West Ham: Ώρα μηδέν!

To eyap.gr μίλησε με τους Thessaloniki West Ham Fans και προσπάθησε να αποτυπώσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα του Ανατολικού Λονδίνου, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Σίγουρα, όταν κανείς κατοικεί στην Ελλάδα, σκηνές όπως η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, η στοχοποίηση της διοίκησης και η επίθεση στα μέλη των ανθρώπων που διοικούν μία ομάδα, είναι απλή καθημερινότητα.

Το περασμένο Σάββατο παρακολουθήσαμε σκηνές «σκληρού ροκ» στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, στην εντός έδρας ήττα της West Ham από την Burnley (0-3), με παίκτες και διοίκηση να γίνονται στόχος λεκτικών και σωματικών επιθέσεων, σε εικόνες που σπάνια συναντά κανείς στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.

 

west ham thess

 

Πώς όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο; Το eyap.gr μίλησε με τον Βασίλη Μπουρνουσούζογλου, υπευθυνο του μη αναγνωρισμένου κλαμπ φιλάθλων των «Σφυριών», West Ham Thessaloniki Fans, το οποίο ιδρύθηκε το 2012 και αριθμεί 900 μέλη στο Facebook, από την Θεσσαλονίκη κυρίως, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

wham thess

 

Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από 25-30 άτομα, τα οποία παρακολουθούν συστηματικά τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας, ενώ αν και δεν έχουν οργανώσει ακόμα κάποια εκδρομή για να βρεθούν ως σύλλογος σε κάποιο παιχνίδι, πολλά από τα μέλη έχουν ταξιδέψει μεμονωμένα σε Λονδίνο και όχι μόνο, για τα αγαπημένα τους «Σφυριά».

 

west ham thess

 

Πώς ξεκίνησε η κόντρα μεταξύ οπαδών-διοίκησης; Πώς εξελίχθηκε η κατάσταση αυτη και ποιά ήταν τα μεγαλύτερα λάθη της διοίκησης;

 

Η κόντρα ξεκίνησε από τη στιγμή που η διοίκηση θέλησε να κάνει αλλαγές τόσο στην έδρα, όσο και στο σήμα της ομάδας. Δυστυχώς στην αρχή δεν υπήρχαν έντονες αντιδράσεις γιατί ο περισσότερος κόσμος εξαπατήθηκε από την διοίκηση, πιστεύοντας σε αυτή την «μεγάλη ιδέα». Τα μεγαλύτερα λάθη, ήταν η κατεδάφιση του Upton Park, μια έδρας με παραπάνω από 100 χρόνια ιστορίας και ότι ενώ τέθηκε σε δημοψήφισμα η αλλαγή του σήματος, τελικά υπερίσχυσε η δική τους επιθυμία και όχι των οπαδών.

 

west ham thess

 

Η μετακόμιση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, φάνηκε να πληγώνει ιδιαίτερα την δυναμική της ομάδας. Ήταν η μετακόμιση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου το μεγαλύτερο σφάλμα της συγκεκριμένης διοίκησης;

 

Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος της διοίκησης ήταν η κατεδάφιση του γηπέδου.

 

west ham thess

 

Πώς φτάσαμε στην κατάσταση με αποκορύφωμα τα χθεσινά επεισόδια; Είναι η μόνη λύση πλέον το να πουληθεί η ομάδα;

 

Η αποτυχία επίτευξης των στόχων και η ασυνέπεια στην τήρηση υποσχέσεων της διοίκησης, όπως οι μεταγραφές και μια ευρωπαϊκή πορεία που θα συνοδευόταν από την μετακόμιση στο νέο γήπεδο, είναι μερικά από τα γεγονότα που οδήγησαν στα τελευταία επεισόδια. Στην παρούσα κατάσταση, πιστεύω πως ναι η πώληση της ομάδας είναι μονόδρομος.

 

west ham thess

 

Το 2005 οι οπαδοί της Manchester United δημιούργησαν την FC United of Manchester, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεση τους με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Glazer, που μόλις είχε αγοράσει την ομάδα. Υπάρχει στον ορίζοντα κάποια τέτοια σκέψη από τους οπαδούς της ομάδας στην Αγγλία;

 

Η δημιουργία μίας νέας ομάδας έχει ειπωθεί από τους παλιούς οπαδούς, αλλά δεν γνωρίζω αν στην παρούσα στιγμή θα είναι η σωστή επιλογή.

 

west ham thess

 

Πιστεύεις οτι η ομάδα κινδυνεύει να υποβιβαστεί φέτος, όντας άμεσα επηρεασμένη από τα διοικητικά τεκταινόμενα; Πώς βλέπεις αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά την πορεία της ομάδας στο άμεσο μέλλον;

 

Σχετικά με το μέλλον της ομάδας, πιστεύω ότι υπάρχουν χειρότερες ομάδες στην κατηγορία, απλά αυτό που με φοβίζει περισσότερο, είναι τα εξωαγωνιστικά μας προβλήματα που επηρεάζουν και την αγωνιστική απόδοση τη ομάδας, γιατί δυστυχώς, η παρούσα διοίκηση αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει και την ομάδα και τους οπαδούς ως επιχείρηση.

 

west ham thess

 

Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διχόνοια μεταξύ των οπαδών και το κακό είναι ότι πολλοί από τους παλιούς οπαδούς μας, κρατάνε μια περίεργη στάση, αδιαφορώντας ή και υπερασπίζοντας την διοίκηση. Επίσης τα πολλά λόγια και τα ψέμματα για την δημιουργία μίας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας, με την έλευση μέγαλων ποδοσφαιρικών αστέρων με τους οποίους θα προσέλκυε η διοίκηση τον κόσμο στο γήπεδο.

 

west ham thess

 

Σίγουρα, όταν αναφέρεται κανείς στην West Ham, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων, είναι η μεγάλη και «σκληροπυρηνική» βάση των οπαδών της στο Ανατολικό Λονδίνο και όχι μόνο. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, είναι οτί ο κόσμος της ομάδας, αν και δεν είδε με καλό μάτι την μετακόμιση της ομάδας στο νέο στάδιο, αγκάλιασε το καινούριο πρότζεκτ με την ομάδα να έχει τους περισσότερους κατόχους διαρκείας στο Νησί.

Αυτός ο κόσμος, πλέον, ύστερα από την καθοδική πορεία της ομάδας, αντί για την αλλαγή επιπέδου που υποσχέθηκε η διοίκηση, αισθάνεται προδομένος, με την West Ham να γίνεται αντικείμενο χλευασμού εντός κι εκτός γηπέδου, γεγονός που επηρεάζει την ψυχολογία ενός κόσμου, πολύ περήφανου μέχρι τώρα για την ομάδα του, για τις περίφημες ακαδημίες του, για την οπαδική βάση και φυσικά για τον εμβληματικό αρχηγό της Αγγλίας και σημαία της ομάδας, Bobby Moore, που οδήγησε την χώρα στην κατάκτηση του μοναδικού τρόπαιου στην ιστορία της.

 

west ham thess

 

Τα θλιβερά γεγονότα του Σαββάτου, ίσως αναγκάσουν την ομάδα να παίξει κάποια ή και όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της, κεκλεισμένων των θυρών, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο του πρωταθλήματος, την στιγμή που μπαίνουμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος και η μάχη της παραμονής φουντώνει.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί κανείς να κρατήσει από την συγκεκριμένη ιστορία, ανεξαρτήτως της κατάληξής της, είναι πως τα δεδομένα που επιβάλλει το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις ομάδων και σίγουρα σε πολλές οπάδικες βάσεις, ακόμα και στην Premier League. Η εμπορευματοποίηση σε όλα τα επίπεδα εκτός από την ανάπτυξη, φαίνεται πώς τελικά μπορεί να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή μίας ομάδας.

 

west ham thess

 

Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να κρατήσει πολύ για τους φίλους των «Σφυριών», με την κατάσταση να μυρίζει «μπαρούτι» ανά πάσα στιγμή. Να περίμενουμε ίσως ένα μεγαλύτερο μπαμ από αυτό του Σαββάτου; Θα δείξει!

Ευχαριστούμε πολύ τον Βασίλη Μπουρνουσούζογλου για την παραχώρηση της συνέντευξης. Εδώ μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στους “West Ham Thessaloniki Fans”, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε την επίσημη σελίδα του κλαμπ στο Facebook.

 

Συντάκτης: Γιώργος Πενόπουλος