«Πνιγμένη» στον Τάμεση!

Σύντομο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πέρασμα της Fulham από την Premier League, με την ομάδα να χάνεται κάπου ανάμεσα σε φιλοδοξίες και πραγματικότητα, «βουλιάζοντας» στον Τάμεση.

 

Όταν το 2014 η Fulham αποχαιρέτησε την μεγάλη κατηγορία, ο στόχος εξ’αρχής ήταν ένας. Να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια όμορφη προσπάθεια με πρωτεργάτες τον ιδιοκτήτη, Shahid Khan και τον, επί τρία χρόνια προπονητή, Slavisa Jokanovic. Μπορεί η επιστροφή αυτή να καθυστέρησε μια τετραετία, όμως μέσα από ένα πλάνο low-cost παικτών, έμπειρων δανεικών και ποδοσφαιριστών στα θέλω του Σέρβου προπονητή, η ομάδα τα κατάφερε και το Craven Cottage θα φορούσε και πάλι τα γιορτινά του.

 

 

 

Ο Khan, πρόεδρος του συλλόγου, με αφορμή την επιστροφή στην Premier League άρχιζε να ονειρεύεται και πάλι την δόξα του 2010, υποσχόμενος στους οπαδούς πως το club θα βρεθεί σύντομα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σίγουρα το να ονειρεύεσαι το καλύτερο για την ομάδα σου δεν είναι κακό, αρκεί να υπάρχει πλάνο. Κάτι που στην φετινή Fulham φαίνεται να μην υπήρξε ποτέ.

Ο Khan, βλέποντας την επίσης  νεοφώτιστη Wolves να προχωράει από «μπαμ» σε «μπαμ» και να χτυπάει την πόρτα του Top 6, παρασύρθηκε. Έτσι, προχώρησε και αυτός με την σειρά του σε ανούσιες μεταγραφές αξίας 100+ εκατομμυρίων, «ξηλώνοντας» ουσιαστικά την περυσινή ομάδα, χαλώντας εξ’ολοκλήρου την ομοιογένεια του roster.

 

 

 

Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να γίνονται εμφανή από τα καλοκαιρινά φιλικά. Η παντελής απουσία αλληλοκάλυψης στον χώρο του κέντρου, η έλλειψη ομαδικότητας και όλα τα παρεπόμενα οδήγησαν τους «Cottagers» σε απανωτές «σφαλιάρες» από Fenerbahce, Lyon και Sampdoria αντίστοιχα.

Ο Jokanovic προσπαθούσε να μεταδώσει το επιθετικό στυλ που χαρακτήρισε την Fulham και την περυσινή σεζόν, μόνο που τα κενά ήταν ανέλπιστα πολλά. Αναμενόμενο μπορεί να πει κανείς, ωστόσο η ελπίδα ότι η ομάδα θα «δέσει», παρέμενε. Παίκτες που πέρυσι ήταν από τους πρωταγωνιστές της ανόδου, παραγκωνίστηκαν χωρίς λόγο και αιτία, μέχρι που αποχώρησαν στην μεταγραφική περίοδο του Γενάρη (Johansen-Kamara).

 

 

Ένα από τα μεγάλα «όπλα» των «Cottagers», την περσινή χρονιά, ήταν η μεσαία τους γραμμή. Ένας χώρος που φέτος έχει εξελιχθεί σε τρωτό σημείο της ομάδας, μιας και οι Anguissa, Seri δεν έχουν δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση τα 55 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για χάρη τους. Το περυσινό τρίδυμο των Johansen-Cairney-McDonald έδωσε την θέση του στους Anguissa-Cairney-Seri, με τον Άγγλο μέσο να προσπαθεί να συμμαζέψει με κάθε τρόπο τα «σπασμένα» των συμπαικτών του.

Και μιλάω για «σπασμένα», καθώς οι ασυνεννοησίες αυτές μεταφέρονται και στην άμυνα, η οποία είναι με μεγάλη διαφορά η χειρότερη του πρωταθλήματος. 68 τέρματα παθητικό σε 30 συνολικά παιχνίδια μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε να μετράμε. Ουσιαστικά, οι Λονδρέζοι δέχονται δύο τέρματα ανά παιχνίδι, την ώρα που δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα (0,7 γκολ ανά παιχνίδι).

 

 

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι. Πέρυσι, οι Tim Ream και Tomas Kalas ήταν οι στυλοβάτες της Championship και χωρίς καμία λογική, οι άνθρωποι του club άφησαν τον δεύτερο να επιστρέψει για ακόμα μια φορά στην Chelsea και τον πρώτο στο βάθος του πάγκου, προτιμώντας να «χώσουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη, με σκοπό να κάνουν δικό τους τον Mawson από την Swansea (17 εκατομμύρια ευρώ).

Συν τις άλλοις, απέκτησαν τον Γάλλο Le Marchand από την OGC Nice (4 εκατομμύρια ευρώ) και δανείστηκαν από την Arsenal τον Calum Chambers. Παράλληλα, στα άκρα της αμύνης «έχασαν» τον Fredericks, με τους Odoi και Christie να κρίνονται ανεπαρκείς να καλύψουν την «βρώμικη» δουλειά του προκατόχου τους. Ίδια σύγχυση παρατηρείται και από την αριστερή πλευρά με τους Sessegnon-Bryan και Schurrle να δυσκολεύονται τόσο στην παραγωγή φάσεων, όσο και στην αμυντική κάλυψη.

 

 

Για όλο αυτό το συνονθύλευμα παικτών, εξιλαστήριο θύμα ήταν ο Jokanovic. Ένας προπονητής που στο πρώτο του project πήρε άριστα, μέχρι που ουσιαστικά υπέκυψε στην ακόρεστη επιθυμία του Khan για διάκριση. Με την ομάδα να είναι στο νήμα του υποβιβασμού, ο Πακιστανός πρόεδρος έδωσε τα «κλειδιά» του πάγκου στον Ranieri, ο οποίος μετά το θαύμα με την Leicester, παρουσίασε στην Γαλλία μια ανταγωνιστική Nantes.

Δυστυχώς, ούτε ο «Tinkerman» κατάφερε να αντιστρέψει την κακή κατάσταση της ομάδας, φεύγοντας μετά από δυόμιση μήνες θητείας για την AS Roma. Πλέον, για το υπόλοιπο της season, «καπετάνιος» είναι ο υπηρεσιακός Scott Parker. O πρώην εμβληματικός μέσος της West Ham United, αλλά και της Fulham, είναι πλέον σε «θέση οδηγού» και έχει πολλά να αποδείξει, όχι για το τώρα, αλλά για το μέλλον.

Το μέλλον της Fulham, δυστυχώς, διαγράφεται λυπητερό, μιας και η Championship βρίσκεται «προ των πυλών». Το μάθημα έγινε πάθημα για τον Khan και πλέον καλείται να ορθώσει ανάστημα και να επιστρέψει η Fulham στις παλιές και ελπιδοφόρες της εμφανίσεις. Το καλοκαίρι αναμένεται μεγάλο για τους ιθύνοντες των «Cottagers», οι οποίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να βγάλουν και πάλι την ομάδα από τον «πάτο» του Τάμεση, με τον Mitrovic μπροστάρη.

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης