφήσουμε στην άκρη το συμβάν του 2015, όπου χάλασαν οι μεταγραφικές και επικοινωνιακές σχέσεις μεταξύ Manchester United και Real Madrid (ελέω του γνωστού συμβάν με το μηχάνημα φαξ που «χάλασε» τελευταία στιγμή και δεν υλοποιήθηκε η μεταγραφή του David De Gea στους Μαδριλένους), οι δύο ομάδες γενικώς είχαν καλές σχέσεις στο παζάρι.

Η Real Madrid συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να ψωνίζει από το Old Trafford, αφού ακολούθησαν την απευθείας γραμμή ‘Αγγλία – Ισπανία’ σχετικά πρόσφατα οι David Beckham, Ruud Van Nistelrooy, Gabriel Heinze, Cristiano Ronaldo και Javier Hernandez. Την αντίθετη πορεία χάραξαν οι Laurie Cunningham, Angel Di Maria και με ενδιάμεσο σταθμό ο Michael Owen.

Οι γενικώς καλές σχέσεις των δύο ομάδων χρονολογούνται πίσω στο χρόνο και καταγράφονται στο βιβλίο του John Ludden, με τίτλο «Ιστορία των δύο πόλεων: Manchester και Μadrid 1957-1968». Στο βιβλίο ο συγγραφέας σημειώνει την έκπληξη του για το γεγονός ότι στις πρόσφατες εποχές καταγράφεται μια έχθρα μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ στο παρελθόν υπήρξε ένα έντονο συμβάν που τις ένωσε.

 

 

Ταξιδεύουμε πίσω στο 1957 και στα ημιτελικά του European Cup (προγόνου του Champions League), όπου η «Μπέμπηδες» αντιμετωπίζουν τους Μαδριλένους. Στον πρώτο αγώνα σην Ισπανία οι «Μερένχες» επικρατούν με σκορ 3-1. Η παλληκαρήσια ισοπαλία των νεαρών ποδοσφαιριστών της United, 2-2 στον επαναληπτικό, δεν στάθηκε αρκετή για να τους δώσει συνολικό σκορ πρόκρισης.

Ο τότε κραταιός άνδρας της Real, ο θρυλικός Santiago Bernabeu, εντυπωσιάστηκε από την δουλειά που έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο ο Sir Matt Busby. Με το τέλος των αναμετρήσεων, ο Ισπανός πρόεδρος προσφέρει στον τεχνικό της United τη δουλειά στους πάγκους της Real Madrid, αλλά ο Matt Busby την απορρίπτει ευγενικά.

Η επόμενη χρονιά είναι καθοριστική για την ιστορία της Manchester United αφού συμβαίνει το αναπάντεχο και τραγικό γεγονός που την στιγματίζει για πάντα. Ο σύλλογος «ακρωτηριάζεται», χτυπιέται αλύπητα από την μοίρα. Χάνει οκτώ από τους καλύτερους του ποδοσφαιριστές και τρία άτομα του προσωπικού. Το κτύπημα ανεπανόρθωτο και αφήνει πίσω του δυσβάσταχτες πληγές.

Κερδίζει όμως την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη ομάδων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σωρεία γραμμάτων φτάνουν συνεχώς στα γραφεία της United από συλλόγους που της προσφέρουν ποδοσφαιριστές σαν ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης. Μια τέτοια πράξη ήρθε και από πλευράς Real. O Santiago Bernabeu αφιερώνει το European Cup που κερδίζει η ομάδα του στους «Μπέμπηδες» και μάλιστα, προσφέρει το τρόπαιο αυτό καθ’ αυτό στην United, με την δεύτερη να αρνείται την ευγενική χειρονομία.

 

 

Ο ισχυρός άντρας των Μαδριλένων δεν έμεινε μόνο εκεί. Σε μια εκπληκτική κίνηση που εξέπληξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, την επόμενη σαιζόν προσφέρει τον Alfredo Di Stefano – το πιο πολύτιμο π