Πέντε «φύλακες άγγελοι» της Πρέμιερ Λιγκ που δεν… δοξολογούνται

Αν η θέση του τερματοφύλακα και η σημασία της συχνά παραγνωρίζεται, σε αυτούς τους πέντε πορτιέρε της Πρέμιερ Λιγκ αδίκως υποτιμάται.

 

«Στο τέλος της μέρας, πρέπει να είσαι λίγο μαζοχιστής για να είσαι τερματοφύλακας. Τόσο μαζοχιστής, όσο και εκκεντρικός». Τάδε έφη Τζιανλουίτζι Μπουφόν, και αν το καλοσκεφτούμε, οι λέξεις του περιέχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας. Για τους πλέον αναγνωρισμένους τερματοφύλακες της γενιάς μας, τα πράγματα λίγο πολύ μοιάζουν απλουστευμένα, ακόμα και γι’ αυτή την νευραλγική θέση. Η Πρέμιερ Λιγκ, όπως και στις περισσότερες θέσεις, έχει συγκεντρώσει μερικούς από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.

Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που δεν έχουν, κατά την ταπεινή μας άποψη, λάβει την αναγνώριση που τους αρμόζει; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε πέντε τερματοφύλακες που τίμησαν με την παρουσία τους τα αγγλικά γήπεδα και τα κατορθώματα τους δεν έλαβαν τους επαίνους που ενδεχομένως να άξιζαν, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμο!

1. Μαρκ Σβάρτσερ

Ο υψηλόσωμος Αυστραλός τερματοφύλακας έφτασε στο Νησί για λογαριασμό της Μπράντφορντ το 1996 κι έμελλε να παραμείνει κάτοικος Αγγλίας για 20 συναπτά έτη. Μετά την παρθενική του παρουσία στα «χωράφια» της δεύτερης κατηγορίας, ακολούθησε η μεταγραφή του στην Πρέμιερ Λιγκ και την Μίντλεσμπρο, με τη φανέλα της οποίος κατέγραψε 446 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και ήταν αναμφίβολα η ομάδα με την οποία έγινε γνωστός στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό!

 

πρέμιερ τέρμα

 

Με την «Μπόρο» ο Σβάρτσερ πήρε μέρος σε έναν τελικό Κυπέλλου UEFA, κόντρα στη Σεβίλλη, ενώ κατέκτησε και το Λιγκ Καπ την σεζόν 2003/04. Mετά από έντεκα χρόνια παραμονής στο Ρίβερσαϊντ, ο Αυστραλός διεθνής μετεγράφη στην λονδρέζικη Φούλαμ, παρά το έντονο ενδιαφέρον της Μπάγιερν Μονάχου. Στην πρωτεύουσα ο Σβάρτσερ κατάφερε να συμμετάσχει εκ νέου σε ένα τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ την σεζόν 2009/10, γνωρίζοντας ωστόσο εκ νέου την ήττα!

Ακολούθησαν οι Τσέλσι και Λέστερ, προτού κρεμάσει τα γάντια του σε ηλικία 42 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σβάρτσερ είναι ο 3ος τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheets στην Πρέμιερ Λιγκ, κρατώντας την εστία του απαραβίαστη 151 φορές σε 514 συμμετοχές. Με την εθνική Αυστραλίας κατέχει μερικά εντυπωσιακά ρεκόρ, όπως αυτό της μακροβιότερης καριέρας (1993-2013), του γηραιότερου που έχει φορέσει την φανέλα της (40 ετών και 336 ημερών), καθώς κι αυτού με τα περισσότερα clean sheets (44)!

 

2. Γιούσι Γιασκελάινεν

Κυρίως γνωστός από το δημοφιλές Football Manager, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου ονόματός του. Ακριβώς εκεί έγκειται η όλη «αδικία» γύρω από τον Φινλανδό, που -θα έπρεπε να- συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους τερματοφύλακες των προηγούμενων δεκαετιών στο Νησί. Ο Γιασκελάινεν έφτασε στην Αγγλία για λογαριασμό της Μπόλτον το 1997 και έγινε θρύλος και σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας, παραμένοντας κάτοικος βορειοδυτικής Αγγλίας για 15 ολόκληρα έτη!

 

πρέμιερ τέρμα

 

Πραγματοποίησε 530 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς από οπαδούς και συμπαίκτες και οδήγησε τους «Τρότερς» στο Κύπελλο UEFA για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, ενώ βρίσκεται τρίτος σε αριθμό συμμετοχών όλων των εποχών στο πάνθεον του συλλόγου. Ακολούθησαν δύο περάσματα από Γουέστ Χάμ και Γουίγκαν, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην μακρινή Ινδία. Κατάφερε να κρατήσει την εστία του ανέπαφη 108 στην Πρέμιερ Λίγκ και, στα δικά μας μάτια, είναι η επιτομή του υποτιμημένου!

 

3. Σέι Γκίβεν

Δεύτερος σε συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ιρλανδίας και με 12ετή παρουσία στην Νιουκάστλ. Χρειάζονται κι άλλα; Ο λόγος για τον Σέι Γκίβεν, όπως είναι γνωστός ο Σίμους Τζόν Τζέιμς Γκίβεν, που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με τη φανέλα της Μπλάκμπερν, προτού μεταπηδήσει στις «Καρακάξες», όπου γνώρισε και τα χρόνια της δόξας του!

Αν και στην πρώτη του σεζόν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ είχε χαρίσει μια στιγμή άπειρου κάλους, όταν σε προσπάθεια να γεμίσει, δεν είχε δεί τον επιθετικό της Κόβεντρι, Ντίον Ντάμπλιν, ο οποίος του έκλεψε τη μπάλα και σκόραρε, με αποτέλεσμα να γίνει εθνικό meme, με τη φράση, «Γκίβεν, ο πρώτος Ιρλανδός που δεν ξέρει που είναι το Δουβλίνο» (εξαιτίας του ονόματους του επιθετικού της Κόβεντρι), ο Ιρλανδός πορτιέρε έχτισε το δικό του θρύλο στο βορρά, έχοντας 462 συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας (3ος σε συνολικές εμφανίσεις)!

 

πρέμιερ τέρμα

 

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν το Μάντσεστερ και η Σίτι, στην οποία μάλιστα φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού επί ημερών Ρομπέρτο Μαντσίνι, για να ακολουθήσει η Άστον Βίλα, με την οποία συμμετείχε και σε τελικό FA Cup σε ηλικία 39 ετών. Έκλεισε την καριέρα του στη Στόουκ, μετά από ένα σύντομο πέρασμα ως δανεικός στην Μίντλεσμπρο, σε ηλικία 42 ετών!

 

4. Νέβιλ Σάουθολ

Μάλλον το όνομα του δεν σας λέει και πολλά, ιδίως στους ηλικιακά νεότερους. Ο Νέβιλ Σάουθολ όμως, αποτελεί μια από τις σημαίες της Έβερτον και έναν από τους διαχρονικά πιο υποτιμημένους τερματοφύλακες στο Νησί. Ο Ουαλός ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπάρι, προτού καταλήξει στο σύλλογο του Μέρσεισαϊντ και μείνει κάτοικος Λίβερπουλ για 17 συναπτά έτη! Με την Έβερτον κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, δύο FA Cup κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, καταγράφοντας 781 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ρεκόρ που κρατάει και ως σήμερα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο!

 

σάουθολ έβερτον

 

Εκτός των κατορθωμάτων του εντός αγωνιστικών χώρων, έγινε πολύ νωρίς γνωστός και για τα ανδραγαθήματα που προσέφερε στην κοινότητα, με συμβουλευτικές συνεδρίες και αγώνες για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. «Ευτυχώς που υπήρχε το ποδόσφαιρο, γιατί ήμουν χάλια σε όλα τα υπόλοιπα, είχε δηλώσει». Σίγουρα δεν έλαβε την αναγνώριση που θα συνόδευε τα κατορθώματα του τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο με τη μεγάλη Έβερτον της εποχής!

 

5. Νάιτζελ Μάρτιν

Ξεκίνησε την καριέρα του ως κεντρικός μέσος (!), προτού κληθεί να παίξει ως τερματοφύλακας σαν λύση ανάγκης για την ομάδα του μεγαλύτερου αδερφού του, στα τοπικά της Sunday League. Σε ένα από αυτά τα ματς, η τύχη του χαμογέλασε, καθώς εντυπωσίασε την Βι Χάρις, την κυρία που ήταν υπεύθυνη για το κυλικείο της Μπρίστολ Ρόβερς! Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, καθώς ο Μάρτιν σύντομα απέδειξε την αξία του εντός αγωνιστικών χώρων και κέρδισε φανέλα βασικού μόλις από τους πρώτους μήνες παρουσίας του στην ομάδα.

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις, ώθησαν την Κρίσταλ Πάλας να ξοδέψει ένα εκατομμύριο λίρες για να τον αποκτήσει, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο τερματοφύλακα που συγκεντρώνει τέτοιο ποσό μεταγραφής! Στην ομάδα του Λονδίνου μέτρησε εφτά γεμάτες σεζόν και 349 συμμετοχές, με τους φίλους των «Αετών» να τον ψηφίζουν το 2005 ως τον καλύτερο τερματοφύλακα στην ιστορία του συλλόγου τους!

Ακολούθησε η Λίντς, με τον Άγγλο Πορτιέρε να γράφει -κι εκεί- με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Το 2006 ψηφίστηκε εκ νέου ως μέλος της καλύτερης all-time ενδεκάδας των «Παγωνιών» από τους φίλους της ομάδας, έχοντας έξι γεμάτες σεζόν υπερασπιζόμενος τα γκολπόστ της και οδηγώντας την στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ. Κρέμασε τα γάντια του το 2006 στην Έβερτον, μετά από σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο, έχοντας πρώτα οδηγήσει τα «Ζαχαρωτά», στην καλύτερη θέση στην ιστορία τους (4η) στην Πρέμιερ Λιγκ!

 

νάιτζελ μάρτιν

 

Για να πάρουμε μια γεύση των ικανοτήτων του Μάρτιν, αρκεί να αναφέρουμε πως κατέχει το έβδομο καλύτερο ποσοστό ( 37%) απαραβίαστων εστιών στην ιστορία της κατηγορίας και το πέμπτο καλύτερο ρεκόρ clean sheets αντίστοιχα με 137. Είχε την μεγάλη ατυχία να συμπέσει χρονικά η περίοδος ακμής του, με αυτήν του σπουδαίου Ντέιβιντ Σίμαν, ο οποίος τον επισκίασε και τον περιόρισε σε μόλις 23 συμμετοχές με το εθνόσημο.

 

Honorable Mention

Μπρaντ Φρίντελ: Ο Αμερικανός παρέμεινε κάτοικος Αγγλίας για 18 έτη, αγωνιζόμενος σε Λίβερπουλ, Μπλάκμπερν, Άστον Βίλα και Τότεναμ. Κατέγραψε 718 συμμετοχές, κατατάσσοντας εαυτόν στην τέταρτη θέση σε συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και έβδομο σε ρεκόρ απαραβίαστων εστιών, ενώ κατέκτησε και το Carabao Cup το 2001 με την φανέλα της Μπλάκμπερν!

Πέπε Ρέινα: Ίσως ο πιο «γνωστός» τερματοφύλακας της λίστας. Συνέδεσε το όνομά του με τη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ, κάνοντας δικό του μάλιστα το ρεκόρ των συνεχόμενων απαραβίαστων εστιών της ομάδας, στην πρώτη του κιόλας σεζόν, αφού δεν δέχθηκε γκολ για οκτώ διαδοχικά ματς (το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Ντέιβιντ Τζέιμς με πέντε). Μέτρησε συνολικά 396 συμμετοχές με το σύλλογο του Μέρσεισαϊντ και 12 ακόμα κατά το πέρασμα του από την Άστον Βίλα τη σεζόν 2019/20!

 

πρέμιερ τέρμα

 

Ο Ισπανός έχει αποτυπωθεί στο νου μας ως ένας πορτιέρε με μη σταθερή απόδοση και μερικά αξιοσημείωτα λάθη. Πολλές φορές ωστόσο η νευραλγική θέση του τερματοφύλακα συνοδεύεται από τη ρήση του μεγάλου Ίκερ Κασίγιας: «Ο τερματοφύλακας είναι σαν έναν καλό άνθρωπο. Κανείς δεν θυμάται τα καλά, αλλά όλοι θα θυμούνται το μοναδικό κακό που έκανε». Για την ιστορία, ο Ρέινα κατέχει το καλύτερο ποσοστό απαραβίαστων εστιών στην Πρέμιερ Λιγκ, με 46%! Κοινώς, σχεδόν στα μισά ματς που αγωνίστηκε, δεν δέχτηκε γκολ…

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μιχαλόπουλος 

 

Διαβάστε επίσης από τον αρθρογράφο: Πατρίς Εβρά: Σημασία δεν έχει η «διαδρομή», αλλά ο προορισμός