Fergus Suter: Ο πρώτος «προδότης» έγινε αιτία για την πρώτη εισβολή

Στον αγώνα Blackburn Rovers-Darwen το μακρινό 1880 ο Fergus Suter μας έδειξε τι επρόκειτο να συμβεί στο ποδόσφαιρο με το πέρασμα του χρόνου, όταν «πρόδωσε» την ομάδα του, προκαλώντας την οργή των οπαδών, που μπήκαν στο γήπεδο να τον «καλωσορίσουν» την πρώτη φορά που τον βρήκαν αντίπαλο.

 

Βρισκόμαστε ακόμα σε μία αφελής εποχή, που στο ποδόσφαιρο κυριαρχούν ομάδες ερασιτεχνών που σχηματίζονται από τους πρώην μαθητές των καλύτερων αθλητικών σχολών του Λονδίνου. Ένας από τους πρωτοπόρους συλλόγους που «ρίχνει την πέτρα» του επαγγελματισμού είναι η Darwen. Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την προσχώρηση τους στην επίσημη λίγκα το 1875, οι «Darreners» αποκτούν, χάρη στις καλές σχέσεις τους με την «ποδοσφαιρική» Σκωτία, δύο εκπληκτικούς πρωταθλητές των Highlands, τον επιθετικό James Love και τον εγκεφαλικό αμυντικό Fergus Suter, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος «προδότης» και θα οδηγήσει στην πρώτης εισβολή στο γήπεδο στην ιστορία του αθλήματος τον Νοέμβριο του 1880.

Ο Suter ήταν ένας ειδικός αμυντικός στην οργάνωση της άμυνας και στην πρόβλεψη των αντιτιθέμενων κινήσεων, σε μια εποχή που ο καθένας αμύνεται με μεγάλη φυσικότητα, ο Suter έχει την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, καθώς επίσης και να το οργανώνει από τα μετόπισθεν. Πρόκειται για ανθρακωρύχο που μετακόμισε στην περιοχή για να συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά, όμως οι διαμαρτυρίες του για την υπερβολική σκληρότητα των αγγλικών ορυκτών τον έδιωξαν από τον τομέα των ορυχείων και με τους ανθρώπους τον «Darreners» να τον κάνουν, έστω και ανεπίσημα, τον πρώτος επαγγελματία στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού συνεχίζει να λαμβάνει τον μισθό του κανονικά!

 

fergus suter

 

Fergus Suter, «ο προδότης»

Η Darwen, παρά την προσθήκη των δύο Σκωτσέζων, δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει τους Old Εtonians στα προημιτελικά του FA Cup το 1878/79, που ύστερα από δύο αγώνες την αποκλείουν από τη διοργάνωση. Ωστόσο το κατόρθωμά της δεν είναι αμελητέο, καθώς γίνεται η πρώτη ομάδα στον Βορρά που φτάνει στους προημιτελικούς του θεσμού. Η Blackburn Rovers, που είναι κύριος τοπικός αντίζηλος, την επόμενη σεζόν μισθώνει τον προπονητή της Εθνικής Σκωτίας, Thomas Mitchell και μια πληθώρα από τους συμπατριώτες του μεταξύ των οποίων, θα είναι και ο Suter.

Η «σημαία» της Darwen προδίδει την ομάδα του για χρήματα, γεγονός που δεν «χωνεύεται» ούτε από τους πρώην υποστηρικτές του, ούτε από τους συμπαίκτες του, οι οποίοι περιμένουν την ευκαιρία να τον βρουν μπροστά τους για να τον δείξουν τα αισθήματά τους. Αυτή η στιγμή φτάνει το Νοέμβριο του 1880! Η Darwen, παρά την απώλεια του Suter κάνει αξιοσημείωτη πορεία στο FA Cup φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όμως την Blackburn θα την βρει αντιμέτωπη στο Lancashire Cup, καθώς οι «Rovers» είχαν αποκλειστεί πρόωρα από την Sheffield Wednesday.

 

fergus suter

 

Η πρώτη εισβολή στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Το στάδιο «Alexandra Meadows» βρίσκεται στο όριο της χωρητικότητας της με πάνω από 10,000 θεατές, χάρη στα λίγα χιλιόμετρα που χωρίζουν τις Blackburn και Darwen. Το πρώτο ημίχρονο λήγει 0-0 και μετά από λίγα λεπτά στο δεύτερο μέρος ο αρχηγός των «Darreners», Thomas Marshall, προσπαθεί να επιχειρήσει αντεπίθεση, που σταματά χάρη στο σπρώξιμο του «προδότη» Suter.

Εκείνη τη στιγμή όλα τα συναισθήματα θυμού προς τον πρώην συμπαίκτη του, ο οποίος πρακτικά τους δίδαξε πώς να παίξουν σωστά το ποδόσφαιρο, αναδύονται καθολικά σε όλους τους παίκτες της Darwen. Ο Marshall σπρώχνει τον Suter και τον καλεί να υποχωρήσει, με τις δύο ομάδες να γίνονται ένα «κουβάρι» μέσα στο λασπώδες αγωνιστικό χώρο, σπρώχνοντας και βρίζοντας ο ένας τον άλλο.

 

fergus suter

 

Ξαφνικά, ακόμη και μερικοί θεατές είναι εκτός ελέγχου φωνάζοντας εναντίον του «προδότη», και κάποιοι οπαδοί της Darwen εισβάλλουν στο γήπεδο, μιμούμενοι εκείνους των «Rovers» που αντιθέτως υπερασπίζονται τους ήρωές τους. Ευτυχώς η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο γρήγορα, αλλά ουσιαστικά είναι η πρώτη εισβολή στο ποδόσφαιρο, με τον διαιτητή να δηλώνει ότι ο αγώνας τελείωσε σπεύδοντας στα αποδυτήρια ακολουθούμενος από τους παίκτες των δύο ομάδων.

 

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννήθηκε στο Λάνκασιρ

Στα επόμενα χρόνια, η Darwen, ο πρώτος σύλλογος ικανός να αντιληφθεί τις αλλαγές στις οποίες ωθείται το ποδόσφαιρο, θα εξαφανιστεί. Την θέση της θα πάρει η Blackburn Olympic και θα γίνει ο πρώτος σύλλογος στον Βορρά που θα καταφέρει να κατακτήσει το FA Cup εν έτει 1882. Από εκεί και πέρα βέβαια οι Blackburn Rovers του Fergus Suter κυριαρχούν στο αγγλικό ποδόσφαιρο, συντρίβοντας την Blackburn Olympic τρεις διαδοχικές φορές στο FA Cup.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι το 1888 και τα απίστευτα επιτεύγματα -κατάκτηση του FA Cup χωρίς να δεχθεί γκολ και του πρωταθλήματος αήττητη- της Preston North End, ενός άλλου συλλόγου του Λάνκασιρ, ο οποίος για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τον επαγγελματισμό με στόχο την οικοδόμηση μιας ομάδας που θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη «Invincible». Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννήθηκε εδώ, μαζί με τον επαγγελματισμό, τις διαμάχες μεταξύ των οπαδών και τους πρώτους παίκτες που θεωρήθηκαν «μισθοφόροι» και «προδότες».

 

Συντάκτης: Juxhin George Zhelegu