Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ποιό είναι το πλάνο σου;

Μπορεί το παρόν άρθρο να γράφτηκε στις 25 Αυγούστου, όμως μετά και την προχθεσινή ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει επίκαιρο.

Μετά το τέλος της καταστροφικής σεζόν 2021-22 οι «Κόκκινοι» του Μάντσεστερ αποφάσισαν να κάνουν ένα restart. Προσελήφθη από νωρίς ως προπονητής ο ανερχόμενος Έρικ Τεν Χαγκ (τον οποίο είχαμε θεωρήσει την καλύτερη δυνατή επιλογή σε άρθρο του Ιανουαρίου), ένας θιασώτης του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου και ένθερμος θαυμαστής του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος έχει να επιδείξει καταπληκτική δουλειά στον πάγκο του Άγιαξ την περίοδο 2017-2022.

Οι μεταγραφές

Στον νέο καπετάνιο των «Μπέμπηδων» δόθηκαν μεγάλες ελευθερίες και υποτίθεται πως θα του παρεχόταν μεγάλο μπάτζετ, ώστε ο σύλλογος να κινηθεί έγκαιρα και να αποκτήσει τους (πολλούς) ποδοσφαιριστές που χρειαζόταν, για να είναι διαθέσιμοι πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Κάνοντας ένα χρονικό άλμα τριών μηνών προς τα εμπρός βλέπουμε πως αυτοί που έχουν αποκτηθεί έως τώρα είναι οι Λισάντρο Μαρτίνεζ, Ταϊρέλ Μαλάσια, Κασεμίρο και Κρίστιαν Έρικσεν.

Ο Μαρτίνεζ είναι εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός, σκληροτράχηλος και άριστος με την μπάλα στα πόδια, πράγμα που βοηθάει τον Τεν Χαγκ να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλει, στο οποίο έχει κομβικό ρόλο η ανάπτυξη από πίσω. Ο Αργεντινός όμως έγινε κάτοικος Μάντσεστερ τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, μετά το τέλος της προετοιμασίας και μόλις δυο έβδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

λισάντρο μαρτίνεζ

Μια ομάδα που έχει στόχο το ολικό rebuild και την επαναφορά στον αφρό του αγγλικού ποδοσφαίρου θα έπρεπε να τον είχε αποκτήσει αρκετά νωρίτερα, χωρίς χρονοτριβές προκειμένου να γλιτώσει κάποια χρήματα στις διαπραγματεύσεις με τον Άγιαξ (που δεν τα γλίτωσε, το κόστος της μεταγραφής ανήλθε σε περισσότερα από 57 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Μαλάσια είναι επίσης καλός παίκτης και ταιριαστός με το σύστημα του προπονητή του, ενώ μεταγράφηκε για το μικρό σχετικά ποσό των 15 εκατομμυρίων. Ήταν όμως η θέση του αριστερού μπακ το πρόβλημα; Με τον Σο, έστω κι αν είναι χειρότερος, η σεζόν θα έβγαινε ικανοποιητικά. Το θέμα είναι η δεξιά πτέρυγα της άμυνας, η οποία παραμένει γυμνή, με τον μετριότατο Νταλότ και τον ανεπαρκή Μπισάκα να μην δείχνουν ότι αξίζουν θέση στο ρόστερ. Αν έπρεπε να αποκτηθεί πλάγιο μπακ, ήταν για τη δεξιά πλευρά.

Ο Έρικσεν αποτελεί έναν ακόμη ικανότατο ποδοσφαιριστή. Καλός τεχνίτης, καλός τακτικά και με εξαιρετικό vision. Και; Ήταν τόσο απαραίτητος, ενώ υπάρχουν ήδη οι Μπρούνο Φερνάντες και Φαν Ντε Μπεκ, που παίζουν στην ίδια θέση; Μόνη δικαιολογία είναι πως ο Δανός αποκτήθηκε ως ελεύθερος.