H αγέλη των «Λύκων» έχει πια αρχηγό τον Λοπετέγκι

Η φετινή μετριότητα των Γουλβς και Σεβίλλης, έφεραν τον Χουλέν Λοπετέγκι στον πάγκο των «Λύκων», φέρνοντας ελπίδα σωτηρίας σε μία φαινομενικά χαμένη χρονιά!


Η σημερινή ιστορία μπορεί να αφορά τον Χουλέν Λοπετέγκι, όμως ξεκινά το καλοκαίρι του 2021. Μετά την αποχώρηση του Νούνο Σάντο από την τεχνική ηγεσία της Γουλβς και την αγωνιστική κατάπτωση (λόγω και τραυματισμών) του Ραούλ Χιμένεθ, οι «Λύκοι» δυσκολεύονταν να παραμείνουν στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Οι θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη άρχισαν να μοιάζουν μακρινό όνειρο, ενώ το πείραμα με τον Μπρούνο Λάγκε στον πάγκο, θεωρήθηκε μάλλον αποτυχημένο.

Παρά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος παρέμεινε στο «τιμόνι» για περίπου ενάμιση χρόνο, ο σύλλογος από τα Δυτικά Μίντλαντς, απέτυχε να κάνει βήματα πρόοδου. Ακόμη και πέρυσι, όπου πάλεψε για την έξοδο στην Ευρώπη, η ολική κατάρρευση τους τελευταίους τρεις μήνες (6 ήττες σε 9 παιχνίδια) έφερε τον Λάγκε σε δύσμενή θέση απέναντι σε παίκτες και οπαδούς.

λάγκε γουλβς

Παρ’ όλα αυτά στηρίχθηκε από τους Κινέζους επενδυτές της Fosun International. Μεγάλο μέρος της ομάδας παρέμεινε σταθερό με μοναδικές εξαιρέσεις τους Μπολί και Γκιμπς-Γουάιτ που αναχώρησαν για το Νότιγχαμ και την Φόρεστ, τον Ντεντόκερ ο οποίος μετακόμισε στο Μπέρμιγχαμ για λογαριασμό της Άστον Βίλα και τον Ρομέν Σαΐς, που πλέον βρίσκεται στην Πόλη κι αγωνίζεται με την Μπεσίκτας. Επιπρόσθετα μακρυά από το Μολινό βρήκε η φετινή σεζόν τον Κόνορ Κόαντι, ο οποίος παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Έβερτον, ενώ παρόμοια είναι και η περίπτωση του Φάμπιο Σίλβα, ο οποίος δόθηκε υπό το ίδιο καθεστώς στην Άντερλεχτ.

Ποιοι ήρθαν αντ’ αυτών; Η αρχή έγινε με την «μονιμοποίηση» του Χουάνγκ Χι-Τσαν από την Λειψία, σειρά πήρε ο ταλαντούχος κεντρικός αμυντικός Νέιθαν Κόλινς από την Μπέρνλι, ενώ οι Γκονσάλο Γκέδες και Ματέους Νούνιες ήρθαν για να ενισχύσουν το πορτογαλικό στοιχείο από Βαλένθια και Σπόρτινγκ Λισαβόνας αντίστοιχα. Αίσθηση έκαναν οι προσθήκες των Σάσα Καλάιτζιτς και Μπουμπακάρ Τραορέ (δανεικός) από Στουτγκάρδη και Μετζ. Το «κερασάκι στην τούρτα» δεν ήταν άλλο από την άφιξη του Ντιέγκο Κόστα, με τον Ισπανό επιθετικό να επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2017. Οι προσδοκίες υψηλές, το ίδιο κι οι στόχοι, αλλά στην πραγματικότητα αυτές οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες!

λοπετέγκι γουλβς

Από όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, οι «Λύκοι» χρειάστηκαν έξι αγωνιστικές για να κερδίσουν. Η Σάουθαμπτον ήταν αυτή που εδωσε την ευκαιρία στη Γουλβς να «γευτεί» την χαρά της πρώτης νίκης στην σεζόν. Η επόμενη επιτυχία ήρθε 45 μέρες αργότερα απέναντι στη νεοφώτιστη Φόρεστ κι… αυτό ήταν. Έκτοτε, η ομάδα -πλέον- του Ισπανού τεχνικού, αγνοώντας παντελώς την νίκη, έχασε με κάτω τα χέρια από τις Κρίσταλ Πάλας, Λέστερ, Μπράιτον και Άρσεναλ, με μοναδική «βελτίωση» να θεωρείται η εκτός έδρας ισοπαλία με την Μπρέντφορντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διακοπή ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου έβρισκε τη Γουλβς στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Ο Λάγκε είχε ήδη αποτελέσει παρελθόν από την τεχνική ηγεσία από τις 2 Οκτωβρίου, ενώ ο υπηρεσιακός προπονητής Στίβ Ντέιβις κρίθηκε ανίκανος να αναστρέψει την κατάσταση. Έτσι, δυο ημέρες μετά την διακοπή και την εντός έδρας ήττα από την Άρσεναλ, ανακοινώθηκε η πρόσληψη του νέου προπονητή. Ο Λοπετέγκι ανέλαβε το δύσκολο και ξένο σ’ αυτόν έργο να ηγηθεί των «Λύκων» κι εν τέλει να τους σώσει.

Μετά την αξιοπρόσεκτη καριέρα του ως ποδοσφαιριστής με την φανέλα των Λογρονιές και Ράγιο Βαγιεκάνο, ο Λοπετέγκι, στράφηκε στην προπονητική. Ο Χουαν Σαντιστεμπάν, του προσέφερε θέση βοηθού στην εθνική Παίδων της Ισπανίας και μετά την επιτυχημένη πορεία μέχρι και τον τελικό του EURO Κ-17 ανέλαβε για πρώτη φορά σύλλογο ως πρώτος προπονητής. Δεν ήταν όμως κάποια τυχαία ομάδα. Ήταν η Ράγιο Βαγιεκάνο, η οποία βρισκόταν στη Σεγούντα Ντιβιζιόν, με την οποία ως ποδοσφαιριστής είχε φτάσει από την ίδια κατηγορία μέχρι και τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA!

λοπετέγκι γουλβς

Το κακό επίπεδο ποδοσφαιριστών που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στον σύλλογο, σε συνδυασμό με την απειρία του, τον έφερε εκτός ομάδας ήδη από τα έντεκα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Θεωρώντας ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος, αποφάσισε να αποσυρθεί από τους πάγκους. Εργάστηκε για μια πενταετία ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές, μέχρι που το 2008 του παρουσιάστηκε μια νέα ευκαιρία. Μια ευκαιρία για ένα νέο, πιο ώριμο ξεκίνημα.

Η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης έψαχνε για έναν φέρελπι προπονητή, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Έτσι στράφηκαν στον Λοπετέγκι για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Καστίγια. Η ομάδα ξεκίνησε να παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο, τερμάτισε στην 6η θέση, μόλις τρεις βαθμούς μακρυά από τα πλέι-οφ ανόδου, με αρκετούς παίκτες να αναδεικνύονται μέσα από εκείνη την σπουδαία σεζόν. Επί των ημερών του έκαναν το «ξεπέταγμά» τους παίκτες όπως ο Ούγγρος Άνταμ Σζάλαϊ, ο πρώην παίκτης των Πόρτο, Βόλου και Ιωνικού, Αλμπέρτο Μπουένο, καθώς επίσης και ο πρώην αμυντικός της ΑΕΚ, Νταβίντ Ματέος.

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Το σπουδαίο έργο του, αναγνωρίστηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας, η οποία του προσέφερε εκ νέου θέση εργασίας στις μικρές εθνικές της χώρας. Από το 2010 μέχρι και το 2014 έκατσε στον πάγκο της Κ-19, της Κ-20 και της Κ-21. Τα ποσοστά του, καθηλωτικά. Σε 45 αγώνες, είχε 38 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις τέσσερις ήττες. Οι ομάδες σκόραραν συνολικά 131 τέρματα, δέχθηκε μόλις 41, φτάνοντας το εκπληκτικό 84,4% ποσοστό νικών με 2,91 γκολ υπέρ/αγώνα και μόλις 0,89 κατά. Κατέκτησε το Euro Κ-19 το 2012, νικώντας την Ελλάδα στον τελικό, την επόμενη χρονιά κατέκτησε το EURO Κ-21 κι αφού εξάντλησε το συμβόλαιο του ανέλαβε τις τύχες της Πόρτο.

Στο Ντραγκάο ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο. Σε έναν σύλλογο πρωταθλητισμού, με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία των «Δράκων», ο Λοπετεγκι έφερε στον σύλλογο εννέα Ισπανούς ποδοσφαιριστές! Η Πόρτο έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, εντυπωσιάζοντας τους αναλυτές, κι ακόμη και αν δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο Βάσκος πήρε τα εύσημα από τον Τύπο.

ισπανία κ-21

Η ιστορική ομάδα τερμάτισε στην 2η θέση της βαθμολογίας, στο -3 από την πρωταθλήτρια Μπενφίκα, είχε την καλύτερη άμυνα, ωστόσο μερικές ισοπαλίες απέναντι σε υποδέεστερες ομάδες (Νασιονάλ, Μποαβίστα και Μπελενένσες) και μια ήττα από την Μαρίτιμο στην Μαδέιρα, απέβησαν μοιραίες. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πορεία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αφού τερμάτισε εντυπωσιακά στην κορυφή ενός απαιτητικού ομίλου με ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Αθλέτικ Μπιλμπάο, εν συνεχεία απέκλεισε και την Βασιλέια, μόνο για να μείνει εκτός συνέχειας στα προημιτελικά από την Μπάγερν Μονάχου.

Οι πρώτες «μουρμούρες» γύρω από το όνομά του ξεκίνησαν το καλοκαίρι της επόμενης σεζόν. Οι Ντανίλο, Τζάκσον Μαρτίνεζ και Άλεξ Σάντρο αποχωρούν για Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους σε συμφωνίες που στο σύνολό τους ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Οι οπαδοί «ξίνισαν», καθώς θεώρησαν ότι δεν αντικαταστάθηκαν επαρκώς, ωστόσο κάθε μουρμούρα πήγε… περίπατο, όταν ξεκίνησε η σεζόν. Μέχρι και τον Γενάρη του 2016, η Πόρτο ήταν πρώτη και αήττητη στο πρωτάθλημα, με μόλις τρεις ισοπαλίες και έντεκα νίκες σε 14 αγωνιστικές.

λοπετέγκι γουλβς

Στο Τσάμπιονς Λιγκ ωστόσο, η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση μιας και οι δέκα βαθμοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς! Οι αναμετρήσεις με την Ντιναμό Κιέβου αποδείχθηκαν καταστροφικές, με την ομάδα από την Ουκρανία να παίρνει στο νήμα την 2η θέση, στέλνοντας την Πόρτο στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Λοπετέγκι αντικαταστάθηκε από τον Ρουί Μπάριος και μετέπειτα από τον Ζοσέ Πεσέιρο, μένοντας ανενεργός για ένα εξάμηνο.

Με τη Γουλβς να έχει εκφράσει από τότε ενδιαφέρον στο πρόσωπό του, ο Βάσκος τεχνικός επέλεξε να συνεχίσει το έργο του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στην εθνική Ισπανίας και να καθοδηγήσει την «Φούρια Ρόχα» στα προκριματικά για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Η ομάδα προκρίθηκε πανεύκολα στην τελική φάση, στέλνοντας τους Ιταλούς στα μπαράζ, έχοντας εννέα νίκες και μόλις μια ισοπαλία. Κι ενώ άπαντες περίμεναν να δουν τον Λοπετέγκι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ξαφνικά είδαν τον… Φερνάντο Ιέρο.

Όσο για το πως έγινε αυτό; Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε συμφωνήσει με τον Ισπανό τεχνικό, ώστε να την αναλάβει μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, γεγονός που οδήγησε στην άμεση απομάκρυνσή του από την εθνική ομάδα. Η απόλυσή του έφερε (;) την παρουσία φιάσκο στην Ρωσία, ενώ μέλλον δεν είχε ούτε ο Λοπετέγκι στη τεχνική ηγεσία της Ρεάλ. Στο πρώτο του παιχνίδι έχασε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων και με χαριστική βολή την βαριά ήττα με 5-0 από την Μπαρτσελόνα, αποτέλεσε παρελθόν.

ρεάλ μπαρτσελόνα

Η αλήθεια είναι ότι παρέμεινε στα «πιτ» για αρκετό καιρό. Απείχε από την προπονητική για σχεδόν δέκα μήνες, μέχρι που Σεβίλλη τον έφερε στον πάγκο του Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν. Ήδη από την πρώτη του χρονιά, οι Σεβιγιάνοι μπήκαν στην τετράδα που οδηγούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στην Ίντερ. Σε παρόμοιο τέμπο κύλησε και η επόμενη χρονιά. Η Σεβίλλη τερμάτισε και πάλι στην 4η θέση αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο ανά διαστήματα, ενώ αν και πέρασε από την φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείστηκε στους «16» στο νήμα από την Ντόρτμουντ.

Παράλληλα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κόπα Ντελ Ρέι, ενώ του πιστώθηκε η σπουδαία εξέλιξη παικτών όπως αυτή των Ντιέγκο Κάρλος, Ζιλ Κουντέ, Χοάν Γιορντάν, Όλιβερ Τόρες και φυσικά αυτή των Μαροκινών Εν-Νεσιρί και Γιασίν Μπουνού. Το καλό τρίτωσε στην Ανδαλουσία και πέρυσι. Η Σεβίλλη τερμάτισε στην 4η θέση μπροστά από Μπέτις και Σοσιεδάδ, ωστόσο όλως περιέργως… δεν κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ, αφού αποκλείστηκε στους «16» από την Γουέστ Χαμ.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα. Η Σεβίλλη, φανερά αποδυναμωμένη από τις αποχωρήσεις των Αγκούστινσον, Ντιέγκο Κάρλος, Κουντέ και Ντε Γιόνγκ παραπαίει στη Λα Λίγκα, με τους ιθύνοντες να πιστεύουν ότι ο Λοπετέγκι ευθύνεται για τις «λανθασμένες» μεταγραφές κι αποφάσισαν την απομάκρυνσή του μετά την ήττα στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Ντόρτμουντ.

λοπετέγκι γουλβς

Ανήμπορος ωστόσο να αντιστρέψει την κατάσταση, εμφανίζεται κι ο Χόρχε Σαμπαόλι, με τους Ανδαλουσιάνους να βρίσκονται πλέον στην 18η θέση της βαθμολογίας. Ο Λοπετέγκι όμως δεν έμεινε στο κακό «χθες», θέλοντας να αποτινάξει το στίγμα της αποτυχίας, σώζοντας τη Γουλβς. Ήδη τα δείγματα της δουλειάς του, έκαναν την εμφάνισή τους από τον πρώτο του αγώνα στον πάγκο των «Λύκων» με την σπουδαία εκτός έδρας νίκη απέναντι στην Έβερτον, την πρώτη μετά από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με την ομάδα να απαρτίζεται κυρίως από Ίβηρες και δη Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, η «συνταγή» φαντάζει… νόστιμη πριν καλά καλά ολοκληρωθεί. Έχει σπουδαίο ενδιαφέρον να δούμε το πως θα διαχειριστεί ο Ισπανός αυτό το πραγματικά εξαιρετικό ρόστερ, ειδικότερα τώρα, που θα έχει ένα ακόμη σπουδαίο «όπλο» στην φαρέτρα του. Το χριστουγεννιάτικό δώρο της διοίκησης, δεν είναι άλλο από την απόκτηση του Βραζιλιάνου Ματέους Κούνια και πλέον η Γούλβς είναι έτοιμη να «γρυλίσει» ξανά και να φοβήσει τους αντιπάλους της!

Διαβάστε επίσης για τις παράδοξες πρωτιές της Μίντλεσμπρο, αν και η ίδια βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας της Τσάμπιονσιπ!