Η Abbie Ackroyd μας απαντά γιατί δεν είναι ποδόσφαιρό σου…but #HerGameToo

Η Abbie Ackroyd μιλάει στους ΕΥΑΠ για την καμπάνια #HerGameToo, που «ήρθε για να μείνει» και σαν κύριο στόχο έχει το να καταπολεμήσει τον σεξισμό στο ποδόσφαιρο.

 

Μπορεί το γυναικείο ποδόσφαιρο να «γεννήθηκε» στο μακρινό 1881, ωστόσο με τα χρόνια μετατράπηκε, λανθασμένα, σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα. Οι γυναίκες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δέχονται διαχρονικά τα υποτιμητικά σχόλια των απανταχού της γης σεξιστών, γεγονός που αποθαρρύνει πολλές από αυτές από το να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό, τουλάχιστον φανερά. Αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε ακούσει κάποιον γύρω μας να αμφισβητεί τις γνώσεις των γυναικών πάνω στο αντικείμενο και πολλές φορές να το κάνει με χυδαίο τρόπο. Σε αυτή τη νοσηρή νοοτροπία αποφάσισαν να εναντιωθούν δώδεκα γυναίκες οπαδοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της καμπάνιας #HerGameToo.

Το #HerGameToo «συστήθηκε» στον ποδοσφαιρικό κόσμο μέσω ενός βίντεο στο Twitter, το οποίο τη στιγμή αυτή έχει ξεπεράσει τις 1,8 εκατομμύρια προβολές. Στο βίντεο αυτό φαίνονται οι δώδεκα αυτές γυναίκες να κρατούν στα χέρια τους, γραμμένες σε χαρτιά, κάποιες από τις προσβολές που έχουν δεχθεί κατά καιρούς, μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, το #HerGameToo έχει αρχίσει και διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς, μιας και έχει αρχίσει ήδη και συνεργάζεται με ομάδες από διάφορες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και άλλους αθλητικούς οργανισμούς. Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για το #HerGameToo, όμως για καλή μας τύχη δέχθηκε να το κάνει για εμάς μια εκ των ιδρυτικών μελών του, η Abbie Ackroyd!

 

 

Τι είναι το #HerGameToo και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

ΑΑ: Το #HerGameToo είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε από την Caz May, έχοντας κουραστεί από τις συνεχείς σεξιστικές, κακοποιητικές συμπεριφορές που δεχόταν τόσο η ίδια, όσο και άλλες γυναίκες φίλαθλοι, κυρίως στα social media. Η Caz ανέπτυξε την πρωτοβουλία αυτή με τη βοήθεια μας (των υπολοίπων έντεκα συνιδρυτριών του #HerGameToo). Μαζί καταλήξαμε στην ονομασία και σε συγκεκριμένες ιδέες για το τι ελπίζουμε να πετύχουμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε. Μαζί σχεδιάσαμε και το αρχικό μας βίντεο και το πως θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε την καμπάνια.

 

Τα ιδρυτικά μέλη του #HerGameToo είστε δώδεκα γυναίκες οπαδοί διαφορετικών ομάδων, εκ των οποίων κάποιες είναι μεγάλοι αντίπαλοι. Όπως ξέρουμε δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο το να ενώσεις τους οπαδούς δύο ή και περισσότερων μεγάλων αντίπαλων ομάδων, πράγμα που εσείς το κάνατε. Πώς το καταφέρατε;

ΑΑ: Οι υπέροχες δυνάμεις των social media. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπεύθυνα για τον τεράστιο αριθμό περιπτώσεων σεξιστικής κακοποίησης που αντιμετωπίζουμε όλες μας σχεδόν καθημερινά, έχουν και τα θετικά τους. Φέρνουν πιο κοντά οπαδούς από ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο και στην πορεία δημιουργούνται δια βίου φιλίες. Ευτυχώς τα θετικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπερτερούν των αρνητικών.

 

Bristol Rovers #HerGameToo

 

Ποια είναι η σχέση σας με το ποδόσφαιρο; Είστε επαγγελματίες του χώρου ή απλώς οπαδοί;

AA: Καμία από τις δώδεκα δεν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όλες μας αποκτήσαμε ενδιαφέρον για το άθλημα μεγαλώνοντας και ακολουθώντας τις τοπικές μας ομάδες σε όλη τη χώρα, με τις οικογένειες και τους φίλους μας. Κάποιες έπαιξαν μεγαλώνοντας, κάποιες ακόμα παίζουν και κάποιες από εμάς εργάζονται στον κλάδο του ποδοσφαίρου από διάφορα πόστα. Κάποιες άλλες απλά λατρεύουν το να παρακολουθούν.

 

Η Αγγλία έχει πιθανότατα το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου στον κόσμο και οι περισσότερες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό, σχετίζονται με αντρικές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως αυτό δεν βοήθησε όσο πιθανόν αναμενόταν στο να μειώσει ή και αν εκμηδενίσει τον σεξισμό στο ποδόσφαιρο. Κατά τη γνώμη σου τι έκαναν λάθος οι σύλλογοι σε αυτό το κομμάτι; 

AA: Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως οι σύλλογοι έχουν κάνει κάποιο λάθος. Νομίζω πως απλά υπάρχει ένα παλαιομοδίτικο και μακροχρόνιο στίγμα γύρω από το παιχνίδι. Πως είναι δηλαδή ένα «αντρικό παιχνίδι», πως «οι γυναίκες δεν ανήκουν σε αυτό» και πως δεν έχουν την ικανότητα και τις γνώσεις που χρειάζονται για να παίξουν, πόσο μάλλον για να έχουν και δικό τους πρωτάθλημα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το γυναικείο ποδόσφαιρο αναπτύσσεται μαζικά στην Αγγλία. Οι συμμετοχές αυξάνονται, το ίδιο και οι θετικές συζητήσεις γι’ αυτό στα κοινωνικά δίκτυα και πλέον υπάρχει μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη. Προφανώς υπάρχουν ακόμα αρνητικές απόψεις, όμως η κατάσταση βελτιώνεται αργά και σταθερά και εμείς στο #HerGameToo έχουμε ως στόχο το να βοηθήσουμε.

 

Stockport County #HerGameToo

 

Υποδέχθηκαν οι βρετανικές ομάδες θερμά το #HerGameToo;

AA: Μέχρι τώρα, 35 βρετανικοί σύλλογοι από όλες τις κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος έχουν συνεργαστεί με το #HerGameToo τόσο με τις αντρικές, όσο και με τις γυναικείες ομάδες τους. Το λογότυπο μας υπάρχει σε μερικές φανέλες, στα μανίκια, καθώς επίσης και στις πινακίδες περιμετρικά των γηπέδων. Πρόσφατα κιόλας, η Exeter City φιλοξένησε το #HerGameToo Weekend, όπου η αντρική της ομάδα έπαιξε κόντρα στη Newport County, ενώ η γυναικεία κόντρα στην Plymouth και οι παίκτες φορούσαν τις φανέλες μας στην προθέρμανση, ενώ μέρος του προγράμματος τους ήταν αφιερωμένο σε εμάς, γεγονός πραγματικά ξεχωριστό για εμάς. Στόχος μας είναι το να κάνουμε όλο και περισσότερες ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα να συνεργαστούν μαζί μας και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλες τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο.

 

Ποια ήταν η πρώτη ομάδα που δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί σας και πόσο εύκολο ήταν το να συμβεί αυτό;

AA: Η Gateshead ήταν ο πρώτος σύλλογος που συνεργάστηκε μαζί μας και ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος ήταν η Bristol Rovers. Για να είμαι ειλικρινής ήταν σχετικά εύκολο το να πείσουμε τους περισσότερους συλλόγους να συνεργαστούν μαζί μας, μιας και βρήκαμε τις κατάλληλες επαφές για την κάθε περίπτωση. Όλοι οι σύλλογοι έχουν επίγνωση της ανάγκης που υπάρχει για βελτίωση της κατάστασης σχετικά με το στίγμα του γυναικείου ποδοσφαίρου και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε για να την πετύχουμε.

 

 

Έχετε προσεγγίσει και κάποιον αμιγώς γυναικείο σύλλογο;

AA: Αυτή τη στιγμή κινούμαστε μεταξύ των English Premier League, Championship, League One, League Two, National League, National League North και South, και της Scottish Premier League για τα αντρικά πρωταθλήματα. Επίσης κινούμαστε μεταξύ των FA Women’s Super League, FA Women’s Championship, Northern και Southern Premiership Division και Division One North, Midlands, South-West και South-East για τα γυναικεία πρωταθλήματα. Στόχος μας είναι το να προσεγγίσουμε όσες ομάδες μπορούμε ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρίσκονται και το αν είναι αντρικές ή γυναικείες ομάδες/σύλλογοι. Το βρίσκουμε εξαιρετικά χρονοβόρο το να «ισορροπούμε» μεταξύ των εργασιών μας και του #HerGameToo, ωστόσο μέσω της αφοσίωσης και της βοήθειας και άλλων γυναικών, εργαζόμαστε αργά αλλά σταθερά προκειμένου να χαράξουμε τη πορεία μας στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

 

Ανεξάρτητα από τις συνεργασίες με τις ομάδες, με ποιους άλλους τρόπους σχεδιάζετε να επικοινωνήσετε το μήνυμα σας;

AA: Έχουμε αρκετά προϊόντα προς πώληση αλλά και υπό κατασκευή για να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα μας εκεί έξω, με όλα τα κέρδη να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στο τοπικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Στην αρχή ξεκινήσαμε με το βίντεο λανσαρίσματος στο Twitter που πλέον έχει πάνω από 1,8 εκατομμύρια προβολές. Ύστερα, δημοσιεύσαμε άλλο ένα βίντεο κατά τη διάρκεια του Euro με κορίτσια από όλη την Ευρώπη, που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο. Επίσης το #HerGameToo συμπεριλήφθηκε στο Football Manager 2022. Έχουμε και άλλους τρόπους στα σκαριά αλλά προς το παρόν παραμένουν έκπληξη!

 

 

Είσαστε ανοιχτές στη συνεργασία με ομάδες από άλλες χώρες; Αν ναι, ποια είναι τα κριτήρια σας για να δεχθείτε μια συνεργασία;

AA: Εννοείται πως είμαστε! Μια συνεργασία για εμάς συνεπάγεται με μια δέσμευση κατά της σεξιστικής κακοποίησης, μια δήλωση που δηλώνει τη στήριξη στο #HerGameToo, καθώς επίσης και παρουσία του #HerGameToo μέσα και γύρω από τα στάδια. Ένα σύστημα ανώνυμης αναφοράς έχει τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να βοηθήσουμε τις γυναίκες που θέλουν να αναφέρουν μια σεξιστική κακοποίηση, να νιώσουν άνετα να το κάνουν. Θέλουμε από τις ομάδες να μας βοηθήσουν να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτες όταν πηγαίνουν στο γήπεδο. Θέλουμε επίσης να μας βοηθήσουν στο να εκπαιδεύσουμε τις επόμενες γενιές σχετικά με τη σεξιστική κακοποίηση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και τέλος να μας βοηθήσουν να μεταδώσουμε το μήνυμα του #HerGameToo.

 

Πρόσφατα ξεκινήσατε και μια συνεργασία με τους οργανισμούς «The Diabetes Football Community» και «FAIRGAMEUK». Πόσο σημαντικές είναι οι συνεργασίες μεταξύ παρόμοιων, με τον δικό σας, οργανισμών και γιατί;

AA: Οι συνεργασίες με οργανισμούς όπως οι παραπάνω είναι πολύ σημαντικές για εμάς, καθώς μοιραζόμαστε βασικές αξίες με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε με οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας καταφέρουμε να συνεργαστούμε, τόσο πιο ισχυρό γίνεται το μήνυμα μας!

 

Exeter City #HerGameToo

 

Ποιες είναι οι συμβουλές σου προς τις γυναίκες οπαδούς που δέχονται σεξιστική κακοποίηση;

AA: Έκανα αυτή την ερώτηση και στα υπόλοιπα έντεκα κορίτσια και αυτές είναι οι απαντήσεις:

  • Συνεχίστε να μιλάτε για αυτό, μιας και η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι με το μέρος σας. Οι άνθρωποι που κακοποιούν είναι μειοψηφία.
  • Να ξέρετε πως «ανήκετε» και εσείς στο ποδόσφαιρο. Μην αφήσετε τη μικρή μειοψηφία να σας το πάρει αυτό.
  • Μην απογοητεύεστε και μην αποθαρρύνεστε από το να πηγαίνετε στο γήπεδο και να συμμετέχετε. Δημιουργήστε έναν υποστηρικτικό «κύκλο» ανθρώπων.
  • Να μιλάτε για αυτό (το ποδόσφαιρο). Να είστε γενναίες, να είστε αληθινές και να είστε ο εαυτός σας. Μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να σας παίρνουν αυτό που αγαπάτε.
  • Χρησιμοποιήστε το #HerGameToo ως μέθοδο καταγγελιών αν η τοπική σας ομάδα δεν έχει κάποια δική της.
  • Αν τα πράγματα ξεφεύγουν, μην τα κρατάτε μέσα σας. Ενημερώστε τον κόσμο και μην προσπαθήσετε να «χωνέψετε» μόνες