Ο Τσάρλυ αποκλειστικά στο eyap.gr

Ο #redsak ήρθε σε επικοινωνία με τον γνωστό αθλητικογράφο-αναλυτή, Τσάρλυ, ο οποίος παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη αποκλειστικά στο eyap.gr.

 

Αν είσαι λάτρης της «στρογγυλής θεάς» στην χώρα μας και αγαπάς τις ποδοσφαιρικές αναλύσεις, σίγουρα το μάτι σου θα έχει πέσει πάνω σε κάποιο κείμενο του. Η πορεία του στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 2004 κι έκτοτε «μαγεύει» τους αναγνώστες του ή τους ακροατές του με τις τεκμηριωμένες αναλύσεις του. Αρθρογραφεί στο Match Money και το Sport24, ενώ αποτελεί παρουσιαστή της γνωστής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σουτ Τηλεφώνημα» στο Sport24radio, μαζί με τον Θέμη Καίσαρη. Για όσους δεν κατάλαβαν, κυρίες και κύριοι, ο Τσάρλυ!

Μετά από ένα μικρό, αλλά απαραίτητο «Who is Who» κι επειδή τα πολλά λόγια είναι «φτώχεια», ακολουθεί η απολαυστική συνέντευξη.

 

Χ: Η παρουσία σας τα τελευταία χρόνια σε ραδιόφωνο και sites, όσο και στον έντυπο τύπο κρίνεται ανελλιπής. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω και να μου πείτε πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την αθλητική δημοσιογραφία. Ήταν κάτι «προσχεδιασμένο» ή υπήρξε κάποιο ερέθισμα στην πορεία;

 

Τ: Δεν ήταν προσχεδιασμένο να ασχοληθώ με την αθλητική δημοσιογραφία, ασχολούμουν με τα ρούχα και είχα πρακτορείο ΟΠΑΠ. Ήταν συμπτωματικό, έτυχε και πήγα στην Πορτογαλία με τον Θέμη στην πορεία της Εθνικής μας ομάδας κι εκεί γνώρισα τον Φίλιππο Κωτσάφτη, που ήταν αρχισυντάκτης του Match Money. Ήμασταν στο ξενοδοχείο που διέμενε η ΕΠΟ και βρισκόντουσαν αρκετοί δημοσιογράφοι, κι όντας τότε νεαρότερος σε ηλικία και με περισσότερο θάρρος, έπαιρνα το λόγο στο λόμπι που ήμασταν όλοι μαζί κι ανέλυα τακτικές, έκανα δηλαδή κάτι που μου άρεσε. Ο Φίλιππος είδε την όρεξη μου, την ικανότητα μου, το πόσο μου αρέσει και το πόσο γνωρίζω να αναλύω τακτικές και μου πρότεινε να μου δώσει μία στήλη στην εφημερίδα για να γράφω αυτά που λέω. Υπήρξε και μία περίοδος όπου με έπαιρνε τηλέφωνο ο Γιώργος Γεωργίου και έγραφε αυτά που του έλεγα στον «Φίλαθλο». Αυτό το είδε ο Φίλιππος, μου έκανε την πρόταση κι έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου με την αθλητική δημοσιογραφία.

 

eyap.gr

 

Χ: Η δουλειά ενός αθλητικογράφου απαιτεί συνέπεια κι αφιέρωση πολύ χρόνου. Περιγράψτε μας μία μέρα στον χώρο εργασίας σας.

 

Τ: Κοίταξε, εγώ δεν είμαι μία κλασική περίπτωση διότι, πέρα από το ραδιόφωνο, σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές γράφω από το σπίτι. Ξυπνάω το πρωί, γράφω τα κείμενα μου και κατά τις 16:00 τελειώνω την αρθρογραφία μου. Μετά, ετοιμάζομαι και πάω στο ραδιόφωνο. Έπειτα, αν έχει παιχνίδια κάθομαι και τα βλέπω, αν δεν έχει, κάθομαι να δω τα στιγμιότυπα κι ότι έχω χάσει από Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία. Δεν αφήνω ποτέ ματς πρωταθλήματος που να μην έχω γνώση για το τι έχει συμβεί, κι ακόμη κι αν έχω δει ολόκληρα τα παιχνίδια, κάθομαι και βλέπω επαναλήψεις.

Το γεγονός ότι η εκπομπή είναι 18:00-20:00 με έχει βοηθήσει να έχω μία πιο ομαλή καθημερινότητα, γιατί όταν η εκπομπή ήταν βράδυ υπήρχαν φορές συνήθως Κυριακές ή μετά το Champions League, όπου γύρναγα σπίτι μετά το ραδιόφωνο κι έπρεπε να γράψω τα κείμενα μου και μετά το πρωί πάλι, οπότε ήταν δύσκολα τα πράγματα. Τώρα, όπως καταλαβαίνεις με αυτό ωράριο έχει ομαλοποιηθεί πολύ το ωράριο μου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, αυτό που πρέπει να κάνει ένας αθλητικογράφος είναι να τον ενδιαφέρει πολύ η δουλειά του και να αφιερώνει πολύ χρόνο στην προσωπική του εξέλιξη, στη γνώση πάνω στο αντικείμενο του. Εγώ προσωπικά το κάνω πάρα πολύ αυτό, αφιερώνω πολύ χρόνο στο να γνωρίζω τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και να ακολουθώ την εξέλιξη του αθλήματος.

 

Χ: Στην Premier League φέτος παρατηρείται κάτι πρωτοφανές, με την Liverpool να απέχει 22 ολόκληρους βαθμούς από τη δεύτερη Manchester City. Θεωρείτε πως αυτή η βαθμολογική απόσταση αντικατοπτρίζει πλήρως τη διαφορά των «Reds» τόσο από την ομάδα του Pep Guardiola, όσο κι από τους υπόλοιπους μεγάλους του αγγλικού ποδοσφαίρου;

 

Τ: Η αλήθεια είναι ότι η Liverpool έχει ξεφύγει πολύ. Η διαφορά της Liverpool μαζί με την City από τους υπόλοιπους είναι πράγματι τεράστια. Η διαφορά της Liverpool από την City δεν είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνουν οι 22 βαθμοί. Η Liverpool το ήθελε πάρα πολύ, είχε μία ρέντα στο ξεκίνημα που πήρε κάποιες νίκες οριακά. Η αλήθεια είναι ότι ο Klopp πήρε το καλοκαίρι μία απόφαση να μην κάνει καμία αλλαγή στο ρόστερ, θεώρησε ότι με την ίδια ακριβώς ομάδα θα καταφέρει και φέτος να πάει σε πολύ υψηλούς βαθμούς και δικαιώθηκε για αυτή την απόφαση του.

Ουσιαστικά, ο Klopp πίστεψε πως η δουλειά που είχε γίνει είναι σε θέση να οδηγήσει την Liverpool την φετινή χρονιά στο πρωτάθλημα. Πέρσι έφτασε στους 97 βαθμούς, οι οποίοι δεν έφταναν. Άλλος στην θέση του θα κοίταγε να κάνει μία, δύο κινήσεις αλλά εκείνος θεώρησε πως δεν χρειάζεται η ομάδα τίποτα και είναι έτοιμη να πάρει το πρωτάθλημα. Το ήθελε περισσότερο η Liverpool, αλλά η διαφορά της σε σχέση με την City δεν είναι για 22 βαθμούς. Η διαφορά και των δύο όμως, όχι μόνο σε σχέση με τις ομάδες της Premier League, αλλά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλη.

 

 

Χ: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η μάχη του Champions League. Με τις Manchester City και Leicester να μοιάζουν σε θέση ισχύος προς το παρόν, ποια θεωρείτε πως θα καταφέρει να εξασφαλίσει την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση;

 

Τ: Νομίζω πως η Chelsea είναι καλύτερη, έχει ένα πλάνο, ένα συγκεκριμένο πλάνο που το ακολουθεί ο Lampard. Παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο, έχουν δημιουργία, έχουν τρεξίματα στον χώρο. Δεν μπορώ να την συγκρίνω ούτε με την Tottenham, ούτε με τις άλλες ομάδες που υπάρχουν από κάτω. Από ‘κει και πέρα, θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο τα παιχνίδια που έρχονται, αν θα καταφέρει η Tottenham να μπει στην μάχη της τέταρτης θέσης και να μπορέσει κάτι να δώσει ο Mourinho. Θεωρώ πάντως πως έχει μεγάλο προβάδισμα η Chelsea, με βάση την εικόνα που βλέπουμε όλη την χρονιά. Το πλάνο του Lampard, η δουλειά που έχει κάνει με τα νέα παιδιά, σε συνδυασμό με την σκληράδα που δίνουν οι Kante και Jorginho, έχει βοηθήσει πάρα πολύ την Chelsea και την έχει κάνει να αξίζει να πάρει το εισιτήριο για το Champions League.

 

Χ: Βγάζοντας εκτός συζήτησης την κορυφή, στις υπόλοιπες θέσεις της Premier League υπάρχει ο ίδιος ανταγωνισμός με τα προηγούμενα χρόνια. Στα δικά σας μάτια, ποια είναι η φετινή ομάδα «έκπληξη»;

 

Τ: Νομίζω αναμφίβολα η πιο μεγάλη έκπληξη είναι η Sheffield United. Δεν περίμενα να πάει τόσο καλά. Βγάζει μία ένταση και μία διάρκεια, και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Έχει μία ικανότητα να κάνει ανατροπές, μία ικανότητα με μεγάλη συχνότητα και σε μεγάλη διάρκεια χρόνου να παίρνει υπερβατικά αποτελέσματα και βγάζει ένταση στα παιχνίδια της. Πέρα από την Sheffield United, έκπληξη είναι άσχημη πορεία της Watford, αρνητική έκπληξη όμως. Πραγματικά, το ρόστερ της είναι πολύ καλύτερο από ότι δείχνει η εικόνα της. Με τον Pearson έχει υπάρξει βελτίωση η αλήθεια είναι και πιστεύω πως η Watford στο τέλος θα παραμείνει στην κατηγορία και νομίζω πως δεν περίμενε κανένας να ξεφύγει τόσο πολύ η Leicester.

 

Χ: Με τα knock-out των ευρωπαϊκών διοργανώσεων να πλησιάζουν, δεν θα γινόταν να μη μιλήσουμε για αυτά. Ποια αγγλική ομάδα θεωρείτε πως θα φτάσει πιο μακριά στο Champions League και ποια θα χαρακτηρίζατε ως φαβορί την παρούσα χρονική στιγμή;

 

Τ: Η Liverpool και η City έχουν ξεφύγει σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Θεωρώ πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο ακολουθούν τη δουλειά που κάνουν ο Klopp και ο Guardiola, είναι τεράστια η διαφορά στο στυλ ποδοσφαίρου, στην ταχύτητα, στην ένταση που βγάζουν σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Θα μου κάνει έκπληξη αν δεν κατακτήσει το Champions League είτε η μία είτε η άλλη ομάδα.

Για μένα, το φαβορί και για το φετινό Champions League είναι η Liverpool. Πιστεύω πως η δουλειά που κάνει ο Klopp θα φέρει πολλούς τίτλους κι αν δείτε και το ρόστερ της ομάδας μεσοαμυντικά είναι πάρα πολύ νεανικό. Έχει φτιάξει έναν κορμό που δεν θα μείνει μόνο στο περσινό Champions League και την φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε ένα βάθος πενταετίας αυτή η ομάδα θα καταφέρει να πάρει, έχω την αίσθηση, πάρα πολλούς τίτλους. Είναι φαβορί για το φετινό Champions League, με δεύτερο φαβορί την City.

 

 

Χ: Μεγάλο «αγγλοελληνικό» ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα της Arsenal με τον Ολυμπιακό. Πιστεύετε πως οι «Gunners» θα επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά που την θέλουν ως φαβορί για την πρόκριση ή μήπως η ελληνική ομάδα μπορεί να κάνει την έκπληξη;

 

Τ: Νομίζω πως αν δεν είχε αυτή την τοξικότητα η κόντρα με τον ΠΑΟΚ,  θα είχε πολλές πιθανότητες ο Ολυμπιακός. Έχω την αίσθηση πως για τον σύλλογο, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θα είναι πρόβλημα το να συνεχίσει στην Ευρώπη. Δυστυχώς για τις δύο ελληνικές ομάδες, είναι απίστευτα τοξική η μεταξύ τους μάχη, τους νοιάζει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει κι έχω την αίσθηση ότι επειδή τα παιχνίδια με την Arsenal, είναι ακριβώς πριν και μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, o Ολυμπιακός δεν θα έχει το καθαρό μυαλό για να ασχοληθεί ακριβώς όπως πρέπει κι αυτό έχει να κάνει με την αρρωστημένη λογική που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για αυτό το λόγο, θα μου προκαλέσει έκπληξη αν ο Ολυμπιακός περάσει στην επόμενη φάση.

 

Χ: Τώρα, θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για το θέμα που «ταλανίζει» το σύγχρονο ποδόσφαιρο, που δεν είναι άλλο από το VAR. Ποια η άποψη σας για αυτό; Βοηθάει το ποδόσφαιρο ή είστε κατά της θέσπισής του;

 

Τ: Δυστυχώς, με τον τρόπο που λειτουργεί το VAR δεν θεωρώ πως βοηθάει το ποδόσφαιρο. Η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται για να απονέμει δικαιοσύνη, αλλά νομίζω ότι με τον τρόπο που χρησιμοποιείται χαλάει την ροή των αγώνων. Εν τω μεταξύ, στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείται για να φέρει δικαιοσύνη, από την άποψη ότι δεν χρησιμοποιείται για να διορθώσει ακραία λάθη των διαιτητών, αλλά μόνο για να δείξει στο διαιτητή μία παράβαση που δεν έχει δει. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πρωταθλήματα, είναι ελάχιστες οι φορές που ο διαιτητής θα δώσει μία παράβαση και το VAR θα του πει ότι αυτή ήταν λανθασμένη.

Δυστυχώς, το VAR χρησιμοποιείται για να δείξει στο διαιτητή τι δεν είδε. Αυτό οδηγεί σε ένα ποδόσφαιρο που δίνονται πολλά περισσότερα πέναλτι και σε ένα ποδόσφαιρο που ακυρώνονται τα γκολ με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία. Δεν νομίζω ότι το ποδόσφαιρο είχε ανάγκη να ακυρώνονται εύκολα τα γκολ, να επανεξετάζονται συνέχεια τα γκολ και να δίνονται τα πέναλτι με μεγάλη ευκολία. Για αυτό το λόγο, εγώ δεν θεωρώ πως το VAR έχει βοηθήσει το ποδόσφαιρο. Αυτό που γίνεται πλέον, που οι βοηθοί δεν θέλουν να παίρνουν το βάρος της ευθύνης και αφήνουν μέχρι και ξεκάθαρες φάσεις που υπάρχουν offside και καθόμαστε και βλέπουμε φάσεις όπου δεν έχει κανένα νόημα η εξέλιξη τους γιατί ξέρουμε ότι αυτό που θα συμβεί θα δοθεί offside στο τέλος, νομίζω πως είναι άσχημο. Δεν υπάρχει σε κανένα άθλημα να γίνονται φάσεις χωρίς νόημα.

Γενικά, δεν θεωρώ πως το VAR έχει βοηθήσει το ποδόσφαιρο, του κάνει κακό κι έχει χαθεί κι ο αυθορμητισμός του γκολ γιατί τρέμεις στην ιδέα μην ακυρωθεί και δεν πανηγυρίζεις. Επίσης, είναι άσχημο για τους οπαδούς που βρίσκονται στο γήπεδο που δεν καταλαβαίνουν τι κοιτάει ο διαιτητής, δηλαδή έχει γίνει ακόμη πιο τηλεοπτικό το άθλημα, γιατί εκείνος που το βλέπει από την τηλεόραση ξέρει το τι συμβαίνει. Είναι πολύ «κρύο» για τον θεατή που είναι στο γήπεδο, που μπαίνει ένα γκολ, βλέπει το διαιτητή να έχει το χέρι του στο αυτί, να επανεξετάζεται το γκολ και να μην ξέρει τι ψάχνει.

 

 

Χ: Τέλος, ποια η συμβουλή ως προς τα νέα παιδιά που σκοπεύουν να ασχοληθούν με την αθλητική δημοσιογραφία;

 

Τ: Η συμβουλή μου, όχι μόνο για την αθλητική δημοσιογραφία αλλά για οποιοδήποτε επάγγελμα, είναι η εξειδίκευση. Κανένας δεν σου χαρίζει στη σύγχρονη Ελλάδα λεφτά, αν δεν είσαι χρήσιμος, αν δεν προσφέρεις κάτι σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία ότι και να κάνεις, είναι να το αγαπήσεις πάρα πολύ, να ειδικευτείς σε αυτό και να γίνεις απαραίτητος. Θέλει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το οποίο αποφασίζεις να κάνεις. Όσον αφορά την αθλητική δημοσιογραφία, μπορεί σε κάποιον να του αρέσει το μπάσκετ, σε κάποιον άλλον το βόλλευ, πρέπει να γίνει πολύ καλός και να ξέρει το άθλημα του όσο γίνεται καλύτερα και μέσα από αυτό θα γίνει σημαντικός. Γίνεσαι σημαντικός όταν είσαι απαραίτητος, γίνεσαι απαραίτητος όταν αυτό με το οποίο ασχολείσαι το μαθαίνεις πολύ καλά κι έχεις πράγματα να προσφέρεις.

 

Σύσσωμη η ομάδα των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου ευχαριστούμε θερμά τον Τσάρλυ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!