Jota Το αστέρι της Bredford!

Η στήλη Scout Report, του eyap.gr, επιστρέφει δυναμικά, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον περιζήτητο, Jota, τον άσσο της Brentford.

 

Jose Ignacio Peleteiro Ramallo ή πιο απλά Jota. Ο Ισπανός εντυπωσίασε στο δεύτερο μισό της περσινής Championship με αποτέλεσμα αρκετοί σύλλογοι της Premier League να τον ορέγονται. Αντιμέτωπος με προσωπικά ζητήματα, αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα του, τα ξεπέρασε και επέστρεψε για να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Brentford. Το Eyap.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Jota Peleteiro.

Γεννημένος το 1991 στην επαρχία A Coruna της Γαλικίας, ο Jota ενσωματώθηκε από την ηλικία των δεκατριών στα κλιμάκια της Celta Vigo. Έφτασε να ντεμπουτάρει με την πρώτη ομάδα το 2011, πριν η επόμενη σεζόν τον βρει στην Καστίλη και τη δεύτερη ομάδα της Real Madrid. Δίχως να βρει ευκαιρίες εκεί ο δανεισμός του στην Eibar φάνηκε λυτρωτικός. Εντυπωσίασε με 11 γκολ και 3 assists στην πορεία ανόδου της ομάδας στη La Liga. Η Brentford μόλις είχε ανέβει στη Championship υπέγραψε τον 26χρονο το καλοκαίρι του 2014.

 

 

Η προσαρμογή στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε εντυπωσιακά. Ο Jota ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με την Brentford σημειώνοντας 11 τέρματα και 3 assists σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Η επόμενη σεζόν δε ξεκίνησε ιδανικά, με τον Ισπανό να τραυματίζεται στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος. Έμεινε εκτός δράσης μέχρι το Δεκέμβριο, βάζοντας παράλληλα την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τους «Bees» μέχρι το 2018.
Ωστόσο, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους επέστρεψε στην Eibar ως δανεικός για ενάμιση χρόνο. Τον περασμένο Δεκέμβρη επέστρεψε στο Griffin Park πετυχαίνοντας σπουδαία πράγματα. Τρίτος σκόρερ της Brentford, με 12 γκολ και 5 assists με πολύ λιγότερα ματς από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

 

 

Αγωνίζεται κυρίως στις πτέρυγες της επίθεσης. Τόσο δεξιά όσο και αριστερά ενώ με την ίδια επιτυχία μπορεί να αγωνιστεί και πίσω από τον κεντρικό επιθετικό. Τα στατιστικά δείχνουν πως ο Jota είναι πιο αποτελεσματικός, επιτιθέμενος από τα δεξιά. Αριστεροπόδαρος, ικανός ντριμπλέρ, εκρηκτικός, αρέσκεται να συγκλίνει προς τα μέσα για να εκτελεί με το καλό του πόδι.

Δύσκολο να του αποσπάσεις την μπάλα όταν αυτή είναι στην κατοχή του. Αποδοτικός στο passing game, μετρούσε 31.4 πάσες, ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 76.4% ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων και 1.5 key pass ανά παιχνίδι. Από την άλλη οι σέντρες του είναι κάτι που θα χρειαστεί να βελτιώσει στο επόμενο επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τα αμυντικά του καθήκοντα, παράγοντας στον οποίο ο Ισπανός φέρεται να υστερεί. Τα 0.8 τάκλιν και 0.9 κοψίματα έχουν περιθώριο βελτίωσης.

 

 

Το ενδιαφέρον για τον Jota προμηνύεται έντονο. Με 8 εκατομμύρια λίρες αξιώνει η Brentford το λαμπρότερο περιουσιακό της στοιχείο. Βιώνει άλλωστε τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Ο Ισπανός είναι ο star στο Griffin Park και αγαπημένος των οπαδών ωστόσο γνωρίζει και ο ίδιος πως είναι προορισμένος να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο.

 

Συντάκτης: Χρήστος Καπούλας