Top-5: H μεγάλη των «Κόκκινων Διαβόλων» σχολή

Φημίζεται για την διάσημη γενιά του ’92, όμως η ακαδημία των «Κόκκινων Διαβόλων» έχει εξάγει πολλούς σπουδαίους παίκτες, που έχουν στην συνέχεια γιγαντώσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Για να κατανοήσουμε λίγο την έκταση του ποδοσφαιρικού αγγλικού κόσμου, αρκεί να αναφέρουμε πως υπάρχουν 140 διαφορετικά πρωταθλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν 480 διαφορετικές κατηγορίες! Με αυτούς τους αριθμούς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ανάμεσα στους χιλιάδες αθλητές που κλωτσούν κάθε Κυριακή τη στρογγυλή θεά, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν αυτοί που θα γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου. Αν ψάχνεις πάντως μια… σχολή που με συνέπεια θρέφει μερικά από τα κορυφαία ταλέντα στο Νησί, αυτή των «Κόκκινων Διαβόλων» δεν θα σε απογοητεύσει.

Οι ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά δεν έχουν σταματήσει να παράγουν ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, που όχι μόνο εξελίσσονται σε καταλυτικά μέλη της πρώτης ομάδας, αλλά συχνά ξεχωρίζουν με τα κατορθώματά τους στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τους πέντε κορυφαίους παίκτες που βγήκαν από τα «σπλάχνα» της κι έγραψαν ιστορία!

 

1. Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Οι συστάσεις περιττές! Πρόκειται για τον ζωντανό θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι έναν από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Ρόμπερτ Τσάρλτον εντάχθηκε στην ακαδημία των «Κόκκινων Διαβόλων» σε ηλικία 15 ετών, μετά από εισήγηση του επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της ομάδας, Τζό Άρμστρονγκ, αφού πρώτα τον είχε παρακολουθήσει για μερικά χρόνια να αγωνίζεται με την σχολική του ομάδα.

Οι αντιρρήσεις του οικογενειακού του κύκλου, ανάγκασαν τον Τσάρλτον να παρακολουθεί ταυτόχρονα και μαθήματα μηχανικής, ωστόσο το ποδόσφαιρο τον «κέρδισε» κι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στο Ολντ Τράφορντ το 1954. Η καριέρα, όπως και η ίδια του η ζωή, σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τραγωδία του Μονάχου, το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και βύθισε στο πένθος την παγκόσμια κοινή γνώμη.

 

ακαδημία διαβόλων

 

Ο Μπόμπι Τσάρλτον, ήταν ανάμεσα στους οκτώ τυχερούς που κατάφεραν να επιβιώσουν της σύγκρουσης και στις πλάτες του σήκωσε το βάρος της αγωνιστικής ανοικοδόμησης του συλλόγου. Τα κατάφερε και με το παραπάνω, κατακτώντας με την φανέλα της Γιουνάιτεντ τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, τέσσερα Σούπερ Καπ κι ένα FA Cup. Συμμετείχε στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (αγωνίστηκε στα τρία από αυτά), οδηγώντας τα «Τρία Λιοντάρια» στον βαρύτιμο τίτλο το 1966,ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε και τη Χρυσή Μπάλα!

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Μάντσεστερ το 1973 (μετά ακολούθησαν περάσματα από Πρέστον και Γουότερφορντ μεταξύ άλλων), έχοντας 606 συμμετοχές και 200 τέρματα, ενώ φόρεσε και 106 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, σκοράροντας 49 φορές. Σε ατομικό επίπεδο, οι διακρίσεις που έλαβε από διάφορους φορείς, ποδοσφαιρικούς και μη, καταδεικνύουν την τεράστια αξία του. Του απονεμήθηκαν τέσσερις τίτλοι αξιωμάτων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, μεταξύ των οποίων και ο τίτλος του «Σερ», ενώ έχει συμπεριληφθέι σε διάφορα Hall of Fames όπως αυτό του Αγγλικού Ποδοσφαίρου ή στη προσωπική λίστα με τους 100 Καλύτερους Ποδοσφαιριστές δια χειρός Πελέ!

 

2. Τζόρτ Μπέστ

Αγαπήθηκε και ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή, ίσως περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή στα χρονικά του αθλήματος. Ο Τζόρτζ Μπεστ ξεκίνησε να κλοτσάει τη στρογγυλή θεά σε μια περίοδο που η γενέτειρά του, το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, εισερχόταν στα γνωστά «Troubles», την ταραχώδη αυτή περίοδο ένοπλων συγκρόυσεων μεταξύ του IRA και των βρετανικών στρατευμάτων.

Στα πρώτα του βήματα, το ταλέντο του δεν αναγνωρίστηκε, καθώς θεωρήθηκε αδύνατος και μικροκαμωμένος από τους ανθρώπους της τοπικής Γκλέντοραν, μέχρι τη στιγμή που ο Μπόμπ Μπίσοπ, τον είδε και εκστασιασμένος απέστειλε ένα τηλεγράφημα στον προπονητή της Γιουνάιτεντ, Ματ Μπάσμπι: «Νομίζω πως σου έχω βρεί μια διάνοια». Mετά και την θετική γνωμοδότηση του Τζο Άρμοστρονγκ, ο Μπεστ μετακόμισε στο Μάντσεστερ σε ηλικία μόλις 15 ετών, ωστόσο η παραμονή του κράτησε μόλις δύο ημέρες, καθώς δεν μπορούσε με τίποτα να προσαρμοστεί μακρυά από την οικογενειά του!

 

ακαδημία διαβόλων

 

Με την επιμονή των «Κόκκινων Διαβόλων» ο Βορειοϊρλανδός επέστρεψε στο Μάντσεστερ, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια σε ερασιτεχνικές ομάδες καθώς λόγω των αναταράξεων είχε απαγορευτεί στις αγγλικές ομάδες να αποκτούν παίκτες από τη Βόρεια Ιρλανδία!
Η συνέχεια, λίγο πολύ γνωστή, με τον Μπεστ να μαγεύει το ποδοσφαιρικό κοινό με τις εντυπωσιακές του τρίπλες, ενώ από ένα ντροπαλό αγόρι που περνούσε τον ελεύθερο του χρόνο παίζοντας σνούκερ, εξελίχθηκε σε έναν… τεντιμπόη, με τρομερή πέραση στο γυναικείο φύλο. Για κάποια χρόνια φάνηκε να μπορεί να συνδυάζει επάξια την έξαλλη ζωή με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην ομάδα του Μπάσμπι.

Κάτοχος Χρυσής Μπάλας το 1968, δις πρωταθλητής Αγγλίας και κάτοχος Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Βορειοϊρλανδός έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά τα έντεκα χρόνια παραμονής του στο σύλλογο, προτού βυθιστεί στην «άβυσσο» του αλκοολισμού! Ονομάστηκε ο «Fifth Beatle» και παραμένει ως σήμερα στις μνήμες των απανταχού φιλάθλων ως το ίνδαλμα μιας ταραγμένης περιόδου και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα «what ifs», στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μπεστ ήταν όμως ένας άνθρωπος που ζούσε για τα πάθη του. «Το 1969 παράτησα το αλκοόλ και τις γυναίκες. Ήταν τα 20 χειρότερα λεπτά της ζωής μου».

 

3. Ντάνκαν Έντουαρντς

Κι αν ο Τζόρτζ Μπέστ, σίγουρα συνοδεύεται από ένα «what if», τι να πεί κανείς για τον επόμενο ποδοσφαιριστή των «Κόκκινων Διαβόλων» στη λίστα μας, τον Ντάνκαν Έντουαρντς. Μέλος της φουρνιάς των «Μωρών του Μπάσμπι, ο Έντουαρντς «ανακαλύφθηκε» σε έναν σχολικό αγώνα μεταξύ σχολείων της Αγγλίας και της Ουαλίας στο Γουέμπλεϊ από τον Τζάκ Ο’Μπράιαν, που επίμονα ζήτησε από τον Μπάσμπι να προχωρήσει στην απόκτησή του.

Καθώς οι εβδομάδες περνούσαν, ενδιαφέρον για την απόκτηση του νεαρού μέσου εκδήλωσαν και οι Άστον Βίλα και Γούλβς, που θέλησαν να προσεγγίσουν το νεαρό που καταγόταν από τα Μίντλαντς. Φημολογείται, πως για να αποσπάσει την υπογραφή του Έντουαρντς, ο ίδιος ο προπονητής της Γιουνάιτεντ επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας περασμένα μεσάνυχτα και συνομίλησε με τους δικούς το. Μόλις ολοκληρώθηκε η συμφωνία μάλιστα, ξέσπασε διαμάχη κατά την οποία ο σύλλογος του Μάντσεστερ κατηγορήθηκε πως είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα όπως οικονομικές υποσχέσεις για να δελεάσει τον ποδοσφαιριστή!

 

ακαδημία διαβόλων

 

Ο Έντουαρντς, που στη διάρκεια της διαμάχης, είχε δηλώσει πως επιθυμούσε διακαώς να αγωνιστεί με την φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων», δεν έχασε χρόνο και από την δεύτερη του κιόλας σεζόν, ξεδίπλωσε το ταλέντο του και καθιερώθηκε ως βασικό στέλεχος της ομάδας του Μπάσμπι. Το 1955 μάλιστα, οι εμφανίσεις του ήταν τόσο πληθωρικές, που κλήθηκε και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγγλίας και έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στη Σκωτία σε ηλικία μόλις 18 ετών!

Το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό για τον Άγγλο ακραίο, προτού η μοίρα βάλει απότομο και βάναυσο τέλος στη ζωή του. Ο Έντουαρντς ήταν δυστυχώς ένα από τα μέλη της ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου σε ηλικία μόλις 21 ετών. Στην σύντομη ζωή και καριέρα του, πρόλαβε να στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής Αγγλίας και να αφήσει το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στις μνήμες των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, ως ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που γνώρισε ο πλανήτης.

Ο προπονητής της εθνικής Ουαλίας, Τζίμι Μέρφι, είχε δηλώσει: «Όταν ακούω τον Μοχάμεντ Αλί, να ισχυρίζεται πως είναι ο κορυφαίος αθλητής που υπήρξε ποτέ, πάντα γελάω. Γελάω γιατί μέσα μου ξέρω πως ο κορυφαίος αθλητής που υπήρξε ποτέ, ήταν ένας ποδοσφαιριστής, ο Ντάνκαν Έντουαρντς». Σαν παρακαταθήκη, ο αδικοχαμένος άσσος άφησε πίσω του και ένα βιβλίο με τίτλο «Tackle Soccer this Way», που μετά και από σχετική άδεια της οικογένειάς του, επανεκδόθηκε και μπορείτε να το βρείτε μέχρι και σήμερα σε διαδικτυακά καταστήματα!

 

4. Ράιαν Γκιγκς

Φτάνουμε λοιπόν στην περίφημη γενιά του ’92. Για να είμαστε ειλικρινείς θα μπορούσε ολόκληρη η λίστα μας να αποτελείται από ποδοσφαιριστές αυτής της φουρνιάς, καθώς για την κατάρτισή της αναγκαστήκαμε να κόψουμε παίκτες όπως οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Γκάρι Νέβιλ και Νίκι Μπατ. Ωστόσο από αυτήν δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ράιαν Γκιγκς, καθώς ήταν αυτός που ουσιαστικά ταύτισε περισσότερο το όνομά του με μια θέση. Αυτή του αριστερού εξτρέμ!

Γεννηθείς στο Κάρντιφ της Ουαλίας, ο Γκιγκς ξεκίνησε την καριέρα του, στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι. Ναι καλά διαβάσατε, οι «Πολίτες» ανακάλυψαν πρώτοι τον Ουαλό κατά την σχολική του ηλικία, ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτός συγκέντρωσε τα βλέμματα πολλών συλλόγων του Νησιού. Στην γειτονική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέληξε μετά από σύσταση… ενός φροντιστή του Ολντ Τράφορντ, που είχε παρακολουθήσει τον νεαρό χαφ και μίλησε προσωπικά στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ζητώντας του να στείλει κάποιον για να τον αξιολογήσει!

 

ακαδημία διαβόλων

 

Όπερ κι εγένετο και λίγο καιρό αργότερα ο Γκιγκς σκόραρε σε φιλικό επίδειξης νεαρών ηλικιών ένα χατ-τρικ κόντρα στη Γιουνάιτεντ, υπό το βλέμμα του Φέργκιουσον. Ανήμερα των 14ων γενεθλίων του Ουαλού, ο ίδιος ο Σκωτσέζος τεχνικός, συνοδευόμενος από τον σκάουτερ Τζο Μπράουν, εμφανίστηκε στο σπίτι του νεαρού και του προσέφερε προσύμφωνο συμβολαίου, που θα τον έκανε επαγγελματία σε τρία χρόνια!

Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, με τον Γκιγκς να γράφει το όνομά του στην πιο λαμπρή εποχή των «Κόκκινων Διαβόλων», κατακτώντας 13 πρωταθλήματα, εφτά FA Cup, δέκα Σούπερ Καπ και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, με τον Ουαλό να κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων ασιστ στην Πρέμιερ Λιγκ με 632, ενώ είναι και ρέκορντμαν συμμετοχών με την φανέλα της Γιουνάιτεντ, καθώς και ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ!

 

5. Πολ Σκόουλς

Γέννημα-θρέμμα του Ευρύτερου Μάντσεστερ και συγκεκριμένα μεγαλωμένος στο Σάλφορντ, ο «Τζίντζερ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως και ο προαναφερθείς Ράιαν Γκιγκς, ανήκει στη θαυματουργή γενιά του ’92 που μεγαλούργησε υπό τις οδηγίες τους Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η πορεία του Πολ Σκόουλς ξεκίνησε νωθρά, κερδίζοντας την πρώτη του συμμετοχή στην πρώτη ομάδα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, στα 20 του χρόνια. Ωστόσο, το έναυσμα αυτό ήταν αρκετό για να ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο του, οδηγώντας την ομάδα των «Κόκκινων Διαβόλων» σε πολλαπλές κατακτήσεις τίτλων εντός και εκτός συνόρων!

 

ακαδημία διαβόλων

 

Γνωστός για το εκρηκτικό του ταπεραμέντο, όντας 5ος σε κίτρινες κάρτες στην Πρέμιερ Λιγκ και 2ος στο Τσάμπιονς Λίγκ (πίσω μόνο από τον Σέρχιο Ράμος), ο Σκόουλς, περιγράφεται ως ένας από τους πιο χαρισματικούς πασέρ που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τον μεγάλο Πελέ να δηλώνει πως «αν έπαιζε στην εποχή μου, θα είχα σκοράρει πολλά περισσότερα γκολ» και τον Τιερί Ανρί να συμπληρώνει πως είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει περάσει ποτέ από την Πρέμιερ Λίγκ! Έπειτα από 718 συμμετοχές και 155 τέρματα, έβαλε τέλος στην καριέρα του, φορώντας μόνο την κόκκινη φανέλα και συγκαταλλέγοντας εαυτόν στους μεγαλύτερους θρύλους της ομάδας!

 

Bonus: Σε ένα παράλληλο σύμπαν πρωταγωνιστική θέση σε αυτό το αφιέρωμα θα είχε και ο Άντριαν Ντόχερτι, o κορυφαίος παίκτης που βγήκε από τις ακαδημίες των «Κόκκινων Διαβόλων», αλλά δεν έγραψε καμία επίσημη συμμετοχή, πριν χαθεί άδικα σε ηλικία μόλις 26 ετών!

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μιχαλόπουλος

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!