Γιατί έτσι, Antonio Conte;

Η Chelsea βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και το eyap.gr καταγράφει τα λάθη του Antonio Conte τη φετινή σεζόν, συγκρίνοντας τα με τα εντυπωσιακά πεπραγμένα του την προηγούμενη σεζόν.

 

Το ημερολόγιο δείχνει 1 Απριλίου 2018 και έχει μόλις ολοκληρωθεί το λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ Chelsea και Tottenham. Η ομάδα του Antonio Conte, που βρίσκεται πέμπτη, ήθελε πάση θυσία τη νίκη, για να διατηρηθεί σε απόσταση αναπνοής από την τέταρτη θέση που οδηγεί στο Champions League και κατέχει η Tottenham, που αρκούνταν και στην ισοπαλία, ώστε να διατηρήσει την διαφορά πέντε βαθμών από τους «Μπλε». Τελικό αποτέλεσμα 1-3 και μάλιστα με ανατροπή, με τα «Σπιρούνια» να πανηγυρίζουν την πρώτη τους νίκη στο Stamford Bridge από το 1990.

 

conte why

 

Η σεζόν κυλάει καταστροφικά για την Chelsea, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση της Premier League, έχει αποκλειστεί στους «16» του UEFA Champions League από την Barcelona και στα ημιτελικά του League Cup από την Arsenal. Η μοναδική διοργάνωση όπου παραμένει ζωντανή είναι το FA Cup, καθώς στις 22 Απριλίου θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τη Southampton. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεταξύ της φετινής και της περσινής σεζόν, αρκεί να αντιληφθεί πως πέρυσι με το πέρας 31 αγωνιστικών βρισκόταν στην πρώτη θέση με 19 βαθμούς περισσότερους από ότι φέτος.

Αναμφίβολα, όλοι, από τον Abramovich μέχρι τον… Ampadu, ευθύνονται για την αποτυχημένη πορεία της ομάδας κι έτσι θα μπορούσαμε να μιλούσαμε μέρες για το τι έφταιξε. Έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον τεχνικό των «Μπλε», Antonio Conte, ο όποιος φέρει ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, ακόμα κι αν δεν του έκαναν όλα τα χατίρια στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι.

 

conte why

 

Η ρήξη με δύο παίκτες-πυλώνες της περσινή σεζόν

Μία από τις αρμοδιότητες ενός προπονητή είναι η διατήρηση της σωστής ισορροπίας των αποδυτηρίων και η διαχείριση των ποδοσφαιριστών, το λεγόμενο man-management. Σ’ αυτό το κομμάτι, λοιπόν, ο Conte παίρνει βαθμό χαμηλότερο της βάσεως. Αρχικά, το περιβόητο σίριαλ του καλοκαιριού με τον Diego Costa, στοιχίζει ακόμη στην Chelsea. Ο Ισπανός φορ πραγματοποίησε πέρυσι μια σπουδαία χρονιά, πετυχαίνοντας 20 τέρματα σε 35 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ο Ιταλός τεχνικός όμως, αποφάσισε να τον θέσει εκτός πλάνων στον φετινό σχεδιασμό, πιθανώς λόγω των διαφωνιών που είχαν μέσα στη σεζόν. Ο τρόπος που το έκανε πάντως ήταν απαράδεκτος, με τον ίδιο να στέλνει απλώς ένα απρόσωπο SMS απόρριψης στον Diego Costa, ζητώντας του να αποχωρήσει. Αυτό που ακολούθησε είναι μια άλλη ιστορία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η Chelsea έχασε έναν παίκτη που της ταίριαζε «γάντι».

 

conte why

 

Έπειτα έρχεται η υπόθεση David Luiz. Ένας ποδοσφαιριστής-βαρόμετρο για την ομάδα και fan-favourite, ο οποίος παρά τις όποιες αμυντικές αδυναμίες, πέρυσι ηγήθηκε της άμυνας της Chelsea. Η ικανότητά του μάλιστα να δημιουργεί από πίσω παιχνίδι, μέσω των εκπληκτικών του μακρινών μπαλιών, ως ένας Ivano Blason άλλης εποχής, τον έκαναν ιδανικό για το σύστημα με τρεις αμυντικούς του Antonio Conte. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν εμπόδισε τον Ιταλό τεχνικό να έρθει σε ρήξη φέτος μαζί του και εκμεταλλευόμενος και τους τραυματισμούς του, να τον βάλει στον «πάγο», με τη φτηνή δικαιολογία πως δε δουλεύει αρκετά. Έτσι, λοιπόν, η Chelsea έχασε δύο ποδοσφαιριστές, για τους οποίους ουδέποτε βρίσκεται άξιους αντικαταστάτες.

 

Οι εμμονές αλά Rehhagel

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι οπαδοί της Chelsea έγιναν φέτος έξαλλοι με τις επιλογές του πρώην τεχνικού της Juventus. Σίγουρα το ρόστερ των «Μπλε» είναι μικρό και γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος. Ωστόσο κάποιες εμμονές του δε δικαιολογούνται. Αρχικά, ο Bakayoko επιλέχθηκε το καλοκαίρι, μετά από μια εξαιρετική σεζόν στη Monaco, ως ο αντικαταστάτης του Matic. Τελικά η Chelsea πέτυχε φλέβα… «χαλκού». Οι εμφανίσεις του φέτος είναι απογοητευτικές και τίποτα δεν θυμίζουν σε τίποτα το περσινό πολυεργαλείο. Ο Antonio Conte, όμως, είχε άλλη άποψη. Επέλεγε σε κάθε ματς τον Γάλλο δίπλα στον Kante και ουσιαστικά έκλεινε τα μάτια στα αμέτρητα λάθη του. Σίγουρα οι επιλογές στον πάγκο δεν ήταν πολλές, αλλά οι Fabregas και Drinkwater όσες φορές αγωνίστηκαν δεν ήταν επ’ ουδενί χειρότεροι του Bakayoko. Τελικά ο τραυματισμός του ανάγκασε τον Ιταλό προπονητή να αλλάξει στάση.

 

conte why

 

Δεύτερο κόλλημα-καθώς αλλιώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί-η χρησιμοποίηση σχεδόν σε κάθε παιχνίδι του νεαρού αμυντικού, Andreas Christensen. Ο Δανός είναι αδιαμφισβήτητα ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με πολλά φυσικά προσόντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει έτοιμος γι’ αυτό το επίπεδο. Κακές τοποθετήσεις, αδυναμία στο ατομικό μαρκάρισμα και μέτρια τεχνική κατάρτιση είναι τα βασικότερα μειονεκτήματα του -εκτός των άλλων επιρρεπή στο λάθος- Christensen, τα οποία πρέπει να βελτιώσει αν επιθυμεί μια καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο. Στα τελευταία παιχνίδια μάλιστα ο 21χρονος αμυντικός ευθύνεται για τα περισσότερα γκολ που δέχθηκαν οι «Μπλε». Κι όμως ο Antonio Conte τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια, υπερασπιζόμενός τον σε κάθε ευκαιρία. Σίγουρα ο παραγκωνισμός του δεν είναι λύση, λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, αλλά ούτε η στάση του προπονητή του θα βοηθήσει πραγματικά τον Christensen. Η επιλογή του αντί του David Luiz, όταν ο δεύτερος είναι υγιής, δεν εξηγείται, καθώς ο Δανός δεν έχει την τεχνική κατάρτιση, για να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον ρόλο του εξελιγμένου libero.

 

Τα τακτικά λάθη μιας «δοκιμασμένης» φιλοσοφίας

Πέρυσι ο Antonio Conte εξυμνήθηκε δικαίως για την τακτική του φιλοσοφία, εισάγοντας ουσιαστικά το σύστημα με τρεις αμυντικούς στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το 3-4-3 δούλεψε άψογα για τους Λονδρέζους και τους οδήγησε στον τίτλο. Φέτος, όμως, η τακτική του προσέγγιση σπάνια αποδείχθηκε αποτελεσματική. Αρχικά ο Morata δεν ταίριαξε ποτέ στο 3-4-3, καθώς δεν είναι το ίδιο κινητικός με τον Costa. Από την άλλη η φυγή του Matic, άφησε εκτεθειμένη στο κέντρο την Chelsea, με την επιλογή του Bakayoko να αποτυγχάνει παταγωδώς και τον Fabregas παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του να έχει πολλά προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι, αφήνοντας μόνο τον Kante να τρέχει για δύο. Επίσης οι μεσοβδόμαδοι αγώνες ελέω Champions League, σε συνδυασμό με τις παράλογα εξουθενωτικές προπονήσεις του Conte οδήγησαν σε συσσωρευμένη κούραση και τραυματισμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι παρόμοιο πρόβλημα συνάντησε ο Ιταλός και στη Juventus, που προκάλεσε τελικά την απομάκρυνσή του, καθώς οι ιθύνοντες περίμεναν πολλά περισσότερα στην Ευρώπη.

 

conte why

 

 

Άξια αναφοράς είναι και η συχνή χρησιμοποίηση του Hazard στη θέση του κεντρικού επιθετικού, ως false-nine. Η Chelsea κερδίζει σίγουρα στο pressing, αλλά χάνει πάρα πολλά στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς ο Βέλγος δεν έχει το χώρο που θα ήθελε για να ξετυλίξει τις επιθετικές του αρετές. Ακόμη σε πολλά ματς με δυνατούς αντιπάλους, κυρίως του πρώτου γύρου, η ομάδα παρουσιάστηκε υπερβολικά φοβισμένη, με τον Conte να παρατάσσει την ομάδα με ένα 3-5-2 και άκρως αμυντικό προσανατολισμό. Αυτό βέβαια δεν έφερε ουδέποτε αποτέλεσμα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς του πρώτου γύρου απέναντι στην Manchester City, εκεί όπου η Chelsea έπαιξε για σχεδόν 40 λεπτά χωρίς επιθετικό, αν και υπήρχε ο Batshuayi, με τους κατ’ ανάγκην επιθετικούς Willian και Hazard να μοιάζουν αποκλεισμένοι. Οι «Μπλε» ηττήθηκαν με 0-1 και η εμφάνισή τους δεν αντιπροσώπευε την τρέχουσα πρωταθλήτρια, ενώ στο ιστορικό της χρονιάς υπάρχουν και οι βαριές ήττες από Watford και Bournemouth. Επίσης ο 48χρονος τεχνικός φάνηκε πολλές φορές ανίκανος να βοηθήσει από τον πάγκο την ομάδας, όταν αυτή βρισκόταν πίσω στο σκορ, ακόμη και απέναντι σε υποδεέστερες ομάδες, έχοντας… «αλλεργία» στις αλλαγές.

 

Ο πικρός επίλογος

Κλείνοντας, η Chelsea διανύει μια κάκιστη σεζόν και σίγουρα αξιοσημείωτα είναι και τα λάθη της διοίκησης στον μεταγραφικό σχεδιασμό και η ανεξήγητη κωλυσιεργία της στην πραγματοποίηση καθοριστικών κινήσεων. Αυτό όμως δε συνεπάγεται την απενοχοποίηση του Conte. Το υλικό που έχει στα χέρια του δεν ήταν εξαρχής ικανό για πρωτάθλημα, αλλά ούτε και ανάξιο μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η κίνηση του Ιταλού να «τελειώσει» τον Diego Costa και να βάλει τον εγωισμό του πάνω από το καλό της ομάδας ράγισε και το γυαλί στη σχέση του με τη διοίκηση και αποτέλεσε έναν από τους λόγους που οι επιθυμίες του για μεταγραφές δεν ικανοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό. Ο τεχνικός των Λονδρέζων δε θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, και την επόμενη σεζόν, όμως πλέον κρίνεται αμφίβολο ακόμα και αν θα ολοκληρώσει τη χρονιά. Οι οπαδοί του συλλόγου θα έχουν να θυμούνται την τρομερή περσινή πορεία τίτλου της ομάδας, αλλά και τη φετινή απογοητευτική, στην οποία όλα πήγαν στραβά.

 

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης