Bristol derby: Ένας «εμφύλιος» 126 ετών

Πίσω στο μακρινό 1894, στη περιοχή Μπεντμίνστερ στο Μπρίστολ και συγκεκριμένα στο St. James Lane, διεξήχθη ένας φιλικός αγώνας μεταξύ της νεοσύστατης τότε Bristol South End και της Eastville Rovers. Ένας αγώνας που αν και ήταν φιλικός, έμελλε να σημάνει την εκκίνηση ενός «εμφυλίου», που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με κάθε ευκαιρία.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν πολλές μεγάλες ποδοσφαιρικές «έχθρες» σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος. Μεγάλες σε ένταση, λόγω των θερμών επεισοδίων που προκαλούνται συχνά εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου, αλλά και σε χρονική διάρκεια, μιας και πολλές εξ αυτών ξεκίνησαν πριν από 100 και βάλε (!) χρόνια και διατηρούνται μέχρι και σήμερα, συνεχίζοντας να χαρίζουν πολλές ευχάριστες, αλλά και εξίσου δυσάρεστες στιγμές στους οπαδούς των εμπλεκόμενων ομάδων.Όπως είναι λογικό, στη πλειοψηφία τους, οι «έχθρες» αυτές αφορούν ομάδες της ίδιας πόλης.

Μια από αυτές τις μεγάλες αντιπαλότητες ξεκίνησε και το 1894 στη πόλη του Μπρίστολ, μεταξύ της νέας -αλλά ωραίας- τότε Bristol South End και της παλιάς «συμπολίτισσας» Eastville Rovers που μετρούσε ήδη έντεκα χρόνια παρουσίας και ένα Gloucestershire Cup το οποίο κατέκτησε στη σεζόν 1888/89. Η Eastville Rovers, όπως φαντάζεστε, είναι η σημερινή Bristol Rovers, γνωστή και ως «Pirates», όπως είναι το επίσημο ψευδώνυμο της ομάδας προς τιμήν της πλούσιας ναυτικής ιστορίας της πόλης του Μπρίστολ. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1883 με την ονομασία Black Arabs FC, μετονομάστηκε μόλις ένα χρόνο μετά, το 1884, σε Eastville Rovers FC και το 1899 άλλαξε και πάλι το όνομά της, για τρίτη και τελευταία, μέχρι σήμερα, φορά σε Bristol Rovers FC. Ο σύλλογος είναι ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο «Gas», το οποίο χρησιμοποιούσαν υποτιμητικά οι οπαδοί της Bristol City λόγω του διυλιστηρίου φυσικού αερίου που βρισκόταν δίπλα στο Eastville Stadium, την παλιά έδρα της ομάδας.

 

bristol derby

 

Παρά την υποτίμηση των οπαδών της συμπολίτισσας Bristol City, οι οπαδοί της Bristol Rovers υιοθέτησαν το ψευδώνυμο αυτό, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους για την περιοχή τους, όπως και αν ήταν. Έτσι άρχισαν να αυτοαποκαλούνται «Gasheads» και ο σύλλογος «αγκάλιασε» και αυτός με τη σειρά του το άλλοτε υποτιμητικό ψευδώνυμο. Μάλιστα, η Bristol Rovers έχει διαθέσει τιμητικά την φανέλα με τον αριθμό «12» στους «Gasheads», τους οποίους αντιμετωπίζει ως τον δωδέκατο παίκτη της ομάδας. Κατά την διάρκεια της πορείας της, η ομάδα είχε και τα ψευδώνυμα «Purdown Poachers» λόγω της πρώτης τους έδρας, Purdown, και «Lilywhites», λόγω των λευκών εμφανίσεων της την δεκαετία του 1920.

Η Bristol South End τώρα ιδρύθηκε το 1894 και τρία χρόνια μετά, όταν και ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία, μετονομάστηκε σε Bristol City. Η ομάδα είναι γνωστή και ως «Robins», ψευδώνυμο εμπνευσμένο από το ομώνυμο πτηνό που στην Ελλάδα είναι γνωστό ως κοκκινολαίμης και χρησιμοποιείται λόγω της κόκκινης εμφάνισης της ομάδας. Ωστόσο, η Bristol City δεν είχε εξ αρχής αυτό το ψευδώνυμο. Τα πρώτα χρόνια η ομάδα ήταν γνωστή και ως «Garabaldians» λόγω των κόκκινων μπλουζών που φορούσαν οι υποστηρικτές του Ιταλού επαναστάτη, και εθνικού ήρωα της γειτονικής μας χώρας, Giuseppe Garibaldi. Ακόμα, στα πρώτα χρόνια της ομάδας, χρησιμοποιήθηκαν τα κοινότοπα «Citizens», «Red Shirts» και «Reds».

 

bristol derby

 

Η πρώτη φορά, λοιπόν, που οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες ήταν σε έναν φιλικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1894, στην έδρα της νεοσύστατης τότε Bristol South End, το St. John’s Lane. Παρόλο που η Eastville Rovers μετρούσε ήδη έντεκα χρόνια παρουσίας και είχε το πλεονέκτημα της εμπειρίας, τον αγώνα κατάφερε να κερδίσει η γηπεδούχος με 2-1. Ύστερα από την πρώτη αναμέτρηση των δύο «συμπολιτών», ακολούθησαν μερικοί ακόμα φιλικοί αγώνες και στις 25 Ιανουαρίου του 1896 συναντήθηκαν στον πρώτο τους επίσημο αγώνα, στα πλαίσια του Gloucestershire Cup. Ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο Ridgeway, προσελκύοντας περίπου 2,000 οπαδούς και η Eastville Rovers, έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, κατάφερε να πάρει το αίμα της πίσω για την ήττα στον φιλικό αγώνα του 1894, κερδίζοντας την Bristol South End με 4-0.

Ο αγώνας αυτός δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνον στον οποίο είχαν παίξει οι δύο ομάδες δύο χρόνια πριν. Αντιθέτως, σε αντίθεση με το φιλικό, υπήρξε ένταση και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, δύο ημέρες μετά, η ιστορική εφημερίδα Bristol Mercury είχε γράψει για τον αγώνα: «Ήταν ένας κανονικός αγώνας κυπέλλου και χαρακτηρίστηκε από πολύ σκληρό παιχνίδι και τις προσβολές που αντάλλαξαν ορισμένοι από τους παίκτες των δύο ομάδων. Στην πραγματικότητα, ο διαιτητής χρειάστηκε να υπενθυμίσει σε δύο τρεις περιπτώσεις ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό πυγμαχίας», δίνοντας έτσι, σε όσους δεν παρευρέθηκαν στον αγώνα, να καταλάβουν τι έχασαν! Μέσα από τον αγώνα αυτόν ξεκίνησε και επίσημα ο ποδοσφαιρικός «πόλεμος» των ομάδων του Μπρίστολ.

 

bristol derby

 

Από το 1896 μέχρι σήμερα, το «Bristol derby» έχει λάβει χώρα συνολικά 232 φορές με τους «Robins» να αποδεικνύονται αγωνιστικά αρκετά ανώτεροι μέσα στα χρόνια από τους αντιπάλους τους. Συγκεκριμένα η Bristol City έχει καταφέρει να κερδίσει τους 105 αγώνες, σε αντίθεση με την Bristol Rovers που έχει κερδίσει μόλις τους 65, δηλαδή τρεις περισσότερους από όσους έχουν λήξει με ισοπαλία (62) των δύο ομάδων. Τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις των δύο ομάδων έχουν μειωθεί αισθητά, λόγω της συνεχούς ανέλιξης της Bristol City, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός του ότι το «Bristol derby», πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές «έχθρες» του Ηνωμένου Βασιλείου που θα υπάρχει όσο υπάρχουν και οι δύο αυτές ομάδες.

Αυτό φάνηκε και από την πιο πρόσφατη αναμέτρησή τους στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013, όπου στον πρώτο γύρο του Johnstone’s Paint Trophy (πλέον Papa John’s Trophy) οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες ύστερα από εξίμισι χρόνια «ειρήνης». Ο αγώνας έληξε με νικήτρια την Bristol City, χάρη στο γκολ του 19χρονου τότε προερχόμενου από τις ακαδημίες της ομάδας, Joe Bryan, ο οποίος κατάφερε, 14 λεπτά πριν από την λήξη του αγώνα, να σκοράρει το πρώτο του γκολ με την ομάδα και να κάνει το 2-1, χαρίζοντας την πολύτιμη νίκη στους «Robins».

 

 

bristol derby

 

Με το που ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα, μια μερίδα των οπαδών της νικήτριας εισέβαλε στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε οπαδούς της Bristol Rovers, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επέμβει έφιππη αστυνομία για να επιβάλλει την τάξη! 20 λεπτά μετά την λήξη υπήρξαν φασαρίες και εκτός γηπέδου, λόγω του ότι μια ομάδα των «Gasheads» αυτή τη φορά, κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να επιτεθεί σε φιλάθλους των αντιπάλων. Οι ταραχές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 19 άτομα και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί!

Η Bristol City φυσικά καταδίκασε τα γεγονότα με ανακοίνωσή της. «Η χαρά της νίκης του πρώτου Bristol derby μετά από εξίμισι χρόνια, θα έπρεπε να μνημονεύεται για όλους τους σωστούς λόγους. Αντιθέτως, εξαιτίας των ενεργειών της μειοψηφίας των 18,000 οπαδών, ο σύλλογος έχει τραβήξει τα βλέμματα των εθνικών μέσων για τους λάθος λόγους. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Bristol City είναι ένας σύλλογος φιλικός προς την οικογένεια και ασφαλείς για τους οπαδούς όλων των ηλικιών».

 

bristol derby

 

Συμπεριφορές σαν και αυτή θα έπρεπε να έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και χρόνια και να έχουν περιοριστεί στην αναπόφευκτη καζούρα μεταξύ των οπαδών. Ωστόσο, ρεαλιστικά μιλώντας, αυτό δεν είναι εύκολο να τηρηθεί από όλους, ειδικά σε περιπτώσεις που η αντιπαλότητα έχει επιβιώσει για παραπάνω από έναν αιώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων του Μπρίστολ, όποτε αυτή διεξαχθεί, θα είναι μια δύσκολη πρόκληση, τόσο για τις ομάδες, όσο και για τους οπαδούς τους που θα πρέπει να αποδείξουν ότι μαζί με τις ομάδες τους εξελίσσονται και αυτοί.

 

Συντάκτης: Γιώργος Δρακόπουλος