Οι πρωτιές των παικτών της δεν είναι και της Μίντλεσμπρο

Μπορεί μια ομάδα να έχει τον πρώτο σκόρερ και τον πρώτο σε ασίστ, αλλά να βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας στο πρωτάθλημά της; Καλώς ήρθατε στον κόσμο της Μίντλεσμπρο και της Τσάμπιονσιπ!

Έχει καταντήσει κλισέ, βαρετό, ίσως και κουραστικό, όμως η Τσάμπιονσιπ δεν σταματά να επιβεβαιώνει πως είναι το πιο απρόβλεπτο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Σε μία χρονιά γεμάτη… ανεξήγητα στατιστικά, ξεχωρίζει αυτό των Τσούμπα Άκπομ και Ράιαν Τζάιλς της Μίντλεσμπρο, όπου παρά το γεγονός πως η ομάδα βρίσκεται στην 11η θέση της βαθμολογίας (τέλη Οκτωβρίου ήταν 21η!), αυτοί φιγουράρουν στην κορυφή του πίνακα των παικτών με τα περισσότερα τέρματα (12) και τις περισσότερες ασίστ (7) αντίστοιχα!

Με μία γρήγορη ματιά στην βαθμολογία, καταλαβαίνει κανείς πως η θέση της «Μπόρο» είναι ολίγον παραπλανητική, καθώς την χωρίζουν μόλις δύο βαθμοί από τα πλέι-οφ και έξι από την 3η θέση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τους… μισούς συλλόγους της Τσάμπιονσιπ, αφού η προνομιούχος πρώτη εξάδα με την ζώνη υποβιβασμού απέχουν μόνο οκτώ βαθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως αν η 12η Λούτον κερδίσει το παιχνίδι που χρωστάει, θα ξεπεράσει την 5η Νόριτς!

μίντλεσμπρο νίκες

Πέρα από την πρωτοπόρο Μπέρνλι και την 2η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που έχουν πάρει ένα προβάδισμα ασφαλείας, η κατάταξη αλλάζει επιβεβαιωμένα κάθε αγωνιστική, κάνοντας πολλές ομάδες να έχουν το νου τους τόσο να παραμείνουν στο κυνήγι των πλέι-οφ, όσο και να αποφύγουν να μπλέξουν σε σενάρια υποβιβασμού, σχεδόν ταυτόχρονα.

Ας επικεντρωθούμε στην Μίντλεσμπρο όμως και το γεγονός πως παρά τις επιδόσεις των παικτών της, η ίδια αδυνατεί να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας τους. Μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει μόνο φέτος, αλλά κάτι αντίστοιχο συνέβη και πέρυσι. Βλέπετε η «Μπόρο» το καλοκαίρι έκανε δύο από τις ακριβότερες πωλήσεις σε ολόκληρη την Τσάμπιονσιπ, με τους Τζεντ Σπενς και Μάρκους Ταβερνιέρ να φεύγουν για ποσά-ρεκόρ, αλλά τον σύλλογο να μην καταφέρνει να μπει καν στα πλέι-οφ, κάτι που δεν έχει συμβεί από την σεζόν 2017/18.

Οι δύο ταλαντούχοι Άγγλοι που αναφέραμε πιο πάνω, ήταν η δεύτερη και τρίτη πιο ακριβή πώληση από ομάδα της Τσάμπιονσιπ (με πρώτη αυτή του Κιν Λιούις-Πότερ της Χαλ) αντίστοιχα, αν εξαιρέσουμε όσους έφυγαν από Μπέρνλι και Γουότφορντ, που έπεσαν από την Πρέμιερ Λιγκ. Βέβαια ο Σπενς αγωνιζόταν ως δανεικός στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ o Ταβερνιέρ είχε συμμετοχή σε -μόλις- δέκα γκολ σε 44 εμφανίσεις, την στιγμή που φέτος με την Μπόρνμουθ μετρά ήδη έξι σε 15.

μίντλεσμπρο νίκες

Σε αυτό το μονοπάτι βαδίζουν και οι Άκπομ και Τζάιλς, που από το Νοέμβριο κι έπειτα έχουν πάρει «φωτιά» και παράλληλα έχουν φέρει αέρα αισιοδοξίας στην Μίντλεσμπρο, που ως τότε ακροβατούσε πάνω από την ζώνη υποβιβασμού. Από την 19η αγωνιστική και μετά, λοιπόν, οι δύο τους έχουν συμμετοχή αθροιστικά σε δώδεκα τέρματα της ομάδας τους, που σε αυτό το διάστημα έχει πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα σε εφτά παιχνίδια κι έχει αλλάξει στόχους.

Αμφότεροι οι δύο παίκτες δεν αγωνίζονταν πέρυσι με τα χρώματα του συλλόγου, αφού ο Άκπομ ήταν δανεικός στα μέρη μας και τον ΠΑΟΚ, ενώ o Τζάιλς φόρεσε τις φανέλες των Κάρντιφ και Μπλάκμπερν ως -επίσης- δανεικός από τη Γουλβς. Στην Ουαλία μάλιστα ήταν που ξεδίπλωσε για πρώτη φορά τις αρετές του στο «σερβίρισμα», όταν σε μισό πρωτάθλημα έγραψε εννιά ασίστ (!), για να καταπέσει σε μόλις μία στο υπόλοιπο μισό και να… συνεισφέρει στην αποτυχία (2 νίκες σε 8 αγώνες στο φινάλε) των «Ρόδων» να μπουν στα πλέι-οφ ανόδου.

τζάιλς

Η Μίντλεσμπρο πάντως ελπίζει σε μία καλύτερη μοίρα και στηριζόμενη στην επίθεσή της (3η καλύτερη στο πρωτάθλημα) θα επιδιώξει ως το τέλος να επιστρέψει στην εξάδα μετά από μια πενταετία. Σε όλα αυτά έχει συμβάλλει καθοριστικά φυσικά και ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάικλ Κάρικ, που στην πρώτη του προπονητική απόπειρα τα πάει θεσπέσια και ήδη στον παρθενικό του μήνα στον πάγκο της «Μπόρο» (και γενικά) κέρδισε μία υποψηφιότητα για Προπονητής του Μήνα.

Ο Κάρικ αντικατέστησε τον Κρις Γουάιλντερ στις 24 Οκτωβρίου κι έκτοτε μετρά μόλις δύο ήττες, μεταμορφώνοντας δραστικά το πρόσωπο του συλλόγου. Μόνο τυχαία δεν είναι η «αναγέννηση» των Άκπομ και Τζάιλς, αφού ο πρώτος έγινε γρήγορα βασικός κι αναντικατάστατος, ενώ ο δεύτερος από ακραίος μέσος μετακινήθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας (με άκρως επιθετικές βλέψεις), με αποτέλεσμα τα νούμερά τους να εκτοξευθούν.

κάρικ

Η Μίντλεσμπρο αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα το καλοκαίρι, όταν και είχε φέρει τρεις νέους επιθετικούς (Μάρκους Φορς, Μάθιου Χοπ και Ροντρίγκο Μούνιζ) για περίπου εφτά εκατομμύρια λίρες συνολικά. Σήμερα βέβαια όσο ο τέταρτος στην ιεραρχία φορ, Άκπομ, μετρά δώδεκα γκολ, οι άλλοι τρεις μετά βίας φτάνουν τα τέσσερα, ενώ ακόμα και σε αγωνιστικά λεπτά ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ ξεπερνά τον επόμενο πιο… σημαντικό για περίπου 400!

Με δύο απροσδόκητους πρωταγωνιστές, λοιπόν, (τρεις αν υπολογίσουμε και τον Κάρικ) η «Μπόρο» θέλει να πατήσει πάνω στις προσωπικές επιτυχίες των μελών της και να τις εκμεταλλευτεί επιτέλους για το καλό του συνόλου. Δεν έχει σημασία αν έρχονται από την… εξέδρα, αν παίζουν σε λάθος (;) θέση ή αν είναι πρωτάρηδες, γιατί την δεδομένη στιγμή ξεχωρίζουν σε ολόκληρη την Τσάμπιονσιπ και δεν δείχνουν διάθεση να συμβιβαστούν με την μετριότητα του μέσου της βαθμολογίας.

Διαβάστε επίσης για τον ανεπιθύμητο αναπληρωματικό της Άρσεναλ, που μπορεί να μεταμορφώσει την επίθεσή της!