Ενόκ Μουέπου: To χρονικό ενός πρόωρου αντίο

Ο Ενόκ Μουέπου έβαλε τέλος πρόωρα σε μία καριέρα που φαινόταν πως θα είναι λαμπρή. Ποια είναι τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό;

Όταν ο Γκρέιαμ Πότερ αποφάσισε να αποσύρει τον Ενόκ Μουέπου στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης μεταξύ Μπράιτον και Λέστερ (5-2), κανείς δεν γνώριζε πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο μέσος από την Ζαμπία θα έπαιζε ποδόσφαιρο. Κανείς δεν γνώριζε πως είναι η τελευταία φορά που το κοινό τον αποθεώνει για τις ποδοσφαιρικές του αρετές εντός γηπέδου.

Όλοι στην Μπράιτον είναι βαθύτατα στεναχωρημένοι και σοκαρισμένοι. Ο Ενόκ Μουέπου λόγω μίας κληρονομικής σπάνιας πάθησης στην καρδιά, αναγκάστηκε σε ηλικία μόλις 24 ετών να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τα πάντα άλλαξαν μέσα σε 36 μέρες για τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή της Μπράιτον. Ένα πραγματικό μηχανάκι, ένα «κομπιούτερ» όπως ήταν το προσωνύμιο του. Κανείς δεν γνώριζε το συγκεκριμένο πρόβλημα, όταν ο Μουέπου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, ώστε να φορέσει για μία ακόμη φορά το περιβραχιόνιο της εθνικής του ομάδας.

Εκεί αισθάνθηκε αδιαθεσία και προτιμήθηκε να μην αγωνιστεί στην ήττα της Ζάμπια από το Μάλι με 1-0. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αγωνίστηκε συμπτωματικά ούτε ο καλός του φίλος Πάτσον Ντάκα, που ήταν κι εκείνος άρρωστος.

Όλοι κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού μετά την διακοπή για τις εθνικές ομάδες, ο Ντάκα επέστρεψε κι ενσωματώθηκε με την ομάδα του. Ο Μουέπου εμφάνισε ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο όσο βρισκόταν στο Μάλι. Μετά την εισαγωγή του σε τοπικό νοσοκομείο, κρίθηκε απαραίτητο να επιστρέψει άμεσα στην Αγγλία.

Εκεί φιλοξενήθηκε στο καρδιολογικό τμήμα του Royal Sussex County Hospital στο Μπράιτον. Βρισκόταν υπό την 24ωρη παρακολούθηση τόσο των γιατρών του νοσοκομείου, όσο και τον επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της ομάδας, Άνταμ Μπρετ.

Οι συνεχείς και ενδελεχείς εξετάσεις έφεραν στην επιφάνεια μία κληρονομική καρδιακή πάθηση, η οποία δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί στους καρδιολογικούς ελέγχους από τους οποίους περνούν οι ποδοσφαιριστές. Η Μπράιτον ζήτησε τη γνώμη ειδικευμένων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατρών από το Λονδίνο.

Η διάγνωση είχε πλέον επιβεβαιωθεί. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως η κατάσταση μόνο χειρότερα θα μπορούσε να εξελιχθεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των «Γλάρων» εάν ο Μουέπου επέλεγε να συνεχίσει να αγωνίζεται «θα υπήρχε υψηλό ρίσκο να υποστεί μια καρδιακή προσβολή που θα του κόστιζε τη ζωή του».

Μονόδρομος η απόσυρση, το γνώριζε ήδη η διοίκηση

H απόσυρση από την ενεργό δράση ήταν μονόδρομος για τον μέσο από την Ζάμπια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν γνωστή στους ιθύνοντες του συλλόγου πριν το παιχνίδι με την Τότεναμ. Ωστόσο επιλέχθηκε να γίνει γνωστή μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης ώστε να μην επηρεαστεί η ομάδα.

Ένας εξαιρετικός αθλητής, με πολλή θετική ενέργεια και αρκετά συμπαθής στους χώρους του προπονητικού κέντρου της Μπράιτον, αναγκάστηκε να βάλει προώρους τίτλους τέλους στη καριέρα του. Ο Μουέπου πλέον δεν νοσηλεύεται και παραμένει σπίτι του, οπού ζει με τη γυναίκα του Ματίλντα και την μικρή τους κόρη.

Ο 24χρονος πήρε αρκετή δύναμη από το γεγονός ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αρκετά χειρότερα αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα το πρόβλημά του. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν θα αναλάβει κάποιο ρόλο στην Μπράιτον ή στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ζάμπια.

Ο Μουέπου αξίζει να σημειωθεί πως είναι αρκετά δεμένος με την οικογένεια του και δεν θα είναι μόνος του σε αυτό. Έχει φροντίσει να αγοράσει σπίτι στην οικογένεια του και να εξασφαλίσει επαγγελματικά και ακαδημαϊκά το μέλλον των πέντε αδερφιών του. Τώρα έχει ανάγκη ο ίδιος τη στήριξή τους.

Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την τεράστια αλλαγή δεδομένων στη ζωή του μέσα σε τόσο μικρό διάστημα. Άλλωστε σκοπεύει με κάποιον τρόπο να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο, όπως ο ίδιος έγραψε στο συγκινητικό αποχαιρετιστήριο γράμμα του.