Οι 10 παλαιότεροι αγγλικοί σύλλογοι ποδοσφαίρου

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι ήταν οι πρώτοι σύλλογοι της ιστορίας, που ιδρύθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα στην ποδοσφαιρομάνα Αγγλία και έθεσαν τις βάσεις για την γέννηση του σύγχρονου βασιλιά των σπορ;

 

Όλοι πρέπει να το δεχτούμε. Το ποδόσφαιρο είναι γέννημα θρέμμα Αγγλίας. Μπορεί οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Κινέζοι του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., οι Αβορίγινες, μέχρι και οι Inuit της Γροιλανδίας να παίζανε αρχικές μορφές του αθλήματος που ονομάζουμε σήμερα ποδόσφαιρο, αλλά οι Άγγλοι ήταν αυτοί που το πήραν πρώτοι στα σοβαρά.

Το μεταμόρφωσαν από μεσαιωνικό «χαζοπαιχνίδι» ψυχαγωγίας, σε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους. Τα πρώτα δείγματα θέσπισης κανόνων θα φανούν το 1848 στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 1857, δύο νεαροί που παίζανε κρίκετ θα ιδρύσουν τον πρώτο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην ιστορία και θα πυροδοτήσουν το μεγαλύτερο αθλητικό φαινόμενο της ιστορίας. Την γέννηση του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Από τότε, στην γενέτειρα του «βασιλιά των σπορ», θα ιδρυθούν μέσα σε 13 χρόνια δέκα σύλλογοι ποδοσφαίρου. Αυτοί θα είναι και οι δέκα παλαιότεροι του Νησιού. Μερικοί επιβίωσαν μέχρι σήμερα, άλλοι πρωταγωνιστούν στα υψηλά επίπεδα του αγγλικού ποδοσφαίρου και άλλοι βολοδέρνουν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ανακαλύψτε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί.

 

10. Abingdon Town F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1870.

 

Η ομάδα της πόλης του Abingdon ιδρύθηκε το 1870, παίζει 144 χρόνια στο Culham Road και έχει το παρατσούκλι «The Abbots». Αυτή τη σεζόν αγωνίζεται στην 10η κατηγορία της Αγγλίας, την Hellenic Football League Division One. Δεν είχε ποτέ σπουδαίες διακρίσεις ή πολλές ανόδους. Οι μόνες της επιτυχίες είναι μερικές πρωτιές στις πολύ χαμηλές κατηγορίες.

• Ψευδώνυμο: The Abbots

• Χρώματα ομάδας: Πράσινο και κίτρινο

• Έδρα: Culham Road στο Abingdon, με χωρητικότητα 2.000 θεατών.

 

 

 

9. Sheffield Wednesday F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1867.

 

 

Αρχικά ιδρύθηκε το 1820 ως ομάδα κρίκετ με το όνομα Wednesday Cricket Club, λόγω της μέρας που παίζανε τους αγώνες τους. Το 1867 η ομάδα το γύρισε στο ποδόσφαιρο, κρατώντας το όνομα. Το 1929 μετονομάστηκαν σε «Sheffield Wednesday F.C.». Αυτή την στιγμή αγωνίζεται στην League One, για πρώτη φορά μετά το 2000, αλλά κυρίως έχει αγωνιστεί στην Championship, την Premier League και την παλαιά πρώτη κατηγορία. Έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα της πρώτης κατηγορίας και τέσσερα FA Cup, όντας μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας βάσει τίτλων και φίλαθλου κοινού.

• Ψευδώνυμο: The Owls

• Χρώματα ομάδας: Λευκό και μπλε

• Έδρα:  Hillsborough στο Sheffield, με χωρητικότητα 39.812 θεατών.

 

 

 

8. Nottingham Forest F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1865.

 

 

Μια από τις ιστορικότερες και πιο πετυχημένες αγγλικές ομάδες, η Nottingham Forest, ιδρύθηκε το 1865 στην πόλη West Bridgford. Αυτή τη σεζόν είναι ομάδα της Championship, όπου έχει κολλήσει για αρκετά χρόνια, αλλά έχει ζήσει μεγάλες στιγμές στην ιστορία της. Τη σεζόν 1977-78 έγινε η πρώτη ομάδα και η μοναδική που κέρδισε το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας την ίδια σεζόν που ανέβηκε σε αυτή! Η Forest έχει ακόμα δύο FA Cup, αλλά και τα δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών, έργο του αείμνηστου Brian Clough.

• Ψευδώνυμα: The Reds, Tricky Trees

• Χρώματα ομάδας: Κόκκινο και λευκό

• Έδρα: City Ground στο West Bridgford, με χωρητικότητα 30.445 θεατών.

 

 

 

7. Brigg Town F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1864.

 

 

Αυτό το μικρό κλαμπ της πόλης του Brigg ιδρύθηκε το μακρινό 1864. Τώρα παίζει στην 9η κατηγορία της Αγγλίας, την Northern Counties East League Division One. Λίγες οι επιτυχίες της, και αυτές σε πολύ χαμηλές κατηγορίες, αλλά η ομάδα των «Ζέβρων», λόγω των ασπρόμαυρων εμφανίσεων, ελπίζει στις επόμενες χρονιές σε μια ανοδική πορεία στις κατηγορίες.

• Ψευδώνυμο: The Zebras

• Χρώματα ομάδας: Μαύρο και λευκό

• Έδρα: The Hawthorns στο Brigg, με χωρητικότητα 2.000 θεατών.

 

 

 

6. Stoke City F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1863.

 

 

Ιδρυόμενη το 1863 ως Stoke Ramblers Football Club, ο σύλλογος αυτός είναι ο παλαιότερος αυτή την στιγμή στην Championship. Άνηκε για πολλά χρόνια στην Premier League, ενώ στις επιτυχίες της είναι ένα League Cup, πολλοί τελικοί κυπέλλων και αρκετές κατακτήσεις μικρότερων κατηγοριών. Παίζει στο Britannia Stadium (τώρα Bet365 Stadium), μια πολύ δυνατή έδρα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και για τους «μεγάλους» της Αγγλίας.

• Ψευδώνυμο: The Potters

• Χρώματα ομάδας: Κόκκινο και λευκό

• Έδρα: Bet365 Stadium (Britannia Stadium) στο Stoke-on-Trent, με χωρητικότητα 27.902 θεατών.

 

 

 

5. Notts County F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1862.

 

 

Η Notts County F.C. είναι το πρώτο πλήρες επαγγελματικό κλαμπ που ιδρύθηκε στον κόσμο, αλλά το πέμπτο σε γενικότερη ίδρυση. Σήμερα παίζει στη National League, πέμπτη κατηγορία, αλλά έχει ανεβεί και στην πρώτη κατηγορία, με τελευταία φορά τη σεζόν 1991-92. Οι «Magpies» έχουν τεράστια αντιπαλότητα με μια προαναφερόμενη ομάδα της λίστας, την Nottingham Forest. Τα γήπεδα των δύο ομάδων χωρίζουν ένας ποταμός και μερικά εκατοντάδες μέτρα! Οι διακρίσεις του συλλόγου είναι μια κατάκτηση του FA Cup και μερικά πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών.

• Ψευδώνυμα: The Magpies, County, Notts

• Χρώματα ομάδας: Μαύρο και λευκό

• Έδρα: Meadow Lane στο Nottingham, με χωρητικότητα 20.229 θεατών.

 

 

 

4. Worksop Town F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1861.

 

 

Η Worksop Town F.C. είναι μία ήμι-επαγγελματική ομάδα που αγωνίζεται στην Northern Counties East League Premier Division, 9η κατηγορία του αγγλικού συστήματος. Δεν έχει να περηφανεύεται για κάτι, καθώς δεν έχει ανεβεί πιο πάνω από την έκτη κατηγορία, εκτός από μια ισοπαλία με την Tottenham το 1920. Στα παρατσούκλια δεν κάναν οικονομία πάντως. «Tigers», «Robins», «Shamrocks» και «Donovans» είναι μερικά από αυτά.

• Ψευδώνυμα: Tigers, Robins, Shamrocks και Donovans

• Χρώματα ομάδας: Μαύρο, πορτοκαλί και λευκό

• Έδρα: Sandy Lane στο Worksop, με χωρητικότητα 2.500 θεατών.

 

 

 

3. Cray Wanderers F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1860.

 

 

Η Cray Wanderers είναι μια ήμι-επαγγελματική ομάδα, που αγωνίζεται στην Isthmian League Division One South, 8η κατηγορία του αγγλικού συστήματος. Οι διακρίσεις τους περιλαμβάνουν μερικές κατακτήσεις τοπικών πρωταθλημάτων και μια πρόκριση στον τέταρτο qualifying round του FA Cup. Το μόνο που έχουν να περηφανεύονται στην ομάδα του Bromley (στο Λονδίνο) είναι ότι αποτελούν ένα από τα παλαιότερα κλαμπ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Γιόρτασαν το 2010 την συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ίδρυσή τους σε ένα τουρνουά τριών ομάδων με τις δύο ακόμα παλαιότερες ομάδες της Αγγλίας, την Sheffield F.C. και την Hallam F.C.. Κάποιοι φίλαθλοι της υποστηρίζουν ότι είναι το δεύτερο παλαιότερο κλαμπ του κόσμου, μαζί με την Hallam F.C..

• Ψευδώνυμο: The Wands

• Χρώματα ομάδας: Κίτρινο και μαύρο

• Έδρα: Hayes Lane στο Bromley, Λονδίνο, με χωρητικότητα 5.000 θεατών.

 

 

Μιας και μπήκαμε στο Top 3, ένα μικρό bonus φωτογραφικό αρχείο:

 

Ίσως είναι και το δεύτερο παλαιότερο κλαμπ του κόσμου.

 

Παραδοσιακό, φαγωμένο από τον χρόνο, ερασιτεχνικό γήπεδο το Hayes Lane.

 

Ομαδική φωτογραφία της Cray Wanderers F.C. από το 1899. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από εργάτες εργοστασίων και πολλοί παίχτες της εκείνες τις εποχές ήταν μέρος της εργατικής τάξης του Λονδίνου.

 

 

2. Hallam F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1860.

 

 

Ο δεύτερος παλαιότερος σύλλογος του πλανήτη και από τους ιστορικότερους για το άθλημα, καθώς το 1867 διοργάνωσε και έπαιξε το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία, ενάντια στον παλαιότερο σύλλογο του πλανήτη, την Sheffield F.C. και κέρδισε και το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό τουρνουά ενάντια στην ίδια ομάδα, το Youdan Cup, το οποίο υπάρχει ακόμα στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Το υπερπολύτιμο τρόπαιο είχε χαθεί από τον σύλλογο, μέχρι που το 1997 ένας Σκοτσέζος συλλέκτης αντικών το πούλησε στον σύλλογο για 2.000 λίρες. Η αξία του διαπιστώθηκε στις 100.000 λίρες από εκπομπή του BBC, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας να μην θέλει, εν τέλει, να το πουλήσει. Οι ρίζες της Hallam F.C. ξεκινάνε από το μακρινό 1804, όπου ο ιδιοκτήτης του Plough Inn, στην Sandygate Road, συμφώνησε να αγωνίζεται μια ομάδα κρίκετ, η Hallam CC, σε κάποια χωράφια που του ανήκαν. Αυτά τα χωράφια θα ήταν το Sandygate, μια ιστορικότατη έδρα, που θεωρείται από τα ρεκόρ Γκίνες ως «Το παλαιότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο του πλανήτη». Αγωνίζεται εκεί έως και σήμερα. Το 1952 θα αγωνιστεί στο Hillsborough Stadium της Sheffield Wednesday F.C., καθώς το παιχνίδι ενάντια στην Dulwich Hamlet για το Amateur Cup θα προσελκύσει 13.000 θεατές, ρεκόρ συλλόγου μέχρι και σήμερα.

Τώρα πια είναι μια μικρή ερασιτεχνική ομάδα που αγωνίζεται στην Northern Counties East League Division One, την δέκατη κατηγορία του αγγλικού συστήματος. Αγωνίζεται σε σπουδαία φιλικά με επαγγελματικές ομάδες, λόγω της ιστορίας της. Μερικές από αυτές ήταν η Manchester City, η Sheffield Wednesday και η Luton Town. Μπορεί να μην κέρδισε τον 20ο και τον 21ο αιώνα κάποιον επαγγελματικό τίτλο, αλλά είναι ένας σύλλογος με σπουδαία ιστορία που ξεκίνησε με τη γέννηση του ποδοσφαίρου.

• Ψευδώνυμο: The Countrymen

• Χρώματα ομάδας: Μπλε και λευκό

• Έδρα: Sandygate Road στο Crosspool του Sheffield, με χωρητικότητα 1.000 θεατών.

 

 

Bonus φωτογραφικό αρχείο:

 

Η φημισμένη πινακίδα έξω από την έδρα του συλλόγου, το Sandygate, που υπενθυμίζει στους φιλάθλους την ιστορία που κουβαλά η Hallam.

 

Το Rules Derby, το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της ιστορίας, συνεχίζεται να παίζεται κάθε χρόνο. Πλέον με φιλικό χαρακτήρα, όπως το 2010, στην συμπλήρωση 150 χρόνων ύπαρξης της Hallam.

 

Η κεντρική εξέδρα του Sandygate χάνεται μέσα στην ομίχλη.

 

Θεατές στο Sandygate το 1957, σε ένα ακόμα Rules Derby ανάμεσα στην Hallam και την Sheffield.

 

 

Τα δύο ρεκόρ Γκίνες του συλλόγου.

 

Η παλαιότερη ποδοσφαιρική έδρα σήμερα.

 

 

1. Sheffield F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1857.

 

 

Η Sheffield F.C. κατέχει τον τίτλο του πρώτου και παλαιότερου ποδοσφαιρικού συλλόγου του πλανήτη. Ο σύλλογος ιδρύθηκε 6 χρόνια πριν την επίσημη κατοχύρωση τον κανονισμών του αθλήματος και τρία χρόνια πριν ιδρυθεί άλλη ομάδα. Η ομάδα αυτή ήταν φυσικά η Hallam F.C. με τους δυο τους να έχουν την παλαιότερη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα στην ιστορία, το «Rules derby». Αυτό το παιχνίδι πήρε το όνομά του από τους Sheffield Rules, τους πρώτους κανόνες που ορίστηκαν για το ποδόσφαιρο το 1857. Ίσχυαν μέχρι το 1877 και είναι οι βάσεις των κανονισμών του σύγχρονου αθλήματος. Η Sheffield F.C. θα συμμετείχε στον πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία, ενάντια στην Hallam F.C. και στο πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό τουρνουά ενάντια στην ίδια ομάδα. Οι ρίζες της Sheffield F.C. ξεκινάνε από το 1855, όταν μέλη μια ομάδας κρίκετ στο Sheffield διοργάνωναν αγώνες ποδοσφαίρου, χωρίς επίσημους κανονισμούς. Μέχρι που το 1857, δύο μέλη τους, οι Nathaniel Creswick και William Prest, ίδρυσαν το «Sheffield Football Club». Οι δύο αυτοί Άγγλοι θεωρούνται και οι πατέρες του ποδοσφαίρου, καθώς έγραψαν τους πρώτους επίσημους κανόνες του αθλήματος, τους προαναφερόμενους Sheffield Rules. Τα πρώτα ματς της ομάδας παιζόντουσαν ανάμεσα στα μέλη της, σε ομάδες όπως «Παντρεμένοι vs. Εργένηδες». Τα επόμενα χρόνια θα διακριθεί σε πολλά τοπικά και άλλα εθνικά κύπελλα, αλλά τον Ιούλη του 1885 θα αρχίσει η πτώση του συλλόγου. Η FA (αγγλική ομοσπονδία) θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα πρώτα επαγγελματικά κλαμπ. Η Sheffield F.C. θα γνωρίσει βαριές ήττες από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι Aston Villa, Nottingham Forest και Notts County, κρατώντας έτσι ερασιτεχνικό προφίλ.

Το 2004 δόθηκε στον σύλλογο το βραβείο της FIFA «FIFA Order of Merit», για την τεράστια προσφορά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μόνο δύο ομάδες έχουν κερδίσει αυτό το ιστορικό βραβείο, η Sheffield F.C. και η Real Μαδρίτης. To 2007 θα κλείσει 150 χρόνια ζωής και θα διοργανώσει σπουδαία φιλικά με την Inter και τον Ajax στο Bramall Lane. Ο θρυλικός Pelé ήταν επίτιμος καλεσμένος στο πρώτο αγώνα και παρουσιάστηκε μαζί με τις ομάδες στους θεατές. Το παιχνίδι τελείωσε 5–2 για την Inter, με 18.741 φιλάθλους να είναι στις εξέδρες. Η ενδεκάδα της Inter συμπεριλάμβανε τον νικητή του Μουντιάλ του 2006, Marco Materazzi, αλλά και τον νεαρό Mario Balotelli. Μέρος των εορτασμών ήταν η παρουσίαση, από τον Pelé, των πρώτων κανονισμών του ποδοσφαίρου γραμμένους στο χέρι. Ένα κειμήλιο για το άθλημα, που μετά από 40 χρόνια στην αφάνεια θα ήταν διαθέσιμο για το κοινό στο μουσείο του κλαμπ. Τώρα η Sheffield F.C. αγωνίζεται στην Northern Premier League Division One East, 8η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ποτέ δεν διακρίθηκε σημαντικά, καθώς με το πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν πλουσιότερες ομάδες που την κράτησαν για πάντα σε πολύ χαμηλές κατηγορίες.

• Ψευδώνυμο: The Club

• Χρώματα ομάδας: Κόκκινο και μαύρο

• Έδρα: Coach and Horses Ground στο Dronfield, με χωρητικότητα 2.089 θεατών.

 

 

Bonus φωτογραφικό αρχείο:

 

Nathaniel Creswick και William Prest. Ίδρυσαν το “Sheffield Football Club” και θεωρούνται οι πατέρες του ποδοσφαίρου, καθώς έγραψαν τους πρώτους επίσημους κανόνες του αθλήματος.

 

Η πρώτη ομαδική φωτογραφία του συλλόγου, το 1857.

 

Το 1872, ο Sir Charles Clegg, γνωστός και ως ο “Ναπολέων του ποδοσφαίρου”, βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα της Sheffield FC και ένας από τους πρώτους πιονιέρους της ομάδας, αγωνίζεται στο πρώτο διεθνές παιχνίδι της ιστορίας, ανάμεσα στην Αγγλία και την Σκωτία. Το 1890, το παιδί της Sheffield θα γίνει και πρόεδρος της FA.

 

Ομαδική φωτογραφία του συλλόγου, το 1890.

 

To 2007 η Sheffield F.C. θα κλείσει 150 χρόνια ζωής και θα διοργανώσει σπουδαίο φιλικό με την Inter.

 

Sheffield F.C. vs. Inter στο Bramall Lane το 2007.

 

Ο Pelé ως επίτιμος καλεσμένος στους εορτασμούς της ομάδας.

 

Το Coach and Horses Ground, η τωρινή έδρα της Sheffield F.C., μια από τις πολλές που είχε ο σύλλογος στην ιστορία του.

 

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου

 

Διαβάστε επίσης: The Club of Pioneers: Οι πρώτοι των… πρώτων!  

Διαβάστε επίσης: Η ημέρα όπου «γεννήθηκε» το ποδόσφαιρο! 

Διαβάστε επίσης: Αγγλία: Η γενέτειρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου