Όταν το Community Shield δινόταν εξ ημισείας

Χθες το απόγευμα, ακόμη ένα Community Shield βρήκε τον κάτοχο του. Φέτος ο θεσμός αυτός κλείνει 110 χρόνια ζωής και εμείς, με αφορμή την χθεσινή κατάκτηση της Manchester City πάμε πίσω στον χρόνο. Πίσω όταν το τρόπαιο… μοιραζόταν στους δύο διεκδικητές!

 

Στην Αγγλία έχουν ένα δικό τους σύστημα μέτρησης των τροπαίων. Για τους Άγγλους τα “βαριά” τρόπαια είναι τα ονομαζόμενα “major”. Major trophies είναι το πρωτάθλημα, το FA Cup, το League Cup, Champions League, Europa League κλπ. Όσα δηλαδή διεξάγονται υπό την μορφή τουρνουά και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες. Τρόπαια όπως το Community Shield ή το UEFA Super Cup δεν θεωρούνται major trophies αφού είναι μόνο ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο ομάδες. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο, αφού η “ασπίδα” δεν υπολογίζεται στα major trophies, να γινόταν και το ακόλουθο.

Μέχρι πριν δύο δεκαετίες εάν το ματς για το Community Shield έληγε στην ισοπαλία, το τρόπαιο έπαιρναν και οι δύο ομάδες! Ο θεσμός δεν είχε (και ούτε έχει) την αίγλη του πρωταθλήματος ή του κυπέλου της ομοσπονδίας και γι’ αυτό δεν δινόταν ιδιαίτερη σημασία στον νικητή. Δεν έμπαιναν στην διαδικασία να θεσμοθετήσουν την παράταση ή τα πέναλτι εάν το παιχνίδι τέλειωνε ισόπαλο. Έτσι, το τρόπαιο μοιράζονταν και οι δύο ομάδες… έξι μήνες η κάθε μια! Λίγο ασυνήθιστο αλλά πέρα για πέρα αληθινό με τα δεδομένα της εποχής.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, στους 110 αγώνες για τον θεσμό, 11 φορές το τρόπαιο μοιράστηκε στους δύο αντιπάλους. Τα πρωτεία στο συγκεκριμένο θέμα έχει η Liverpool καθώς μοιράστηκε πέντε φορές το τρόπαιο με άλλη ομάδα. Ακολουθεί η Manchester United με τέσσερις φορές, οι Tottenham και Wolves έχουν από τρεις, ενώ οι Arsenal, Everton, Burnley, West Brom, Aston Villa, Portsmouth και West Ham έχουν όλες τους ένα “shared” Community Shield. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τρεις τελευταίες, είναι και το μόνο Community Shield που κατέκτησαν.

 

 

Η πρώτη φορά που η “ασπίδα” διαιρέθηκε διά δύο ήταν το 1949 όταν Portsmouth και Wolves εξήλθαν ισόπαλες 1-1, ενώ η δεύτερη φορά ήταν πέντε χρόνια αργότερα σε ένα χορταστικό ματς μεταξύ Burnley και Wolves, 4-4. Αξιοσημείωτες είναι οι διετίες 1964-1965 και 1990-1991 όταν για δύο συνεχόμενες χρονιές ο τίτλος μοιράστηκε στις δύο ομάδες.

Ο τίτλος του 1974 έχει τη δική του σημασία καθώς ενώ η αναμέτρηση μεταξύ Liverpool και Leeds United έληξε ισόπαλη 1-1, το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Είχε αποφασιστεί εκείνη τη χρονιά από την ομοσπονδία ότι δεν θα ακολουθείτο η συνηθισμένη οδός του μοιράσματος του τίτλου και αντιθέτως, θα κρινόταν στα πέναλτι. Τελική νικήτρια του ματς ήταν η ομάδα της Liverpool, ωστόσο το επόμενο ισόπαλο παιχνίδι για το Community Shield (1977), πάλι μοιράστηκε στις δύο ομάδες και δεν ακολουθήθηκε η πρακτική του 1974.

Η τελευταία φορά που είχαμε εξ ημισείας Community Shield ήταν το 1991, αφού το 1993 αποφασίστηκε όπως οριστικά τα ισόπαλα παιχνίδια να οδηγούνται στην διαδικασία των πέναλτι – κάτι που συμπτωματικά έγινε αμέσως την ίδια χρονιά.

Για την ιστορία, οι χρονιές που το Community Shield κατέληξε σε δύο ομάδες ήταν: 1949, 1954, 1960, 1964, 1965, 1967, 1977, 1981, 1986, 1990 και 1991.