Ο «θρύλος» της Queen’s Island Football Club

Το eyap.gr γυρίζει έναν αιώνα πίσω το χρόνο για να σας διηγηθεί τον «θρύλο» της Queen’s Island Football Club.

 

Το 1881, το ιρλανδικό ποδόσφαιρο χτυπήθηκε από έναν «μετεωρίτη» που ονομάζεται Queen’s Island Football Club. Κατά το πρώτο έτος ζωής της, κέρδισε το Κύπελλο της Ιρλανδίας (Irish Cup), το μοναδικό ανταγωνιστικό τρόπαιο που υπήρχε εντός ιρλανδικών συνόρων τότε. Το μεγαλύτερο μέρος των ποδοσφαιριστών που αποτελούσαν την ομάδα ήταν Σκωτσέζοι εργαζόμενοι του Μπέλφαστ. Η ομάδα, τελικά, θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς, μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση της, μη αφήνοντας κάποιο ίχνος για τους λόγους διάλυσης.

 

 

Ακριβώς σαράντα χρόνια αργότερα, ίσως εμπνευσμένοι από αυτό που ήταν ήδη ένας «μύθος», η Queen’s Island Football Club γεννήθηκε και πάλι στο Μπέλφαστ. Για οκτώ χρόνια θα ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες του ποδοσφαίρου της Ιρλανδίας, τελειώνοντας τρεις φορές στη δεύτερη θέση του εθνικού πρωταθλήματος και κατακτώντας το 1924 τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το εθνικό κύπελλο. Αγωνιζόταν στο Pirrie Park, την περίοδο 1923-24 και 1928-29, ενώ μοιράστηκε και το γνωστό The Oval με την Glentoran, την περίοδο 1924-28.

 

 

Οκτώ χρόνια αργότερα, η ομάδα βρέθηκε ξαφνικά σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και χωρίς τη δυνατότητα ανάδειξης πολύτιμων παικτών, τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα, συγκεντρώνοντας μόλις 7 πόντους σε 26 παιχνίδια, ενώ δέχτηκε και 130 γκολ. Ξανά, ξαφνικά, όπως έδειχνε, ο σύλλογος εξαφανίστηκε σε «κλάσματα δευτερολέπτου», αφήνοντας πίσω του μόνο την υστεροφημία του. Το ιρλανδικό πρωτάθλημα του 1928/1929 ήταν το τελευταίο στο οποίο συμμετείχε η ομάδα της Queen’s Island, ενώ μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα ήταν η ισχυρότερη ομάδα της χώρας…

 

Την δεκαετία του ’60 έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ξανά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αλλά η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

 

 

Ίσως μια μέρα, όπως ένας φοίνικα, και όπως έγινε στο παρελθόν, η Queen’s Island Football Club θα αναγεννηθεί ξανά από τις «στάχτες» της. Μέχρι τότε θα παραμένει ένας μύθος, ένα μυστήριο, ένας «θρύλος».

 

Συντάκτης: Γιουτζίν Γεώργιος Ζελέγκου