Μπενουά Ασού-Εκοτό: Χομπίστας, αυθεντικός και εκκεντρικός

Αθεράπευτα θρασύς και ειλικρινής για επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Μπενουά Ασού-Εκοτό μπορεί να «στόλισε» για μία δεκαετία τα αγγλικά γήπεδα, αλλά έμεινε στην ιστορία για όσα είπε κι έκανε εκτός αυτών.

Διαχρονικά από την Πρέμιερ Λιγκ έχουν περάσει οι πιο καλτ φιγούρες, οι παίκτες με το απαράμιλλο στυλ, την απαραίτητη εκκεντρικότητα, την ξεχωριστή προσωπικότητα, που συνδύαζαν με το άπλετο ποδοσφαιρικό ταλέντο και κατάφεραν, με την πάροδο του χρόνου, να κάνουν τον ποδοσφαιριστή μία εγνωσμένης αξίας και δημοφιλίας διασημότητα. Δεν ήταν όμως όλοι έτσι ― ο Μπενουά Ασού-Εκοτό, αθόρυβα και ανεπιτήδευτα, αναδείκνυε την απλή καθημερινότητα που ήθελε να απολαμβάνει ο ίδιος, χωρίς φανφάρες, υπερβολές και την πίεσης της «δημόσιας εικόνας».

Aπό τον γαλλικό Βορρά, στα… μηδέν αγγλικά

Προτού όμως φτάσουμε στο γιατί ο Καμερουνέζος άσος χαρακτηρίστηκε ως η επιτομή του αντισυμβατικού στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ας μην παραβλέψουμε το γεγονός πως πρώτα απ’ όλα ήταν ένα ταλαντούχο αριστερό μπακ, στα όρια του «το δεξί το έχω μόνο για να στηρίζομαι», έκλεισε σχεδόν δεκαετία στην Πρέμιερ Λιγκ, κυρίως με την Τότεναμ, στην οποία ήταν βασικότατος για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πως συνέβαλε έστω και άθελά του στην «απογείωση» του Γκάρεθ Μπέιλ!

Μεγαλωμένος στο γαλλικό Βορρά, στο γραφικό Αράς, η τεχνική, το αριστερό πόδι ακριβείας και οι ατελείωτες επελάσεις στην αριστερή πτέρυγα, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Λάνς, η οποία έχοντας διαβλέψει το ταλέντο του και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία μόλις δέκα ετών. Παραμένοντας για δέκα συναπτά έτη στις ακαδημίες της, έκανε το ξεπέταγμα του τη σεζόν 2003/04, παίρνοντας κάποιες συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, για να καθιερωθεί ως αναντικατάστατο μέλος την αμέσως επόμενη, κατακτώντας μάλιστα και το Κύπελλο Ιντερτότο!

ασού-εκοτό καλτ

Η επιδραστικότητα που είχε στο παιχνίδι και η ισορροπία που κρατούσε ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, σύντομα κέντρισαν το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, με την Τότεναμ να κερδίζει την κούρσα και να τον κάνει δικό της για περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, το 2006. Ο δρόμος για το Βόρειο Λονδίνο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ασού-Εκοτό έθεσαν εν αμφιβόλω ακόμα και ολόκληρή του την καριέρα.

Παρά το εκρηκτικό του ξεκίνημα στα φιλικά προετοιμασίας, και την φανέλα βασικού που κέρδισε σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα προβλήματα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το «language barrier», που ταλαιπωρεί αρκετούς ποδοσφαιριστές στην πρώτη απόπειρα μακρυά από