Οι 10 παλαιότεροι αγγλικοί σύλλογοι ποδοσφαίρου

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι ήταν οι πρώτοι σύλλογοι της ιστορίας, που ιδρύθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα στην ποδοσφαιρομάνα Αγγλία και έθεσαν τις βάσεις για την γέννηση του σύγχρονου βασιλιά των σπορ;

 

Όλοι πρέπει να το δεχτούμε. Το ποδόσφαιρο είναι γέννημα θρέμμα Αγγλίας. Μπορεί οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Κινέζοι του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., οι Αβορίγινες, μέχρι και οι Inuit της Γροιλανδίας να παίζανε αρχικές μορφές του αθλήματος που ονομάζουμε σήμερα ποδόσφαιρο, αλλά οι Άγγλοι ήταν αυτοί που το πήραν πρώτοι στα σοβαρά.

Το μεταμόρφωσαν από μεσαιωνικό «χαζοπαιχνίδι» ψυχαγωγίας, σε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους. Τα πρώτα δείγματα θέσπισης κανόνων θα φανούν το 1848 στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 1857, δύο νεαροί που παίζανε κρίκετ θα ιδρύσουν τον πρώτο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην ιστορία και θα πυροδοτήσουν το μεγαλύτερο αθλητικό φαινόμενο της ιστορίας. Την γέννηση του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Από τότε, στην γενέτειρα του «βασιλιά των σπορ», θα ιδρυθούν μέσα σε 13 χρόνια δέκα σύλλογοι ποδοσφαίρου. Αυτοί θα είναι και οι δέκα παλαιότεροι του Νησιού. Μερικοί επιβίωσαν μέχρι σήμερα, άλλοι πρωταγωνιστούν στα υψηλά επίπεδα του αγγλικού ποδοσφαίρου και άλλοι βολοδέρνουν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ανακαλύψτε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί.

 

10. Abingdon Town F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1870.

 

Η ομάδα της πόλης του Abingdon ιδρύθηκε το 1870, παίζει 144 χρόνια στο Culham Road και έχει το παρατσούκλι «The Abbots». Αυτή τη σεζόν αγωνίζεται στην 10η κατηγορία της Αγγλίας, την Hellenic Football League Division One. Δεν είχε ποτέ σπουδαίες διακρίσεις ή πολλές ανόδους. Οι μόνες της επιτυχίες είναι μερικές πρωτιές στις πολύ χαμηλές κατηγορίες.

• Ψευδώνυμο: The Abbots

• Χρώματα ομάδας: Πράσινο και κίτρινο

• Έδρα: Culham Road στο Abingdon, με χωρητικότητα 2.000 θεατών.

 

 

 

9. Sheffield Wednesday F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1867.

 

 

Αρχικά ιδρύθηκε το 1820 ως ομάδα κρίκετ με το όνομα Wednesday Cricket Club, λόγω της μέρας που παίζανε τους αγώνες τους. Το 1867 η ομάδα το γύρισε στο ποδόσφαιρο, κρατώντας το όνομα. Το 1929 μετονομάστηκαν σε «Sheffield Wednesday F.C.». Αυτή την στιγμή αγωνίζεται στην League One, για πρώτη φορά μετά το 2000, αλλά κυρίως έχει αγωνιστεί στην Championship, την Premier League και την παλαιά πρώτη κατηγορία. Έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα της πρώτης κατηγορίας και τέσσερα FA Cup, όντας μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας βάσει τίτλων και φίλαθλου κοινού.

• Ψευδώνυμο: The Owls

• Χρώματα ομάδας: Λευκό και μπλε

• Έδρα:  Hillsborough στο Sheffield, με χωρητικότητα 39.812 θεατών.

 

 

 

8. Nottingham Forest F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1865.

 

 

Μια από τις ιστορικότερες και πιο πετυχημένες αγγλικές ομάδες, η Nottingham Forest, ιδρύθηκε το 1865 στην πόλη West Bridgford. Αυτή τη σεζόν είναι ομάδα της Championship, όπου έχει κολλήσει για αρκετά χρόνια, αλλά έχει ζήσει μεγάλες στιγμές στην ιστορία της. Τη σεζόν 1977-78 έγινε η πρώτη ομάδα και η μοναδική που κέρδισε το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας την ίδια σεζόν που ανέβηκε σε αυτή! Η Forest έχει ακόμα δύο FA Cup, αλλά και τα δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών, έργο του αείμνηστου Brian Clough.

• Ψευδώνυμα: The Reds, Tricky Trees

• Χρώματα ομάδας: Κόκκινο και λευκό

• Έδρα: City Ground στο West Bridgford, με χωρητικότητα 30.445 θεατών.

 

 

 

7. Brigg Town F.C.

 

⇒ Ιδρύθηκε το 1864.

 

 

Αυτό το μικρό κλαμπ της πόλης του Brigg ιδρύθηκε το μακρινό 1864. Τώρα παίζει στην 9η κατηγορία της Αγγλίας, την Northern Counties East League Division One. Λίγες οι επιτυχίες της, και αυτές σε πολύ χαμηλές κατηγορίες, αλλά η ομάδα των «Ζέβρων», λόγω των ασπρόμαυρων εμφανίσεων, ελπίζει στις επόμενες χρονιές σε μια ανοδική πορεία στις κατηγορίες.

• Ψευδώνυμο: The Zebras

• Χρώματα ομάδας: Μαύρο και λευκό

• Έδρα: The Hawthorns στο Brigg, με χωρητικότητα 2.000 θεατών.