Όταν η UEFA απέβαλλε τους ανυπάκουους μαθητές της

Η Manchester City διανύει την πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της, λόγω… UEFA, και το eyap.gr κάνει ειδική αναφορά στις ομάδες που κατά το παρελθόν παρέμειναν αποκλειστικά στα εγχώρια λημέρια τους.

 

Μόλις λίγα 24ωρα έχουν περάσει από την σοκαριστική ανακοίνωση της UEFA, σύμφωνα με την οποία, η «back to back» πρωταθλήτρια Αγγλίας, Manchester City, έχει αποβληθεί από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση για τις επόμενες δύο σεζόν (2020/2021 και 2021/2022).

Ο λόγος; Μα φυσικά εξαιτίας των σοβαρότατων παρατυπιών σχετικά με το Financial Fair Play (FFP) για το οποίο η αρμόδια αρχή έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές τους ισχυρότερους οικονομικά συλλόγους της Ευρώπης, σε μια εποχή, όπου το ποδόσφαιρο έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εισχώρηση υπέρογκων χρηματικών ποσών – μέσω μεγαλοσυμφωνιών με αμέτρητες εταιρίες – στο ταμείο κάθε συλλόγου.

Μάλιστα, η τιμωρία αναμένεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο για τους «Πολίτες», όμως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς είναι αναμενόμενο ότι θα καταθέσουν αρκετές προσφυγές στο CAS, ωστόσο δύσκολα θα αναιρεθεί η υπάρχουσα απόφασις…

 

 

Μέχρι την οριστική απόφαση, το eyap.gr φρόντισε για… εσάς.

Οι Έλληνες Υποστηρικτές Αγγλικού Ποδοσφαίρου, λοιπόν, αποφάσισαν να βγουν και «εκτός συνόρων» προκειμένου να σας παρουσιάσουν τα προηγούμενα θύματα της UEFA, που σαν ένας αυστηρός, πολύ αυστηρός δάσκαλος απέβαλλε τους ανυπάκουους μαθητές της (τις ομάδες) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να μάθουν το… μάθημα τους.

Από την Milan και τα μεγαθήρια της Τουρκίας μέχρι ολόκληρο τον αγγλικό κόσμο!

 

Milan

 

 

Ως γνωστών, η Milan δεν διανύει και τις πιο ένδοξες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Μάλλον ούτε στο ελάχιστο…

Οι επτά φορές πρωταθλητές Ευρώπης, όχι μόνο απουσιάζουν από το Champions League αρκετά χρόνια (από το 2014) αλλά κάθε χρόνο παλεύουν για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, χωρίς παράλληλα κάποια ιδιαίτερη διάκριση.

Και σαν σαν μην έφταναν τα παραπάνω, κατά το τέλος της περσινής χρονιάς, αφού κατέβαλαν την 5η θέση, κερδίζοντας έτσι την είσοδο της στους ομίλους του Europa League, ήρθε η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) για να της ρήξει (ακόμη) μια ηχηρή σφαλιάρα.

Συγκεκριμένα οι «Rosoneri» φαίνεται ότι έβγαλαν από τα ταμεία τους υπέρογκα ποσά για μεταγραφές, δίχνοντας ωσόσο αδιαφορία για ένα ισορροπημένο οικονομικό ισοζύγιο, διότι δεν προχώρησαν σε κάποια σημαντική πώληση που θα ενίσχυε τα ταμεία του συλλόγου. Έτσι, οι άνθρωποι του Financial Fair Play εντόπισαν τα εμφανή παραπτώματα των γιγάντων του ιταλικού ποδοσφαίρου, αποκλείοντας τους από το Europa League της τρέχουσας σεζόν.

Πόσα να αντέξουν οι Μιλανέζοι;

 

Malaga

 

 

Κι όμως, η Malaga που όλοι οι υγιείς ποδοσφαιρόφιλοι παραδέχθηκαν και αγάπησαν πριν μόλις μερικά χρόνια για το ελκυστικό και επιθετικό ποδόσφαιρο που προσέφερε, έχει πάρει (για τα καλά) την κάτω βόλτα. Τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά…

Εν έτη 2020, βρίσκεται στην La Liga 2 και «παλεύει» για να σώσει την κατηγορία, βρισκόμενη αυτή τη στιγμή στο -2 από την επικίνδυνη ζώνη.

Βέβαια, την σεζόν 2012/2013, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Joaquin, Isco, Julio Baptista, Roque Santa Cruiz και τον «γνωστό μας» Manuel Pellegrini στον πάγκο, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, όπου «έπεσε» ηρωικά από την εκπληκτική Borussia Dortmund.

Δυστυχώς όμως, υπό την ηγεσία του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου Σεΐχη Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, ο ανδαλουσιανός σύλλογος δεν κατάφερε να ξεπληρώσει τα χρέη του, με αποτέλεσμα η UEFA να τον τιμωρήσει με τετραετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της.

Η ζωή είναι σαν μια μπάλα, που γυρίζει…

 

Besiktas & Fenerbahce

 

 

Δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου, η Besiktas και η Fenerbahce έζησαν στο… πετσί τους τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγεκριμένα αμφότερες κρίθηκαν ένοχες μετά από έντονους ισχυρισμούς για στήσιμο ποδοσφαιρικών παιχνιδιών στις εγχώριες διοργανώσεις της Τουρκίας. Σας θυμίζουν κάτι οι… ανομίες των γειτόνων μας;

Η Besiktas δέχθηκε το ελαφρύτερο πλήγμα από την UEFA, καθώς έμεινε εκτός Ευρώπης για έναν χρόνο, ενώ όσον αφορά την Fenerbahce, περιορίστηκε για τρία χρόνια στις εντός συνόρων διοργανώσεις.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο, η Steaua Βουκουρεστίου τιμωρήθηκε επίσης με έναν χρόνο αποκλεισμό για διαφορετικό όμως λόγο, που αφορούσε την παραβίαση των κανονισμών του Champions League.

 

FK Pobeda

 

 

Ο σύλλογος από τα γειτονικά Σκόπια, FK Pobeda γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες και πιο οδυνηρές τιμωρίες των τελευταίων χρόνων από την UEFA.

Πιο συγκεκριμένα, οι «Μαϊμούδες» (έτσι είναι το παρατσούκλι του συλλόγου), πίσω στο 2004, φαίνεται ότι έβαλαν το… χεράκι τους σε μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση με το αρμενικό σωματείο, την Pyunik.

Η UEFA ανακάλυψε την εν λόγω δολοπλοκία και «φιλοδώρησε» τον σύλλογο των Σκοπίων με τιμωρία αποκλεισμού διάρκειας οκτώ ετών, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009. Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος και αρχηγός της Pobeda τιμωρήθηκαν δια βίου, καθώς κρίθηκαν ως οι κύριοι υπαίτιοι της συγκεκριμένης υποθέσεως.

Πλέον, η Pobeda (που άλλαξε μέχρι και όνομα) δεν προσπαθεί απλά να επουλώσει τις πληγές της, αλλά δίνει καθημερινή μάχη να κρατηθεί στην ζωή από την δεύτερη εθνική κατηγορία…

 

Skenderbeu Korce

 

 

Όχι μία αλλά συνολικά δύο φορές, η πρώην πρωταθλήτρια Αλβανίας, Skenderbeu Korce, αποβλήθηκε από κάθε διοργάνωση της UEFA.

Αρχικά, το πρώτο κρούσμα χρονολογείται για την σεζόν 2016/17. Οι ισχυροί άνδρες του συλλόγου κρίθηκαν ένοχοι για το στήσιμο παιχνιδιών (έως και 50) και η αρμόδια αρχή έπραξε τα δέοντα υποβάλλοντας τιμωρία ενός έτους. Ωστόσο, υπήρχε και συνέχεια…

Έχοντας ήδη αποκλειστεί από την Ευρώπη για έναν χρόνο, η ποινή της Skenderbeu αυξήθηκε κατά δέκα ολόκληρα χρόνια!

Ειδικότερα, το CAS απέρριψε την προσφυγή του συλλόγου, αναθεωρώντας το μέγεθος της τιμωρίας μετά από εξονυχιστική και μακροχρόνια έρευνα σχετικά με το στήσιμο δύο αγώνων προκριματικών του Champions League αλλά και δύο αναμετρήσεων για τους ομίλους του Europa League.

Οι «Ερυθρύλευκοι» εξακολουθούν να αγωνίζονται στην κορυφαία κατηγορία του αλβανικού ποδοσφαίρου, χάνοντας την περσινή «κούρσα» του πρωταθλήματος, ενώ κατά τη φετινή χρονιά προσπαθούν να μαζέψουν τα απομεινάρια τους όντες στην μέση του βαθμολογικού πίνακα.

 

Όλη η Αγγλία εκτός Ευρώπης!

 

 

Ίσως η πιο γνωστή ιστορία ευρωπαϊκού αποκλεισμού στα χρονικά του ποδοσφαίρου.

Μετά τα τραγικά συμβάντα του τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο Heysel του Βελγίου, το 1985, ανάμεσα στην Juventus και την Liverpool, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 αθώων ψυχών, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Πρώτα απ’όλα, η φιναλίστ του τελικού, η Liverpool κινδύνευσε μέχρι και με δέκα χρόνια αποβολής από οποιονδήποτε θεσμό της UEFA, σε μια εποχή όπου είχε επιβάλλει την απόλυτη κυριαρχία της, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι, τότε, οι «Άγγλοι» είχαν στεφθεί πρωταθλήτριες Ευρώπης συνολικά επτά φορές από τις τελευταίες οκτώ σεζόν, πριν την τραγωδία του Heysel.

Εν τέλει, οι «Κόκκινοι» αποκλείστηκαν για τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι αγγλικοί σύλλογοι κάθε κατηγορίας αποβλήθηκαν για τα επόμενα πέντε έτη.

35 χρόνια μετά, ο χουλιγκανισμός στα αγγλικά γήπεδα έχει παραγκωνιστεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διακρίσεις, οι αγγλικές ομάδες έχουν «φέρει» στα πάτρια εδάφη πέντε Champions League και τέσσερα UEFA Cup/Europa League.