Σταδιολαγνεία «Made in USA» (Μέρος 2o)

Μπαίνοντας στο MLS και σε αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα πράγματα γίνονται λιγότερο… τεράστια. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για το πέμπτο σπορ σε προτίμηση για τους Αμερικανούς, χωρίς αυτό βέβαια να κόβει από την μεγάλη άνοδο δημοτικότητας που όπως είπαμε βιώνει.

 

Διαβάστε παρακάτω το πρώτο μέρος της σειράς αφιερωμάτων:

Σταδιολαγνεία «Made in USA» (Μέρος 1o)

 

Η τελευταία δεκαετία έχει δει το πρωτάθλημα να εγκαινιάζει δέκα νέα γήπεδα. Άλλα τρία είναι υπό κατασκευή, άλλα δύο αναμένεται να αρχίσουν την κατασκευή τους, κι υπάρχουν κι οι ομάδες που είναι ακόμη στα σχέδια και ψάχνονται. Με έντεκα ομάδες να έχουν προστεθεί στο πρωτάθλημα από το 2010, κι άλλες τέσσερις να είναι καθοδόν, ίσως αυτός ο εργολαβικός οίστρος να είναι απλά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός καλού σεναρίου, ενός που θέλει δηλαδή τις ομάδες να στεγάζονται σε όμορφα κι εξοπλισμένα γήπεδα. Αναπόφευκτα, πολλές παίζουν είτε προσωρινά είτε μόνιμα σε γήπεδα παλαιότερα και κυρίως, γήπεδα που δεν χτίστηκαν για ποδόσφαιρο κι αυτό είναι που αλλάζει αυτά τα χρόνια. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 οι συζητήσεις για αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα θα ήταν μάλλον γελοίες. Τώρα είναι σχεδόν υποχρεωτικός παράγοντας για να γίνει μία ομάδα δεκτή στο MLS. Τώρα είναι μπίζνα και ο παράδεισος των εργολάβων.

 

Mercedes-Benz Stadium

 

 

Ξεκινάμε όχι αμέσως χρονολογικά, αλλά με ένα γήπεδο που χτίστηκε εξαρχής και για αμερικανικό, και για ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έχει καταφέρει να μαζεύει νούμερα μεγάλα ακόμη και για πρωταθλήματα όπως η Premier League, εκεί που δε θα το περίμενε κανείς. Ατλάντα, Τζόρτζια κι η τοπική Atlanta United. Το φαινόμενό της είναι πραγματικά μοναδικό. Με έτος ίδρυσης το 2017 (όπως και το γήπεδο) κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην μόλις δεύτερη χρονιά συμμετοχής της, κι επίσης κατάφερε να παίζει κάθε εντός έδρας παιχνίδι μπροστά σε εβδομήντα χιλιάδες ντόπιους θεατές! Η αρένα κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια και διαθέτει ανασυρόμενη στέγη, ενώ όπως φαίνεται στον εσωτερικό χώρο υπάρχει ψηλά μία δακτυλιδωτή οθόνη που δείχνει τον αγώνα και χρησιμεύει και για περιπτώσεις όπως αυτή της φωτογραφίας.

 

 

Η ατμόσφαιρα στο κάνει πραγματικά δύσκολο να πειστείς ότι πρόκειται για κάτι που λαμβάνει χώρα στην Αμερική, αν και τα μηχανήματα πίσω από τα τέρματα που περιστασιακά βγάζουν φλόγες μετά από γκολ της United, σε επαναφέρουν λίγο στο «show business» κλίμα της χώρας.

 

Red Bull Arena

 

 

Πίσω στο 2010, το πρώτο από τα γήπεδα της δεκαετίας που θα ακολουθούσαν ήταν αυτό μίας… κατηγορίας ομάδων που είναι γνωστές και στην Ευρώπη. Αφού η Red Bull αγόρασε τους τότε New York MetroStars το 2006, αμέσως ένα μεγάλο θέμα ήταν να χτιστεί ένα στάδιο για την ομάδα και μόνο, μιας και μέχρι τότε ήταν φιλοξενούμενη σε ένα μη ποδοσφαιρικό γήπεδο που έτσι κι αλλιώς γκρεμίστηκε το 2010 επίσης.

Η εδώ και μία δεκαετία πλέον έδρα των New York Red Bulls βρίσκεται κι αυτή, όπως και το MetLife Stadium, στο Νιου Τζέρσι. Πρόκειται για ένα γήπεδο αρκετά κοντά στα ευρωπαϊκά σύγχρονα στάνταρ, με καμπυλωτή οροφή σε όλες τις εξέδρες, που φτάνουν τις 25.000, ενώ φυσικά είναι παντού ευδιάκριτο το σήμα της γνωστής εταιρείας energy drinks.

 

Subaru Park

 

 

Την ίδια χρονιά με την Red Bull Arena, ανοίγει και το Subaru Park (τα περισσότερα ονόματα είναι προσωρινά και αλλάζουν με την αλλαγή του εκάστοτε χορηγού, οπότε σε λίγα χρόνια ίσως ονομάζεται διαφορετικά). Βρισκόμενο στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας και μπροστά στον ποταμό Ντέλαγουερ, είναι η έδρα της Philadelphia Union στο οποίο έχει παίξει και σχεδόν όλους τους εντός έδρας αγώνες της. Λιγότερο εκλεπτυσμένο από αυτό των Red Bulls, το Subaru Park έχει μία ίσως πιο ρετρό αισθητική, με αρκετό ποσοστό των εξεδρών να είναι ανοιχτό αλλά και μικρότερο πίσω από τα τέρματα, ενώ η χωρητικότητα δε ξεπερνάει τις 18.500 θέσεις.

 

Children’s Mercy Park

 

 

Το γήπεδο αυτό με το περίεργο… όνομα, το οποίο και προέρχεται από το τοπικό νοσοκομείο, βρίσκεται στο Κάνσας Σίτυ κι αποτελεί την έδρα της τοπικής Sporting. Έχει την ίδια χωρητικότητα με την έδρα της Philadelphia Union, όμως διαφέρουν κατά πολύ. Με κυρίαρχο χρώμα το γαλάζιο της Sporting, το γήπεδο τραβάει την προσοχή λόγω του περίεργης κλίσης που έχει η οροφή του, η οποία είναι υπερυψωμένη στην πίσω δεξιά γωνία όπως φαίνεται στην φωτογραφία, ενώ η οροφή κόβεται στην μπροστά και δεξιά γωνία, εκεί όπου βρίσκονται μάλλον τα γραφεία της ομάδας. Παραδόθηκε στην ομάδα το 2011 και σχεδιάστηκε από την ντόπια αρχιτεκτονική εταιρεία Populous, που είναι υπεύθυνη και για τα γήπεδα άλλων ομάδων του MLS.

 

BBVA Stadium