Ένας χρόνος Arsenal Thessaloniki Supporters Club

Οι Κανονιέρηδες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν εδώ και ένα χρόνο ένα επίσημο supporters club στα πόδια τους.

 

Μετά την Arsenal Hellas της Αθήνας, ήρθε και το club της Θεσσαλονίκης. Το Arsenal Thessaloniki Supporters Club συμπλήρωσε ένα χρόνο επίσημης λειτουργίας χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου, και το eyap.gr ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρό της Αμιράν Ματσαρίδη, έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για το εγχείρημα των Θεσσαλονικιών Κανονιέρηδων.

Μαθαίνουμε αρχικά πως η Λέσχη της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δραστήρια για το χρονικό διάστημα που λειτουργεί, ενώ στη συνέχεια η συζήτηση παίρνει πιο προσωπικό ύφος, με τον Αμιράν να μας εξομολογείται τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο «έγινε» Arsenal,  σχολιάζοντας παρακάτω με έντονο τρόπο την φετινή πορεία της ομάδας αλλά και το διοικητικό status quo στο σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου.

Παρακάτω ολόκληρη η λεπτομερέστατη συνέντευξη.

 

 

Την Παρασκευή 28 Απριλίου το Arsenal Thessaloniki Supporters Club έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας με επίσημη μορφή – δηλαδή ένα χρόνο υπό την αναγνώριση της ίδιας της Arsenal. Μίλησε μας για την πορεία του club μέχρι και την αναγνώριση.

«Η προσπάθειά μας ξεκίνησε ανεπίσημα στις 9 Μαρτίου του 2015. Η Arsenal κληρώθηκε με την Manchester United για τα προημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας και έτσι σκεφτήκαμε να μαζευτούμε να δούμε το ματς με άλλους Κανονιέρηδες από την Θεσσαλονίκη. Η ιδέα αυτή υποστηρίχθηκε έντονα από τον Ιωάννη Κακουλίδη και τον Χρήστο Δέλλα, και έτσι έγινε πραγματικότητα. Η ομάδα πέρασε στα ημιτελικά και η Λέσχη ξεκίνησε την ανεπίσημη λειτουργία της σε “παρεΐστικο” επίπεδο. Λίγο αργότερα ήρθαμε σε επαφή με την Arsenal για να μάθουμε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια μιας επίσημης αναγνώρισης. Μας είπαν να περιμένουμε, καθώς η ομάδα δεν δεχόταν ακόμα νέες αιτήσεις, ωστόσο εμείς συνεχίσαμε να μαζευόμαστε για τα παιχνίδια με μεγάλη συμμετοχή από όλα τα παιδιά. Παράλληλα είχαμε την ζωτικής σημασίας υποστήριξη του κ. Λάκη Παπαϊωάννου που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό μας προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια.

Τη νέα σεζόν απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο και αναγνωριστήκαμε επίσημα από τα ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης ως σωματείο. Σε εκείνο το σημείο τηρούσαμε όλα τα κριτήρια και έτσι τον Απρίλιο μάθαμε με μεγάλη μας χαρά πως η Arsenal ξεκίνησε να δέχεται ξανά νέες αιτήσεις για την ίδρυση νέων supporters clubs. Έτσι, συμπληρώσαμε και υπογράψαμε ό,τι μας ζητήθηκε και στις 28/4 μας ήρθε το γράμμα το οποίο επιβεβαίωνε ότι είμαστε πλέον ένα επίσημα αναγνωρισμένο club, το δεύτερο της Arsenal στην Ελλάδα. Οφείλω να τονίσω πως λίγες χώρες έχουν πάνω από ένα supporters club της Arsenal, στα περισσότερα κράτη λειτουργούν σε μορφή «παραρτήματος» ας το πούμε, υπό την υποστήριξη του μητρικού κλαμπ. Καταλαβαίνουμε το μέγεθος του επιτεύγματος αυτού λοιπόν.»

 

Η πρώτη συνάντηση των Θεσσαλονικιών Gooners, στο παιχνίδι με την Manchester United για τα προημιτελικά του FA Cup του 2015

 

 

Συνειδητοποιούμε πως μια αθλητική λέσχη έχει να εκπληρώσει και το κοινωνικό καθήκον που της αναλογεί

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του κλαμπ;

«Ο στόχος της Λέσχης είναι να επιτείνει και να διευρύνει την ιδέα της Arsenal μακριά από την Αγγλία και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Να μεγαλώσει το ομαδικό κοινό της ομάδας. Θέλουμε όλο και περισσοτέρους νέους να μάθουν ότι η Arsenal είναι ένα ξεχωριστό σωματείο με ήθος, που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και που πρεσβεύει τις κατάλληλες αξίες του σύγχρονου ποδοσφαίρου σε μια εποχή που το άθλημα ξεφεύγει στο βωμό των χρημάτων και τις επιρροές των ατζέντηδων που εκπροσωπούν τους ποδοσφαιριστές.

Εξωαγωνιστικά, συνειδητοποιούμε πως μια αθλητική λέσχη έχει να εκπληρώσει και το κοινωνικό καθήκον που της αναλογεί, πράγμα που έχουμε και θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η αθλητική συλλογικότητα κρύβει μεγάλη δύναμη και ενέργεια να προσφέρει.»

 

Τι εννοείς; Ποιες είναι οι δραστηριότητές σας μέχρι στιγμής είτε σε κοινωνικό είτε σε αθλητικό επίπεδο;

«Έχουμε συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες από το ξεκίνημά μας. Για παράδειγμα, η εθελοντική αιμοδοσία και η συλλογή ρούχων για τους πρόσφυγες ήταν δύο από τις σημαντικές δράσεις μας, με την πρώτη να πραγματοποιείται όποτε υπάρχει ανάγκη. Ακόμα, έχουμε τρέξει ήδη δύο φορές στους φιλανθρωπικούς μαραθωνίους της πόλης και σκοπεύουμε πλέον να το αναγάγουμε σε έθιμο.

Σε αθλητικά πλαίσια, τον Γενάρη του 2016 ταξιδέψαμε στην Βουλγαρία για το Βαλκανικό αντάμωμα των συνδέσμων της Arsenal, όπου και συμμετείχαν τα supporters clubs από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και ΠΓΔM. Ήταν ένα ποδοσφαιρικό διήμερο αφιερωμένο αποκλειστικά στην Arsenal, παίζοντας ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά μεταξύ μας, συμμετέχοντας σε μια βραδιά κουίζ με όλα τα παιδιά από τα Βαλκάνια, τα οποία γνωρίσαμε και στη συνέχεια διασκεδάσαμε μαζί στην Σόφια. Είδαμε όλοι μαζί και το παιχνίδι με την Chelsea, όπου και συναντήσαμε ένα μεγάλο αθλητικό κανάλι της χώρας που τραβούσε πλάνα και συνομίλησε με τους προέδρους όλων των clubs. Αξίζουν συγχαρητήρια στο club της Βουλγαρίας που οργάνωσε εξαιρετικά όλο το διήμερο.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως έχουμε κάνει ήδη δύο οργανωμένες εκδρομές στο περσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το οποίο παρακολουθήσαμε 25 περίπου άτομα, αλλά και φέτος με την Ludogorets στην Σόφια, στην οποία ταξιδέψαμε οι διπλοί, γύρω στους 50. Και οι δύο ήταν αγώνες για το Champions League. Βέβαια, μία από τις δράσεις μας είναι να βρίσκουμε εισιτήρια αγώνων Premier League και στα μέλη που ενδιαφέρονται, πράγμα που έχουμε καταφέρει πολλές φορές μέχρι στιγμής.

 

Στον δρόμο για το παιχνίδι με την Ludogorets

 

Επίσης, συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα συνδέσμων ξένων ομάδων Θεσσαλονίκης (Fan Clubs League Thessaloniki) έχοντας μια πολύ ενεργή ποδοσφαιρική ομάδα αποτελούμενη από πολλά μέλη μας. Είναι ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά με 11 ομάδες σε μορφή κανονικού πρωταθλήματος που όλοι παίζουν με όλους. Στα πλαίσια αυτού του πρωταθλήματος διοργανώνεται και το κύπελλο, το οποίο ευτυχίσαμε να κατακτήσουμε πέρσι.»

 

Έχετε αναπτύξει σχέσεις με οπαδούς ή clubs της Arsenal εκτός Ελλάδας;

«Έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με τους οπαδούς της Arsenal από το πολυπληθές club της Βουλγαρίας. Τα παιδιά ως πιο μεγάλο και έμπειρο club μας έχουν βοηθήσει πολύ στην εύρεση εισιτήριων για αγώνες της ομάδας. Έχουμε πολύ καλές επαφές με το συγκεκριμένο club. Επίσης αρκετά καλές σχέσεις έχουμε αναπτύξει και με τους συμπαθείς Ρουμάνους.»

 

Υπάρχει όμως απήχηση από τους Κανονιέρηδες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας;

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη απήχηση, ναι. Η Λέσχη αριθμεί 120 εγγεγραμμένα μέλη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, με τους περισσότερους να είναι από την Θεσσαλονίκη, αλλά έχει και φοιτητές που σπουδάζουν και έχουν έρθει από Κρήτη και Πελοπόννησο. Αρκετά μέλη είναι και από κοντινές πόλεις τις Βορείου Ελλάδος, όπως Κοζάνη, Σέρρες, Δράμα και Κομοτηνή, καθώς και γενικότερα από τον νομό Θες/νικης.»

 

Πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος και τι προνόμια έχει;

«Για να γίνει κάποιος μέλος της Λέσχης πρέπει να συμπληρώσει μια απλή αίτηση, να μας την στείλει ηλεκτρονικά και να καταθέσει το ποσό της ετήσιας συνδρομής –  που ανέρχεται στα 20 ευρώ – στον τραπεζικό λογαριασμό της Λέσχης.»

Τα προνόμια των μελών αναγράφονται στην παρακάτω εικόνα.

 

 

Για τι είδους προϊόντα μιλάμε;

«Υπάρχουν διαθέσιμα t-shirt της Λέσχης με το επίσημο logo που μας σχεδίασε η Arsenal αλλά και αυτοκόλλητα που αποκτούν δωρεάν τα μέλη μας με την εγγραφή τους. Προς το παρόν δεν έχουμε αναπτύξει κάτι διαφορετικό, ωστόσο βρίσκεται πάντα στην άκρη του μυαλού μας.»

 

Ας μιλήσουμε για την ομάδα λίγο. Από πότε την υποστηρίζεις και γιατί;

«Υποστηρίζω την ομάδα από το 2001. Ο λόγος που έγινα Arsenal είναι αρκετά ανορθόδοξος. Ξεκίνησα να υποστηρίζω από ένα video game της κονσόλας Dreamcast, τον οποίο είχαμε ως χορηγό εκείνη την χρονιά. Όταν διάλεγα ομάδα στο ποδόσφαιρο μου άρεσε η Arsenal λόγω του δυναμικού ονόματος, του κανονιού και τον χρωμάτων. Τα άσπρα μανίκια σε μια κόκκινη φανέλα με μάγεψαν. Δηλαδή έγινα Άρσεναλ για αισθητικούς λόγους ως πιτσιρικάς 10 χρονών μη έχοντας κάποια άλλη επαφή με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Αργότερα έμαθα πως ήταν η τρίτη πιο ιστορική ομάδα στο Νησί.»

 

 

Ποια είναι η άποψή σου για την φετινή πορεία της Arsenal; Ποια πρόσωπα ξεχωρίζεις είτε αρνητικά είτε θετικά, και γιατί;

«Η φετινή χρονιά ήταν σκέτη καταστροφή και απογοήτευση. Δεν έχω δει χειρότερη Arsenal στην ζωή μου. Το ότι φτάσαμε στον τελικό του κυπέλλου το θεωρώ μπόνους. Το FA Cup δεν μπορεί να εξιλεώσει την κακή χρονιά που κάναμε αλλά σε περίπτωση κατάκτησης θα μας δώσει χαρά, καθώς παίζουμε και με έναν από τούς πιο μισητούς αντιπάλους της πόλης. Ο βασικότερος στόχος της ομάδας είναι πάντα το πρωτάθλημα και η καλή πορεία στο Champions League. Και στους δύο αυτούς στόχους η ομάδα απέτυχε δεδομένου των πόρων που διαθέτει και των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν βάσει των προηγούμενων επιτυχιών στις αρχές 2000. Από παίκτης, ξεχωρίζω τον Sanchez γιατί είναι με διαφορά ο καλύτερος μας παίκτης που προσπαθεί για όλους σε κάθε ματς. Όλοι οι άλλοι δεν ανταπεξήλθαν στις προσδοκίες μας για φέτος.»

 

Η επιτυχία επιβραβεύεται αλλά η αποτυχία δεν τιμωρείται

 

Μερικά λόγια για τα πρόσωπα της διοίκησης; Ποια είναι η άποψή σου συγκεκριμένα για τον Stan Kroenke;

«Η διοίκηση δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελείται από ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως λειτουργεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι Sir Keswick και Ken Friar πρέπει να παραιτηθούν και να αφήσουν τις θέσεις τους σε πιο νέα και ορεξάτα άτομα. Πρέπει οπωσδήποτε η διοίκηση να αναλάβει την εύρεση του κατάλληλου Sports Director, καθώς είναι ένας ρόλος πλέον πολύ απαραίτητος για κάθε ομάδα. Έχω αρνητική άποψη για τον Stan Kroenke αλλά όχι επειδή δεν επενδύει στην ομάδα. Το πλάνο του Kroenke είναι η ομάδα να μην χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις αλλά να λειτουργεί αποκλειστικά με τα έσοδά της – τα οποία είναι αρκετά. Δεν είναι κακό αυτό εφόσον η ομάδα γίνεται εντελώς αυτόνομη αλλά ούτε αρκετό ώστε να ανταγωνιζόμαστε τις City, Chelsea και United. Το μεγαλύτερο όμως λάθος του Kroenke είναι ότι δεν ασκεί πίεση στο προπονητικό team της ομάδας και δεν θέτει αυστηρούς στόχους. Η επιτυχία επιβραβεύεται αλλά η αποτυχία δεν τιμωρείται. Είναι ένας επιχειρηματίας που δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο και όσο η ομάδα αποδίδει κέρδη δεν σκοπεύει να προβεί σε ριζικές αλλαγές.»

 

Καυστικά τα σχόλιά σου. Πάμε στους προπονητές… Ποιος είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας κατά τη γνώμη σου, και γιατί;

«Δύσκολη ερώτηση. Ο πιο πετυχημένος βάση αριθμού τίτλων είναι ο Arsene Wenger, είναι αυτός που πρωτοστάτησε στην μετακόμιση στο υπερσύγχρονο νέο γήπεδο. Είναι ο προπονητής με τις πιο σταθερές επιδόσεις της ομάδας και το μεγαλύτερο win rate. Εισήγαγε πολλές προπονητικές και διατροφικές καινοτομίες. Ο πιο αποτελεσματικός προπονητής στην ιστορία βάση αριθμών τίτλων στο συντομότερο διάστημα ήταν ο George Graham. Το 1985 ανέλαβε μια κακή Arsenal που είχε να πάρει πρωτάθλημα 14 χρόνια και την οδήγησε σε 6 τίτλους σε 8 χρόνια βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Liverpool στην Αγγλία. Αλλά ο προπονητής της Arsenal, η οποία οφείλει την σημερινή της ύπαρξη και υπόσταση είναι ο Herbert Chapman. Δεν θα κάνω περαιτέρω ανάλυση γιατί θα μιλάμε για μέρες, αλλά αν δεν ήταν αυτός και οι καινοτόμες ποδοσφαιρικές τακτικές του, που έκαναν την ομάδα ως την κυρίαρχη δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου το 1930, σήμερα θα ήμασταν ένας σύλλογος στο μέγεθος της Crystal Palace ή της West Ham. Και με αυτό συμφωνούν πολλοί οπαδοί.»

 

 

Αξίζει πραγματικά κανείς να ψάξει και να διαβάσει όσα κατάφερε ο Chapman στο αγγλικό ποδόσφαιρο, η Arsenal πάντα προσέλκυε προοδευτικές προσωπικότητες. Θέλω τώρα να μου πεις ποιος είναι αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής. Στη φετινή ομάδα αλλά και όλων των εποχών.

«Στην φετινή σεζόν δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος εκτός από τον Alexis Sanchez. Γενικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις. Henry, Wright, Bergkamp, Adams, Vieira. Mε ένα κλικ παραπάνω θα διάλεγα τον Vieira, καθώς θεωρώ πως η θέση του καθαρού DM (defensive midfielder) είναι η πιο δύσκολη στο γήπεδο και αυτός ήταν ο καλύτερος στον κόσμο για την συγκεκριμένη θέση. Σπουδαία ηγετική και αθλητική φυσιογνωμία.»

 

 

Επιστρέφοντας στη Λέσχη, θα ήθελα να μου πεις ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έζησες ως μέλος του Supporters Club.

«Σίγουρα η καλύτερη στιγμή ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου το 2015. Ήμασταν 70 άτομα και πανηγυρίσαμε έξαλλα την κατάκτηση του τροπαίου με πυρσούς και συνθήματα, ενώ βγάλαμε και τις πρώτες μας ομαδικές φωτογραφίες στον Λευκό Πύργο. Εύχομαι να ζήσουμε κάτι παρόμοιο και στις 27 Μαΐου κόντρα στην Chelsea. Η καλύτερη προσωπική στιγμή ως μέλος και πρόεδρος του club ήταν η πρώτη επίσκεψή μου στο Emirates, στον φιλανθρωπικό καλοκαιρινό αγώνα των θρύλων των Arsenal και Milan.»

 

Λίγο πριν τον τελικό του FA Cup το 2015, Arsenal – Aston Villa 4-0

 

Γνωρίζω πως προετοιμάζεστε από τώρα για τον τελικό του φετινού FA Cup ενάντια στην Chelsea. Πως θα ζήσει εκείνη την μέρα το club;

«Οργανώνουμε κάτι όμορφο για τον τελικό. Ετοιμάζουμε ειδικά αναμνηστικά μπλουζάκια για εκείνη τη μέρα σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, έτσι ώστε να τα αποκτήσουν όλοι. Θα μαζευτούμε όλοι στον Λευκό Πύργο, ξανά, θα βγάλουμε φωτογραφίες με το μεγάλο μας πανό και θα πάμε όλοι μαζί στον χώρο που θα παρακολουθήσουμε το παιχνίδι.»

 

 

Πολύ όμορφα πράγματα, όντως. Κλείνοντας, θέλω να μας πεις που μπορεί να σας βρει ο κόσμος που ενδιαφέρεται και ποια η παρουσία σας στα social media και το internet.

«H Λέσχη παρακολουθεί τα παιχνίδια της ομάδας στο The Dubliner, την pub που βρίσκεται στα Λαδάδικα. Όσον αφορά την παρουσία μας στο internet, έχουμε σελίδα στο Facebook (Arsenal Thessaloniki Supporters Club), όπου ανεβάζουμε όλα τα νέα του club αλλά και της ομάδας, αλλά και γκρουπάκι που λειτουργεί σαν forum για όλους τους Κανονιέρηδες (Arsenal Thessaloniki). Επίσης έχουμε μεγάλο λογαριασμό στο Instagram που ενημερώνεται καθημερινά (arsenal_thessaloniki), ενώ έχουμε παρουσία και στο Youtube (Arsenal Thessaloniki SC), στο οποίο ανεβαίνουν πολλών ειδών βιντεάκια. Tέλος, όσοι θέλουν μπορούν να επισκεφτούν και το blog μας για περισσότερες πληροφορίες.»

 

Οργανωμένοι σε κάθε επίπεδο. Συγχαρητήρια σε όλους και σας εύχομαι τα καλύτερα.

«Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.»

 

Δείτε πως πανηγύρισαν το γκολ του Alexis την προηγούμενη Κυριακή.

 

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το club της Θεσσαλονίκης:

 

Λάβαρο υπογεγραμμένο από τον Arsene Wenger

 

 

Αντιπροσωπεία της Λέσχης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με τον Steve Morrow, τον πρώην ποδοσφαιριστή της Arsenal και νυν υπεύθυνο των ακαδημιών elite παγκοσμίως

 

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα με τον Αμιράν Ματσαρίδη να υπερασπίζεται το τέρμα

 

Σε πλατεία της Σόφιας πριν το παιχνίδι Ludogorets-Arsenal

 

Με τον Mark Brindle (υπεύθυνο για τα supporters clubs της Arsenal παγκοσμίως) στην Αθήνα, λίγο πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

 

 

 

Αριστερά ο φημισμένος οπαδός της Arsenal, Bully, φορώντας το δώρο των Θεσσαλονικιών – Δεξιά ο γνωστός δημοσιογράφος του Arsenal Fan TV, Robbie