South Korea Special: Ο Λίνγκαρντ δεν είναι ο πρώτος…

Η μετακίνηση του Λίνγκαρντ στη Νότια Κορέα μπορεί να ήταν έκπληξη για τους περισσότερους, όμως έξι συμπατριώτες του το έκαναν πριν απ’ αυτόν.

O Τζέσι Λίνγκαρντ σε ηλικία 31 ετών δεν μπορεί να θεωρηθεί παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Αποτελεί σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα «what if» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο «Θέατρο των Ονείρων» βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία – ήταν μόλις οκτώ χρονών όταν πέρασε για πρώτη φορά το «κατώφλι» των ακαδημιών του συλλόγου. Σταδιακά και μέχρι να ενηλικιωθεί, έκανε πάντα τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει μια μέρα να φορέσει την φανέλα της πρώτης ομάδας. Το όνειρο έδειχνε να πραγματοποιείται, όταν στα 19 του ο Σέρ Άλεξ Φέργκιουσον τον καλεί να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο.

Καταφέρνει ακόμη και να βρεθεί στην αποστολή απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας για τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ. Δυστυχώς όμως, δεν κατορθώνει να κάνει ντεμπούτο. Ο Λίνγκαρντ δεν λογίζεται ακόμα ως μέλος της πρώτης ομάδας. Σπάνια εμφανίζεται στις αποστολές, γεγονός πού τον επηρεάζει αρκετά σε ψυχολογικό επίπεδο. Ένας ολιγόμηνος δανεισμός στη Λέστερ και δυο ακόμη σε Μπράιτον και Μπέρμιγχαμ, έρχονται για να κάνουν τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. Όλα θα αλλάξουν το 2015 με τον Λουίς φαν Χάαλ στον πάγκο. Ο Ολλανδός τεχνικός στην επόμενη διετία θα του δώσει από το «πουθενά» ούτε λίγο ούτε πολύ 42 συμμετοχές. Ομοίως θα πράξει και ο Ζοσέ Μουρίνιο, που θα τον χρησιμοποιήσει 90 φορές!

νότια κορέα λίνγκαρντ

Μέσα σε τρία χρόνια, ο Λίνγκαρντ από το πουθενά, μετατρέπεται σε έναν αναντικατάστατο «all-around» μεσοεπιθετικό, που όμως παρασύρεται από την γενική μετριότητα του συλλόγου. Η συνέχεια δεν είναι το ίδιο καλή. Ο Πορτογάλος τεχνικός φεύγει από τον πάγκο των «Κόκκινων Διαβόλων» και ο Άγγλος, διεθνής πια, χάνει τη θέση του στην ενδεκάδα. Σταδιακά, μέχρι και το τέλος του 2020, θα βρεθεί μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Η Γουεστ Χαμ θα έρθει να τον «διασώσει» το πρώτο εξάμηνο του 2021, την οποία και θα ανταμείψει με συγκλονιστικές εμφανίσεις και εννέα τέρματα σε 16 αγώνες.

Όσο ελπιδοφόρα και αν ήταν αυτή του η αναλαμπή, δεν στάθηκε ικανή να του δώσει πίσω τη θέση του στο Μάντσεστερ. Αποχώρησε για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, με τον ίδιο να γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του συλλόγου. Η απογοήτευσή του, η έλλειψη κινήτρου είναι πια «ζωγραφισμένη» στο παιχνίδι του. Μετά από 17 άχρωμες εμφανίσεις χωρίς γκολ ή ασίστ, ο Λίνγκαρντ μένει ελεύθερος στο τέλος της σεζόν και πλέον μετά από εφτά μήνες χωρίς ομάδα μετακομίζει στη Νότια Κορέα και τη Σεούλ – σε μια μεταγραφή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πιο σπουδαία στην ιστορία της K-League.

Είναι όμως ο Λίνγκαρντ ο μόνος Άγγλος; Την φετινή σεζόν ναι. Στο παρελθόν όμως, υπήρξαν μια «χούφτα» ποδοσφαιριστών, που επέλεξαν να κάνουν αυτό το ασυνήθιστο δρομολόγιο. Πάμε να τους δούμε.

Ντάλιαν Άτκινσον
νότια κορέα λίνγκαρντ

Ο σπουδαίος επιθετικός της Άστον Βίλα στα πρώτα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ, το 2001 έγινε ο πρώτος… διδάξας, μετακομίζοντας στην Ντετζόν Σίτιζεν και μετέπειτα στην Τζεονμπούκ Χιουντάι Μότορς. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε με την φανέλα της Ίπσουιτς, εν συνεχεία προσπάθησε σχεδόν μόνος να διατηρήσει τη Σέφιλντ Γουένσντει στην κορυφαία κατηγορία και αφού δεν τα κατάφερε αναχώρησε για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Στη Βασκονία, παρά το γεγονός ότι ήταν συγκλονιστικός, έπεφτε αρκετά συχνά θύμα ρατσισμού, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Αγγλία για λογαριασμό της Άστον Βίλα.

Στο Μπέρμιγχαμ παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, ενώ πανηγύρισε την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συνέχισε την καριέρα του στην Τουρκία, φορώντας την φανέλα της Φενέρμπαχτσε και, πριν κλείσει την καριέρα του στη Νότια Κορέα, πέρασε κι ένα «φεγγάρι» από την Αλ-Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έγινε περισσότερο γνωστός το 2016, όταν και έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης από αστυνομικό. Χτυπήθηκε με συσκευή τέιζερ, γεγονός που τον οδήγησε σε καρδιακή προσβολή, με αποτέλεσμα να αποβιώσει τον Δεκαπενταύγουστο εκείνου του έτους. Για την ιστορία ο αστυνομικός τιμωρήθηκε με οκτώ χρόνια φυλάκισης!

Τζέιμι Κιούρτον
νότια κορέα λίνγκαρντ

Ο άνθρωπος με πάνω από 950 παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο στην Αγγλία, κάποτε το μακρινό 2003, βρέθηκε στη Νότια Κορέα και την Μπουσάν. Στην Άπω Ανατολή, απέτυχε πλήρως να προσαρμοστεί, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως «ένα ακόμη τεράστιο λάθος». Επέστρεψε στην Αγγλία, αγωνίστηκε σε 16 ακόμη ομάδες, ενώ μέχρι και πέρυσι, σε ηλικία 48 ετών, ήταν παίκτης-προπονητής στην Ένφιλντ. Στο μεγάλο ασιατικό λιμάνι βρέθηκε μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του, εξαιτίας του Σκωτσέζου τεχνικού Ίαν Πόρτερφιλντ, ο οποίος βρέθηκε εκεί να προπονήσει την ομάδα. Μοναδική του συμβολή τα τέσσερα γκολ σε 21 αγώνες, ενώ πέρασε τόσο άσχημα εκεί που εξέδωσε μέχρι και ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ποιός έφαγε όλο το καλαμάρι;»!

Άντι Κουκ
άντι κουκ

Ένας εκ των συμπαικτών του Κιούρτον στη Νότια Κορέα και την Μπουσάν, ήταν ο εν λόγω κύριος. Ο 50χρονος επιθετικός από το Σριούσμπερι, ξεκίνησε την καριέρα του στην ημι-επαγγελματική Νιούταουν της Ουαλίας. Κατόπιν, μετά από αλλεπάλληλες σεζόν ακαταπαύστου σκοραρίσματος, πήρε την μεγάλη μεταγραφή για την Μπέρνλι, σχηματίζοντας ένα σπουδαίο δίδυμο με τον Άντι Πέιτον. Η παρουσία του στους «Κλάρετς» διήρκεσε μια πενταετία, εν συνεχεία αποχώρησε για τη Στόουκ, μέχρι που τρία χρόνια αργότερα ο Πόρτερφιλντ τον προσκάλεσε -κι αυτόν- στην Ασία. Η πορεία του εκεί ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Κιούρτον. Αγωνίστηκε σε 42 παιχνίδια, σκόραρε 19 τέρματα, γνώρισε την αποθέωση από το εγχώριο κοινό και εμπλουτισμένος με εμπειρίες επέστρεψε στην χώρα του φορώντας τις φανέλες των Μπράντφορντ, Ντάρλινγκτον, Σριούσμπερι και της άσημης Μάρκετ Ντρέιτον Τάουν.

Κρις Μάρσντεν
νότια κορέα λίνγκαρντ

Αν ρωτήσετε στην Αγγλία για τον Κρις Μάρσντεν, οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα θυμηθούν το τέρμα που οδήγησε την Σάουθαμπτον στην κατάκτηση του FA Cup το 2003. Αυτό που ελάχιστοι θυμούνται, είναι ότι λίγο καιρό μετά τον νικηφόρο τελικό απέναντι στην Άρσεναλ, βρέθηκε και αυτός (ναι, σωστά μαντέψατε) στην Μπουσάν. Ευτυχώς για εκείνον, ο Μάρσντεν ήταν ήδη 35 χρονών, και αγωνίστηκε για μόλις δυο (!) παιχνίδια, πριν επιστρέψει στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ να κλείσει την καριέρα του. Όσον αφορά την πρό-Κορέας καριέρα του, ο Άγγλος μέσος είχε αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία σε Χάντερσφιλντ, Στόκπορτ και Μπέρμιγχαμ, ενώ είχε περάσματα και από ομάδες όπως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Γουλβς και η Νοτς Κάουντι.

Ρίτσαρντ Οφιόνγκ
νότια κορέα λίνγκαρντ

Ο πλέον 40χρονος επιθετικός, με ρίζες από την Γκάνα, σας ακούγεται παντελώς ξένο όνομα. Δίκαια θα πει κανείς, αφού ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Νιουκάστλ, έκανε κάποια σκόρπια περάσματα ως δανεικός από τις Γιόρκ και Μάδεργουελ, για να βρεθεί στην Τουρκία και την Ιστανμπούλσπορ. Στους «γείτονες» άντεξε μόλις μερικές ημέρες (!) και μετά από μια συμμετοχή βρέθηκε στο Βέλγιο και την Πάτρο Μασμέχελεν. Οι Τζέοναμ Ντράγκονς, σαγηνευμένοι από το πλούσιο ταλέντο του, τον έφεραν στη Νότιο Κορέα, όπου δεν κατέγραψε ούτε μια συμμετοχή και έπειτα συνέχισε να κάνει την δική του «περιοδεία». Αγωνίστηκε στην Κάρλαιλ, την Έστερσουντ, την Όκλεϊ Κάνονς, τη Μπλάιθ Σπάρτανς, την Τζοχόρ της Μαλαισίας και την Νταράμ, με τη μοναδική ομάδα στην οποία στέριωσε για παραπάνω από μερικούς μήνες να είναι η Χάμιλτον στη Σκωτία, της οποίας την φανέλα «τίμησε» για περίπου μια τριετία!

Τζόρντον Ματς
τζόρντον ματς

Το νεότερο μέλος της «παρέας» ίσως να τον θυμάστε από τις θητείες του σε Κάρντιφ και Κρίσταλ Πάλας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπέρμιγχαμ ως ένας ελπιδοφόρος μέσος, ωστόσο σύντομα βρέθηκε να «βολοδέρνει» δανεικός σε συλλόγους, όπως η Χέρεφορντ και η Ντόνκαστερ. Η νυν ομάδα των Γούτα και Σιώπη του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στην Τσάμπιονσιπ, την έπιασε από τα «μαλλιά» και βρέθηκε να αγωνίζεται μαζί της μέχρι και την Πρέμιερ Λιγκ.

Ακολούθησε η μεταγραφή στο Σέλχαρστ Παρκ, όπου σε τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε μόλις 31 φορές και το 2019, αποφάσισε να ξενιτευτεί για λογαριασμό των Βανκούβερ Γουάιτκαπς στο MLS. Από εκεί, έκανε ένα σύντομο ταξίδι στη Νότια Κορέα για την Γκεογκνάμ, ακολούθησαν νέες εμπειρίες σε Αυστραλία με Γουέστερν Σίντνει Γουόντερερς και Μακάρθουρ, για να επιστρέψει τον περασμένο χειμώνα για λογαριασμό της Κρόουλι Τάουν. Σήμερα παραμένει ελεύθερος στην αγορά και σκέφτεται σοβαρά να «κρεμάσει» τα εξάταπα στην… τρυφερή ηλικία των 32 ετών.

Με εξαίρεση τον -πάντα- τίμιο Άντι Κουκ, όσοι Άγγλοι επιχείρησαν να αγωνιστούν στη Νότιο Κορέα απέτυχαν παταγωδώς. Έχει πραγματικά σπουδαίο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις νέες περιπέτειες του Τζέσι Λίνγκαρντ στη Σεούλ. Το εγχώριο πρωτάθλημα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός θα ακολουθήσει φέτος τις οδηγίες του ξακουστού Κιμ Τζι-Ντονγκ και θα προσπαθήσει να αποδείξει σε όλους ότι ακόμη ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο. Ή και όχι…

Διαβάστε επίσης για τον ίσως πιο… ενοχλητικο παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ των τελευταίων χρόνων, τον διαβόητο Νιλ Μοπέ!