Δείξε μου τα μπακ σου να σου πω ποιος είσαι

Το eyap.gr σας αναλύει τις νέες απαιτήσεις της θέσης του ακραίου οπισθοφύλακα, και σας παρουσιάζει όλους όσους έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στην Premier League.

 

Τα ακραία μπακ που γνωρίζαμε τα παλαιότερα χρόνια, τα οποία βασίζονταν κυρίως στη δύναμη και την αμυντική προσήλωση, έχουν κλειστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του ποδοσφαίρου, και εκεί θα μείνουν πιθανόν οριστικά και αμετάκλητα όπως μας δείχνει το ίδιο το άθλημα με την εξέλιξη του. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει ριζικά, οι πλάγιοι αμυντικοί αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε ομάδα, που πολλές φορές εξελίσσονται σε παίχτες-κλειδιά.

Πλέον ξεχωρίζουν τα μπακ με επιθετική φιλοσοφία, τα οποία κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε μοντέρνους… wingers που εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κενούς χώρους και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την αντίπαλη άμυνα. Παίκτες οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό για την ομάδα τους με μία πάσα-κλειδί, μια ασίστ ή ακόμα και με το να σκοράρουν.

 

 

Αυτά είναι τα κύριά χαρακτηριστικά των ακραίων μπακ, που ξεχωρίζουν στην φετινή Premier League. Δηλαδή αμυντικοί οι οποίοι κάνουν την διαφορά για την ομάδα τους στην επίθεση με τεράστια ευκολία. Το ταλέντο που διαθέτει ο κάθε ποδοσφαιριστής σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού του εκάστοτε προπονητή, μπορεί να φέρουν την απογείωση της συγκεκριμένης θέσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα στην κατηγορία των ασίστ, στην κορυφή βρίσκονται τρεις αριστεροί μπακ.

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους κορυφαίους:

Marcos Alonso: Ο 27χρονος άσος της Chelsea συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην Premier League και να αποτελεί σταθερά το καλύτερο μπακ του πρωταθλήματος. Με το “καλημέρα” φέτος έχει καταφέρει να σημειώσει ένα γκολ ενώ μοίρασε και τέσσερις ασίστ.  Άψογη τεχνική κατάρτιση, εκπληκτικά στημένα, μπορεί να απειλήσει οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο κάθε αντίπαλη άμυνα. Με την έλευση του Maurizio Sarri στην Chelsea, δεν ξέρουμε πραγματικά που μπορεί να φτάσει ο Ισπανός…

 

 

Benjamin Mendy: Εκπληκτικός ο Γάλλος αμυντικός της City μετά τον τραυματισμό του, η απουσία του οποίου μπορεί να μη φάνηκε ιδαίτερα πέρσι. Με τα κατορθώματα του φέτος, δείχνει πως οι Πολίτες θα μπορούσαν να έχουν καταφέρει ακόμα περισσότερα με αυτόν στην ομάδα τους. Ο Mendy έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής το 4/4, δηλαδή σε τέσσερα ματς τέσσερις ασίστ. Στα χέρια του Pep, είναι σίγουρο πως έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 

 

Jose Holebas: Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι σαν το παλιό καλό κρασί ο 34χρονός Έλληνας αμυντικός. Κάθε του χρονιά στην Premier League, ολοένα και καλύτερος. Φέτος έχει ήδη καταφέρει να σημειώσει ένα γκολ, μοιράζοντας επίσης και τέσσερις ασίστ. Στην εκπληκτική Watford του Javi Gracia, ο Holebas είναι ένας από τους μεγάλους της πρωταγωνιστές.

 

 

Kieran Tripier: Σε λίρα εκατό έχει εξελιχθεί για την Tottenham, ο Άγγλος αμυντικός μετά τη φυγή του Kyle Walker. Παίκτης που κάνει τη διαφορά σε όλη τη δεξιά πλευρά, με ακατάπαυστο τρέξιμο και εκπληκτικά στημένα. Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στην Premier League από την περασμένη σεζόν, ενώ ήταν από τους διακριθέντες της Αγγλίας στο μουντιάλ της Ρωσίας. Αγωνίστηκε σε τρία ματς μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ένα γκολ και μία ασίστ.

 

 

Andrew Robertson: Ο 24χρονός αμυντικός έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μια υπέρ πολύτιμη μονάδα για τη Liverpool, ένα όπλο στα χέρια του Jurgen Klopp που γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Τα πρώτα δείγματα γραφής την περσινή σεζόν ήταν απολύτως θετικά και φέτος δείχνει έτοιμος για ακόμη καλύτερη σεζόν. Οι συνεχής κούρσες και η άψογη συνεργασία του με τους μεσό επιθετικούς της ομάδας του, δίνουν ιδιαίτερη δυναμική στην αριστερή πλευρά της Liverpool. Μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν έχει μοιράσει δύο ασίστ.

 

 

Συντάκτης: Γιώργος Παπαδόπουλος