Θα έχουμε (no) deal για το Brexit;

Τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Πέμπτης, η Βουλή των Κοινοτήτων στην Μεγάλη Βρετανία θέσπισε νόμο, ο οποίος αναγκάζει την πρωθυπουργό της χώρας, Theresa May, να επιδιώξει την αναβολή του ενός No-Deal Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 12 Απριλίου. Ωστόσο τι μπορεί να σημαίνει ένα No-Deal Brexit για το Βρετανικό ποδόσφαιρο;

 

Η αρχή του φαινομένου

Ο ευρωσκεπτικισμός, δηλαδή η ιδεολογία αμφισβήτησης της ΕΕ, δεν είναι κάτι καινούργιο για τα βρετανικά δεδομένα. Ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός ξεκίνησε από την μεταπολεμική περίοδο και κορυφώθηκε σε περιόδους, όπως η υπογραφή και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Η πρώην «Σιδηρά Κυρία» της Μεγάλης Βρετανίας, Margaret Thatcher, ήταν μία υπέρμαχος αυτής της αντίληψης, ειδικά στην περίπτωση της συνθήκης του Μάαστριχτ και την ένταξη της στην βρετανική νομοθεσία. Ένα από τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά, από το 1993, την έξοδο από την ΕΕ, είναι το «Κόμμα Ανεξαρτησίας», που ιδρύθηκε από τον Nigel Farage, έναν εκ των πιο φανατικών αντι-Ευρωπαίων πολιτικών.

 

Ένας σύμβουλος στρατηγικής… «γονάτισε» μία ολόκληρη χώρα.

Υπάρχει μία φιγούρα στην βρετανική πραγματικότητα, η οποία, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται, αν όχι η αιτία του Brexit, αυτή που το έκανε ακόμα ισχυρότερο. Ο λόγος για τον Dominic Cummings. Ένας πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος με τον σχεδιασμό της πολιτικής καμπάνιας του «VoteLeave» στα χέρια του. Δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, για την ακρίβεια θεωρείτο το λιγότερο «εκκεντρικός» από πολλούς πολιτικούς, ενώ με τις τεχνικές του κατάφερε να βρει την «φόρμουλα» της επιτυχίας.

 

 

Το δαιμόνιο σχέδιο του Cummings σε συνεργασία με την AggregateIQ, μία καναδική εταιρία που ειδικεύεται στην συγκέντρωση δεδομένων με σκοπό την στόχευση συγκεκριμένων μειονοτήτων, ήταν να προσεγγίσουν την αριθμό των ατόμων που καμία παράταξη δεν έδειχνε να εκπροσωπεί. Ο αριθμός αυτό τον ατόμων ήταν περίπου τρία εκατομμύρια. Ο τρόπος προσέγγισης ήταν η δημοσίευση πάνω από ένα δισεκατομμυρίων διαφημίσεων στο διαδίκτυο που αφορούσαν το Brexit, αλλά και μία προπαγάνδα κατά της είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η AggregateIQ και η Cambridge Analytica, εταιρία που συνεργάστηκε με τον Nigel Farage και τον χρηματοδότη του Aaron Banks, συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο Αμερικάνο, Robert Mercer, βασικό χρηματοδότη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump. Κοινώς, «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», όπως λέει ο σοφός λαός. Ένα από τα γεγονότα που κλόνισαν την όλη «αναμέτρηση», ήταν η δολοφονία της Βρετανίδας πολιτικού Jo Cox, μέλος του εργατικού κόμματος και υπέρμαχος του «VoteRemain», από τον Thomas Mair έναν άνθρωπο με ψυχιατρικά προβλήματα, ο οποίος φώναξε το σύνθημα της ακροδεξιάς βρετανικής παράταξης «National Alliance», «Britain First», όταν μαχαίρωσε και πυροβόλησε την Cox. Το αποτέλεσμα ήταν 16.141.241 να ψηφίσουν «ΝΑΙ» για την παραμονή και 17.410.742 «ΟΧΙ».

 

Τα επακόλουθα του πιο σημαντικού δημοψηφίσματος της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι Βρετανοί ψηφοφόροι κατάλαβαν πως παραπλανήθηκαν και ότι η απόφαση τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή των ίδιων, αλλά και σε ένα από τα πιο ακριβά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, το ποδόσφαιρο. Η Premier League αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, έχοντας εκατομμύρια οπαδούς και λάτρεις ανά την υφήλιο. Ωστόσο, η ίδια η δομή αυτού το προϊόντος και ο τρόπος λειτουργίας του, απειλείται, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ιθύνοντες των ομάδων να έχουν καθημερινά στραμμένη την προσοχή τους στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

 

 

Μίας και αρκετά μακρολογήσαμε περί πολιτικών όρων, φτάνουμε στο «ψητό» της ιστορίας. Αυτά είναι τα επακόλουθα ενός No-Deal Brexit στο βρετανικό ποδόσφαιρο:

  • Work Permits: Καταρχάς, όλοι οι παίκτες εντός Premier League, Championship, League One και Scottish Premiership, οι οποίοι δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα, θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις για άδεια εργασίας ώστε να παραμείνουν στην χώρα. Για τις μεγάλες ομάδες αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο για τις μικρότερες ομάδες, το χάσμα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Σε δηλώσεις του οι πρόεδροι των Burnley και Stoke, City Mike Garlick και Peter Coates αντίστοιχα, τόνισαν:

«Όπως πολλοί οργανισμοί στηριζόμαστε στον συνδυασμό εγχώριου και διεθνούς ταλέντου, η πρόσβαση σε ελπιδοφόρους παίκτες από όλη την Ευρώπη έχει βοηθήσει την ανάπτυξη του προϊόντος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικαταστήσει Βρετανούς ή Ιρλανδούς παίκτες. Είναι ζωτικής σημασίας οι ομάδες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νεαρούς εκτός Βρετανίας». Περίπου 332 περιπτώσεις παικτών από αυτά τα πρωταθλήματα δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια εργασίας, μεταξύ τους οι N’Golo Kante και Riyad Mahrez.

  • Bosman Ruling: Αυτή η απόφαση πάρθηκε το 1995 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τονίζει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων σε χώρες της ΕΕ. Αυτή την στιγμή, οι ατζέντηδες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπήρξαν οι κύριοι υποστηρικτές της απόφασης, δεν ανησυχούν, καθώς οι νόμοι αυτοί πλέον έχουν κατοχυρωθεί στην νομοθεσία της FIFA. Η υπόθεση «Kolpak», ενός Σλοβάκου παίκτη Χάντμπολ, διε