«Φτιάξτο μόνος σου»: Οι ομάδες της νέας Πρέμιερ Λιγκ (Μέρος Β’)

Το μεταγραφικό παζάρι έχει κι επίσημα ανοίξει εν όψει της νέας σεζόν, με τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να χρειάζονται η καθεμιά την δικιά της «αναδόμηση».

 

Τι θα έκανες αν αποφάσιζες ο ίδιος τις μεταγραφές κάθε ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ για την σεζόν 2022/23; Θα μπορούσαν οι ποδοσφαιρικές σου γνώσεις και η εμπειρία σου στο… Football Manager να αλλάξουν την μοίρα των κορυφαίων αγγλικών συλλόγων ή έστω να βοηθήσουν στην επίτευξη των βασικών στόχων τους; Λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταγραφές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα του τι χρειάζεται καθεμιά από τις 20 ομάδες (με αντίστροφη βαθμολογική σειρά) του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο για να φανεί ανταγωνιστική! Σήμερα θα συνεχίσουμε με τις ομάδες στις θέσεις 15-11, ενώ αν χάσατε το πρώτο μέρος διαβάστε εδώ.

 

Σαουθάμπτον

Μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή των «Αγίων». Μέχρι και την 27η αγωνιστική της φετινής Πρέμιερ Λιγκ ήταν μία ομάδα mid-table, η οποία απέδιδε και όμορφο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα σημειώνοντας και κάποια σπουδαία αποτελέσματα. Στο κλείσιμο όμως της σεζόν έφτασε μέχρι και σε ακραία σενάρια υποβιβασμού, όντας αποκαρδιωτική. Με το Ραλφ Χάζενχουτλ, και το αγαπημένο του 4-4-2, στο τιμόνι και τη νέα σεζόν θα επιδιώξει μία ακόμη εύκολη παραμονή, κοιτώντας και ψηλότερα.

Τερματοφύλακες: Τη φετινή σεζόν ο χρόνος μοιράστηκε μεταξύ των Φόστερ και ΜακΚάρθι, ενώ τη τριάδα και παρών όποτε χρειάστηκε συμπλήρωνε ο βετεράνος Καμπαγιέρο.  Πολύ πιθανόν με τον ερχομό του Ιουλίου, κανένας απ’ αυτούς να μην υπάρχει στο ρόστερ. Ο Φόστερ ήδη έχει ανακοινωθεί από τη Τότεναμ, συνεπώς αν δεν προκύψει κάποια ανανέωση θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για τουλάχιστον δύο τερματοφύλακες. Τα πρώτα ονόματα που προκύπτουν είναι του διεθνή Πόουπ της Μπέρνλι, του ελέυθερου Λις και του ταλαντούχου Μπαζουνού της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος σύμφωνα με τον έγκυρο Φαμπρίτσιο Ρομάνο είναι κοντά στον Σεντ Μέρις, σε μία μεταγραφή που αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Αμυντικοί: Πηγαίνοντας στη τετράδα της άμυνας διαπιστώνουμε την υπεροπλία στο δεξί άκρο με τους Λιβραμέντο, Βάλερι και Γουόκερ-Πίτερς, με το τελευταίο να αγωνίζεται με ευχέρεια και στο άλλο άκρο. Στα αριστερά υπάρχει επιπλέον ο Περό, ο οποίος κόστισε το περασμένο καλοκαίρι 12 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται καλύτερος φέτος. Άποψη μας είναι πως με την απόκτηση ενός αριστερού μπακ θα επέλθει μεγαλύτερη ισορροπία. Αναφορικά με τους στόπερ τώρα, βρίσκουμε τρεις παίκτες στο υπάρχον ρόστερ. Ο λόγος για τους Στέφενς, Σαλισού και Λιάνκο. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μεταγραφές στη θέση αυτή, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, καθώς ο Αυστριακός τεχνικός πειραματίζεται και με τριάδα στην άμυνα.

 

σότον

 

Μέσοι: Στη μεσαία γραμμή δεσπόζει η παρουσία του αρχηγού Γουόρντ-Πράουζ, για τον οποίο ηχούν τακτικά σειρήνες από τους μεγάλους της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά εκείνος παραμένει πιστός στην ομάδα που τον ανέδειξε. Από εκεί και πέρα… το χάος, τόσο στον παρτενέρ του, όσο και στους δύο ακραίους μέσους. Οι μεταγραφές των προηγούμενων χρόνων δεν έδωσαν παρά ελάχιστα πράγματα στην ομάδα. Συνεπώς η επιλογή του ολικού λίφτινγκ είναι επιβεβλημένη. Πρώτο όνομα που ακούγεται είναι ο εξαιρετικός Σβάνμπεργκ της Μπολόνια.

Επιθετικοί: Η σεζόν που τελείωσε βρήκε τη Σαουθάμπτον να σκοράρει 43 τέρματα στο πρωτάθλημα. Από αυτά μόνο τα 16 προήλθαν από τους τέσσερις επιθετικούς της ομάδας. Συγκεκριμένα ο Άνταμς μέτρησε εφτά, ο Μπρόχα έξι, ο Άρμστρονγκ δύο και ο γερόλυκος Λονγκ μόλις ένα. Οι τελευταίοι δύο θα αποχωρήσουν, αφού ο 20χρονος Αλβανός επιστρέφει στη Τσέλσι κι ο Λονγκ μένει ελεύθερος. Όσον αφορά τους δύο εναπομείναντες αποτελούν δύο παίκτες που δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες όμως αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία. Μάλλον επιτακτική η απόκτηση ενός επιθετικού που θα σκοράρει με υψηλή συχνότητα, γεμίζοντας επιτέλους τα παπούτσια του Ινγκς.

 

Άστον Βίλα

Αν όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της φετινής Πρέμιερ Λιγκ υπήρξε ο σύλλογος του Μπέρμιγχαμ. Με ένα ρόστερ υψηλού επιπέδου και γεμάτο σε κάθε θέση, η Άστον Βίλα κατέληξε 14η και δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη. Η παρουσία του Τζέραρντ από την αρχή της σεζόν και οι ήδη τέσσερις προσθήκες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αισιοδοξία για είσοδο στη δεκάδα και γιατί όχι την έξοδο στην Ευρώπη.

Τερματοφύλακες: Μία από τις τέσσερις προσθήκες αποτελεί η παραμονή του δανεικού φέτος Όλσεν, ως αναπληρωματικός του Μαρτίνεζ. Οι δυο τους αποτελούν δίδυμο που θα ζήλευαν αρκετές mid-table ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Τη θέση του τρίτου της παρέας διεκδικούν οι έμπειροι Στιρ, Κάλινιτς και ο πιτσιρικάς Σινισάλο.

Αμυντικοί: Η πιο δυνατή μεταγραφή ως τώρα για την Βίλα είναι ο Ντιέγκο Κάρλος, ο οποίος έρχεται να προσδώσει ποιότητα και βάθος στους Μίνγκς, Κόνσα, Χάουζ και Τσέιμπερς, αποτελώντας μαζί τους μια πλήρη πεντάδα στόπερ. Στα δύο άκρα της άμυνας υπάρχουν οι Ντιν και Κας, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, όμως μία χρονιά υψηλών απαιτήσεων και στόχων δεν βγαίνει με έναν παίκτη μόνο, συνεπώς θα χρειαστεί «ένεση» ποσότητας.

 

πρέμιερ λιγκ νέα

 

Μέσοι: Τελειώνοντας με τις προσθήκες ο πρώην μέσος της Μαρσέιγ, Καμαρά, ήρθε ως ελεύθερος, ενώ πληρώθηκε η ρήτρα για τον Κουτίνιο, που άφησε θετικές εντυπώσεις ως δανεικός. Ποσοτικά λοιπόν η μεσαία γραμμή φαίνεται πλήρης. Η θέση «6» με τον Καμαρά και τον Ντάγκλας Λουίζ είναι καλυμμένη. Πιο επιθετικογενείς χαφ οι Κουτίνιο, ΜακΓκιν, Ράμσεϊ, που αποτελούν αξιόπιστες λύσεις. Σημαντική θέση στο ροτέισον θεωρούμε πως αξίζει ο 18χρονος Τσουκουεμέκα, καθώς όσες φορές αγωνίστηκε φέτος μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε.

Επιθετικοί: Στην τριπλέτα της επίθεσης παρατηρούμε πως ποσοτικά υπάρχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Ποιοτικά όμως; Στην κορυφή το δίδυμο Γουότκινς-Ίνγκς μοιάζει υπεραρκετό, αν βρεθεί η απαραίτητη χημεία μεταξύ τους, ενώ στα άκρα υπάρχουν αρκετές επιλογές, με ικανότερες αυτές των οι Μπέιλι και Μπουεντία, που όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στην πρώτη τους χρονιά στον σύλλογο. Απαραίτητη λοιπόν η απόκτηση ενός εξτρέμ, με ποιότητα και δυνατότητα να αγωνιστεί και στις δύο πλευρές.

 

Μπρέντφορντ

Στόχος επετεύχθη φέτος για τις «Μέλισσες» και σχετικά εύκολα μάλιστα, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ εντός της ζώνης του υποβιβασμού, ενώ στις τελευταίες αγωνιστικές έδειξε ένα άκρως θελκτικό πρόσωπο, πατώντας πάνω στο αγαπημένο 4-3-3 που επανεμφάνισε ο Φρανκ. Η επερχόμενη σεζόν έχει εκ νέου ως στόχο τη παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ, με ανάλογες θετικές εντυπώσεις όσον αφορά τη παρουσία της ομάδας εντός γηπέδου.

Τερματοφύλακες: Η ομάδα του Λονδίνου έχει τη τύχη να διαθέτει στις τάξεις της έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα. Ο λόγος για τον Ισπανό Ράγια, ο οποίος χαίρει της άκρας εμπιστοσύνης του προπονητή του. Αναπληρωματικοί του οι Άλβαρο και Λεσλ οι οποίοι όμως μένουν ελεύθεροι σε λίγες μέρες, κάνοντας προτεραιότητα την απόκτηση ενός πορτιέρε, ο οποίος θα αποδεχθεί το ρόλο του «δεύτερου»

Αμυντικοί: Πληρότητα φαίνεται να παρουσιάζει η Μπρέντφορντ στα 3/4 της άμυνας της. Οι Πίνοκ, Γιάνσεν, Άγιερ, Γκουντ και Ράσμουσεν καλύπτουν επάξια το κέντρο της άμυνας ενώ αριστερά αναντικατάστατος φαντάζει ο Χένρι. Το τεράστιο κενό εντοπίζεται στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, για την οποία ακούγεται έντονα ο Χίκι (στόχος και της Άρσεναλ) ο οποίος αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια και στα δύο άκρα.

 

πρέμιερ λιγκ νέα

 

Μέσοι: Οι θέσεις των μέσων είναι εκείνες που είναι οι πιο εύκολα διαχειρίσιμες, καθώς οι Νόργκαρντ, Γιάνελτ, Γένσεν, Ονιέκα και Ντασίλβα καλύπτουν ιδανικά κάθε ανάγκη μεσοαμυντικά. Η θέση «10», μετά την φυγή του Έρικσεν, μένει μόνο με τον Ιρανό Γκόντος, ο οποίος δεν χαίρει την εμπιστοσύνη του Φρανκ, συνεπώς αναζητείται… πλέι μέικερ, για να αξιοποιήσει τους αρκετούς καλούς παίκτες γύρω του.

Επιθετικοί: Ξεκινάμε με το «βαρύ» όνομα, τον Τόνει, ο οποίος θα ηγηθεί για άλλη μία χρονιά της επιθετικής γραμμής και φαντάζει αμετακίνητος από την ενδεκάδα. Στα άκρα υπάρχουν οι Γουίσα, Εμπουεμό και Κάνιος, ποδοσφαιριστές ποιοτικοί με έφεση στο σκοράρισμα, αλλά και τη δημιουργία. Παρ’ όλα αυτά η απόκτηση ενός ακόμη παίκτη, με ίδια χαρακτηριστικά και εμπειρία σε υψηλό επίπεδο κρίνεται απαραίτητη ώστε να μην υπάρχει λειψανδρία κατά τη διάρκεια μίας απαιτητικής σεζόν.

 

Κρίσταλ Πάλας

Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ έρχεται από το Λονδίνο. Η ομάδα του Βιεϊρά είχε όλα τα φόντα να βρεθεί ακόμα ψηλότερα, όμως η ατυχία και η απειρία της της στέρησαν αυτή τη δυνατότητα. Στόχος της νέας χρονιάς μία ανάλογη ή και καλύτερη πορεία, η οποία μπορεί να έρθει μέσα από στοχευμένες επιλογές στις θέσεις, που υπάρχει ανάγκη.

Τερματοφύλακες: Το δίδυμο των Γκουάιτα και Μπάτλαντ τράβηξε το κουπί τη φετινή σεζόν, όντας αμφότεροι εξαιρετικοί. Το συμβόλαιό τους όμως λήγει σε έναν χρόνο και στα ραντάρ των «Αετών» υπάρχει ήδη ο εξαιρετικός Τζόνστον της Γουέστ Μπρομ, που αν και διεθνής μετρά μόλις μια χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ.

Αμυντικοί: Η επιλογή να στηριχθούν νεαροί ηλικιακά ποδοσφαιριστές στην αμυντική γραμμή αποδείχθηκε «χρυσάφι», καθώς βασικοί πυλώνες της εκπληκτικής λειτουργίας της ήταν οι Γκουέι, Άντερσεν και Μίτσελ. Ποιοτική αναβάθμιση χρειάζεται στη θέση του δεξιού μπακ, ενώ μεταγραφές ποσότητας περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς το πρόγραμμα των ακαδημιών φαίνεται πως δουλεύει εξαιρετικά και δεν αποκλείεται να δοθούν ευκαιρίες τη νέα χρονιά σε όσους δείξουν πως αξίζουν.

 

πάλας

 

Μέσοι: Η επιστροφή του Γκάλαχερ στη Τσέλσι αφήνει ένα τεράστιο κενό σε μια μεσαία γραμμή, με μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 30 έτη. Οι Κουγιατέ και Μιλιβόγεβιτς φαίνεται πως θα αποτελέσουν παρελθόν, ενώ ο αρχηγός ΜακΆρθουρ θα παραμείνει ως εναλλακτική λύση. Στο ρόστερ με ενεργό ρόλο παραμένουν οι Σλουπ, Χιουζ και Έζε, όμως δεν αρκούν και η απόκτηση δύο παικτών υψηλού επιπέδου οι οποίοι θα καλύψουν τα προαναφερθέντα κενά κρίνεται αναγκαία. Πρώτο όνομα στη λίστα φαίνεται πως είναι ο Αρίμπο της Ρέιντζερς.

Επιθετικοί: Ερχόμαστε στη γραμμή κρούσης, όπου συναντάται το εξής παράδοξο. Υπάρχουν τέσσερις κεντρικοί επιθετικοί και μόλις δύο εξτρέμ. Φυσικά οι Αγιού και Έντουαρντ έχουν δυνατότητα να αγωνιστούν και στα άκρα, όμως μόνο κατά συνθήκη. Οι Ματετά και Έντουαρντ θα αποτελέσουν τη γραμμή κρούσης τη νέα χρονιά, όντας αρκετά σημαντικοί στη φετινή πορεία. Στα άκρα δεσπόζει ο Ζαχά ο οποίος είναι και ο ηγέτης της ομάδας, ενώ στα δεξιά ο ταλαντούχος Ολίσε αναμένεται να μας επιδείξει ακόμη περισσότερο τις πολλές αρετές του. Η μεταγραφή ενός ακόμη κανονικού εξτρέμ χρειάζεται έστω ως εναλλακτική, χωρίς να ξεχνάμε βεβαίως τον Ρακ-Σάκι, ο οποίος πραγματοποίησε τη πρώτη του συμμετοχή στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στη Γιουνάιτεντ και αναμένεται να πάρει ευκαιρίες.

 

Νιούκαστλ

Στις 2 Φεβρουαρίου η Νιούκαστλ βρισκόταν μια ανάσα από την ζώνη του υποβιβασμού και μετρούσε μία νίκη στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές. Ο Χάου όμως με όμορφο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο κατάφερε να της αλλάξει ρότα, την έσωσε εύκολα και πλέον βασιζόμενη στο παραδοσιακό 4-2-3-1 στοχεύει στην ευρωπαϊκή έξοδο. Με γεμάτο πορτοφόλι και με τεράστια, πλέον, προοπτική, το καλοκαίρι αναμένεται καυτό στον αγγλικό Βορρά.

Τερματοφύλακες: Ο Ντουμπράβκα, επιστρέφοντας από τον τραυματισμό, απέδειξε πως είναι αναμφίβολα από τους ηγέτες της ομάδας, αλλά και από τους καλύτερους πορτιέρε της λίγκας. Θεωρητικά, αν αποκτηθεί κάποιος, θα έρθει ως αναπληρωματικός, όμως ο σύλλογος, εμεταλλευόμενος την οικονομική του δυνατότητα,κοιτάζει τους Αρεολά και Πόουπ, προσδοκώντας να χτίσει ένα ισχυρό δίδυμο κάτω από τα γκολπόστ.

Αμυντικοί: Προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική γραμμή της ομάδας έχουν ξοδευτεί ήδη από τον χειμώνα 47,5 εκατομμύρια ευρώ για τους Τρίπιερ, Μπερν και Τάργκετ. Όλοι τους προορίζονται για βασικοί τη νέα χρονιά, συνεπώς το μοναδικό κενό είναι ο παρτενέρ του δίμετρου στόπερ. Πρώτος στόχος ο Ολλανδός Μπότμαν (βρέθηκε κοντά και τον Γενάρη), που θεωρείται εξαιρετικά ταλαντούχος και έχει πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Λιλ την σεζόν 2020/21.

 

πρέμιερ λιγκ νέα

 

Μέσοι: Ίσως η πιο πετυχημένη μεταγραφή του χειμώνα σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ, ήταν εκείνη του Μπρούνο Γκιμαράες, ο οποίος κόστισε 42 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι ο καταλύτης της μεσαίας γραμμής και τη νέα σεζόν. Θέση γύρω του διεκδικούν οι Γουίλοκ, Λόνγκσταφ και Σέλβι και προς το παρόν δεν φαίνεται διάθεση για μεταγραφή στις θέσεις «6» και «8». Αντίθετα στη θέση «10», όπου υπάρχουν ήδη οι Ζοέλιντον και Αλμιρόν υπάρχει ενδιαφέρον για τον Λούκας Πακετά της Λιόν. Ο Βραζιλιάνος, αν τελικά έρθει, θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, αν και άποψή μας είναι πως χρειάζονται και πιο πίσω ποιοτικότερες λύσεις.

Επιθετικοί: Θα ξεκινήσουμε από τη κορυφή της επίθεσης, όπου το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Οι Γουίλσον και Γουντ είναι δύο επιθετικοί που έχουν αποδείξει την καλή σχέση τους με τα δίχτυα, όμως πέρυσι κανείς τους δεν έθελξε με την απόδοση του και έτσι οι «Καρακάξες» ήδη κινούνται για την απόκτηση του ταλαντούχου Εκιτίκε, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί και στα άκρα. Όσον αφορά τα «φτερά» της επίθεσης ο μόνος σίγουρος για τη νέα χρονιά είναι ο Σεν-Μαξιμέν. Η προσθήκη τουλάχιστον δύο εξτρέμ εγνωσμένης αξίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι κομβική θέση για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και στο ρόστερ υπάρχει έλλειψη. Τα ονόματα των Ισμάιλα Σαρ, Μούσα Ντιαμπί και Χάρισον είναι στα υπόψιν κι εξετάζονται.

 

Συντάκτης: Χρήστος Κόττας

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!