Αγαπητέ ποδοσφαιριστή, ζεις το όνειρο;

Με αφορμή την συνεχή εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, θα ήθελα να παραθέσω ένα παράπονο-γνώμη προς όλους τους ποδοσφαιριστές κι ας γνωρίζω ότι το κείμενο μου δε θα το διαβάσουν ποτέ.

 

Έχεις άραγε σκεφτεί ποτέ, πως θα ήταν να είσαι ποδοσφαιριστής; Έλα τώρα, για να ακολουθείς τους ΕΥΑΠ σημαίνει πως ναι. Ονειρεύεσαι κάθε βράδυ όταν ξαπλώνεις, πως θα ήταν να είσαι ποδοσφαιριστής, πως θα ήταν να ζεις αυτό το όνειρο που γεννιέται από τα παιδικά σου χρόνια. Ονειρεύεσαι να βρεθείς σε έναν τελικό Champions League και να σκοράρεις το νικητήριο τέρμα. Ονειρεύεσαι να αγωνίζεσαι με συμπαίχτες όπως ο Messi και ο Ronaldo. Ονειρεύεσαι να αγωνίζεσαι με τα χρώματα της αγαπημένης σου ομάδας. Ονειρεύεσαι πως θα ήταν η ζωή σου, τη δόξα και τα χρήματα, τα ακριβά αμάξια, τα τατουάζ, τα ακριβά εστιατόρια.

 

 

Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να διαμορφώνει ανθρώπους και να γεννάει ονειροπόλους, σαν και εμένα, και εσένα που διαβάζεις αυτή τη στιγμή, γιατί όπως εκατομμύρια παιδιά και εγώ, πάντα ονειρευόμουν να γίνω ποδοσφαιριστής, ακόμα το ονειρεύομαι, αλλά μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πως όλα δεν είναι τόσο «ρόδινα». Για να προχωρήσεις στο ποδόσφαιρο, εκτός από ταλέντο χρειάζεσαι να έχεις και τα απαραίτητα μέσα στην εποχή μας, οικονομικά μέσα, καθώς επίσης, γνωριμίες.

Εάν είχα μόνο πέντε λεπτά δημοσιότητας σαν και αυτή του Lionel Messi ή του Cristiano Ronaldo, θα έβγαινα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα εξέθετα τη γνώμη μου για την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Μία γνώμη που πολλοί από εσάς θα συμμερισθούν, ενώ άλλοι από εσάς θα διαφωνήσουν με αυτή.

 

Προς όλους τους ποδοσφαιριστές,

Αγαπητοί κύριοι, σας παρακολουθώ κάθε εβδομάδα από την τηλεόραση και θα ήθελα, εάν είχα την ευκαιρία, να σας μιλήσω έστω και για πέντε λεπτά, να σας ρωτήσω εάν ζείτε το όνειρο; Εάν τα μυαλά σας δεν έχουν «πάρει αέρα» από τη δόξα, από τη φήμη και τα χρήματα; Αυτό το όνειρο που είχατε όταν ήσασταν παιδιά, το ζείτε; ‘Η μήπως το μόνο που σας νοιάζει είναι να κάνετε τη δουλειά σας και να βλέπετε τα μηδενικά που προστίθενται στο ποσό του τραπεζικού σας λογαριασμού;

Έχετε άραγε σκεφτεί ποτέ πως για αυτή τη θέση, σε αυτή την ομάδα που αγωνίζεσθε, θα αγωνίζονταν εκατομμύρια άτομα τζάμπα; Έχετε αναλογιστεί ποτέ, πως υπάρχουν άτομα που ταυτίζονται με έναν σύλλογο και ονειρεύονται να παίξουν σε αυτόν κάποτε… και ας ξέρουν ότι δε θα γίνει ποτέ; Πως γίνεται να βγαίνετε σε συνεντεύξεις Τύπου και να λέτε πως θέλετε να επιστρέψετε στο προηγούμενο σας σύλλογο; Εάν θέλατε να μείνετε και να αγωνιστείτε στον σύλλογο της πόλης σας, να το κάνετε, να ζείτε το όνειρο και να μην χάνετε τη μαγεία από το χρήμα.

 

 

Γιατί υπάρχουν άτομα σαν και εμένα, που θα αγωνίζονταν σε μία ομάδα αφιλοκερδώς, χωρίς να θέλουν πλούτη ή πολυτελή αμάξια, άτομα τα οποία για πάντα θα έχουν αυτό το ανεκπλήρωτο όνειρο, το να παίζουν για την αγαπημένη τους ομάδα.

 Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσο δύσκολο είναι για έναν οπαδό να έρθει στο γήπεδο; Γιατί σε αντίθεση με εσάς, που έχετε σπίτι πληρωμένο από το σύλλογο, ακριβά αμάξια, υψηλό εισόδημα, συμμεριστείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν οικογενειάρχη να μαζέψει αυτά τα πενήντα ευρώ για να έρθει να σας δει στο γήπεδο.

 

 

Έχετε άραγε σκεφτεί ποτέ πως νιώθει ένας οπαδός; Έχετε μπει ποτέ στη θέση του; Όταν σας ζητάει μία φωτογραφία, ένα αυτόγραφο να του το προσφέρετε, γιατί για εσάς είναι δέκα ανούσια δευτερόλεπτα, αλλά για έναν οπαδό είναι μια ανάμνηση που θα τον συνοδεύει για όλη του τη ζωή. Θα διηγείται στα εγγόνια του ότι έχει φωτογραφία με εσάς, μια στιγμή με σας.

 

 

Έχετε άραγε σκεφτεί ποτέ μετά από τη λήξη ενός παιχνιδιού να πάτε απέναντι από καθεστώτα και κανόνες και να κάνετε μια βόλτα στις εξέδρες, απλά για να γνωρίσετε τους οπαδούς; Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος ξέρετε, ένα μισάωρο φτάνει, σε κάθε παιχνίδι μετά από τη λήξη, να πηγαίνετε σε μία από τις εξέδρες του γηπέδου και απλά να ανταλλάξετε μια κουβέντα με έναν οπαδό. Την επόμενη εβδομάδα πάλι το ίδιο, σε κάποια άλλη εξέδρα του γηπέδου. Άσχετα από νίκη ή ήττα, ο πραγματικός φίλαθλος της ομάδας σου θα το εκτιμήσει, θα γίνεις ένα με την εξέδρα, θα καταλάβεις τι σημαίνει για αυτούς ο συγκεκριμένος σύλλογος, θα καταλάβεις τη σημασία που έχει για αυτόν το ποδόσφαιρο.

 

 

Ίσως αυτά που λέω να μην έχουν κάποια ορθή λογική ή να είναι δύσκολα για εσάς να τα πραγματοποιήσετε, ξέρω επίσης πως και εσείς έχετε μια οικογένεια και πολλές υποχρεώσεις, αλλά μπροστά στις θυσίες ενός φιλάθλου, οι δικές σας θυσίες δεν είναι και τόσο τραγικές για του λόγου το αληθές. Αντί για τους όρους και τα μπόνους χρήματα στα συμβόλαια σας, βάλτε ως μια από τις υποχρεώσεις σας να γνωρίζετε τους οπαδούς, έχοντας την ελευθερία από το σύλλογο να σας αφήνει μετά τη λήξη του παιχνιδιού και αφού κάνετε το μπάνιο σας και είστε έτοιμοι, να πάτε στις εξέδρες και να γνωρίσετε εκατομμύρια ονειροπόλους, να παροτρύνετε τα πιτσιρίκια να μη τους ενδιαφέρουν το «φαίνεσθαι», τα χρήματα, τα τατουάζ και τα ακριβά αυτοκίνητα. Να τους συμβουλεύετε πως η μεγαλύτερη αρετή για έναν ποδοσφαιριστή είναι να ζήσει το όνειρο που είχε από μικρός.

Η δύναμη σας είναι μεγαλύτερη από όσο φαντάζεστε, έχετε την ισχύ να δωρίσετε σε έναν άνθρωπο τα δέκα πιο σημαντικά δευτερόλεπτα στη ζωή του, έχετε μέχρι και τη δύναμη να εξαλείψετε το ρατσισμό. Με λίγα λόγια είστε επαναστάτες, με άπειρη δύναμη και επιρροή σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας. Χρησιμοποιείστε αυτή τη δύναμη κατάλληλα και δημιουργήστε «φουρνιές» ποδοσφαιριστών, που θα φέρουν πίσω τις παλιές καλές εποχές.

Με εκτίμηση, ένας ονειροπόλος!

Συντάκτης: Γιουτζίν Γεώργιος Ζελέγκου