Γκάμπριελ Μαρτινέλι, να η ευκαιρία!

Στη σκιά της πιθανής αποχώρησης του Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, το άστρο του Γκάμπριελ Μαρτινέλι έλαμψε στο Έλαντ Ρόουντ.  Ο Βραζιλιάνος μετράει τέσσερα γκολ και δύο ασίστ, στις έξι τελευταίες εμφανίσεις του. Μπορεί το 2022, να είναι η χρονιά του; Το eyap.gr αναλύει.

 

Έντεκα λεπτά. Αυτός ήταν ο αγωνιστικός χρόνος του Γκάμπριελ Μαρτινέλι στην Πρέμιερ Λιγκ από τις 22 Αυγούστου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου κόντρα στη Νιουκάστλ. Στο παιχνίδι εναντίον των «Magpies», ο Βραζιλιάνος έκανε μία εμφάνιση-δήλωση. Την περασμένη Τετάρτη έριξε στο καναβάτσο τη Γουέστ Χαμ με μία ακόμα «παράσταση». Το Σάββατο κόντρα στη Λιντς, έδειξε το αυτί του στο πέταλο των γηπεδούχων, μετά το 0-2. Τι εννοεί με το τελευταίο ο ποιητής; Στη συνέχεια του κειμένου…

 

 

Ας τα πάρουμε ωστόσο από την αρχή. Ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι πέρσι υπέφερε από τραυματισμούς. Η επάνοδός του από ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στο γόνατο, συνοδεύτηκε από ένα ακόμη πρόβλημα στον αστράγαλο. Φυσικά, πάει καιρός απ’ όταν ο Βραζιλιάνος συστηνόταν στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό, σκοράροντας αυτό το γκολ εναντίον της Τσέλσι. Περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο επιθετικός της Άρσεναλ έκλεισε τα 20 (!) τον περασμένο Ιούνιο.

Το καλοκαίρι στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης και γυρίζοντας, ήταν βασικός στην ήττα της Άρσεναλ στην πρεμιέρα, από την Μπρέντφορντ. Άλλη μία εμφάνιση κόντρα στη Τσέλσι και μετά ησυχία. Όμως γνωρίζετε τι ακολουθεί συνήθως μετά από μία παρατεταμένη ησυχία. Το μπαμ.

 

Comeback με δύο επαφές

 

Eνεννηντατρία δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα. Τόσο χρειάστηκε για να σκοράρει εναντίον της Νιουκάστλ. Αντικαθιστώντας τον Μπουκάγιο Σάκα στο 64′, ο Μαρτινέλι βάζει φωτιά στο Έμιρεητς και ξεδιαλύνει τη κατάσταση για την Άρσεναλ.

Προφανώς και τα πράγματα στο Βόρειο Λονδίνο αλλάζουν πολύ γρήγορα. Οι δύο ήττες από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ & την Έβερτον επαναφέραν ως ένα σημείο την εσωστρέφεια. Όμως ο αγωνιστικός χρόνος του Μαρτινέλι αυξήθηκε κατακόρυφα. Το ίδιο και η ταχύτητα στην επιθετική γραμμή των «Κανονιέρηδων». Στις δύο ήττες ο 20χρονος μεσοεπιθετικός μέτρησε μία ασίστ. Ακόμα μία στη σημαντική νίκη επί της Σαουθάμπτον.

Αν κανείς αναρωτιέται γιατί η νίκη επί των «Αγίων» ήταν σημαντική, η απάντηση είναι ότι δεν είχε μόνο βαθμολογικό αντίκτυπο. Ήταν σημαντική διότι έγινε με εμφατικό τρόπο, δίχως τον μέχρι πρότινος αρχηγό της ομάδας αλλά και τον καλύτερο παίκτη της Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια. Και μάλιστα με ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: τις εφορμήσεις του Μαρτινέλι προς την περιοχή των αντιπάλων με ή χωρίς την μπάλα. Ένα στοιχείο το οποίο επέτρεψε στον Λακαζέτ (που ηγήθηκε επιθετικά) να βρει περισσότερους χώρους και καλύτερες ευκαιρίες. Κανείς δεν εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους καλύτερα από τον Βραζιλιάνο, όσον αφορά το ρόστερ της Άρσεναλ.

 

Η διαχείριση του Αρτέτα

 

«Παρατηρούμε τον παίκτη κάθε μέρα. Γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο πρέπει να είναι ο παίκτης για να μπορέσει να εμφανιστεί τη σωστή στιγμή και μετά να διατηρήσει αυτό το επίπεδο στη σεζόν. Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τον Γκάμπι όλο και περισσότερο όταν πιστεύαμε ότι ήταν η σωστή στιγμή» δήλωσε ο Αρτέτα μετά τη νίκη κόντρα στη Λιντς.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Μαρτινέλι δεν αγωνίστηκε περισσότερο, το διάστημα στο οποίο η Άρσεναλ δεν μπορούσε να βρει αγωνιστική σταθερότητα. Ο Ισπανός τεχνικός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αλλά φαίνεται πως δεν επέλεξε να «κάψει» τον Μαρτινέλι. Το αντίθετο μάλιστα.

«Δεν έχει νόημα να εκθέτεις έναν παίκτη ακόμα κι αν υπάρχουν απόψεις ότι πρέπει να παίξει. Δεν είναι ωφέλιμο για τον παίκτη. Στο τέλος, πρέπει να προστατεύσουμε τον παίκτη και να αναπτύξουμε την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κρίνουμε αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος μαζί του και με τον τρόπο που αποδίδει».

 

Το παράδειγμα του Σμίθ-Ρόου

 

 

Ο Αρτέτα φαίνεται να δείχνει τη κατάλληλη υπομονή, έστω κι αν πολλές φορές ρισκάρει με το…«κεφάλι» του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρησιμοποίηση του Έμιλ Σμιθ-Ρόου. Ο Άγγλος μέσος έχασε τα παιχνίδια εναντίον της Έβερτον και της Σάουθαμπτον λόγω τραυματισμού. Ωστόσο, ο Μικέλ Αρτέτα δεν τον έριξε κατευθείαν στα «βαθιά» με την επάνοδο του. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Άρσεναλ παρατάχθηκε με την ίδια ενδεκάδα, για τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια, μετά τη σεζόν 2014/2015.

Φυσικά, η διαχείριση του Ισπανού αποδίδει το τελευταίο διάστημα. Όμως στην περίπτωση του Μαρτινέλι, η βελτίωση σε ορισμένους τομείς του παιχνιδιού είναι εξόφθαλμη. Δεν του έλειπε η έκρηξη, η ταχύτητα ή το πάθος. Σε αυτό που φαίνεται πως έχει βελτιωθεί είναι το διάβασμα του παιχνιδιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φάση του πρώτου γκολ εναντίον της Λιντς. Σε πρώτη φάση οι ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ ασχολούνται με το μαρκάρισμα πάνω τον Τζάκα. Σε δεύτερη διαμαρτύρονται οι παίκτες της Λιντς για φάουλ του Λακαζέτ. Ο Μαρτινέλι από την πλευρά του παίρνει τα μάτια του από την μπάλα, όταν αυτή έχει αναπαυθεί στα δίχτυα του Μελιέ.

 

 

Ο πλουραλισμός του Γκάμπριελ Μαρτινέλι στις θέσεις

Καλά τα διθυραμβικά σχόλια, αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι είναι μόλις 20 ετών. Προφανώς κι έχει αρκετά στοιχεία που μπορεί να βελτιώσει στο παιχνίδι του. Πολλές φορές ο ενθουσιασμός του, τον παρασύρει σε επιπόλαιες αποφάσεις. Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος έχει θέσει από πολύ νωρίς ψηλά τον πήχη, σκοράροντας στην πρώτη του σεζόν 10 φορές.

Δεν είναι μόνο, η έφεση στο σκοράρισμα, που προκαλεί εντύπωση, αλλά και η ευκολία του να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Για παράδειγμα κόντρα στη Νιουκάστλ αγωνίστηκε από τα δεξιά. Το ίδιο και κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Απολογισμός: Ένα γκολ και μία ασίστ, με σχεδόν πανομοιότυπες κινήσεις.

Στα άλλα τέσσερα παιχνίδια τα οποία και ξεκίνησε βασικός, αγωνίστηκε στην αριστερή πλευρά, λόγω τόσο της απουσίας του Έμιλ Σμιθ-Ρόου αλλά και του γεγονότος πως φάνηκε να βοηθάει περισσότερο τους Όντεγκααρντ & Λακαζέτ στο ανοιχτό γήπεδο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα ρήγματα δημιουργούνται με το κάθετο παιχνίδι, την υπεραριθμία στις πλευρές και τη κίνηση κατά μέτωπο στην άμυνα. Δεν χρειάζεται να είσαι κλασσικό εννιάρι για να βάλεις ένα σκασμό γκολ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Μοχάμεντ Σαλάχ.

 

 

Η πιθανή αποχώρηση Ομπαμεγιάνγκ

Το γκολ του κόντρα στη Γουέστ Χαμ θύμισε ελαφρώς τις κινήσεις του «Βασιλιά» του Βόρειου Λονδίνου. Προς θεού δεν γίνεται καμία σύγκριση, αλλά συγκυριακά φαίνεται πως η Άρσεναλ ψάχνει τον επόμενο επιθετικό της ηγέτη. Ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ θα προπονείται για καιρό μόνος του, ενώ το συμβόλαιο του Λακαζέτ τελειώνει το καλοκαίρι.

Όταν ο Μαρτινέλι ήρθε στην Άρσεναλ από την Ιτουάνο, λίγοι θα τον έβαζαν στη συζήτηση διάδοχης κατάστασης του Ομπαμεγιάνγκ. Ακόμα και όταν τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν εξαιρετικά, κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθει (σχετικά γρήγορα) η στιγμή του Βραζιλιάνου.

 Ωστόσο, η πιο πειστική εμφάνιση του Μαρτινέλι, ήρθε συγκυριακά με τη καθαίρεση του Ομπαμεγιάνγκ από την αρχηγία της ομάδας αλλά και τον αγωνιστικό παραγκωνισμό του Γκαμπονέζου. Ένα γεγονός που μπορεί να κάνει τη μετάβαση στη νέα εποχή μία ευκολότερη υπόθεση.

Οι συμμετοχές στη βασική ενδεκάδα θα έρθουν για τον 20χρονο μεσοεπιθετικό. Το θέμα είναι αν ο ίδιος μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να έχει ότι δεν είχε στις προηγούμενες εκλάμψεις του ταλέντου του: διάρκεια.

Τι ήθελε να πει ο ποιητής στην αρχή του κειμένου; Παραπάνω είναι ένα στιγμιότυπο από την αναμέτρηση κόντρα στη Γουέστ Χαμ, οπού ο Μαρτινέλι κάνει «ποδιά» στον Σούτσεκ. Ο Βραζιλιάνος προσπάθησε να κάνει μία παρόμοια κίνηση με το σκορ στο 0-1, κόντρα στη Λιντς. Δε τα κατάφερε και το κοινό των γηπεδούχων τον χλεύασε. Κάποιες στιγμές αργότερα, ενώ έχει κάνει το 0-2, σηκώνει το χέρι του, δείχνοντας το αυτί του. Τους είχε ακούσει κι απάντησε αναλόγως.

Επειδή λοιπόν φαίνεται ότι ο 20χρονος είναι…ενεργητικός ακροατής, πρέπει να ακούσει κι αυτό: Γκάμπριελ Μαρτινέλι, τώρα είναι η ευκαιρία σου.