Τσέλσι: Όσο περισσότερα τα «μηδενικά», τόσο μεγαλώνουν τα προβλήματα!

Σχεδόν ένα μήνα μετά την αλόγιστη σπατάλη χρημάτων στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο, η Τσέλσι συνεχίζει να απογοητεύει με τις εμφανίσεις της. Σίγουρα, το διάστημα είναι μικρό, όμως είναι ικανό ώστε να πείσει και τον… τελευταίο ότι οι ακριβές αγορές δεν είναι πανάκεια, αλλά μάλλον ένα «δίκοπο μαχαίρι». Πόσο μάλλον αν δεν γίνονται βάση πλάνου, αλλά στα… κουτουρού.

Η Τσέλσι «τάραξε» τον χώρο του ποδοσφαίρου με τις μεταγραφές κατά τη διάρκεια του χειμερινού μεταγραφικού παραθύρου, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν σε μία μακρά λίστα αγορών που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογος στην εποχή Μπόελι.

Οι «μπλε» από το καλοκαίρι του 2022 έχουν ξοδέψει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε αγορές παικτών που ήρθαν με μεγάλες προσδοκίες στο Λονδίνο. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Έντσο Φερνάντες, το «wonderkid» Μιχάιλο Μούντρικ, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Μαρκ Κουκουρέγια, ο Γουέστλι Φοφανά και η λίστα συνεχίζεται.

Αναμφίβολα, ο Τοντ Μπόελι δεν φοβάται να ξοδέψει για να αποκτήσει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά και παίκτες που το μέλλον τους προμηνύεται λαμπρό. Ωστόσο, το πρότζεκτ αυτό μοιάζει ως τώρα να μην λειτουργεί και ευλόγως εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον υπάρχει ένα πλάνο ή οι «μπλε» κινούνται στα… κουτουρού.

Αυτή την στιγμή (λίγο πριν το ματς με την Τότεναμ), η Τσέλσι είναι στη 10η θέση της βαθμολογίας και το πιθανότερο σενάριο είναι να μείνει εκτός Champions League της επόμενης σεζόν, αφού οι εμφανίσεις της αντί να βελτιώνονται… χειροτερεύουν. Η «αποτυχία» των «μπλε» εντός των τεσσάρων γραμμών είναι η τρανή απόδειξη ότι οι ακριβές αγορές δεν εγγυώνται την επιτυχία.

Όσο υγεία κι αν βγάζει μία ομάδα διοικητικά, η εικόνα του αγωνιστικού χώρου είναι αυτή που μένει στο τέλος και σε αυτό η Τσέλσι παίρνει κάτω από την βάση.

Δεν είναι υπερβολή, να πούμε ότι αυτές οι αγορές είναι που κάνουν την αποτυχία να μοιάζει ακόμα πιο μεγάλη. Οι μεταγραφές πάντα αυξάνουν τις προσδοκίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μεταγραφές που χρειάστηκε να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτή την στιγμή κάτι πάει στραβά στον «πλανήτη Τσέλσι». Κάπου αρμενίζει στραβά, γιατί σίγουρα ο γιαλός είναι εντάξει! Όταν το καλοκαίρι ο Τούχελ βρέθηκε στην προπόνηση της ομάδας και δεν αναγνώρισε το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας κάτι πάει στραβά. Αλήθεια, πόσοι θυμάστε ότι ο Ντένις Ζακάρια παίζει στην Τσέλσι; Πριν λίγες ημέρες, ο Γκρέιαμ Πότερ δήλωσε ότι οι παίκτες του έχουν παραδεχθεί ότι το καλοκαίρι έκαναν την χειρότερη προετοιμασία που έκαναν ποτέ. Σίγουρα κάτι πάει στραβά. Ή μάλλον σίγουρα δεν υπάρχει πλάνο. Προφανώς με αυτή τη δήλωση ο Πότερ προσπαθεί να ξεφορτωθεί μέρος της πίεσης.

Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος ότι οι μεταγραφές που έγιναν το χειμώνα είναι απόλυτα δικές του εισηγήσεις. Ειδικά μετά από αυτά που έγιναν το καλοκαίρι.

Και ευλόγως τώρα θα με ρωτήσετε, «πρώτη φορά είναι που ξοδεύει η Τσέλσι;», «πρώτη φορά αγοράζει τόσους παίκτες με γνώμονα το μέλλον;». Η απάντηση είναι όχι. Οι «μεγάλοι λογαριασμοί» ήταν κάτι που και επί Αμπράμοβιτς αποτελούσε… συνήθεια, όμως ο Ρώσος το έκανε με ένα πλάνο!

Ο Τοντ Μπόελι φαίνεται προς το παρόν να μην έχει κάτι τέτοιο. Εκτός και αν το πλάνο είναι τους αγοράζουμε όλους και κάποια στιγμή θα πετύχουμε. Κάτι σαν το τζόκερ. Κι αν σου κάτσει…

Για να το κλείσω. Σε καμία των περιπτώσεων δεν αμφισβητώ την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που έχει αγοράσει η Τσέλσι. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι την επόμενη σεζόν οι «μπλε» θα βρίσκονται μέσα στην τετράδα της βαθμολογίας και θα διεκδικήσουν πρωτάθλημα. Όμως κρατήστε αυτό.

Ο Έντσο Φερνάντες που συνιστά την ακριβότερη μεταγραφή σε όλη την ιστορία της Premier League, όχι μόνο της Τσέλσι, πριν από ένα εξάμηνο κόστισε 15 εκατομμύρια στην Μπενφίκα για να τον αποκτήσει από την Ρίβερ Πλέιτ. Πόσα άλλαξαν μέσα σε ένα εξάμηνο; Πόσο καλύτερος έγινε ξαφνικά ο Έντσο Φερνάντες; Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο σίγουρα σε «ανεβάζει», αλλά τόσο πολύ πιά; Περισσότερο μου μοιάζει ότι η Τσέλσι φοβήθηκε μην τον χάσει από άλλη ομάδα το καλοκαίρι, γιατί κακά τα ψέματα, τον χειμώνα σπάνια οι σύλλογοι ξοδεύουν σε τέτοιο αλόγιστο βαθμό. Όπως και να έχει, οι μεταγραφές των «μπλε» είναι παίκτες με προοπτικές. Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος όλη αυτή η «μαγιά» να δέσει…

Υ.Γ.: Λίγο μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Μούντρικ, είχα ανεβάσει ένα ποστ στο Καφενείο των ΕΥΑΠ όπου έλεγα την άποψή μου για το υπέρογκο ποσό που δαπάνησε η Τσέλσι, την στιγμή που η Άρσεναλ τον ήθελε. Θεωρώ (ακόμα και τώρα) ότι το γεγονός να κάνουν πίσω στη μεταγραφή του Ουκρανού οι «κανονιέρηδες» είναι σωστή προσέγγιση. Κι αυτό γιατί είναι εμφανές ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με λαμπρό μέλλον και πολύ ταλέντο. Όμως θα χρειαστεί χρόνο να το ξεδιπλώσει στην Premier League. Η Άρσεναλ δεν είχε τέτοιο χρόνο να δαπανήσει και προφανώς η τιμή που έθεσε η Σαχτάρ έκανε ακόμα πιο απαγορευτική την περίπτωσή του.