Premier League, what’s next?

Μέχρι να ξεσπάσει η παγκόσμια επιδημία του COVID-19 τα πάντα κυλούσαν κανονικά. Έτσι και η Premier League, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, έμπαινε στην τελευταία ευθεία των δέκα εναπομεινασών αγωνιστικών. Η ανακήρυξη του πρωταθλητή ήταν μάλλον «τυπική διαδικασία», όλα τα υπόλοιπα όμως ήταν ρευστά. Και ξαφνικά… σκοτάδι!

 

Το ξέσπασμα της νέας επιδημίας ανέτρεψε τα πάντα. Διανύουμε ήδη το πρώτο μισό του Απρίλη και όλοι ακόμα βρίσκονται στην προσπάθεια για την εύρεση μιας κοινής συνισταμένης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο για τις ομάδες, όσο και για το φίλαθλο κοινό. Κι επειδή φυσικά μιλάμε για το πλέον αριστοκρατικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Τι γίνεται όμως μετά; Προτάσεις υπάρχουν αμέτρητες. Ολοκλήρωση της σεζόν, ακύρωση αυτής, ακόμη και συνέχιση της σε ξένο έδαφος. Πέρα από τις αερολογίες και τον λεγόμενο «κίτρινο τύπο», το τοπίο παραμένει ακόμη θολό. Οι αρμόδιοι δυσκολεύονται να πάρουν κάποια απόφαση, φοβούμενοι κυρίως την έξαρση και εξέλιξη της πανδημίας. Παράλληλα από πίσω όμως, κρύβεται φυσικά το οικονομικό σκέλος που ανεξάρτητα με την απόφαση που θα παρθεί, θα αλλάξει ριζικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη του Νησιού. Ας δούμε λοιπόν τα ενδεχόμενα κι ας μπούμε στο «ψητό»!

 

premier league next

 

1) Συνέχιση της Premier League και ολοκλήρωση της σεζόν

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι και το «Plan A» όλων. Κανείς δεν θέλει να διακοπεί το πρωτάθλημα και τα στελέχη της Premier League βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των ομάδων για νεότερες εξελίξεις. Δυστυχώς τα νέα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση στην Αγγλία, κρούσματα και θάνατοι συνεχώς αυξάνονται και η τελευταία ενημέρωση που υπήρξε από την Premier League, μιλάει για πιθανό restart στις αρχές Μαΐου. Μια ημερομηνία που ενδέχεται να πάει ακόμη πιο μετά στο καλεντάρι αν δεν έχουν καλυτερέψει οι συνθήκες. Έστω λοιπόν όμως ότι η σεζόν θα συνεχιστεί με άγνωστη ημερομηνία. Τι ακριβώς γίνεται; Εδώ υπάρχουν δυο υπο-ενδεχόμενα.

  • Ας υποθέσουμε ότι στα μέσα Μαΐου έχουμε και πάλι σέντρα στα γήπεδα! Χωρίς το «εμπόδιο» του Euro πλέον, η σεζόν ολοκληρώνεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη με ένα ματς ανά εβδομάδα. Δεδομένα, λόγω του καλοκαιριού, τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα για τους παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να προπονούνται και να αγωνίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες καθημερινά. Ακόμη περισσότερο θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τους συλλόγους που αγωνίζονται στο FA Cup. Με το κύπελλο να βρίσκεται στην προημιτελική του φάση, ορισμένοι σύλλογοι ίσως προτιμήσουν να αγωνιστούν με τις Κ-23 ακολουθώντας το παράδειγμα της Liverpool νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Αυτό είναι και το πρώτο πλάνο της FA και η αλήθεια είναι ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης.

 

premier league next

 

  • Εναλλακτική περίπτωση του πρώτου πλάνου, προέκυψε μέσα από την τηλεδιάσκεψη της Premier League, της EFL και της FA. Πρόκειται για έναν «μαραθώνιο» 92 αγώνων ο οποίος θα διαρκέσει από τέσσερις έως και έξι εβδομάδες, με τους συλλόγους να δίνουν ένα παιχνίδι ανά 3-5 ημέρες. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που και ο Μάιος κριθεί ακατάλληλος για την διεξαγωγή των αγώνων. Ξεκινώντας δηλαδή από αρχές Ιουνίου, μπορεί να δούμε μια Premier League, οι αγώνες της οποίας θα διεξάγονται σε σχεδόν καθημερινή βάση, προκειμένου να καλυφθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Υπόψιν ότι η σεζόν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, εκτός και αν δοθεί μια μικρή παράταση πέντε ημερών από την FA για την επίσημη ολοκλήρωση των υποχρεώσεων.

 

2) Διακοπή της Premier League και ολοκλήρωση της σεζόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα

Αυτό είναι ένα απευκταίο ενδεχόμενο και ίσως μια «ταφόπλακα» τόσο στα πρωτάθλημα, όσο και στις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά. Σε αυτό λοιπόν το ενδεχόμενο η Premier League μίλησε για μια συνολική χασούρα τον ομάδων, σε ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στις 750 εκατομμύρια λίρες, για τις υπόλοιπες δέκα αγωνιστικές που απομένουν. Ήδη η Burnley εκτίμησε ότι η ζημιά της για την φετινή σεζόν αναμένεται να φτάσει τις 50 εκατομμύρια λίρες, βάζοντας σε μπελάδες τα οικονομικά των «Clarets». Σαφώς περισσότερο χαμένοι θα βγουν οι σύλλογοι του «Big Six», οι οποίοι πέρα από τα οικονομικά οφέλη των εγχώριων διοργανώσεων, χάνουν και τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεγαλύτερη χαμένη από όλο αυτό θα βγει η Manchester City η οποία -για να μην ξεχνιόμαστε- έχει στις «πλάτες» της και τον εκκρεμή αποκλεισμό από την UEFA λόγω παραβιάσεων στο Financial Fair Play. Αν λοιπόν φτάσουμε σε σημείο όπου επικυρωθούν οι βαθμολογίες ως έχουν, τότε η Liverpool θα είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας για την σεζόν 2019/20. Leicester, Chelsea και Manchester United θα είναι στους ομίλους του Champions League, ενώ Wolves, Sheffield United και Tottenham στο Europa League. Όσον αφορά τώρα τα σενάρια υποβιβασμών/προβιβασμών τα υπο-ενδεχόμενα και εδώ είναι δύο.

  •  Η μια περίπτωση είναι να επικυρωθούν οι θέσεις ως έχουν. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι Bournemouth, Aston Villa και Norwich θα πάρουν το «τρένο» για την Championship, ενώ οι τρεις πρώτες από την δεύτερη κατηγορία, δηλαδή West Bromwich, Leeds και Fulham την άνοδο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις Charlton, Luton και Barnsley οι οποίες θα υποβιβαστούν στην League One, από την οποία θα ανέβουν οι Coventry, Rotherham και Oxford. Εκεί όμως τα πράγματα διαφοροποιούνται. Λόγω της αποβολής της Bury, τρεις ομάδες θα υποβιβαστούν από αυτήν και οι τέσσερις θα ανέβουν από την League Two. Και το μπέρδεμα δεν σταματάει εκεί. Μπορεί οι τέσσερις πρώτες ομάδες να ανέβουν κανονικά στην League One, ενδέχεται όμως καμία να μην υποβιβαστεί στην National League. Αυτό γιατί η πέμπτη κατηγορία είναι εκτός της αιγίδας της EFL και υπάγεται στις non-league κατηγορίες!

 

premier league next

 

  • Η δεύτερη περίπτωση είναι να μην υπάρξει κανένας υποβιβασμός, αλλά ούτε και προβιβασμός την φετινή σεζόν. Με άλλες δέκα αγωνιστικές να απομένουν, ορισμένοι σύλλογοι ίσως νιώσουν αδικημένοι, καθώς τα «τρένα» τόσο των προβιβασμών όσο και των υποβιβασμών είναι «ζωντανά» για οποιαδήποτε ανατροπή. Οπότε λοιπόν μπορεί να μην δούμε φέτος ούτε την Aston Villa να αποχωρεί και πάλι από την Premier League, ούτε την Charlton από την Championship ούτε και καμία άλλη. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις ομάδες που κυνηγάνε θέσεις ανόδου. Με μια πρόχειρη ματιά, στην League One, η δεύτερη με την όγδοη θέση έχουν διαφορά μιας νίκης!

 

3) Ολοκλήρωση της σεζόν στην… Κίνα (κάτι που έσκασε σαν φάρσα καθυστερημένης Πρωταπριλιάς)

Πρόκειται για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Εκεί που ξεκίνησε η εξάπλωση της πανδημίας, ωστόσο χάρη στον συντονισμό κράτους και πολιτών κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, με την χώρα να επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Με την οικονομική «τρύπα» των 750 εκατομμυρίων λιρών να ηχεί σαν «μπαμπούλας» στα αυτιά της Premier League, αλλά και των συλλόγων της, έπεσε η πρόταση να συνεχιστεί το πρωτάθλημα στην… Κίνα. Το προϊόν της Premier League έχει τεράστια ζήτηση στην ασιατική χώρα και έχει την επιρροή να γίνει ένα τέτοιο αίτημα δεκτό από την κυβέρνηση. Μάλιστα, προκειμένου να δει ο κόσμος την πρόταση αυτή με καλό μάτι, ανακοίνωσε στον αγγλικό λαό ότι οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα των ομάδων θα προσφερθούν σε νοσοκομεία και χώρους φιλοξενίας των νοσούντων του COVID-19. Αυτό πάντως δεν βρίσκει αντίθετους τους συλλόγους, αφού θέλουν η σεζόν να ολοκληρωθεί ακόμα και αν χρειαστεί μια μετακίνηση πέντε χιλιάδων μιλίων.

 

premier league next

 

Λέτε να δούμε την Liverpool να σηκώνει το πολυπόθητο τρόπαιο στο Πεκίνο; Η μήπως την Sheffield United να εξασφαλίζει την είσοδο της στα «αστέρια», μια ζεστή νύχτα στην Σανγκάη;

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης