FC Isle of Man: Ένα νησί, μια νέα ομάδα, ένας νέος τρόπος ζωής!

Ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Μεγάλη Βρετανία, στην Ιρλανδική θάλασσα, βρίσκεται ένα νησί έκτασης 572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι περίπου 83,000 κάτοικοι που ζούνε σε αυτό είναι άκρως υπερήφανοι για την καταγωγή τους και μέσα από το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, ετοιμάζονται να γίνουν ξακουστοί, σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ηνωμένου Βασιλείου!

 

Η Νήσος του Μαν λοιπόν πρόκειται για ένα υπέροχο νησί. Λατρεμένος ταξιδιωτικός προορισμός για τους περιπετειώδεις φυσιοδίφες, αλλά και για φίλους των μηχανοκίνητων σπορ, αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι παγκοσμίως γνωστό για τον ετήσιο αγώνα Isle Of Man TT. Τα μαγευτικά τοπία και οι απέραντες πεδιάδες μετατρέπονται μια φορά τον χρόνο σε «πεδίο μάχης» πολλών μηχανών, με τους αναβάτες να διεκδικούν τον τίτλο του «πιο επικίνδυνου αγώνα στον πλανήτη»! Μαζί με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, εξίσου ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατοίκων κατέχει και το ποδόσφαιρο.

Όπως είχατε διαβάσει και σε παλαιότερο αφιέρωμα, μιλάμε για ένα νησί που έχει την δική του ανεξάρτητη ποδοσφαιρική ομοσπονδία από το 1890, ενώ από το 1896 έχει και το δικό του τοπικό πρωτάθλημα. Αυτό που κάνει το νησί ξεχωριστό είναι η ύπαρξη δυο εθνικών ομάδων, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. Η μία συναντάται στα Island Games και στα διεθνή τουρνουά της Αγγλίας, με έπαθλο την συμμετοχή στο UEFA Regions Cup. Η δεύτερη εθνική ομάδα φέρει το όνομα Ellan Vannin (η ονομασία του νησιού στην ντόπια διάλεκτο) και αντιπροσωπεύει την περιοχή στις διοργανώσεις της ConIFA, της αντίστοιχης FIFA για ανεπίσημες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Έχοντας ένα αρκετά επιτυχημένο παρελθόν και στις δυο μορφές της ύπαρξης, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η ομοσπονδία του νησιού, θέλησε να κάνει ένα ακόμη ποδοσφαιρικό βήμα το οποίο αναμένεται να λάβει και επίσημα «σάρκα και οστά» από την ερχόμενη σεζόν. O λόγος για την FC Isle of Man, που θα αντιπροσωπεύει το νησί στις επίσημες αγγλικές κατηγορίες. Τόσο εγώ προσωπικά ως Φάνης, όσο και ως μέλος των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου, είχα την τιμή να επικοινωνήσω με τον Υπεύθυνο του τμήματος των Media, Steve Burns, ο οποίος με μεγάλη του χαρά προθυμοποιήθηκε να μιλήσει στην ιστοσελίδα μας για τον νέο αυτό εγχείρημα!

 

isle of man

 

Φ: Πως σας ήρθε η ιδέα της δημιουργίας της FC Isle Of Man;

S: Η ιδέα του να έχουμε μια ομάδα που θα αντιπροσωπεύει το νησί στις αγγλικές κατηγορίες υπήρχε εδώ και πολύ καιρό. Σαν νησί παράγουμε πάντα καλούς παίκτες με ένα επίπεδο και η εθνική μας ομάδα έχει αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της τα τελευταία δυο χρόνια, κερδίζοντας δυο φορές το Κύπελλο Ερασιτεχνών Αγγλίας, δίνοντας μας το δικαίωμα να συμμετάσχουμε στο UEFA Regions Cup το 2006, άλλα και το 2014. Επίσης το 2017 κατακτήσαμε τα Island Games, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχαμε τερματίσει στην τρίτη θέση. Ξέραμε πάντα λοιπόν ότι μπορούσαμε να «εξάγουμε» καλούς παίκτες, ικανούς να ανταπεξέλθουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτό του νησιού. Πέρα όμως από το φιλολογικό ενδιαφέρον δεν είχε γίνει κάποια κίνηση, μέχρι που ο Paul Jones, αθλητικός διευθυντής πλέον του συλλόγου, ξεκίνησε να διεξάγει κάποιες πειραματικές έρευνες με την αγγλική FA και με την τοπική ποδοσφαιρική κοινωνία του νησιού, ώσπου το 2018 το όλο εγχείρημα ξεκίνησε να έχει κάποια βάση. Οι έρευνες αυτές είχαν απροσδόκητα θετικό αντίκτυπο, σε σημείο που το δεύτερο μισό του περασμένου έτους η ομοσπονδία του νησιού μας έδωσε την «ευλογία» της να υποβάλλουμε αίτηση στην αγγλική FA για να συμμετάσχουμε στην 10η κατηγορία. Η αίτηση έχει γίνει δεκτή, αν και λόγω της πρόσφατης πανδημίας έχουν καθυστερήσει ορισμένα διαδικαστικά, αλλά στο τέλος ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Στην συνέχεια ο κύριος Burns ερωτήθη τόσο για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο νέος σύλλογος στο νησί, όσο και για την «αντιπαλότητα» με τις ομάδες των άλλων δύο Crown Dependencies, την Guernsey FC και φυσικά τους Jersey Bulls (για τους οποίους έχετε επίσης διαβάσει στο eyap.gr)!

 

Φ: Ποιο είναι το όραμά σας; Ο σύλλογος θα αντιπροσωπεύει την κουλτούρα και τον πολιτισμό των Μανξ στις αγγλικές κατηγορίες. Είναι μια ευκαιρία να «ακουστείτε» στο Ηνωμένο Βασίλειο;

S: Έχουμε ένα αρκετά φιλόδοξο όραμα για τον σύλλογο. Υπάρχουν έντεκα αγγλικές κατηγορίες και όπως ανέφερα και πριν, εμείς θα ξεκινήσουμε από την δέκατη. Ο μεγαλύτερος μας στόχος είναι να είμαστε στις επαγγελματικές κατηγορίες μέσα στα επόμενα 12 με 15 έτη. Ο σύλλογος θα είναι λίγο πολύ ένας σύλλογος των κατοίκων. Κάθε πολίτης του νησιού, μπορεί να γίνει κάτοχος μεριδίου του συλλόγου για ένα μικρό ετήσιο ποσό. Η οργανωσιακή μας δομή είναι τέτοια που το 51% των μετοχών του συλλόγου θα είναι πάντα υπό την κατοχή των φιλάθλων και της κοινωνίας μας. Όσον αφορά τώρα την έλευση μιας νέας αθλητικής εμπειρίας, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι ο σύλλογος μας θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημίσουμε την κουλτούρα των Μανξ , τους ανθρώπους και τις τοπικές εμπορικές δραστηριότητες.

 

Φ: Τόσο το Guernsey, όσο και το Jersey έχουν την δική τους εκπροσώπηση στις αγγλικές κατηγορίες. Μπορούν να θεωρηθούν ως κάποιου είδους αντίζηλοι;

S: Πάντα είχαμε μια ευγενής άμιλλα με τα αντίστοιχα «ξαδέρφια» μας στην Μάγχη, το Guernsey και το Jersey. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και τα δυο νησιά έχουν πετύχει αρκετά σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα έχουμε συγχαρεί πολλές φορές. Προφανώς όμως ο στόχος μας είναι να φτάσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τα δικά τους κατορθώματα. Ωστόσο δεν είναι και τόσο πιθανή η συνάντηση με κάποια εκ των δυο ομάδων. Τα δυο νησιά θα τοποθετούνται πάντα σε νοτιότερους ομίλους, ενώ εμείς θα είμαστε σε κάποιον βορειότερο.

 

Όσο διάβαζα λοιπόν για την δημιουργία αυτού του συλλόγου, μια άλλη πληροφορία που έκαναν γνωστοί οι άνθρωποι του συλλόγου, ήταν η χρησιμοποίηση ντόπιων παικτών, ενώ παράλληλα προς αποφυγήν αποδυνάμωσης της IoM Premier League, οι παίκτες θα διατηρούσαν και τα δελτία τους στις τοπικές τους ομάδες. Ο Steve έλυσε και αυτόν τον γρίφο δίνοντας την εντύπωση πως τίποτα στο τοπικό ποδόσφαιρο δεν αφήνεται στην τύχη του!

 

Φ: Από όλα όσα γνωρίζω, ο σύλλογος θα αποτελείται από εγχώριους παίκτες. Πιστεύετε ότι μπορούν να «αναδυθούν» μέσα από τις αγγλικές κατηγορίες και να ξεπεράσουν αυτών των Guernsey FC και Jersey Bulls;

S: Ναι! Όπως ανέφερα και παραπάνω έχουμε ένα αρκετά ικανό σύνολο παικτών, νέων και μη, που μπορούν να γίνουν μια υπολογίσιμη δύναμη στις αγγλικές κατηγορίες. Τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε αντιμετωπίσει με μεγάλη μαχητικότητα ομάδες όπως η Κ23 της Wolves, η Brentford, η Derry City και η Connah’s Quay της Ουαλίας και είμαστε αρκετά σίγουροι πως παίκτες και προπονητικό επιτελείο έχουν ότι χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν εξαιρετικά για αρκετό καιρό.

 

Φ: Οι παίκτες επίσης θα αγωνίζονται κανονικά στην ΙoM Premier League. Θα αναβαθμιστεί το επίπεδο του τοπικού πρωταθλήματος μέσω του συλλόγου;

S: Η διαδικασία επιλογής των παικτών είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν ωραίο αν οι παίκτες που δεν θα εμπλέκονταν στην αγωνιστική δράση της FC Isle of Man να αγωνίζονταν κανονικά για τις ομάδες τους στην τοπική Premier League. Σίγουρα ευελπιστούμε ότι ο νέος σύλλογος θα εμπνεύσει παίκτες κάθε ηλικίας να έχουν διάθεση και αποφασιστικότητα να αγωνιστούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Αν αυτό συμβεί, τότε αναμφίβολα θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα των πρωταθλημάτων μας. Ελπίζουμε ότι η FC Isle of Man πέρα από ποδοσφαιριστές, θα εμπνεύσει και τους τοπικούς προπονητές να βελτιώσουν τις ικανότητες τους και να δείξουν το ταλέντο τους σε ένα επίσης υψηλότερο επίπεδο.

 

isle of man

 

Κλείνοντας λοιπόν την συνέντευξη με τον κύριο Bruce δεν μπορούσα φυσικά να αφήσω ασχολίαστο το υπέροχο γήπεδο στην πρωτεύουσα του νησιού, Douglas, το οποίο έχει την ονομασία The Bowl.

 

Φ: Η νέα ομάδα λοιπόν αναμένεται να αντιπροσωπεύσει ένα ολόκληρο νησί. Λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη κληρονομιά των Μανξ, πιστεύετε πως ο κόσμος θα «αγκαλιάσει» την ομάδα και θα γεμίσει το The Bowl;

S: Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσε να συμβεί και έχουμε υψηλές ελπίδες γι’ αυτό. Η εθνική ομάδα έχει γεμίσει στο παρελθόν πολλές φορές το γήπεδο και δεν έχουμε λόγο να σκεφτούμε γιατί η νέα ομάδα να μην καταφέρει κάτι παρόμοιο. Μπορεί να είμαστε σύλλογος, αλλά σίγουρα θα είμαστε σαν μια εθνική ομάδα στις κατηγορίες. Αντιπροσωπεύουμε ένα έθνος. Θέλουμε να δώσουμε στον λαό μια μοναδική αθλητική εμπειρία. Κι αυτή η ευκαιρία θα δοθεί μέσα από τα παιχνίδια στις αγγλικές κατηγορίες.

 

Φ: Παρεμπιπτόντως, η εθνική ομάδα βρίσκεται υπό την αιγίδα της ConIFA. Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε στο μέλλον στην UEFA και την FIFA;

S: Η εθνική μας ομάδα υπάγεται στην Manx FA. Υπάρχει και μια εθνική ομάδα που αντιπροσωπεύει το νησί στην ConIFA, αλλά είναι διαφορετικές οντότητες (παρά το γεγονός ότι μοιράζονται την ίδια δεξαμενή παικτών). Ωστόσο με κάθε σεβασμό στην UEFA, αυτό είναι στο χέρι της Manx FA. Η FC Isle of Man δεν πρόκειται να ανακατευτεί στον τρόπο λειτουργίας της εθνικής ομάδας.

 

Τέλος ο κύριος Burns θέλησε να αφήσει και ένα μήνυμα για εσάς. Τους αναγνώστες της σελίδας μας στην Ελλάδα.

 

S: Να πω εδώ ότι είμαι πραγματικά ευγνώμων και έκπληκτος που το project μας πυροδότησε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο στο νησί μας και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ευρώπη επίσης. Είμαστε χαρούμενοι που η ιστορία μας έφτασε στις «ακτές» της Ελλάδος και σας ευχαριστούμε για το πλούσιο ενδιαφέρον που μας δείξατε με το αφιέρωμα στην ιστοσελίδα σας. Ελπίζω να παραμείνετε όλοι ασφαλείς στην δύσκολη περίοδο, που διάγουμε κι επίσης ευελπιστούμε να σας παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες τους ερχόμενους μήνες για την πορεία μας στις αγγλικές κατηγορίες, εμπνέοντας εσάς και τους αναγνώστες σας να ακολουθήσουν το ταξίδι μας. Για οτιδήποτε νεότερο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: www.fcisleofman.im

 

isle of man

 

Ένα ταξίδι λοιπόν αναμένεται να ξεκινήσει , καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Η FC Isle of Man ξεκινάει το «παραμύθι» της από την δέκατη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εκεί όπου στην North West Counties Premier League, ένας καινούριος σύλλογος αναμένεται να ξεκινήσει την περιπλάνηση του στον δρόμο για την καταξίωση. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για έναν οποιοδήποτε σύλλογο. Μιλάμε για ένα νησί, ένα έθνος και έναν λαό με τεράστια πολιτιστική κληρονομία.

Να ευχαριστήσουμε τον κύριο Steve Burns για τον χρόνο και το μεράκι που διέθεσε για εμάς, αλλά κυρίως για όλους εσάς, τα ρομαντικά «βρετανόσκυλα» από κάθε γωνία της Ελλάδος και μη!

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης