Γίνεται η 4η της Ελλάδας να αποκλείσει την 4η της Αγγλίας;

Ο Ολυμπιακός κατάφερε στον πιο κρίσιμο αγώνα της ιστορίας του να επικρατήσει της Άστον Βίλα και βρίσκεται κοντά στο να την αποκλείσει στον ημιτελικό του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Πριν καν ξεκινήσει αυτό το κείμενο αιωρείται η «ανάγκη» απολογίας, ή τουλάχιστον διευκρίνισης αρκετών πραγμάτων. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, από τον τίτλο. Πρωτίστως σαν άνθρωποι, αλλά πολύ περισσότερο και ως Έλληνες, μας αρέσει η αναλογία, το μοτίβο γιατί μας κάνει να καταλαβαίνουμε, να υπολογίζουμε τα πράγματα καλύτερα. Επίσης μας αρέσει η υπερβολή, να λέμε κάτι πολλές φορές απλοϊκό, αλλά να το κάνουμε να ακούγεται βαρυσήμαντο. Τη δεδομένη στιγμή, κοιτώντας τη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ και της δικής μας Σούπερ Λιγκ στην 4η θέση βλέπουμε την Άστον Βίλα και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα. Δεν εξετάζουμε δηλαδή την ιστορία, τη δυναμικότητα ή ακόμα και τα υπολειπόμενα ή περισσότερα παιχνίδια των δύο αντιπάλων, απλώς αναφερόμαστε στην αντικειμενική κατάταξη τη δεδομένη στιγμή.

Το δεύτερο, και ίσως βασικότερο είναι πως το κείμενο είναι λίγο πιο… ελληνικό, μία σπάνια εξαίρεση στη θεματολογία της σελίδας και της αμέριστης αγάπης της στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Κι όμως η συγκυρία είναι τέτοια, ίσως μοναδική στη ζωή του καθενός από εμάς, που μας επιτρέπει ένα σύντομο «σχόλιο» στα πεπραγμένα ενός αγώνα, ενός ζευγαριού στην τελική, με ομολογουμένως και αγγλικό ενδιαφέρον. Το 1971, όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήμασταν αγέννητοι, ίσως και η μεγάλη πλειονότητα όσων διαβάζετε αυτά τα λόγια. Πέρασαν αισίως 53 χρόνια για να ελπίζουμε, για να φτάσουμε τόσο κοντά, ώστε ελληνική ομάδα να βρεθεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μα καλά θα μου πείτε, συγκρίνεται το Πρωταθλητριών με το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ; Πριν φτάσουμε ως εκεί ας το πάρουμε μόνο ως ευρωπαϊκό τελικό. Μία πρόχειρη ματιά στη βαθμολογία της UEFA, στην οποία θα ήμασταν 20οί αν δεν κάναμε θαύματα φέτος, έχει πάνω από την Ελλάδα χώρες όπως η Τσεχία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Αυστρία, η Νορβηγία και το Βέλγιο. Πόσες ομάδες από αυτές τις χώρες έχουν βρεθεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όποιας κι αν θέλετε, τα τελευταία 20 χρόνια; Η ερώτηση είναι προφανώς ρητορική.

πάο άγιαξ

Πριν προλάβουμε να υπερεκτιμήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, όποτε κι όπως μας συμφέρει, ας σκεφτούμε τώρα και το πόσο έχει η UEFA αλλάξει τις ίδιες τις διοργανώσεις της. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1970/71 ο Παναθηναϊκός είχε δώσει μαζί με τον τελικό μόλις εννέα παιχνίδια και είχε αποκλείσει μεταξύ άλλων τη Ζένες Ες από το Λουξεμβούργο και τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Ολυμπιακός φέτος, αν φτάσει στον τελικό, θα συμπληρώσει 20 αγώνες, από τον Αύγουστο έως και τον Μάιο. Κι ο Παναθηναϊκός τότε με τη σειρά του είχε καταφέρει κάτι το εκπληκτικό, κάτι το μοναδικό για τα ελληνικά δε