Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Η αγγλική FA ζητά να αποζημιωθούν οι μετανάστες εργαζόμενοι!

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι οικογένειες μεταναστών εργατών στο Κατάρ που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την κατασκευή της υποδομής για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να αποζημιωθούν.

Η FA προχώρησε σε μία αξιέπαινη κίνηση αναφορικά με τους εργάτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και βασανίστηκαν στις εργασίες των γηπέδων και των εγκαταστάσεων για το Μουντιάλ. Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη συμπεριφορά του προς τους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι μαζί με άλλους αλλοδαπούς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η FairSquare δήλωσαν την Τρίτη ότι οι εταίροι της FIFA και οι χορηγοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρέπει να παροτρύνουν το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και την κυβέρνηση του Κατάρ να αποζημιώσουν τους μετανάστες εργάτες. Τον Μάιο, η Αμνηστία και άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα είχαν ζητήσει από τη FIFA να διαθέσει 440 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε τις αρχές για την αποζημίωση των οικογενειών των μεταναστών εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σε κατασκευαστικά έργα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μαρκ Μπούλινγκχαμ.

«Και πάλι, πιέζουμε τη FIFA για ενημέρωση σχετικά με το ταμείο αποζημίωσης, το οποίο αναφέρεται με συνέπεια ως δίχτυ ασφαλείας όπου οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν αποζημίωση από τις κατασκευαστικές εταιρείες».

Η κυβέρνηση του Κατάρ είπε ότι το εργατικό της σύστημα είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά διέψευσε την έκθεση της Αμνηστίας του 2021, η οποία ανέφερε ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση.

Ο Μπούλινγκχαμ είπε ότι η FA πιέζει επίσης τη FIFA για ενημέρωση σχετικά με τους νέους νόμους για την προστασία της εργασίας στο κράτος του Κατάρ και για τη δημιουργία ενός κέντρου για την παροχή συμβουλών και βοήθειας στους μετανάστες εργαζομένους.

«Είναι σαφές ότι το Κατάρ έχει θεσπίσει προοδευτική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια για να δώσει δικαιώματα στους εργαζόμενους, επομένως αυτή η ιδέα θα βοηθήσει αυτή τη νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ», είπε ο Μπούλινγκχαμ.

Σε μια ξεχωριστή ενημέρωση, ο ίδιος είπε ότι είχε “βρει μια επιθυμία για αλλαγή” από τις αρχές όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν είναι κάθε άτομο που συναντάτε, αλλά νομίζω ότι οι αρχές ήταν πραγματικά ειλικρινείς σχετικά με την αλλαγή που επέφεραν», πρόσθεσε.

«Όταν μιλάνε για αυτό, είναι πολύ περήφανοι για αυτό που έχουν κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως είπα, είναι από χαμηλή βάση, αλλά αν μιλήσεις με μερικές από τις ΜΚΟ τώρα, λένε ότι τα εργοτάξιά τους θα έχουν τα ίδια καθεστώτα υγείας και ασφάλειας με τα εργοτάξια των δυτικών χωρών».

Ο αρχηγός της Αγγλίας Χάρι Κέιν και οι αρχηγοί άλλων επτά ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φορέσουν ένα περιβραχιόνιο κατά των διακρίσεων κατά τη διάρκεια του τουρνουά στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

«Ως αρχηγοί μπορεί όλοι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο, αλλά είμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης», είπε ο Κέιν. «Αυτό είναι ακόμη πιο σχετικό σε μια εποχή που ο διχασμός είναι κοινός στην κοινωνία. Φορώντας μαζί το περιβραχιόνιο για λογαριασμό των ομάδων μας θα στείλει ένα σαφές μήνυμα όταν ο κόσμος παρακολουθεί». Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Ενδιαφέρον τεσσάρων «μεγάλων» για ταλέντο της Βιγιαρεάλ

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!