Πέρσι Τάου: Το «κρίμα» της Μπράιτον, ο «θησαυρός» της Αλ Αχλί

H ακριβότερη «εξαγωγή» του πρωταθλήματος της Νοτίου Αφρικής, ο Πέρσι Τάου, απέτυχε στην πρώτη του παρουσία στην Αγγλία και πλέον, μέσω της Αιγύπτου, προσπαθεί να επιστρέψει και να επιβεβαιώσει έστω καθυστερημένα τις προσδοκίες!

Ταξιδεύουμε στην επαρχία της Μπουμαλάνγκα στην Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, όπου συναντάμε την αποικιακή πόλη, Εμαλαχλένι. Με το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας να μιλάει τα Αφρικάανς -μια γερμανοειδής γλώσσα ολλανδικών-, η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολήθηκε με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Κάποι άλλοι επωφελήθηκαν από την βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής, αφετηρία της οποίας στάθηκε η σιδηροδρομική γραμμή που την ενώνει με το λιμάνι του Μαπούτο, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης. Σε αυτό το σημείο του κόσμου θα συναντήσουμε τον Πέρσι Τάου.

Η οικογένεια Τάου, ήταν από αυτές τις μειονότητες που είχαν σαν μητρική γλώσσα την αγγλική, αφού ταξίδευε συνεχώς λόγο της δουλειάς του πατέρα. Στο Εμαλαχλένι δεν έμειναν πολύ. Γρήγορα μετακόμισαν στο Μαμελόντι της Πρετόρια και εκεί ήταν που ανατράφηκε και ο μικρός Πέρσι. Έχοντας μια ιδιαίτερη αγάπη για την «στρογγυλή θεά» και με την Νότια Αφρική να προετοιμάζεται για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, εγγράφηκε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, Μαμελόντι Σάνταουνς.

νότια αφρική

Για καλή του τύχη, οι «Βραζιλιάνοι» ήταν μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, με εξαιρετικό σύστημα ακαδημιών, γνωστή για την προώθηση νεαρών παικτών από τα «σπλάχνα» του συλλόγου. Ενώ αυτός προόδευε μέσα από τις ομάδες των μικρών ηλικιακών κατηγοριών, οι Σάνταουνς του πρόσφεραν το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Έκανε το ντεμπούτο του ως αλλαγή απέναντι στους Ορλάντο Πάιρατς, ενώ εν συνεχεία πέτυχε το πρώτο του γκολ λίγες μέρες μετά απέναντι στους Γκόλντεν Άροους.

Ο 19χρονος τότε Τάου ξεκίνησε να δείχνει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Σε ηπειρωτικό επίπεδο σκόραρε στο ντεμπούτο του ένα τέρμα απέναντι στην Μαζέμπε από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για το Αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ και μετά μυστηριωδώς χάθηκε. Η Μαμελόντι τον έθεσε υπό παραχώρηση, αλλά μετά από τις παροτρύνσεις του προπονητή της ομάδας νέων, κατάφερε να δοθεί δανεικός, επιστρέφοντ στην γεννέτειρά του για να αγωνιστεί με τους Σπερς του Εμαλαχλένι. Τα πήγε εξαιρετικά και μόλις τέλειωσε το εξάμηνο του δανεισμού, ενσωματώθηκε και πάλι στις υποχρεώσεις των Σάνταουνς για να «εκτοξευθεί».

Ο νεαρός επιθετικός ξεκίνησε να σκοράρει ακατάπαυστα. Η επιστροφή του στους πρωταθλητές, συνδυάστηκε με την κατάκτηση του Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Ζαμάλεκ. Ο Τάου αγωνίστηκε και στα δυο παιχνίδια του τελικού και ακόμη κι αν δεν σκόραρε, είχε δυο εξαιρετικά μεστές εμφανίσεις που συνέβαλαν καταλυτικά σε αυτή την σπουδαία κατάκτηση. Δημιούργησε με τους Καμά Μπιλιάτ και Τέμπα Ζουάνε μια εξαιρετική τριπλέτα στην επιθετική γραμμή, βγάζοντας ασπροπρόσωπο τον τότε προπονητή, Πίτσο Μοσιμάνε.

τάου μπράιτον

Φυσιολογικά μπήκε και στα «μπλοκάκια» των ευρωπαϊκών ομάδων και τότε ο Τύπος ξεκίνησε να κάνει λόγο για μία ιστορική μεταγραφή, όταν τελικά θα έφευγε. Με τον νοτιοαφρικανικό σύλλογο κατέκτησε δυο πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα, ένα Αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ και το αντίστοιχο Σούπερ Καπ. Το «πλήρωμα» του χρόνου είχε έρθει και τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνονται, αφού ο Τάου φέυγει σε ηλικία 24 ετών με μεταγραφή-ρεκόρ προς την Πρέμιερ Λιγκ!

Η Μπράιτον, ομάδα βγαλμένη από το… Football Manager, προσφέρει 50 εκατομμύρια ράντ (περίπου 2,7 εκατομμύρια λίρες) για τις υπηρεσίες του, με τον ίδιο να γίνεται η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του νοτιοαφρικανικού πρωταθλήματος. Η προσαρμογή του στην Ευρώπη έπρεπε να γίνει ομαλά. Δεν θα παρέμενε στην Αγγλία. Για την ακρίβεια ούτως η άλλως θα αποχωρούσε, καθώς έπρεπε να αποκτήσει πρώτα την απαραίτητη άδεια εργασίας.

Έτσι, προκειμένου να «ελέγχεται» στενά από τον σύλλογο του, παραχωρήθηκε δανεικός στην Ουνιόν Σεν-Ζιλουά. Οι Βέλγοι εκείνη την περίοδο, είχαν ήδη παρέλθει στην ιδιοκτησία του Τόνι Μπλουμ και βρίσκονταν ακόμη στην δεύτερη κατηγορία της χώρας. Το αποτέλεσμα; Άριστο. Η Ουνιόν τερμάτισε στην 2η θέση, απέκλεισε την τοπική αντίπαλο Άντερλεχτ και την Γκενκ, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου, ενώ ο Τάου ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς!

τάου μπράιτον

Με την άδεια εργασίας του ακόμη να μην δύναται να εκδοθεί, την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός, αυτή τη φορά στην σαφώς ισχυρότερη Κλαμπ Μπριζ. Ακόμη κι εκεί, αυτή τη φορά σε συνθήκες πρωταθλητισμού, απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στις απαιτήσεις. Τελείωσε την χρονιά με οκτώ ασίστ και τέσσερα γκολ, αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, σε έναν όμιλο όπου συμμετείχαν Ρεάλ Μαδρίτης, Γαλατασαράι και Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ στο τέλος της χρονιάς στέφθηκε και πρωταθλητής!

Επόμενος σταθμός και πάλι ως δανεικός, η Άντερλεχτ, η οποία προχωρούσε σε ολική ανανέωση του ρόστερ, επιζητώντας και πάλι να επιστρέψει στην ποδοσφαιρική κορυφή του Βελγίου. Το πέρασμά του από εκεί όμως, ήταν βραχύβιο. Όχι για κάποιον αγωνιστικό λόγο, αφού και στις Βρυξέλλες ήταν θετικός. Απλώς, μετά το Brexit, είχαν αναθεωρηθεί οι διαδικασίες που χρειάζονταν για την λήψη άδειας εργασίας. Έτσι, τέσσερις μήνες μετά από την παρθενική του παρουσία στο Κονστάντ Βάντεν Στοκ, ο Τάου επέστρεψε στην Αγγλία για να φορέσει επιτέλους την φανέλα της Μπράιτον.

τάου μπράιτον

Έκανε το ντεμπούτο του στο FA Cup με αντίπαλο την Νιούπορτ Κάουντι, ενώ στην Πρέμιερ Λιγκ, πρώτη του «αποστολή» ήταν ένας αγώνας με την Μάντσεστερ Σίτι. Δυσκολεύθηκε να προσαρμοστεί σε αυτούς τους ρυθμούς, έχοντας μόνιμη θέση στον πάγκο ή ακόμα χειρότερα στην εξέδρα. Την μοναδική φορά όμως που χρειάστηκε να «επιστρατευτεί», έδωσε μια υπέροχη ασίστ στον Ντάνι Γουέλμπεκ, για να πάρει η Μπράιτον μια πολύτιμη εκτός έδρας ισοπαλία απέναντι στην Γουέστ Χαμ.

Το τέλος έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Ένας ποδοσφαιριστής όπου χρειάστηκε 905 μέρες για να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τον σύλλογο στον οποίο και άνηκε, και μάλιστα στα μέσα της σεζόν, ήταν δύσκολο να ακολουθήσει το υπόλοιπο σύνολο. Στο φινάλε της χρονιάς, ο Τάου αποχαιρέτησε τους «Γλάρους» και εκείνοι με την σειρά τους έμειναν με ένα μεγάλο «what if».

Από το καλοκαίρι του 2021, ο παίκτης ανήκει στην Αλ Αχλί της Αιγύπτου. Αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν για τον Νοτιοαφρικανό, εκείνος όμως προτίμησε να επιστρέψει στην αφρικανική ήπειρο και το εξευρωπαϊσμένο πρωτάθλημα της Αιγύπτου. Μέχρι και σήμερα, με την ομάδα από το Κάιρο μετράει 41 συμμετοχές, έντεκα τέρματα και έξι ασίστ. Έχει κατακτήσει το Αφρικανικό Σούπερ Καπ αλλά και το αντίστοιχο της Αιγύπτου, ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

αλ αχλί

Αυτόν τον μήνα, στο Μαρόκο, διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Με την καθοριστική συμβολή του, η Αλ Αχλί υπερπήδησε πριν από τέσσερις ημέρες το εμπόδιο της Ώκλαντ Σίτι από την Νέα Ζηλανδία, ενώ μόλις χθες ξεπέρασε και τον «σκόπελο» των Σιάτλ Σάουντερς. Επόμενη αντίπαλος; Μα φυσικά η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Τάου, μαζί με την «παρέα» του, θα προσπαθήσει να βάλει δύσκολα στους πρωταθλητές Ευρώπης, σκοπεύοντας να αποδείξει και με την «βούλα» ότι έχει τα φόντα να επιστρέψει στην Ευρώπη και την Αγγλία.

Ο Νοτιαφρικανός επιθετικός αποτελεί ίσως την μοναδική περίπτωση, όπου η Μπράιτον υπέπεσε σε λάθος. Ο 28χρονος πλέον Τάου αποτελεί ένα πολυεργαλείο για κάθε ομάδα που έχει περάσει. Εκτός από την κορυφή της επίθεσης, αγωνίζεται με την ίδια ευκολία τόσο στα άκρα, όσο και πίσω από τον επιθετικό. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται μέσα από την αναλογία σε συμμετοχές, γκολ και ασίστ. Οι 228 εμφανίσεις, τα 56 τέρματα και τα ισάριθμα «σερβιρίσματα» σε συμπαίκτες του, αποτυπώνουν του λόγου το αληθές, ενώ οι αριθμοί βελτιώνονται ακόμη περισσότερο αν προστεθούν και τα πεπραγμένα του με την εθνική ομάδα της Αφρικής.

Το Βέλγιο παραμένει ακόμη ένας hot προορισμός για τον Τάου, με Άντερλεχτ και Άντβερπ να τον βολιδοσκοπούν συνεχώς. Υπάρχει όμως ζεστό ενδιαφέρον κι από την Αγγλία. Πηγές από την Νότια Αφρική και την Αίγυπτο, βάζουν την Χαλ, την Σάντερλαντ, αλλά και την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο «κόλπο» της διεκδίκησης του παίκτη. Ο ίδιος δεδομένα θέλει να επιστρέψει, αφού όπως είχε πει, έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς πίσω στο Νησί!

Διαβάστε επίσης για τον δανεικό της Άρσεναλ, που ξεπερνά σε τέρματα τους Εμπαπέ και Μέσι!