Σεργκέι Ρεμπρόφ: Τ’ ακριβά «Σπιρούνια» δεν είναι πάντα γυαλιστερά

Ο θρυλικός Ουκρανός επιθετικός «πετούσε φωτιές» στα 90’s με παρτενέρ τον Άντρει Σεφτσένκο στην μεγαλούπολη του Δνείπερου ποταμού. Μέχρι που, για χάρη πολλών… «τσουβαλιών» γεμάτα λίρες, ταξίδεψε για το Λονδίνο και «έσβησε» για τα καλά…

Ο Σεργκέι Ρεμπρόφ θεωρούταν κάποτε ένας από τους δεινότερους σκόρερ στην Ευρώπη. Η συνεργασία του με τον Αντρέι Σεφτσένκο στην επίθεση της Ντιναμό Κιέβου έμεινε στην Ιστορία. Ωστόσο, το πέρασμά του από το αγγλικό πρωτάθλημα αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών, που είχε χτίσει με την έως τότε πορεία του και έφερε την απογοήτευση των οπαδών της Τότεναμ για μία από τις -μέχρι τότε- πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Σεργκέι Ρεμπρόφ γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1974 στη Χορλίβκα, στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, που την εποχή εκείνη ανήκε ακόμα στη Σοβιετική Ένωση. Η παρθενική σεζόν του Ρεμπρόφ με τα χρώματα της Σαχτάρ Ντονέτσκ στην πρώτη ποδοσφαιρική κατηγορία της ΕΣΣΔ συνέπεσε με την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, το 1991. Την αμέσως επόμενη σεζόν, ο Ρεμπρόφ αιχμαλώτισε τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κόσμου της χώρας του, αγωνιζόμενος πια στη νεοσύστατη Ουκρανική Πρέμιερ Λιγκ, όπου και αναδείχτηκε 3ος σκόρερ του πρωταθλήματος, παίρνοντας ως αποτέλεσμα την πολυπόθητη μεταγραφή στην «πρωτευουσιάνικη» Ντιναμό Κιέβου.

Αν και η Ταβρίγια Σιμφερόπολ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του ουκρανικού πρωταθλήματος το 1992, η άφιξη του Ρεμπρόφ την ίδια χρονιά στο Κίεβο συνέπεσε με την αρχή της παντοκρατορίας της Ντιναμό στο ουκρανικό πρωτάθλημα, αφού μεταξύ των σεζόν 1992-93 και 1999-2000 Ρεμπρόφ και Ντιναμό κατέκτησαν οκτώ(!) συνεχόμενα ουκρανικά πρωταθλήματα. Παράλληλα, η Ντιναμό Κιέβου διακρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνοντας στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης τη σεζόν 1998-99, όπου και αποκλείστηκε από την Μπάγερν Μονάχου, ενώ την επόμενη σεζόν ο Ρεμπρόφ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με 10 γκολ (αν συμπεριληφθούν και τα 2 γκολ που σημείωσε στους προκριματικούς γύρους), από κοινού με τους Μάριο Ζαρντέλ, Ριβάλντο, και Ραούλ.

Εντωμεταξύ, από το 1993 μέχρι το 1999, διαμορφώθηκε στη Ντιναμό Κιέβου μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνεργασίες της δεκαετίας, που δεν ήταν άλλη από το επιθετικό δίδυμο «Ρεμπρόφ-Σεφτσένκο». Ο Αντρέι Σεφτσένκο, δύο χρόνια μικρότερος του Ρεμπρόφ, αναδείχτηκε από τις ακαδημίες της Ντιναμό, κι ήρθε να απογειώσει με την παρουσία του τις επιθετικές επιδόσεις του ομοεθνή του, Σεργκέι. Ο συνδυασμός «Σεφτσένκο-Ρεμπρόφ» απέκτησε σταδιακά πανευρωπαϊκή φήμη, σπέρνοντας τον τρόμο στις αντίπαλες, εγχώριες και μη, άμυνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη σεζόν 1997-98, το πολυτάλαντο ντουέτο παρήγαγε συνολικά 70 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, φέρνοντας τον έκτο συνεχόμενο τίτλο στην ομάδα του Κιέβου.

Την ίδια χρονιά, η Ντιναμό βγήκε πρώτη στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, «διασύροντας» την Μπαρτσελόνα με 3-0 στο Κίεβο. Όμως, ήταν στη Βαρκελώνη όπου η Ντιναμό υπέταξε ολοκληρωτικά τους «Μπλαουγκράνα». Μέσα στο Καμπ Νου, ο 21χρονος Σεφτσένκο σημείωσε ένα μνημειώδες χατ τρικ στο πρώτο ημίχρονο, με τον Ρεμπρόφ να κάνει το 4-0 στο 79’ και να «παγώνει» το στάδιο.

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Την επόμενη χρονιά, Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ συνέχισαν να «κάνουν πλάκα» στην Ευρώπη, αδιαφορώντας για το γόητρο των αντιπάλων τους. Ωστόσο, στο τέλος της σεζόν, οι δύο επιθετικοί έμελλε να τραβήξουν ο καθένας τον δρόμο του, αφού ο Σεφτσένκο πήρε μεταγραφή-ρεκόρ στη Μίλαν, ενώ την ακόλουθη σεζόν ο Ρεμπρόφ υπέγραψε στην Τότεναμ για 11 εκ. λίρες που τελικά… είχαν ατυχή κατάληξη.

Όπως ήταν λογικό, δεδομένων των επιτευγμάτων του, ο Ρεμπρόφ έγινε δεκτός στο Βόρειο Λονδίνο με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες, αφού αναμενόταν να αναζωογονήσει την κορυφή της επίθεσης των «Σπιρουνιών». Όμως, η μεταγραφή του Ρεμπρόφ στους «Spurs» απέτυχε παταγωδώς. Την πρώτη του σεζόν στην Premier League, ο Ουκρανός σέντερ φορ πέτυχε μόλις 9 γκολ. Αποτέλεσμα ήταν σύντομα να περιπέσει σε δυσμένεια, και μεταξύ 2002-2004 ο Ρεμπρόφ αγωνιζόταν ως δανεικός στην τουρκική Φενερμπαχτσέ.

«Σκεφτόμουν: ‘Ο Γκλεν Χοντλ έχει ήδη εργαστεί στη Γαλλία και γνωρίζει καλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.’ Πίστευα ότι θα με καταλάβαινε» έλεγε ο Σεργκέι Ρεμπρόφ αργότερα στον Guardian. «Στα πρώτα παιχνίδια συμμετείχα στην αποστολή, δεν έπαιξα άσχημα, αλλά μετά όλα άλλαξαν. Δεν μπορώ να το εξηγήσω».

Ο Ρεμπρόφ θεωρούσε ότι η Τότεναμ απέτυχε να κατανοήσει τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, προσδοκώντας απ’ αυτόν κάτι διαφορετικό από εκείνο που μπορούσε να προσφέρει στον σύλλογο. «Δεν είμαι σαν τον Σεφτσένκο, που σκοράρει πολλά γκολ. Μ’ αρέσει να δίνω πάσες, να μοιράζω ασίστ. Φυσικά, θα βάλω μερικά γκολ, αλλά δεν είμαι ο παίκτης που θα σημειώσει σίγουρα 20 γκολ στο πρωτάθλημα».

Συνολικά, ο Ρεμπρόφ πέτυχε μόλις 16 τέρματα σε 72 εμφανίσεις με τα «λιλιγουάιτ». Όλα αυτά συντέλεσαν στο να θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου, μνημονευόμενος συχνά από τους οπαδούς σε αντίστοιχες διαδικτυακές λίστες. Το σύντομο πέρασμά του από τη Γουέστ Χαμ, όπου δοκίμασε την τύχη του τη σεζόν 2004-2005, είχε αντίστοιχη κατάληξη, με τον Ουκρανό φορ να πετυχαίνει 2 τέρματα σε 32 αγώνες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Σεργκέι Ρεμπρόφ αποτελεί έναν εν ζωή μύθο στην Ουκρανία. Μετά τη Γουέστ Χαμ, ο Ρεμπρόφ επέστρεψε στην Ντιναμό Κιέβου, όπου αγωνίστηκε μεταξύ 2005-2008, με τα στατιστικά του να παίρνουν ξανά ανοδική πορεία. Άλλωστε, ο Ρεμπρόφ αποτελεί τον δεύτερο σκόρερ στην ιστορία του ουκρανικού πρωταθλήματος, με 123 γκολ σε 261 εμφανίσεις, ενώ βρίσκεται ένα μόλις γκολ πίσω από τον Μαξίμ Σατσκίχ, αν και ο Ουζμπέκος χρειάστηκε 80(!) περισσότερες συμμετοχές για να περάσει τον Ρεμπρόφ. Η επαγγελματική καριέρα του σπουδαίου Ουκρανού επιθετικού τελείωσε τη σεζόν 2008-09 στη ρωσική Ρουμπίν Καζάν.

Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για να πετυχαίνουμε παντού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των ποδοσφαιριστών: ένας παίκτης μπορεί να κάνει «παπάδες» σε μια ομάδα, αλλά να μην αποδειχθεί ικανός να «αναπαραγάγει» τα ίδια αποτελέσματα σε έναν άλλο σύλλογο, ιδίως μάλιστα σε ένα άλλο πρωτάθλημα. Επομένως, η αποτυχία του Σεργκέι Ρεμπρόφ στο αγγλικό πρωτάθλημα δεν πρέπει να τον χαρακτηρίσει. Διότι ο Ρεμπρόφ ήταν, κατά τ’ άλλα, ένας εξαιρετικός φορ, κι αυτό το απέδειξε και εκτός ουκρανικών συνόρων, στα «μεγάλα σαλόνια» της Ευρώπης και στο σεντόνι με τ’ αστέρια. Όπως έγραφε κάπου κι ο Αριστοτέλης: «δεύτερος δε πλους, αν συμβή»…