Η Φλίτγουντ, το Twitter, ο Βάρντι και η καλύτερη μεταγραφή όλων των εποχών

Η μεταγραφή του Τζέιμι Βάρντι, από τη Φλίτγουντ στη Λέστερ, θεωρείται ως μία από τις καλύτερες στην ιστορία. Πως όμως έγινε πραγματικότητα;

Έχει γίνει πια κλισέ, όμως το λεγόμενο «Φαινόμενο της Πεταλούδας», με την κατάλληλη έρευνα, εντοπίζεται συνεχώς σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Ο αθλητισμός και το αγαπημένο μας ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όπως αναφέρει ο άτυπος ορισμός, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα», και στη σημερινή μας ιστορία πολλοί τέτοιοι «ορισμοί» θα μπορούσαν να δοθούν για να αφηγηθούν την μεταγραφή-σταθμό της Λέστερ, την αγορά του Τζέιμι Βάρντι από τη Φλίτγουντ πίσω το 2012.

Ας ξεκινήσουμε με τον ίδιο τον σύλλογο, που αν και συνυπήρξε με τον σπουδαίο Άγγλο επιθετικό μόλις οκτώ μήνες, έχει ουσιαστικά καθορίσει την εκτόξευσή του. Η Φλίτγουντ, λοιπόν, ιδρύθηκε το 1908, για να… πτωχεύσει δύο δεκαετίες μετά και να επανιδρυθεί ως Φλίτγουντ Ουίνδσορ Βίλα το 1928. Θα μου πείτε ότι εμείς τώρα δεν τη ξέρουμε έτσι, κι αυτό συμβαίνει γιατί το 1977 άλλαξε πάλι «βιβλία» και ονομάστηκε Φλίτγουντ Τάουν. Μπορεί αυτό το όνομα να φέρει μέχρι σήμερα, όμως, χωρίς έκπληξη πια, θα πρέπει να μάθετε πως το 1997 η ομάδα υπεβλήθη στην τελευταία της αλλαγή, όντας στα χαρτιά τουλάχιστον γραμμένη ως Φλίτγουντ Γουόντερερς.

Ίσως αν τα συνεχή οικονομικά και διοικητικά προβλήματα είχαν αφήσει τους «Ψαράδες» να επιτύχουν γρηγορότερα, να μην συμπλήρωναν έναν αιώνα (!) στα ερασιτεχνικά και να μην χρειάζονταν λύσεις τύπου Βάρντι για να τα καταφέρουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από το 2005 έως το 2014 η Φλίτγουντ έφτασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε έξι προβιβασμούς, σκαρφαλώνοντας από την 9η στην 3η τη τάξει κατηγορία της αγγλικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας.

φλίτγουντ βάρντι

Πάμε τώρα στο ερώτημα του ποιός -πράγματι- ανακάλυψε τον Βάρντι και διέκρινε το σπάνιο ταλέντο του παρά το γεγονός ότι στα 24 του χρόνια αγωνιζόταν ακόμα στην 8η κατηγορία. Ίσως η απάντηση να μην είναι απόλυτα ακριβής, όμως ο πρώτος που «ερωτεύτηκε» τον Άγγλο αρχισκόρερ ήταν ο πρώην σκληροτράχηλος αμυντικός των Λιντς και Πορτ Βέιλ, Νιλ Άσπιν. «Ήταν ένας από αυτούς τους τύπους με μία πολύ βασική φιλοσοφία. Ή θα περνούσε η μπάλα ή ο παίκτης, ποτέ και τα δύο – συνήθως προτιμούσε να μην περάσει ο παίκτης παρά η μπάλα», θα γράψει γι’ αυτόν ο πρώην συμπαίκτης του, Ρόμπι Ερλ.

Όπως καταλαβαίνετε ένας τέτοιου… ύφους αμυντικός, μπορούσε να αντιληφθεί την ικανότητα ενός καλού επιθετικού όταν τον έβλεπε. Ο Άσπιν, μετά από μία μέτρια προπονητική αρχή στη Χάρογκεϊτ, ανέλαβε τις τύχες της Χάλιφαξ τον Απρίλιο του 2009. Ο σύλλογος βρισκόταν στον Βόρειο Όμιλο της Νόρθερν Πρέμιερ Λιγκ και είχε μόλις τερματίσει 8ος, όσο στον Ανατολικό Όμιλο πρωταθλήτρια ανακηρυσσόταν κάποια Στόκσμπριτζ Παρκ Στιλς. Η ομάδα του Άσπιν θα πάρει -τον ίδιο- τίτλο έναν χρόνο αργότερα και πρώτη της κίνηση θα είναι να βγάλει από το ταμείο της 15.000 λίρες, ποσό διόλου μικρό για την κατηγορία, ώστε να προσθέσει στο δυναμικό της τον Βάρντι.

φλίτγουντ βάρντι

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά, με τον Άγγλο να πετυχαίνει 25 τέρματα σε 37 εμφανίσεις, να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ και να οδηγεί τη Χάλιφαξ σε μία δεύτερη συνεχόμενη άνοδο. Έχοντας ήδη τραβήξει αρκετά βλέμματα μεγαλύτερων συλλόγων, ο Βάρντι δεν θα τολμήσει ένα ενδεχομένως «επικίνδυνο» άλμα στη Φούτμπολ Λιγκ και θα επιλέξει τη Φλίτγουντ, που αγωνίζεται στο τελευταίο «σκαλί» των ερασιτεχνικών, την Κόνφερενς. Πριν όμως γίνει αυτό θα προηγηθεί ένα γαϊτανάκι που περιλαμβάνει τον έτερο επιθετικό Τζορτζ Ντόνελι, τη Στόκπορτ και το… Twitter!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιανουάριο του 2011 οι «Ψαράδες» θα σπάσουν το ρεκόρ μεταγραφής τους, αφού για περίπου 50.000 λίρες θα αγοράσουν τον Ντόνελι, που ανήκει στην Πλίμουθ. Παρά την εμπειρία του από μεγαλύτερες κατηγορίες, ο υψηλόσωμος φορ δεν θα προσαρμοστεί άμεσα. Ο Βραζιλιάνος παρτενέρ του στην επίθεση, Μάγκνο Βιέιρα, θα πετύχει 22 γκολ και θα τον αφήσει σε δεύτερο ρόλο, οδηγώντας τη Στόκπορτ, στην οποία ο Ντόνελι είχε εντυπωσιάσει ως δανεικός, να προβεί σε μία αναπάντεχη διαδικτυακή κίνηση.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους λοιπόν, στο Twitter του συλλόγου ανέβηκε ένα poll απευθυνόμενο στους φιλάθλους, που τους ρωτούσε αν επιθυμούσαν την επιστροφή του Ντόνελι ή την αγορά του (καλά καταλάβατε) Βάρντι από τη Χάλιφαξ. Οι φίλοι της Στόκπορτ ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του πρώτου και ώθησαν τη διοίκηση να διαπραγματευτεί την αγορά του, όμως η Φλίτγουντ απάντησε αρνητικά. Έστω κι έτσι το «φιτίλι» είχε ανάψει και μέσα στον επόμενο μήνα οι «Ψαράδες» θα δανείσουν (και μετά θα πουλήσουν) τον Ντόνελι στην Μάκλσφιλντ της League Two, αντικαθιστώντας τον, ως γνωστόν, με τον Βάρντι!

ντόνελι στόκπορτ

Μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2013 ο Άγγλος επιθετικός θα φτάσει τα 15 γκολ και τις εφτά ασίστ, αν κι έχει χάσει τέσσερις αγώνες μέχρι την ολοκλήρωση της μεταγραφής του και άλλους τέσσερις λόγω αποβολής. Μία εβδομάδα μετά, για τον 3ο γύρο του FA Cup, η Φλίτγουντ θα αντιμετωπίσει την Μπλάκπουλ σε ένα τοπικό ντέρμπι που έχει χρόνια να αναβιώσει. Η ομάδα της Τσάμπιονσιπ θα επικρατήσει φυσιολογικά με 5-1, όμως ο Βάρντι θα είναι τόσο καλός, που θα αναγκάσει τον προπονητή της αντιπάλου, Ίαν Χόλογουεϊ, να καταθέσει πρόταση 750.000 λιρών, η οποία δεν θα γίνει δεκτή (ζητήθηκε 1 εκ. και δανεισμός πίσω μέχρι το τέλος της σεζόν). Φυσικά αυτό δεν πτόησε τον Άγγλο που τελείωσε την χρονιά με 34 τέρματα και 17 ασίστ σε όλες τις διρογανώσεις!

Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι γνωστή. Η Λέστερ θα αγοράσει τον πλέον καθοριστικό παίκτη της ιστορίας της για περίπου 1,7 εκ. λίρες (μαζί με τα μπόνους) και θα τον κάνει την ακριβότερη μεταγραφή ερασιτέχνη στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δύο χρόνια μετά ο Βάρντι θα κατακτήσει με τις «Αλεπούδες» την Τσάμπιονσιπ και τη σεζόν 2015/16 θα φτάσει στο μεγαλύτερο σύγχρονο ποδοσφαιρικό θαύμα, όταν ως βασικός πρωταγωνιστής, θα πάρει και την Πρέμιερ Λιγκ!

φλίτγουντ βάρντι

«Ίσως να μην υπάρξει ποτέ καλύτερη μεταγραφή από αυτή του Βάρντι από τη Φλίτγουντ στη Λέστερ. Όχι απλά στην Αγγλία, αλλά στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Είμαι πάντα απρόθυμος για οτιδήποτε να δηλώσω πως είναι το καλύτερο στην ιστορία. Μερικές φορές άλλωστε είναι πλήρως υποκειμενικό. Αν όμως φτιάξεις μια λίστα με τις κορυφαίες, πιο επιδραστικές μεταγραφές, κρίνοντας τη σχέση αγωνιστικής και χρηματικής αξίας, ποιος μπορεί να ξεπεράσει τον Βάρντι;», θα αναρωτηθεί το 2021, στη στήλη του στην Telegraph, o Τζέιμι Καραχερ.

Διαβάστε επίσης για το πως συνδέονται ΑΕΚ, Τότεναμ και Ρέιντζερς στην πρώτη απόπειρα πολυϊδιοκτησίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!