To τελευταίο North London Derby στο White Hart Lane

Σημεία προσοχής στο σημερινό μεγάλο παιχνίδι του Βόρειου Λονδίνου.

 

Κανένας οπαδός δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και τι όχι μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο απόλυτο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα derby μίσους, όπως αυτό ανάμεσα στην Tottenham και την Arsenal. Όποιος ισχυρίζεται πως καταλαβαίνει το άθλημα της στρογγυλής ψυχανώμαλης αυτής μπάλας, κοροϊδεύει τον εαυτό του. Γι’ αυτό και εγώ δεν ισχυρίζομαι πως κατανοώ την πολυπλοκότητα του σημερινού ποδοσφαίρου. Αφού όμως δικαιολογήθηκα αρκετά, ώρα να γράψω μερικές καταστάσεις που παρατηρώ διαχρονικά και που ενδεχομένως να καθορίσουν το σημερινό North London Derby.

 

 

Η πειθαρχημένη Tottenham του Mauricio Pochettino αναμένεται να μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι, όπως και σε όλα τα προηγούμενα με την Arsenal, ωστόσο αυτή τη φορά θα έχει και έναν λόγο παραπάνω για να το πράξει: να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για την πρώτη θέση της Premier League. Η ομάδα του Wenger ετοιμάζεται να δεχτεί μεγάλη πίεση στο πρώτο μισό του ημιχρόνου και καλείται να διαχειριστεί την ψυχολογία και την συγκέντρωσή της, ώστε να αποκρούσει το πρώτο κύμα επίθεσης και να προσπαθήσει να ισορροπήσει στη συνέχεια το παιχνίδι. Την ίδια αποστολή θα έχει και στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Και όλα αυτά σε μια σεζόν που οι Spurs θα τερματίσουν πρώτη φορά πάνω από τον Wenger, ενώ θα είναι και το τελευταίο derby του Βόρειου Λονδίνου που θα διεξαχθεί στο White Hart Lane. Οπότε υπάρχουν και αυτοί οι δύο επικοινωνιακοί-ψυχολογικοί παράγοντες στο παιχνίδι.

 

 

 

Μεγάλο ρόλο στην διαχείριση του αγώνα θα παίξει ο σχηματισμός που θα επιλέξει ο Αλσατός. Το κέντρο θα έχει πάρα πολύ δουλειά στο White Hart Lane και εφόσον επιλέξει για 4η συνεχόμενη φορά το επιτυχημένο 3-4-3, ταπεινή μου άποψη είναι πως θα έχει περισσότερες δυνατότητες σε άμυνα, κέντρο αλλά και επίθεση, καθώς διασφαλίζει όσο περισσότερο μπορεί την άμυνα, χωρίς να χάνει επιθετικούς πόντους. Όσον αφορά τα πρόσωπα, το δίλλημα είναι μεγάλο. Οι Wanyama, Dembele (αμφίβολος) και Alli συνθέτουν ένα πολύ αθλητικό κέντρο χωρίς παράλληλα να χάνουν στο στοιχείο της τεχνικής, συνδυασμός που δεν εντοπίζεις στον ίδιο βαθμό στο κέντρο της Arsenal. Ο Xhaka άψογος με τη μπάλα αλλά αργός, ο Coquelin δυνατός και αθλητικός αλλά κακός με τη μπάλα, ενώ οι Ramsey και Elneny των πολλών χιλιομέτρων έχουν θέμα στο κράτημα της μπάλας, με τον δεύτερο να έχει ωστόσο πολύ καλό ποσοστό στις πάσες που επιχειρεί.

Ο Ελβετός δεν φαίνεται να βγαίνει από την εντεκάδα πλέον, ενώ η παρουσία του φορμαρισμένου Alex-Oxlade Chamberlain θεωρείται δεδομένη εφόσον ξεπεράσει τον μικροτραυματισμό του. Ο τρίτος ποιος θα είναι; Επιλέγεις να πας το παιχνίδι στη δύναμη επιλέγοντας τον Coquelin δίπλα στον όπως και να έχει σωματώδη Xhaka, προτιμάς την εμπειρία – του επιθετικού κατά τα άλλα – Ramsey ή βάζεις τον ξεκούραστο Elneny που έχει το ίδιο πλεονέκτημα με τον Xhaka, την προώθηση του παιχνιδιού; Η παραπάνω απόφαση θα καθορίσει ένα μεγάλο μέρος της έκβασης του παιχνιδιού. Εγώ – ως οπαδός της Arsenal – απλά εύχομαι να μη δω ως βασικό δίδυμο Xhaka-Coquelin σε τέτοιου είδους παιχνίδι. Εσείς μπορείτε να παίξετε κόκκινη κάρτα anytime.

Σε ατομικό επίπεδο, αυτός που εκτιμώ περισσότερο από όλους στην ομάδα του Pochettino είναι ο Eriksen λόγω του τρόπου με τον οποίο συνδέει τις γραμμές αλλά και της ουσιαστικής ομαδικότητάς του, και γι αυτό πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό το μέγεθος της ελευθερίας που θα αποκτήσει μέσα στο παιχνίδι. Οπότε μιλάμε και πάλι για μια μάχη του κέντρου. Από την άλλη πλευρά, ένα τεράστιο ποσοστό της επιτυχίας της Arsenal είναι πιθανό να βρίσκεται στο πόσο διεισδυτικό θα είναι το συνδυαστικό παιχνίδι των Alexis και Ozil. Εφόσον περιοριστεί, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να μπλοκάρει, έστω και προσωρινά, όλη η ομάδα.

 

 

Ανακεφαλαιώνοντας, η ψυχολογία σε επίπεδα συγκέντρωσης αλλά και η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρεθούν οι ποδοσφαιριστές του κέντρου, εκτιμώ πως είναι τα δύο στοιχεία που θα έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα για το αποτέλεσμα του derby. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, μπορεί ό,τι είπα μέχρι στιγμής να αποδειχθούν μια σειρά από μπούρδες που θα καταρριφθούν ανυποψίαστα από την στρογγυλή θεά.

Καλό μας ματς!