«Φτιάξτο μόνος σου»: Οι ομάδες της νέας Πρέμιερ Λιγκ (Μέρος Α’)

Το μεταγραφικό παζάρι έχει κι επίσημα ανοίξει εν όψει της νέας σεζόν, με τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να χρειάζονται η καθεμιά την δικιά της «αναδόμηση».

 

Τι θα έκανες αν αποφάσιζες ο ίδιος τις μεταγραφές κάθε ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ για την σεζόν 2022/23; Θα μπορούσαν οι ποδοσφαιρικές σου γνώσεις και η εμπειρία σου στο… Football Manager να αλλάξουν την μοίρα των κορυφαίων αγγλικών συλλόγων ή έστω να βοηθήσουν στην επίτευξη των βασικών στόχων τους; Λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταγραφές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα του τι χρειάζεται καθεμιά από τις 20 ομάδες (με αντίστροφη βαθμολογική σειρά) του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο για να φανεί ανταγωνιστική!

 

Νότιγχαμ Φόρεστ

Ξεκινάμε από την ομάδα η οποία ανέβηκε τελευταία χρονικά στα «μεγάλα σαλόνια». Κερδίζοντας τη Χάντερσφιλντ με 1-0 στο τελικό του Γουέμπλεϊ, η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη εξασφάλισε ένας «μπόνους» αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων προτίθεται να χρησιμοποιήσει στο μεταγραφικό παζάρι για την ενίσχυση της. Ο αναμορφωτής της, Στιβ Κούπερ, παραμένει στο πάγκο της κι αναμένεται να διατηρήσει την πιστή του στο 3-4-1-2, που από το πάτο τον οδήγησε στην άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Στόχος της φετινής σεζόν πρωτίστως η αποφυγή του υποβιβασμού, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί πρώτο φαβορί.

Τερματοφύλακες: Τη περσινή σεζόν τη τριάδα των γκολκίπερ αποτελούνταν από τους Σάμπα, Χόρβαθ και Σμιθ. Οι δύο πρώτοι απέδειξαν πως μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε έναν σύλλογο τέτοιου επιπέδου, με τον Κονγκολέζο να αποδεικνύεται στο τέλος καθοριστικός για την άνοδο. Δυστυχώς προ ημερών ενημέρωσε πως θέλει να αποχωρήσει κι έτσι η Νότιγχαμ θα πρέπει να βγει στην αγορά για έναν τερματοφύλακα εγνωσμένης αξίας ο οποίος θα προσδώσει σιγουριά κάτω από τα γκολπόστ, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίδυμο με τον Χόρβαθ.

Αμυντικοί: Στο κέντρο της άμυνας, οι Γουόραλ, ΜακΚένα και Κουκ τράβηξαν το κουπί μέσα στο 2022 και δείχνουν έτοιμοι να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους αναπληρωματικούς τους, καθώς πρόκειται για ρολίστες παίκτες, που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ειδικότερα και με την αποχώρηση του Φιγκεϊρέδο οι «Κόκκινοι» πρέπει να αναζητήσουν ένα στόπερ με εμπειρία από το υψηλό επίπεδο και κύριο προσόν του τη ταχύτητα ώστε να καλύψει μια αδυναμία, που επιδεικνύουν οι υπόλοιποι κεντρικοί αμυντικοί της ομάδας. Όσον αφορά τα πλάγια μπακ οι Λόου και Σπενς ήταν δανεικοί και αποχώρησαν, με τον δεύτερο φυσικά να είναι από τους βασικούς πυλώνες της εξαιρετικής φετινής πορείας. Συνεπώς, εφόσον δεν μπορούν να επιστρέψουν, η ομάδα θα πρέπει να ψαχτεί στην αγορά ακόμα και για… τέσσερα φουλ-μπακ με έφεση στη ταχύτητα και τη δημιουργία, πέραν των αμυντικών καθηκόντων.

 

πρέμιερ μεταγραφές 22/23

 

Μέσοι: Εδώ παρότι υπάρχουν μόνο δύο διαθέσιμες θέσεις, ο μόνος ο οποίος θεωρείται βασικός για τη νέα σεζόν είναι ο Γέιτς. Οι Κόλμπακ και Οχέντα είναι δύο περιπτώσεις στοιχήματα, καθώς είναι αμφίβολο αν μπορούν να βοηθήσουν, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω απειρίας αντίστοιχα. Σίγουρα θα γίνει μία προσπάθεια απόκτησης του δανεικού από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γκάρνερ ο οποίος ήταν εξαιρετικός πέρυσι, όμως οι απαιτήσεις φέτος θα είναι μεγαλύτερες συνεπώς δύο ακόμη παίχτες box-to-box κρίνονται απαραίτητοι.

Επιθετικοί: Η συγκεκριμένη γραμμή, όσο κι αν φαίνεται παράξενο φαίνεται στα χαρτιά η πιο γεμάτη της ομάδας. Συγκεκριμένα οι Τζόνσον, Γκράμπαν, Σάριτζ, Μάιτεν είναι δεδομένο πως υπολογίζονται. Ακόμη θεωρείται δεδομένη πλέον η μόνιμη μετακίνηση του Ντέιβις, ο οποίος δέθηκε με την ομάδα και τη πόλη. Ο Κούπερ πολύ θα ήθελε την απόκτηση και του Ζίνκερναγκελ, όμως είναι μία δύσκολη περίπτωση. Μία μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή γρήγορου με δυνατότητα να παίζει και στο πλάι, με έφεση στη δημιουργία θα έκλεινε ιδανικά τη στελέχωση της γραμμής κρούσης.

 

Μπόρνμουθ

Τα «Κεράσια» λίγο έλειψε να γκρεμίσουν ότι έχτισαν με κόπο όλη τη χρονιά στις τελευταίες αγωνιστικές, εν τέλει όμως πέτυχαν το στόχο τους και μετά από απουσία δύο χρόνων, βρίσκονται ξανά στη πρώτη κατηγορία. Με τον Σκοτ Πάρκερ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας θα στοχεύσουν αρχικά στη παραμονή και μετά ψηλότερα στη κατάταξη. Εξάλλου με ένα ρόστερ… πολυτέλεια για τη Τσάμπιονσιπ ίσως χρειαστούν μόνο μερικές διορθωτικές πινελιές για να γίνουν και πάλι μια μόνιμη ομάδα Πρέμιερ Λιγκ.

Τερματοφύλακες: Η Μπόρνμουθ πέρυσι έδωσε φανέλα βασικού σε ένα νέο τερματοφύλακα. Ο λόγος για τον Τρέιβερς, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην απευθείας άνοδο, αλλά και στην συγκρότηση της καλύτερης άμυνας της κατηγορίας. Φέτος θα είναι η ευκαιρία του να αποδείξει την αξία του στο υψηλότερο επίπεδο. Το πρόβλημα είναι πως πίσω του υπάρχει ο παντελώς άπειρος Ντέιβις, συνεπώς η απόκτηση ενός έμπειρου μεν, αναπληρωματικού δε, πορτιέρε επιβάλλεται.

Αμυντικοί: Η λήξη της συνεργασίας με το πολύπειρο Κέιχιλ αφήνει ένα σημαντικό κενό στο ρόστερ αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά, αφού το σύνολο χάνει μια ηγετική προσωπικότητα. Η αμυντική γραμμή παραμένει αξιόλογη με ένα κράμα έμπειρων και ταλαντούχων παικτών. Χρειάζεται πάντως η προσθήκη κεντρικού αμυντικού και αριστερού μπακ, κυρίως για να μην υπάρξει θέμα λειψανδρίας στο νέο φορτωμένο πρόγραμμα.

 

πρέμιερ μεταγραφές 22/23

 

Μέσοι: Παραπάνω κάναμε λόγο για ρόστερ πολυτελείας στη Τσάμπιονσιπ και όσον αφορά την μεσαία γραμμή δεν υπήρχε δόση υπερβολής. Η τριάδα των Λέρμα, Μπίλινγκ και Κουκ είναι επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ, ενώ ως αναπληρωματικοί συμπληρώνουν ιδανικά οι Πίρσον, Κιλκένι και Μαρκόντες. Σε ένα πιο επιθετικό σύστημα, ο διεθνής Σκωτσέζος Κρίστι μπορεί να παίξει και ως δεκάρι, ρόλο που είχε συχνά και στην Σέλτικ. Άποψη μας είναι πως δεν χρειάζεται κάποια προσθήκη ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά.

Επιθετικοί: Οι βασικοί φορ Σολάνκε (30 γκολ φέτος) και Μουρ αποτελούν ένα αξιόπιστο δίδυμο στη κορυφή της επίθεσης. Στις θέσεις των εξτρέμ μπορούμε να βρούμε αρκετούς ταλαντούχους παίκτες, που δυστυχώς όμως σχεδόν όλοι στερούνται εμπειρίας. Θα πρέπει να γίνει μεταγραφή σε αυτές τις θέσεις, τουλάχιστον ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που οι φιλόδοξοι νέοι δεν αποδειχθούν… ωραίοι.

 

Φούλαμ

Η ομάδα του Μάρκο Σίλβα επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε άνετα την άνοδο ως πρωταθλήτρια. Ο στόχος της εκ νέου θα είναι να μην επιβεβαιώσει τον τίτλο του «ασανσέρ», μένοντας επιτέλους για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά μετά το 2013. Στο ρόστερ της μπορούμε να βρούμε μερικούς ικανότατους ποδοσφαιριστές, όμως όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, πρέπει να αποδείξουν ότι αντέχουν και την πίεση της κορυφαίας κατηγορίας.

Τερματοφύλακες: Η Φούλαμ έχει τη τύχη να διαθέτει στις τάξεις της ένα εξαιρετικό δίδυμο τερματοφυλάκων, με τους Ρόντακ και Γκαζανίγκα να συνδυάζουν ταλέντο και εμπειρία, δείχνοντας ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ.

Αμυντικοί: Στις προηγούμενες τρεις χρονιές στη μεγάλη κατηγορία το μεγαλύτερο πρόβλημα των Λονδρέζων ήταν η ασταθής έως και τραγική αμυντική λειτουργία. Το τωρινό ρόστερ διαθέτει αμυντικούς με ποιότητα, όμως αυτό που λείπει είναι ένας παίκτης ηγέτης, ένας καθοδηγητής ολόκληρης της άμυνας, που θα προσδώσει ασφάλεια και σιγουριά. Οι πλάγιοι μπακ είναι παίκτες με ποιοτικά χαρακτηριστικά σε άμυνα και επίθεση και δεν χρειάζεται μεταγραφή σε αυτόν τον τομέα.

 

μίτροβιτς

 

Μέσοι: Από τις πιο νευραλγικές θέσεις στην ενδεκάδα είναι εκείνες του κέντρου και ειδικότερα των χαφ. Η Φούλαμ έχει πληθώρα κεντρικών μέσων, είτε με αμυντικά είτε με επιθετικά χαρακτηριστικά. Ατυχές κοινό όλων αυτών των παικτών; Κανένας τους δεν στέριωσε στη Πρέμιερ Λιγκ. Μια γενική ποιοτική αναβάθμιση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αποδώσει εκτός από αποτελεσματικό και όμορφο ποδόσφαιρο, ειδικά μετά την μετακίνηση του πολυτάλαντου Φάμπιο Καρβάλιο στην Λίβερπουλ.

Επιθετικοί: Το πιο «καυτό» όνομα ολόκληρης της Τσάμπιονσιπ βρίσκεται στην επίθεση της Φούλαμ. Ο μόνιμος πρώτος σκόρερ της Μίτροβιτς απέδειξε για για άλλη μία σεζόν, πως δεν χωράει στην δεύτερη κατηγορία, πετυχαίνοντας 43 τέρματα. Οι απαιτήσεις γύρω από το πρόσωπό του και την νέα σεζόν είναι δικαιολογημένα υψηλές. Γύρω του αμετακίνητος φαντάζει ο Γουίλσον στα δεξιά, ενώ στα αριστερά οι Κεμπανό και Καβαλέιρο δεν έχουν δείξει καλό πρόσωπο στο κορυφαίο επίπεδο, συνεπώς μία μεταγραφή ενός ποιοτικού εξτρέμ ίσως κριθεί απαραίτητη για την αλλαγή επιπέδου.

 

Λιντς Γιουνάιτεντ

Η Λιντς μετά τη πρώτη εντυπωσιακή χρονιά της, στην επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία, φέτος αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων τραυματισμών, γεγονός που την έφερε ένα βήμα από τον υποβιβασμό. Εν τέλει παρέμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ και ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Με τον Μαρς να ετοιμάζεται πλέον να φτιάξει τη δική του ομάδα, έχοντας ανακοινώσει ήδη δύο σημαντικές μεταγραφές. Δυστυχώς -ή ευτυχώς- όμως αναμένονται κι αποχωρήσεις κομβικών παιχτών.

Τερματοφύλακες: Εδώ δεσπόζει η παρουσία του ταλαντούχου Μελιέ, ο οποίος και φέτος έσωσε σε πολλές περιπτώσεις την ομάδα του. Από πίσω του θα είναι οι Κασίγια, που επιστρέφει από το δανεισμό του, και ο Νορβηγός Κλάεσον. Στα χαρτιά υπάρχει πληρότητα στη θέση αυτή.

Αμυντικοί: Στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση, καθώς οι Κοχ και Γιορέντε δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκόμενα. Στα δεξιά η μεταγραφή του Κρίστενσεν, εκ των MVP της φετινής Σάλτσμπουργκ, δίνει ποιότητα σε μία θέση που πέρυσι έπαιζε κατά συνθήκη ο Σάκλετον, ένα κεντρικό χαφ. Με τον Φίρπο να μην προσαρμόζεται ποτέ, η απόκτηση ενός κανονικού μπακ και στα αριστερά είναι επιβεβλημένη.

 

πρέμιερ μεταγραφές 22/23

 

Μέσοι: Στη μεσαία γραμμή δεσπόζει τα τελευταία χρόνια η παρουσία του Φίλιπς, για τον οποίο όμως ηχούν σειρήνες από τη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές μπορούν να χαρακτηριστούν «τίμιοι», αλλά σε μία ομάδα όπου στόχος της είναι η άνετη παραμονή, απλά δεν επαρκούν. Ακόμη και στη περίπτωση που ο αρχηγός παραμείνει, η προσθήκη ενός ποιοτικού μέσου κρίνεται αναγκαία. Στο μεταξύ, ως «δεκάρι» αποκτήθηκε ο ελπιδοφόρος Αμερικάνος Αάρονσον, μία κινηση με παρόν και μέλλον.

Επιθετικοί: Πέραν της κακής αμυντικής λειτουργίας, φέτος υπήρχε και πρόβλημα στο γκολ. Η απουσία του Μπαμφορντ ήταν εμφανής και ουδείς γνωρίζει αν θα επιστρέψει του χρόνου σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, μετά την πολύμηνη αποχή του. Με δεδομένη την αποχώρηση του φετινού πρώτου σκόρερ, Ραφίνια, το κενό μεγαλώνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Χάρισον και Τζέιμς. Επιβάλλεται μεταγραφή κορυφαίου εξτρέμ, ενώ κι ένας επιθετικός με προοπτική να γίνει ακόμα και βασικός, πρέπει να έρθει για να πλαισιώσει τον Μπάμφορντ.

 

Έβερτον

Η πτωτική πορεία της Έβερτον τα τελευταία χρόνια την έφερε φέτος ένα βήμα από τον υποβιβασμό. Κατάφερε να σωθεί τη προτελευταία αγωνιστική με μία απίθανη ανατροπή σε βάρος της Κρίσταλ Πάλας. Ο Λάμπαρντ έφερε εις πέρας την αποστολή του και τώρα έχοντας όλο το χρόνο να στήσει τη δική του ομάδα, έχει το δύσκολο φαινομενικά έργο να την επαναφέρει στην πρώτη δεκάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Τερματοφύλακες: Κάτω από τα δοκάρια του Γκούντισον Παρκ δεσπόζει η παρουσία του Πίκφορντ, ο οποίος είναι αναντικατάστατος τόσο στα «Ζαχαρωτά» όσο και στην εθνική. Τον συμπληρώνουν, σε περιορισμένο ρόλο, οι Μπέγκοβιτς και Λόνεργκαν. Δεν υπάρχει κάποια ανάγκη για μεταγραφή.

Αμυντικοί: Χρόνιο πρόβλημα της Έβερτον η αμυντική λειτουργία και ο Λάμπαρντ καλείται να βρει λύση πριν την έναρξη της νέας σεζόν. Η θεση του αριστερού μπακ είναι καλυμμένη από τον Μικολένκο. Δεξιά ξεχωρίζει ο αρχηγός Κόουλμαν, ενώ σαν εναλλακτική υπάρχει ο πιτσιρικάς Πάτερσον. Στο κέντρο της άμυνας οι Γκόντφρι και Κιν είναι αξιόλογοι, ο Μπρανθαγουέιτ αρκετά εξελίξιμος, όμως λείπει ο αμυντικός που θα κάνει τη διαφορά. Κάθε χρόνο η ομάδα σπαταλά μεγάλα ποσά σε φαντεζί παίκτες αμφιβόλου αξίας, φέτος όμως πρέπει να επικεντρώσει τα έξοδά της σε έναν τομέα που την «πληγώνει» για καιρό.

 

έβερτον

 

Μέσοι: Οι Άλαν και Ντουκουρέ είναι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, ενώ ο υγιής Ντέιβις μπορεί να βοηθήσει αποδεδειγμένα την Έβερτον. Μία μεταγραφή στις θέσεις των χαφ, για λόγους ποσότητας κυρίως, είναι σημαντική. Στοίχημα αποτελεί η χειμερινή απόκτηση του Ντέλε Άλι, που καλείται να αποδείξει πως μπορεί να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν λίγα μόνο χρόνια πριν.

Επιθετικοί: Ξεκινώντας από τις θέσεις των εξτρέμ είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποκτηθούν ένας παίκτης υψηλού επιπέδου ως βασικός. Ειδικά με την επικείμενη αποχώρηση του Ριτσάρλισον, θα υπάρχει τόσο η ανάγκη, όσο και η οικονομική δυνατότητα να στελεχωθούν επαρκώς τα άκρα της επίθεσης, εκεί που ξεχώρισε φέτος ο 21χρονος Γκόρντον. Τέλος μετά από μία χρονιά που ήταν σχεδόν μόνιμα τραυματίας, επέστρεψε και σκόραρε το γκολ της σεζόν ο εξαιρετικός Κάλβερτ-Λιούιν. Αν παραμείνει εκτός ιατρείων μπορεί να αλλάξει επίπεδο στην επίθεση των «Ζαχαρωτών».

 

Συντάκτης: Χρήστος Κόττας

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!