H αθέατη πλευρά της εξαγοράς της Newcastle: «Το αγγλικό ποδόσφαιρο ξεπουλιέται στον οποιoδήποτε»

Πέρα από το ντελίριο ενθουσιασμού που έχει προκαλέσει η συμφωνία της μεταβίβασης των μετοχών της Newcastle στους φίλους της ομάδας, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά του νομίσματος που αντέδρασε στο άκουσμα της είδησης.

 

Τα πανηγύρια στο Newcastle κρατούν ακόμη, μετά την επιβεβαίωση της Premier League ολοκληρώθηκε η συμφωνία ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών. Οι φίλοι των «Magpies» ελπίζουν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα αναγεννήσουν τον σύλλογο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Guardian πολλές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την εξαγορά. Φωνάζουν ότι θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να «ξεπλύνει» την εικόνα της στην παγκόσμια σκηνή.

Παλαιότερα το PIF, το consortium που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Newcastle, δέχθηκε δριμύτατη κριτική από τη «Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο- Τώρα» (Dawn). Mία ομάδα που ίδρυσε ο Khashoggi πριν τον σκοτώσουν – και διαμελίσουν – μετά τη μεταφορά του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία το 2018 όπως τονίζει ο Sean Ingle στο ρεπορτάζ του. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Mohammed bin Salman, ενέκρινε τη δολοφονία. Αυτό βέβαια διαψεύστηκε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Newcastle πούλησε το όνομα και τη φήμη της σε μια βάναυση κυβέρνηση με έναν βάναυσο ηγεμόνα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Dawn, Sarah Leah Whitson«Μπορεί επίσης να βάλουν την εικόνα του bin Salman στο έμβλημα του συλλόγου. Είναι πλέον πιο φανερό από ποτέ ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο θα πουληθεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο αποτρόπαιο είναι το έγκλημά του, αν προσφέρει αρκετά χρήματα. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πραγματικά τη επιρροή διαφθοράς που θα έχει αυτή η συμφωνία. Νομιμοποιεί έναν δικτάτορα που κυριολεκτικά σφαγιάζει δημοσιογράφους».

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2020, σημαίνει ότι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Mike Ashley, ιδιοκτήτης της Sports Direct, αποχωρεί από την ιδιοκτησία της ομάδας έπειτα απο 14 χρόνια, στα οποία έγινε αρκετά αντιπαθής στις τάξεις των οπαδών της Newcastle.

Το Σαουδαραβικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) κατέχει τώρα το 80% των μετοχών της Newcastle, με το υπόλοιπο 20% να χωρίζεται μεταξύ τη RB Sports & Media, των Reuben Brothers (Βρετανοί εφοπλιστές) και στη PCP Capital Partners, με επικεφαλής την Amanda Staveley και το σύζυγός της, Mehrdad Ghodoussi. Ο Jamie Reuben (γιος του ενός εκ των δύο Reuben) και η Staveley θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος θα διατελέσει ο Yasir al-Rumayyan, κυβερνήτης του PIF (χωρίς ωστόσο να έχει εκτελεστικά καθήκοντα).

Η Premier League δήλωσε ότι επέτρεψε τη διαπραγμάτευση μετά από διαβεβαιώσεις του PIF (το κρατικό ταμείο πλούτου υπό την εποπτεία του bin Salmann) -ότι το σαουδαραβικό κράτος δεν θα εμπλακεί στη διοίκηση της Newcaslte.Ωστόσο, η Hatice Cengiz, η «χήρα» του Khashoggi, είπε ότι η Premier League έκανε λάθος. «Είναι λάθος που αποδέχτηκαν ότι ο πρίγκιπας δεν συμμετέχει σε αυτήν την  συμφωνία», είπε. «Όλοι γνωρίζουμε ότι το χρησιμοποιεί για να ξεπλύνει την εικόνα του».

Αυτό το μήνυμα ενισχύθηκε από τον Nabhan al-Hanshi, υπηρεσιακό διευθυντή της ALQST, μιας ομάδας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σαουδική Αραβία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος περιέγραψε το PIF και το κράτος της Σαουδικής Αραβίας ως «αχώριστα».

Χαρακτηριστικά σχολίασε: «Η PIF είναι συνένοχη στις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τους ηγεμόνες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κράτησης ειρηνικών ακτιβιστών, απεχθών εκτελέσεων και εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη»,δήλωσε ο al-Hanshi. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη στρατηγική δημοσίων σχέσεων των αρχών της Σαουδικής Αραβίας για επένδυση σε αριστοκρατικά αθλητικά εγχειρήματα σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει την εικόνα τους».

Ο Sunjeev Bery, εκτελεστικός διευθυντής της Freedom Forward, μιας οργάνωσης που εργάζεται για τον τερματισμό των συμμαχιών των ΗΠΑ με μη δημοκρατικά καθεστώτα, δήλωσε ότι το PIF είχε επίσης άμεση εμπλοκή στη δολοφονία του Khashoggi.

«Το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας κατείχε τα αεροπλάνα που χρησιμοποιησαν οι δολοφόνοι του Khashoggi», είπε στη Guardian. «Το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνο για την καταστροφή των φυλετικών κοινοτήτων όπου ο bin Salman θέλει να χτίσει την πόλη του Neom (αξίας 500 δις δολαρίων). Το ταμείο δημόσιων επενδύσεων είναι ο άμεσος οικονομικός βραχίονας της της Σαουδικής δικτατορίας και είναι η πηγή των μετρητών που χρηματοδοτούν το κατασταλτικό σύστημα».

«Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ PIF και κράτους. Ο Σαουδάραβας κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για το PIF, κάθεται στην κορυφή του PIF και χρησιμοποιεί το PIF απευθείας για να διατηρήσει την εξουσία».

«Η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να κρύψει αυτό το τρομακτική πραγματικότητα και όλοι θα πρέπει θορυβηθούν».

 

Η είδηση της συμφωνίας ​​χαιρετίστηκε με ασυγκράτητη χαρά από χιλιάδες οπαδούς της Newcastle, οι οποίοι παννηγύρισαν έξαλλα κατά τη χθεσινή μέρα έξω από το St. James’ Park.  Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβήτησε εάν έπρεπε να επιτραπεί στους Σαουδάραβες ιδιοκτήτες να αναλάβουν τον σύλλογο και κάλεσε την Premier